Στο «κόκκινο» ξανά το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης- Επικρατούν κατά 90% τα στελέχη 4 και 5 της Όμικρον

3189 Views
Στο «κόκκινο» ξανά το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης- Επικρατούν κατά 90% τα στελέχη 4 και 5 της Όμικρον Στο «κόκκινο» ξανά το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης- Επικρατούν κατά 90% τα στελέχη 4 και 5 της Όμικρον

Η αύξηση της διασποράς του ιού δεν είναι αμελητέα, τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ


Στο «κόκκινο» επίπεδο επιδημιολογικής διασποράς καταγράφεται η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, με βάση τις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, ενώ τα στελέχη ΒΑ.4&5 της Όμικρον ανιχνεύονται στο 90% επί του συνολικού ιικού φορτίου.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα, έπειτα από έξι εβδομάδες σε ένα μέτριο (πορτοκαλί) επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα, σε συνέχεια της αυξητικής τάσης που ξεκίνησε παράλληλα με τη σταδιακή επικράτηση των στελεχών Όμικρον BA.4&5 του SARS-CoV-2το ιικό φορτίο πέρασε ξανά σε επίπεδο υψηλής διασποράς.

Συγκριση_ιικου_φορτιου_στα_λυματα_με_κρουσματα_Θεσσαλονικη__22_Ιουνιου_2022


Συγκριση_ιικου_φορτιου_στα_λυματα_με_κρουσματα_Θεσσαλονικη__22_Ιουνιου_2022
Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_22_06_2022_SHORT

Rationalized_relative_shedding_rate_Thessaloniki_up_to_22_06_2022_LONG

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 21/06/2022 και της Τετάρτης 22/06/2022 είναι:

-Αυξημένη κατά 43% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 19/06/2022 και της Δευτέρας 20/06/2022.

-Αυξημένη κατά 74% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 14/06/2022 και Τετάρτης 15/06/2022

«Η αύξηση της διασποράς του ιού, όπως την μετράμε στα λύματα τις τελευταίες εβδομάδες και πιο ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι αμελητέα, καθώς από τα δεδομένα που μας έθεταν σε επιφυλακή, τώρα έχουμε δεδομένα που μας θέτουν σε εγρήγορση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Πρέπει εδώ να είναι σαφές ότι το ιικό φορτίο στα λύματα αποτελεί δείκτη της διασποράς του ιού στην κοινότητα αλλά δεν μπορεί να συσχετιστεί ούτε με την ένταση των συμπτωμάτων ούτε με τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε όσους νοσήσουν. Με την επικράτηση των πιο μεταδοτικών στελεχών Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος και ακόμη μεγαλύτερος όσο αυξάνεται η χρονική απόσταση από τον τελευταίο εμβολιασμό», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αντιστοιχούν στην κατάσταση εγρήγορσης ο κ. Παπαϊωάννου παρέπεμψε στην ισχυρή σύσταση που απηύθυνε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προς τους πολίτες άνω των 60 ετών να κάνουν και την τέταρτη δόση του εμβολίου, καθώς και στα σταθερά μέτρα αυτοπροστασίας.

«Μιλάμε για τα αυτονόητα. Μάθαμε να ζούμε με τον ιό και μάθαμε πώς δεν θα εκθέτουμε σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους. Δε χρειάζεται να μας επιβληθεί να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, όταν όλοι γνωρίζουμε καλά πώς θα το κάνουμε, και μπορούμε να το κάνουμε. Σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό, σε συναυλίες, όπου είναι επίφοβο να εκτεθούμε στον ιό, η μάσκα θα μας προστατεύσει και τη μάσκα θα πρέπει να την έχουμε πάντα μαζί μας. Όπως κανείς που έχει συμπτώματα δεν θα πρέπει να πάει να επισκεφθεί και να αγκαλιάσει τον φίλο ή συγγενή του που ανήκει σε ευπαθή ομάδα», διευκρίνισε.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Λύματα Θεσσαλονίκης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
'Η Στοργή - Ψυχογραφώντας το Χρήστο και την Αγνή',
'Η Στοργή - Ψυχογραφώντας το Χρήστο και την Αγνή', "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 2167 Views

Δεν κρατάμε έναν άνθρωπο δίπλα μας αν δε θέλει να μείνει. Ούτε περιμένουμε από τον άλλο να μας πει να φύγουμε αν εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει ότι θέλουμε να φύγουμε.  Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη