Kif Express: Το μεγαλείο της Copa Potama

3259 Views
Kif Express: Το μεγαλείο της Copa Potama Kif Express: Το μεγαλείο της Copa Potama

 
 
Θα μπορούσε να είναι τόπος για τα γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας. Ίσως πλάνο από ένα περιηγητικό ντοκιμαντέρ. Και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης. 
 
Ο λόγος για την Παραλία Ποταμού ή Copa Potama  στην Επανομή. Μια πανέμορφη χειμώνα - καλοκαίρι ακτογραμμή.  Μια παραλία που επανακάλυψαν οι Θεσσαλονικείς την εποχή της καραντίνας, του lockdown και των περιοριστικών μέτρων σε θέματα μετακινήσεων. Τον τελευταίο καιρό έγινε αγαπημένος τόπος για τους κολυμβητές ανοιχτής θάλασσας, τους ιστιοπλόους, τους kite surfers,  τους ποδηλάτες και τους τραθλητές. 
 
Βέβαια αρκετοί φωτογράφοι αλλά και ζωγράφοι της περιοχής επισκέπτονται την παραλία για έμπνευση και λήψεις. 
 
Την παραλία και ειδικά στα σημεία των αμμόλοφων, σε περιόδους θέρους και μη καραντίνας, αγαπούν πολύ οι γυμνιστές καθώς τους προσφέρει και μια κάποια ιδιωτικότητα. 
Όλα αυτά συνθέτουν ένα ανοιχτό μουσείο φυσιολατρείας με θετικές εκπλήξεις και εναλλαγές.
 

 
Στην ακτογραμμή αυτή βρίσκεται και το Ναυάγιο της Επανομής πολύ κοντά στο ισοσκελές τρίγωνο που σχηματίζεται στον υδροβιότοπο της περιοχής.  Το βυθισμένο πλοίο, γνωστό και ως «ναυάγιο της Επανομής», κατά την περίοδο της δικτατορίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος με σκοπό να «μπαζώσει» έναν ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικής φυσικής ομορφιάς βιότοπο, όπου αναπτύσσονται εκατοντάδες είδη πανίδας και φύονται περίπου 2.500 άνθη και φυτά. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Άγιος Αντώνιος έσωσε το βιότοπο, καθώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο, σκούριασε και βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του Αγίου, γύρω στα 1970.
 
Κατά μήκος του παράκτιου τμήματος της Επανομής εκτείνονται δύο προστατευόμενες περιοχές που αλληλοκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό: η Ζώνη Ειδικής προστασίας «Λιμνοθάλασσα Επανομής» και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη».
 
Η περιοχή αυτή βρίσκεται περίπου 5 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού της Επανομής, και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Θερμαϊκού. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Επανομής, μία παράκτια ζώνη μήκους περίπου 6,5 χλμ. και το ακρωτήριο Μύτικας, που είναι στην ουσία μία «αμμόγλωσσα» μέσα στη θάλασσα.
 
Το ναυάγιο της Επανομής δεν είναι το μοναδικό, καθώς στην ίδια περιοχή βυθίστηκε το 1936 άλλο ένα πλοίο. Ήταν ο «Παναγής», ένα γκαζάδικο που λόγω κακοκαιρίας, έπεσε στον κάβο και παρέσυρε στο βυθό τα τρία από τα δέκα μέλη του πληρώματος. Μια ακόμη ιστορία, που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στην Επανωμή κάνει λόγο για έναν ψαρά από τη Φούρκα, τον Μάμαλη, που κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, βρέθηκε με το καΐκι του φορτωμένο ψάρια στα ανοιχτά. Ο άτυχος ψαράς δεν κατάφερε να επιστρέψει στην ακτή και τα κύματα τον πέταξαν στο νερό. Μέρες αργότερα βρέθηκε παγωμένος στη λιμνοθάλασσα
 
 
Ιστορικά η Επανομή  είναι από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής και κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αναφέρονται κυρίως στα παλαιοχριστιανικά και πρωτοχριστιανικά χρόνια. Σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας ανήκε διοικητικά στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς και φορολογικά στο χάσι του Λόγγου. Στην επανάσταση του 1821, οι Επανομίτες συμμετείχαν ενεργά με πολλούς αγωνιστές, όπως ο Γεώργιος Ιωάννου, ο οποίος ήταν πληρεξούσιος της Χαλκιδικής στην Α' Εθνοσυνέλευση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος ο Χριστόδουλος Θεοδώρου (γεν. 1796), ο Βασίλειος Αντωνίου (γεν. 1790), ο Τριαντάφυλλος Κώστα (γεν. 1793) και ο Αγγελής Λάμπρου (1796-1864). 
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Κυφωνίδης
Ιωάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή