Ξέρω τι κάνατε σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη... Από την Ελένη Κερέμογλου.

637 Views
Ξέρω τι κάνατε σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη... Από την Ελένη Κερέμογλου. Ξέρω τι κάνατε σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη... Από την Ελένη Κερέμογλου.

Ξέρω τι κάνατε σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη... Από την Ελένη Κερέμογλου.

Είναι αυτό που περιμένουν όλοι, μικροί και μεγάλοι. Το τέλος της εβδομάδας, η ανάπαυλα από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα, μία παύση για κάτι άλλο πέρα από την εργασία και το ωράριο. Για άλλους σημαίνει ξεκούραση και για άλλους ενασχόληση με τα ενδιαφέροντά τους. Για άλλους ίσως είναι χρόνος για επιπλέον δουλειά. Στα σαββατοκύριακα έχει θέση μία έξοδος για φαγητό, έναν καφέ, έναν χαλαρό περίπατο κοντά στη θάλασσα. Αλλά έχει θέση και η συμμετοχή στις δράσις που προτείνει και διοργανώνει η πόλη. Το weekend της πόλης είχε πολλά να προσφέρει στους συμπολίτες και επισκέπτες που είχαν ελεύθερη ώρα στην διάθεσή τους. Open house για όσους θέλησαν να επισκεφτούν κάποιο από τα 60 και παραπάνω κτήρια που άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό.

Πόσοι περπατώντας στους δρόμους της πόλης δεν νιώθουν την ανάγκη να επισκεφτούν κάποιο κτήριο παλιό ή ανακαινισμένο, να μπουν στους χώρους, τα δουν πώς είναι από μέσα και έτσι να μαντέψουν κάτι από την ιστορία του ή ακόμα να φανταστούν τους ενοίκους τους και τη ζωή τους;

Μας εντυπωσιάζει όλους ένα νεοκλασικό κτήριο ή μια παλιά κατοικία, μια αποθήκη που αξιοποιείται και επαναλειτουργεί. Δεν είναι κι άσχημο να γνωρίζει κανείς την αρχιτεκτονική παλαιότερων εποχών. Είναι αλήθεια ότι η δράση των διοργανωτών του open house προσελκύει αρκετούς επισκέπτες που αξιοποιούν έτσι το χρόνο τους. Η πόλη, λοιπόν, δεν γίνεται έτσι πιο γνώριμη, πιο φιλική και πιο προσιτή; Σίγουρα νιώθει κανείς πιο φιλόξενα μέσα στην πόλη του όταν ξέρει τα κτίριά της  και τις ιστορίες τους και μπορεί να σχολιάζει, να κρίνει και να μιλά γενικά γι’ αυτά.

Έπειτα το Θεσσαλονίκη walking tours πρότεινε για το κυριακάτικο πρωινό μία ξενάγηση στην Άνω πόλη. Χαρούμενη και ευχάριστη διαδρομή. Περιήγηση στους χώρους που κατά το παρελθόν ήταν έμπνευση να γεννηθεί και να διαδοθεί απαγορευμένου και κυνηγημένου στην αρχή το ρεμπέτικο τραγούδι. Για τους λάτρεις του είδους επομένως ήταν μια καλή αφορμή, αφού στο τέλος της διαδρομής τους περίμενε μία ωραία στάση στο καφενείο ‘’Αλάμπρα’’. Καλό το κυριακάτικο αυτό πρωινό για όσους το επέλεξαν. Ο κόσμος βγαίνει από το σπίτι του. Ξεχνά τα χιλιοειπωμένα , βγαίνει από την καθημερινότητα, αλλάζει αέρα, αλλάζει παραστάσεις, η μέρα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον, νόημα, γίνεται πιο ξένοιαστη και πιο χαλαρή.

Για όσους τέλος ήταν πιο προσβάσιμο το δημαρχείο βρέθηκαν ανάμεσα σε γεύσεις, μαγειρικές και μυρωδιές. Το food festival. Παντού τραπέζια γεμάτα προϊόντα, με καλούδια που γαργαλούν την όρεξη πλαισιωμένα με το πνεύμα και τα σύμβολα των Χριστουγέννων. Έλατα στολισμένα ανάμεσα στα τραπέζια με αγάπη και μεράκι φτιαγμένα.  Ποιός δεν νιώθει καλύτερα όταν τον κερνούν πιτούλες με μελάκι ή με τυράκι; Τί καλύτερο για να γεμίσει κανείς το πρωινό του; Να χαλαρώσει, να ξεχαστεί, να περιεργαστεί τα διάφορα προϊόντα και να ξεφύγει λίγο από τα ίδια και τα ίδια, από τις χίλιες δυο σκοτούρες.

Απόδραση, λοιπόν, απ’ οτιδήποτε αποδιοργανώνει τον ελεύθερο χρόνο. Επιλογή και προγραμματισμός του πιο πρόσφορου τρόπου για να αξιοποιείται. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ύψιστη υποχρέωση στον εαυτό μας είναι να του χαρίζουμε καλές στιγμές, καλές εμπειρίες και να μετέχουμε σ’ ότι συλλογικό ‘’τρέφει’’ το πνεύμα και τη ψυχή. Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμά μας και οφείλουμε να γνωρίζουμε ανθρώπους, πράγματα, χώρους. Αν το δοκιμάσουμε ίσως η ερχόμενη εβδομάδα να είναι και πιο ωραία περιμένοντας φυσικά το επόμενο weekend.


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Παπακωνσταντίνου τάραξε την «Κοινή Ησυχία»... της Θεσσαλονίκης! Είδαμε & σχολιάζουμε
Ο Παπακωνσταντίνου τάραξε την «Κοινή Ησυχία»... της Θεσσαλονίκης! Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 2396 Views

...η παράσταση αποτέλεσε ένα εντυπωσιακό θέαμα το οποίο κατάφερε να ενώσει τον θεατρικό με τον μουσικό χώρο. Είδε ο Γιώργος Μπαστουνάς και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο