Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς, μας κάνετε πλάκα;;;

3672 Views
Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς, μας κάνετε πλάκα;;; Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς, μας κάνετε πλάκα;;;

                                          
Γράφει η Πίτσα Στασινοπούλου
 
Το Κολυμβητήριο του Δήμου Καλαμαριάς έκλεισε προ μηνός και παραθέτω την επίσημη ανακοίνωση, όπως αναρτήθηκε στη σχετική ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου:
«Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς συμπληρώνει φέτος 16 έτη ζωής και 13 έτη συνεχούς λειτουργίας. Όλα αυτά τα χρόνια, εκατομμύρια λίτρα νερού περνούν από τις σωληνώσεις και από τα φίλτρα της εγκατάστασης, ώστε το νερό να είναι πάντοτε καθαρό και υγιεινό για τους λουόμενους. Λόγω της συνεχούς χρήσης, δημιουργήθηκαν σκουριές που συσσωρεύτηκαν με τον χρόνο σε σωληνώσεις διαμέτρου 10 ως 40 εκατοστών, καθιστώντας επικίνδυνη την λειτουργία της εγκατάστασης. Γι αυτό τον λόγο, αποφασίστηκε από την διοίκηση του Δήμου μας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, να επιδιορθωθούν και να συντηρηθούν τα εκατοντάδες μέτρα σωληνώσεων που βρίσκονται στα υπόγεια του Δημοτικού κολυμβητηρίου, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους Δημότες και κατοίκους της Καλαμαριάς. Η περίοδος διακοπής είναι από 15 Ιουνίου έως 9 Αυγούστου 2019 και στο στενό αυτό χρονικά διάστημα ο υπεύθυνος της εργασίας θα προσπαθήσει να επιδιορθώσει όλες τις υπάρχουσες βλάβες. Ταυτόχρονα, θα γίνουν εργασίες συντήρησης-βαφής του κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά, αλλά και θα γίνει εργασία αρμοκόλλησης των πλακιδίων του πυθμένα και των εσωτερικών τοιχωμάτων της πισίνας με ανθεκτικά υλικά. Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας
 
Ως πρώτο σχόλιο θα πούμε ότι άδικα ευχαριστείτε, καθότι «κατανόηση» υπό παρόμοιες συνθήκες, πολύ δύσκολο να βρεθεί κι από τότε που οι πάντες ποντάρουν – κι ακόμα χειρότερα θεωρούν δεδομένη την «κατανόησή» μας, έχουν αποθρασυνθεί και σου λέει αφού ο ταλαίπωρος «κατανοεί», δώστου κι άλλη ταλαιπώρια… άλλωστε κανείς και ποτέ δεν θέτει κάποιο όριο στην έννοια: Πόση κατανόηση να δείξω, για πόσο διάστημα, για πόση ενόχληση ή στέρηση… Διότι και στο ανεκδιήγητο μετρό, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες προ αμνημονεύτων χρόνων κάνοντας την πόλη μαντάρα, γέμισε ο τόπος ταμπελίτσες με το «Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας» κι ενώ η ρημάδα εξαντλήθηκε στη δεκαετία (πόσο ακόμη;) και περάσαμε στα ψυχοφάρμακα, μέχρι στιγμής συρμό είδαμε μόνο ως έκθεμα κι όσο για τις άδειες στοές, τις λειτουργούμε ως… εναλλακτικούς καλλιτεχνικούς χώρους! Προφανώς αν μας ζητούσαν κατανόηση «εφ όρου ζωής»… μάλλον θα αντιδρούσαμε, αλλά αυτοί τουλάχιστον θα ήταν ειλικρινείς και πλήρως καλυμμένοι.
 
Τώρα ζητάει κατανόηση από τους δημότες του ο Δήμος Καλαμαριάς, που στην καρδιά του καλοκαιριού έκλεισε το Κολυμβητήριο για εργασίες συντήρησης. Καθώς βάσει της επίσημης ανακοίνωσης «λόγω της συνεχούς χρήσης δημιουργήθηκαν σκουριές που συσσωρεύτηκαν με το χρόνο στις σωληνώσεις, καθιστώντας επικίνδυνη τη λειτουργία της εγκατάστασης». Δεν είμαι υδραυλικός, ούτε έχω σχέση με σωληνώσεις, αλλά μια κοινή λογική- τί στο καλό, τη διαθέτω! Προσπερνώ τη «συνεχή χρήση», γιατί υποθέτω ότι δεν δαπανώνται εκατομμύρια για κατασκευή δημοτικού κολυμβητηρίου με σκοπό την «περιστασιακή χρήση», κι αναρωτιέμαι (ειλικρινής απορία) αν οι σωλήνες της ύδρευσης που διοχετεύουν επί 24ωρου βάσεως ασύλληπτες ποσότητες νερού, σε 13 χρόνια συσσωρεύουν σκουριές και χρειάζονται αποκατάσταση της ζημιάς ή αντικατάσταση… προσωπικά, έχω ακούσει για φθορές ή ρήγματα λόγω παλαιότητας ( πολλών δεκαετιών), αλλά για ζημιές από σκουριά στη δεκαετία δεν έτυχε…
 
Ίσως όμως εγώ είμαι άσχετη ή ίσως οι συγκεκριμένες σωληνώσεις ήταν «ευαίσθητες», δεν διέθεταν τις κατάλληλες προδιαγραφές και δεν άντεξαν τη συνεχή χρήση για 13 χρόνια, με αποτέλεσμα να πάθουν τη ζημιά… Η οποία δεν εκδηλώθηκε προφανώς εν μία νυκτί, διότι όπως αυτονόητα αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι σκουριές «συσσωρεύτηκαν με το χρόνο», ξεκινώντας λίγο -λίγο κι εδώ τίθενται εύλογα ερωτήματα: Πότε εντοπίστηκαν για πρώτη φορά, στα πόσα χρόνια λειτουργίας των σωληνώσεων; Ποιος ειδικός αποφάνθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια της «συσσώρευσης» το επίπεδο σκουριάς ήταν ακίνδυνο για τους λουόμενους και από ποιο σημείο κατέστη επικίνδυνο; Διότι εφόσον η τωρινή γνωμάτευση αναφέρει ρητά για «επικίνδυνη λειτουργία της εγκατάστασης», σημαίνει ότι όσοι κολύμπησαν μέχρι τις 15 Ιουνίου, διέτρεξαν κίνδυνο για την υγεία τους, εν γνώσει των υπευθύνων! Εκτός αν δεχθούμε ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία… χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου- ενώ πριν όλα καλά, οπότε οι υπεύθυνοι ταράχθηκαν, είπαν δεν πάει άλλο με τη «συσσώρευση», πρέπει να φτιάξουμε τη ζημιά κι έβαλαν λουκέτο!
 
Και τί πιο λογικό να αποκαταστήσεις μια χρόνια ζημιά σε κολυμβητήριο, ντάλα καλοκαίρι, κλείνοντάς το όλη τη θερινή σεζόν! Κάτι που φυσικά θα δικαιολογούνταν σε επείγουσα περίπτωση αιφνίδιας ζημιάς, αλλά σε ένα χρόνιο πρόβλημα (κακής) συντήρησης, που αυτονόητα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί πριν καταστεί επικίνδυνο, όπως κυνικά ομολογεί ο Δήμος, πώς να δικαιολογήσεις το κλείσιμο καλοκαιριάτικα; Δεν σου ‘ρχεται αυθόρμητα να ρωτήσεις « μα καλά βρε χριστιανοί, από τις τρεις εποχές του χρόνου, άνοιξη- φθινόπωρο- χειμώνας με σαφώς μειωμένη έως ανύπαρκτη προσέλευση κόσμου, διαλέξατε να κλείσετε καλοκαίρι για εργασίες συντήρησης;;;» Είναι δυνατόν την εποχή που ο κόσμος περιμένει πώς και πώς να δροσιστεί «δίπλα στο σπίτι του»… που σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόστος απολαμβάνει ένα ευεργετικό μπάνιο- αφού η θάλασσα για πολλούς είναι ανέφικτη… που για κάποιους επιπλέον η κολύμβηση είναι θεραπευτική διέξοδος για προβλήματα υγείας ή καθημερινή άθληση… να βάζετε λουκέτο για να φτιάξετε σωλήνες που παραμελήσατε χρόνια τώρα;;; Α ναι, θα βάψετε επίσης και θα αρμοκολλήσετε πλακίδια, αλλά ευτυχώς αυτές οι παραλείψεις δεν ήταν επικίνδυνες…
 
Ωστόσο, πέραν της επίσημης τραγελαφικής ενημέρωσης, υπάρχει και η «ανεπίσημη» από ανθρώπους του Κολυμβητηρίου, που τουλάχιστον δίνει μια κατανοητή απάντηση στα ερωτήματα που δημιουργεί η πρώτη. Διότι στις εύλογες αντιδράσεις των τακτικών κολυμβητών που ξαφνικά στερήθηκαν την όαση δροσιάς, την άθληση, την απόλαυση, τη θεραπεία, και στην λογικότατη απορία «μα γιατί καλοκαιριάτικα;» η απάντηση ήταν ότι «τώρα εγκρίθηκαν τα κονδύλια και πρέπει άμεσα να απορροφηθούν, διαφορετικά θα επιστραφούν». Αυτό τουλάχιστον είναι ένα λογικό, πειστικό επιχείρημα που αιτιολογεί την ενέργεια και αν ισχύει, απορώ γιατί δεν το περιέλαβε ο Δήμος στην επίσημη ανακοίνωση του ενημερώνοντας τους δημότες, ώστε να μην τον κατηγορούμε (σε αυτό το σκέλος) ότι… το έχασε εντελώς κι ενεργεί ντιπ αψυχολόγητα! Γιατί έτσι όπως είναι διατυπωμένο το κείμενο, αφενός εκθέτει τους ίδιους ότι εν γνώσει τους  επέτρεπαν στο κοινό να χρησιμοποιεί επικίνδυνες εγκαταστάσεις, και αφετέρου, μόνο ανεγκέφαλος θα διέκοπτε την παροχή μιας υπηρεσίας λόγω εργασιών συντήρησης, την εποχή της μεγαλύτερης ζήτησης και ανάγκης.
 
Δεν ξέρουμε τί πραγματικά ισχύει και εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε παρά να μείνουμε στο επίσημο κείμενο και τα ερωτήματα που προκαλεί… Γεγονός είναι ότι οι πολυπληθείς δημότες στερήθηκαν ξαφνικά ένα αγαθό- συγκεκριμένα από τις 8 και όχι 15 Ιουνίου καθώς η πισίνα έπρεπε να αδειάσει- την εποχή που το είχαν περισσότερο ανάγκη, με επιχειρήματα από πλευράς Δήμου που προκαλούν τη λογική κι εκθέτουν τον φορέα… Εκτός αν είναι στις προθέσεις του η πρωτοπόρος καινοτομία: σου λέει, το να πηγαίνεις καλοκαίρι στο κολυμβητήριο είναι τρε μπανάλ στερεότυπο, άσε που έχεις εναλλακτική και τη θάλασσα, δυο βήματα είναι ο βούρκος της Αρετσούς… το να πηγαίνεις όμως χειμωνιάτικα με παγετό, με το αντιανεμικό μπουφανάκι σου, το μάλλινο κασκόλ, τον γούνινο σκούφο και τα γάντια, είναι άλλη αίσθηση, ξεχωρίζεις από τον συρφετό, πρωτοτυπείς, πώς να το κάνουμε! Κι άλλο να λες έπαθα πνευμονία στο σκι (σιγά την είδηση), κι άλλο την έπαθα ως χειμερινός κολυμβητής, καθότι είναι το απρόβλεπτο που κάνει την ποιοτική διαφορά και σένα περήφανο για το «ζην επικινδύνως»… Άντε από κει μωρέ! Μια χαρά το κανονίσανε… τί το θέλουμε το κολυμβητήριο καλοκαιριάτικα με 40άρια υπό σκιάν; Κάτσε να πιάσει -10Ο να το φχαριστηθούμε!

.

Δείτε & αυτά:

 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, κλικ εδώ.
-ΝΕΟ Τι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Πι Στασινοπούλου
Πι Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

 1. <strong>loib</strong>
  loib
  Απολύτως εύλογα τα ερωτήματα που τίθενται!

  Κάθε καλοκαίρι οταν πλησιάζουν οι άδειες του προσωπικού (βλέπε Γραφείο Αθλητισμού Καλαμαριάς που στεγάζεται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς) συνεχώς κάτι προκύπτει.. Όπως:

  Εκτεταμένη βλάβη, ανακαίνιση αποδυτηρίων και ένα σωρό άλλοι "ευφάνταστοι" λόγοι.. για να κλείσουν το κολυμβητήριο (με το παραμικρό) και μαζί με τις άδειες τους να κάνουν εκτεταμένες διακοπές.

  Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ακατάλληλοι για το κολυμβητήριο οι επιβλέποντες του, βλέπε Γραφείο Αθλητισμού Καλαμαριάς, με πρώτο και καλύτερο τον Άκη Παπαμαυρουδή ο οποίος κυριολεκτικά κάνει πάντα για τη μη ομαλή λειτουργία του κολυμβητηρίου..

  Από την άλλη ο προπονητής Νικόλας Ρεπανάς όσο πρόθυμος και ανιδιοτελής και αν είναι, δεν αρκεί για ένα ολόκληρο κολυμβητήριο!

  Ελπίζουμε να βάλει τάξη ο καινούργιος δήμαρχος απομακρύνοντας όσους λυμαίνονται τόσα χρόνια έναν τόσο όμορφο και απαραίτητο χώρο για τους δημότες της Καλαμαριάς και όχι μόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 1807 Views
Φύγαμε με το μυαλό σκοτισμένο από τη μάταιη προσπάθεια να συνδέσει τα αταίριαστα κομμάτια του παζλ σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο παραδοξότητας… Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή