Εργοτάξιο και Σταθμοί Μετρό ως χώροι παραστάσεων; | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

2443 Views
Εργοτάξιο και Σταθμοί Μετρό ως χώροι παραστάσεων; | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express Εργοτάξιο και Σταθμοί Μετρό ως χώροι παραστάσεων; | Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

Γράφει ο

για την Κουλτουρόσουπα. 

 
Όσο βλέπω ότι το Μετρό ακόμη να λειτουργήσει, γιατί κατά την προσωπική μου γνώμη δεν έπρεπε να αποσπαστούν τα αρχαία κι ας ξεκινούσε το μετρό χωρίς χρήση του Σταθμού Βενιζέλου, αλλά και το να μην αξιοποιείται δημιουργικά η Νέα Παραλία όσο θα έπρεπε, θλίβομαι ως Θεσσαλονικιός και ως δημιουργός.
 
Βαρέθηκα τα λόγια τα παχιά, τα μεγάλα, βαρέθηκα τους κομματισμούς και τα πολιτικάντικα, βαρέθηκα την εμπάθεια, αλλά και την τάση μερικών να σβήνουν ότι έκαναν οι προκάτοχοι τους για να πάνε να παίξουν αυτοί ανενόχλητοι με το δικό τους τρόπο λες και δεν υπάρχει συνέχεια. Εμένα προσωπικά θα μου άρεσε να δω υπαίθριες παραστάσεις και στα προαύλια των μουσείων, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά και σε άλση και πάρκα, που τον τελευταίο καιρό κινδυνεύουν ακόμη και αυτά από τη λεγόμενη οικιστική ανάπτυξη.
 
Τόσο τα εργοτάξια και οι σταθμοί του Μετρό, όσο και κομμάτια της Νέας Παραλίας θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον πολιτισμό μέσω παραστάσεων, συναυλιών, events. Όπως και άλλα φυσικά μέρη, είτε πρόκειται για τη φύση, είτε για ιστορία κτίρια.
 
 
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι το πρώτο αυτόματο σύστημα μετρό, δηλαδή χωρίς οδηγούς, στην Ελλάδα. Η γραμμή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός - Νέα Ελβετία (βασική γραμμή), καθώς και η προέκταση 25ης Μαρτίου - Μίκρα, βρίσκονται υπό κατασκευή. Αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, λόγω διακοπής των εργασιών κατά περιόδους και αλλαγών στον σχεδιασμό του έργου.
 

 
Και για να συνδεθεί έστω και σημειολογικά με τον πολιτισμό ακόμη πιο πολύ να επισημανθεί ότι η εκσκαφή των δυο παράλληλων σηράγγων έγινε με την χρήση δυο μηχανημάτων ολομέτωπης διάνοιξης (ΤΒΜ) (οι οποίοι φέρουν αντίστοιχα τα ονόματα των μυθολογικών προσώπων Ηρακλής και Άκτωρ) από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό της Νέας Ελβετίας. Στη διάνοιξη προς Μίκρα οι μετροπόντικες φέρουν τα ονόματα των μυθολογικών προσώπων Φρίξος και Έλλη.Το τμήμα μεταξύ της Νέας Ελβετίας και του αμαξοστασίου της Πυλαίας έχει διανοιχτεί με την μέθοδο ανοιχτού ορύγματος.
 
 

Σε ότι εμένα αφορά ονειρεύομαι σε έναν από τους σταθμούς του Μετρό, κατά προτίμηση της Καλαμαριάς να ανεβάσω την παράσταση "Όλα για τη Μητέρα μου" βασισμένη στο σενάριο της ομότιτλης κινηματογραφικής ταινίας του Pedro Almodovar με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου που θα αποδίδει live το soundtrack.

«Kif Express» 
Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Κυφωνίδης
Ιωάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Τι ετοιμάζει ο νέος ιδιοκτήτης του κινηματοθεάτρου Αθήναιον, Μανώλης Ρίζος – Οι πρώτες παραστάσεις.
Τι ετοιμάζει ο νέος ιδιοκτήτης του κινηματοθεάτρου Αθήναιον, Μανώλης Ρίζος – Οι πρώτες παραστάσεις.
με 0 Σχόλια 5475 Views

Σε μια πρώτη γνωριμία με τους ανθρώπους που καλύπτουν το πολιτιστικό ρεπορτάζ προέβη ο νέος ιδιοκτήτης του κινηματοθεάτρου Αθήναιον, Μανώλης Ρίζος +βίντεο


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο