Ημερίδα, Βιομηχανική κληρονομιά και νεολαία, διοργανώνει η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στο Δημαρχείο.

477 Views
Ημερίδα, Βιομηχανική κληρονομιά και νεολαία, διοργανώνει η  Θεσσαλονίκη  Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα  Νεολαίας 2014 στο Δημαρχείο. Ημερίδα, Βιομηχανική κληρονομιά και νεολαία, διοργανώνει η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στο Δημαρχείο.

Ημερίδα, Βιομηχανική κληρονομιά και νεολαία, διοργανώνει η  Θεσσαλονίκη  Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα  Νεολαίας 2014 στο Δημαρχείο.

 «Βιομηχανική κληρονομιά και νεολαία» είναι ο τίτλος ημερίδας που διοργανώνει η  Θεσσαλονίκη  Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα  Νεολαίας 2014  σε συνεργασία με το  Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  (ΕΛΛΕΤ) την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 (9.00 – 16.00) στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του  Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους επιχειρώντας να αναδείξει τις έως τώρα καλές πρακτικές καταγραφών, διατήρησης και ανάδειξης βιομηχανικών μνημείων και συνόλων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, που μπορούν να γίνουν τα πρότυπα που θα εμπνεύσουν τους νέους να γνωρίσουν, να ασχοληθούν και να απασχοληθούν με το αντικείμενο.
 Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι ΟΤΑ που υλοποιούν έργα σχετικά με το θέμα, καθώς και  ειδικοί επιστήμονες που υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά καλλιτεχνικά προγράμματα και  πολιτιστικές διαδρομές από την Ελλάδα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια των εκπαιδευτικών εργαστηρίων με θέμα «Βιομηχανική κληρονομιά και νεολαία: σχέσεις μνήμης έμπνευσης και δημιουργικότητας», που υλοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014 και  οργανώνεται με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης-ΕΠΝ 2014 και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ¨ΝΟΗΣΙΣ¨.
Η ημερίδα με διεθνή συμμετοχή   εντάσσεται σε μια προσπάθεια του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάδειξη των αξιών της βιομηχανικής κληρονομιάς στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990. Εντάσσεται επίσης σε μια διεθνή προσπάθεια που κάνει η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) στην οποία περιλαμβάνεται και η υπογραφή πριν από 10 χρόνια στην πόλη Νίζνυ Ταγκίλ των Ουραλίων της  Χάρτας για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς.       
Η ημερίδα  στις 4 Απριλίου 2014  θα περιλαμβάνει δύο συνεδρίες με εισηγήσεις-παρουσιάσεις, παρουσίαση αποτελεσμάτων των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που οργανώθηκαν τον Φεβρουάριο και επισκέψεις στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και σε βιομηχανικά ιστορικά κτίρια και σύνολα στη Θεσσαλονίκη.
 Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
 Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΜΚΟ), η οποία αγωνίζεται από το 1972 για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της χώρας (www.ellet.gr).  Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ ιδρύθηκε το 1991 έχοντας στο κέντρο της δράσης του την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τους τρόπους διάσωσής τους. Λειτουργεί με δικό του κανονισμό, εναρμονισμένο με το καταστατικό της Ελληνικής Εταιρείας και αναπτύσσει δράση στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, βασιζόμενο στην εθελοντική προσφορά γνώσεων, έργου και πόρων των μελών και των φίλων του. Με στόχο την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη και τη διατήρηση των ποικίλων μορφών του, προωθεί δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, την ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας και της συμμετοχής των πολιτών για την προστασία και βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάδειξη ενός άλλου τρόπου συμπεριφοράς και σκέψης. Από το 2011 αποτελεί μέλος του Δικτύου εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης  thess-ΔIKTYO.

Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Παράρτημα Θεσσαλονίκης  
Επιμενίδου 19,  Άνω Πόλη,  Τηλ. & Fax: 2310-240.665,  eethes@otenet.gr, http://www.ellet.gr/
Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος Θεσσαλονίκης: Βασίλης  Κονιόρδος  (vassiliskon@hotmail.com)
Μέλος Δ.Ε. υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού δράσεων ΕΠΝ 2014:
Όλγα Δεληγιάννη (odeligianni@gmail.com) τηλ. 2310 414 508 , 6977 609 789
Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ  υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού δράσεων ΕΠΝ 2014:
Δρ Ιωάννα Στεριώτου, (isteriot@vivodinet.gr) , τηλ 2310 814 546, 6932276115


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 5168 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή