Η πολιτιστική ατζέντα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για το 2018/19

1545 Views
Η πολιτιστική ατζέντα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για το 2018/19 Η πολιτιστική ατζέντα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για το 2018/19

                                                       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που σας προτείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο για το έτος 2018 τελεί υπό το τριπλό σημάδι της καινοτομίας, της ποικιλομορφίας και των συνεργασιών. 
Καινοτομία με την κατασκευή, μπροστά από το Ινστιτούτο, ενός χώρου ευφορίας με τη μορφή μεγάλης βεράντας, με μια νέα ιστοσελίδα, με ανανεωμένο πρόγραμμα μαθημάτων, με τη νέα κάρτα μέλους για φίλους του Ινστιτούτου που θα δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες μας και με ειδική προσφορά και εκπτώσεις από τριάντα συνεργάτες στην πόλη (πολιτιστικοί οργανισμοί, καταστήματα, εστιατόρια, καφέ).
Θα ανακαλύψετε ποικιλομορφία εκδηλώσεων σε αυτές τις σελίδες: μουσική, λογοτεχνία, αθλητισμό, γαστρονομία, ζωγραφική, τη ελληνογαλλικές συζητήσεις, μόδα, κόμικς, πανεπιστημιακές σπουδές στη Γαλλία, Ιστορία, κινηματογράφος, κοινωνική έρευνα της επιστήμης έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα. .Και όλες αυτές οι εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους της πόλης.

Ανανεώνουμε και δημιοργούμε νέες συνεργασίες, που συνδέουν τις δραστηριότητές μας με εκείνες που πραγματοποιούν οι κύριοι φορείς και πολιτιστικοί φορείς της πόλης, τα πανεπιστήμια και σχολεία ή από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δύο σημαντικά γεγονότα αξίζουν την προσοχή σας:
- 29 Σεπτεμβρίου, για την επέτειο της εκατονταετηρίδας από την υπογραφή της ανακωχής της Θεσσαλονίκης στο νεκροταφείο Zeitenlick

- στις 26 και 27 Νοεμβρίου, η έναρξη ενός διαπανεπιστημιακού γαλλο-ελληνικού Ερευνητικού Κέντρου με τίτλο «CREABALK» για τη διεξαγωγή της έρευνας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση γύρω από την έννοια του «εργαστηρίου της πόλης» που θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη. 

Philippe Ray
Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας & 
Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

- Εορτασμός της εκατονταετηρίδας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου 
• Συναυλία : Zεϊτενλικ «Η επαναφορά της ειρήνης» 
• Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Περιοδική έκθεση «Στη δίνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» & Διεθνές Συνέδριο
• Περιοδική έκθεση Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ. « Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη 
- Φεστιβάλ 53ων Δημητρίων
• Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Philippe Forget
• Περφόρμανς-Εργαστήριο « Blanche Neige 
- Έκθεση «Γαλλική Μόδα»-Nοέμβριος 2018
- Ετήσιες δράσεις 2018
• 7ply festival
• Εβδομάδα Γεύσεων
• Έκθεση Κόμικς
- Έκθεση ζωγραφικής ‘’Ξεριζωμοί’’-Νοέμβριος 2018
- Πανεπιστημιακή Συνεργασία
• Ελληνογαλλικές Συζητήσεις της Θεσσαλονίκης
• Έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων  
• Créabalk
- Mάρτιος 2019 : Έκθεση « Γαλλικές Ιστορίες της Θεσσαλονίκης»
 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Zεϊτενλικ «Η επαναφορά της ειρήνης»
Σύνθεση για πιάνο, βιολοντσέλο και φωνή 
Avant-πρεμιέρα │ Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης │ 28 Σεπτεμβρίου│  20h00
Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζεϊτενλικ │29 Σεπτεμβρίου │~ 12h00
Διεύθυνση και φωνή: Philippe Forget
Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου  
Βιολοντέλλο: Δημήτρης Πάτρας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Gabriel Fauré, Είναι η Ειρήνη (2΄)
Σε παγκόσμια πρώτη τη σύνθεση του Philippe Forget, Ζέιτενλικ (15΄)
Maurice Emmanuel, In Memoriam (1&2) (7΄)
Francis Poulenc : (3΄) Ας προσευχηθούμε για την Ειρήνη
Για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Μακεδονικού Μετώπου η Θεσσαλονίκη και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί πολιστικοί φορείς της έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα: εκθέσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες. Αυτή η συναυλία, η οποία θα κλείσει την τελετή φόρου τιμής στους ενταφιασμένους στρατιώτες (κατάθεση στεφάνων στα 6 εθνικά μνημεία του συμμαχικού νεκροταφείου), είναι προϊόν της συνεργασίας μας με τον Γάλλο μουσικό και συνθέτη Philippe Forget διότι είναι ευθύνη όλων μας να τιμούμε τη μνήμη τους. 

Αν το 1918 σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια ειρήνη που γνωρίζουμε στις μέρες μας πόσο εφήμερη είναι, το 2018 θέλει να ανακοινώσει δυναμικά την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των δεσμών της αγάπης, απαραίτητες για τη ζωτικότητα που πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς για τη διατήρησή τους.

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε στρατιωτική σκηνή, γνωστή ως Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918). Από τον Απρίλιο του 1915 έως το τέλος του 1918, οι συμμαχικές στρατιές της Ανατολής (βρετανικά, γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, ρωσικά και ελληνικά στρατεύματα) πολεμούν σε άθλιες συνθήκες με τα τουρκικά, αυστροουγγρικά, γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα.
Η Γαλλία αποφασίζει να στείλει στρατεύματα για να περιέχει την προέλαση των Βουλγάρων στη Μακεδονία στα τέλη του 1915. συμμαχικών στρατιωτών επιχείρηση για περισσότερα από δύο χρόνια σε ένα μεγάλο μέτωπο 600 χιλιομέτρων. Ο Georges Clemenceau τους ονόμασε "τους κηπουρούς της Θεσσαλονίκης" λόγω της ψευδο-στρατιωτικής αδράνειας στην Ελλάδα. Οι 350.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, ξηρών ελώδινων περιοχών και εισάγουν νέες μεθόδους καλλιέργειας.

Στη συνέχεια, στο τέλος του καλοκαιριού του 1918, οι Σύμμαχοι διαπερνούν το μέτωπο μέσα από τα μακεδονικά βουνά προς το Βελιγράδι. Αυτό το σημαντικό επεισόδιο του Μεγάλου Πολέμου λησμονήθηκε. Εκατό χρόνια μετά, η Ιστορία αυτών των στρατιωτών (« poilus» ) έρχεται στο φως.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Μαριλένα Λιακοπούλου σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτηση της, συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στον διεθνούς φήμης πιανίστα Bernard Ringeissen (Παρίσι). Το ρεπερτόριο της καλύπτει μια ευρεία γκάμα έργων για σόλο πιάνο, κονσέρτων και έργων μουσικής δωματίου. Είναι μέλος του Τρίο Θεσσαλονίκης και κατέχει τη θέση της Α΄ κορυφαίας στο πιάνο στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη μουσική σταδιοδρομία της, η Μ.Λιακοπούλου ακολούθησε νομικές σπουδές, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο της Τέχνης.
●●●●
Ο Δημήτρης Πάτρας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές της γενιάς του. Το ρεπερτόριο του καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικών δημιουργιών, από το μπαρόκ μέχρι τα τελευταία έργα των σημαντικότερων συνθετών της εποχής μας, μερικά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για τον ίδιο. Δίδαξε σε πολυάριθμα διεθνή master classes σε όλον τον κόσμο, είναι Υπεύθυνoς του Τμήματος Βιολοντσέλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, και είναι τακτικός καθηγητής βιολοντσέλου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδρύσει το σύνολο βιολοντσέλου “Violoncellissimo” για το οποίο σύνολο ήδη έχουν γραφτεί έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών που παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: 
Η Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής»

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έως τις 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Ωράριο: κάθε μέρα
9.00-16.00

Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Μουσείου και εντάσσεται στο Κεντρικό Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
28 & 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές συνέδριο με θέμα τις άγνωστες πτυχές της παραμονής της Στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελετητών από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως την ιστορία, την ιστορία της φωτογραφίας, της τέχνης της εποχής, την ιστορία της πολεοδομίας και των αρχαιολογικών ανασκαφών. Τόσο η έκθεση όσο και η ημερίδα φιλοδοξούν να βρουν απήχηση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, καθώς θα προσδώσουν μία νέα οπτική σε μία ούτως ή άλλως ιδιαίτερη περίοδο.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ EΚΘΕΣΗ

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη 
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ Αγίου Δημητρίου 159Α
27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.2018-10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Το Τελλόγλειο έχει διοργανώσει την τελευταία δεκαετία μια σειρά από εκθέσεις που προσεγγίζουν τις ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ιστορίας των δύο χωρών (Ευρώπη και Ελληνικοί μύθοι: 16ος-19ος αι., ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ΄21, ο Φιλιποτό δημιουργεί το πανόραμα της πολιορκίας του Παρισιού, κ.ά.). 

Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής εντάσσεται η έκθεση Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει της Θεσσαλονίκη (27.10.2018-10.02.2019), η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σε αυτήν παρουσιάζονται περισσότερα από 450 έργα Γάλλων –κυρίως- Στρατιωτών, οι οποίοι υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ακουαρέλες, ελαιογραφίες, γκουάς και σχέδια, τα οποία προέρχονται από Μουσεία και φορείς της Γαλλίας (Centre Pompidou, Institut de France, Musée de l’Armée) και της Ελλάδας (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, ΜΙΕΤ, ιδιωτικές συλλογές). Με την αμεσότητα και την ακρίβεια του εικαστικού ρεπορτάζ, τα έργα σκιαγραφούν την πολυ-πολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, τα μνημεία της, αλλά και την καθημερινότητα των ενστόλων. Για την υλοποίηση της έκθεσης, η οποία συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, σημαντική υπήρξε η υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.  

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Δημήτρια:
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης 
8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 21:00
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Διεύθυνση: Philippe Forget
Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου

Πρόγραμμα:

W. A. Mozart : Adagio et Fugue, KV546 (7’)
J. Sibelius : Romance, opus 42 (5’)
E. Elgar : Sérénade pour cordes, opus 20 (13’)
S. Michaïlidis : In Memoriam (4’)
Fr. Chopin : Concerto pour piano n°1 opus 11 (40’)

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ& ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

«Η Χιονάτη»
Με τη Γαλλίδα χορογράφο Catherine Baÿ
Εργαστήριο: 7 ΣΕΠΤ – 10 ΟΚΤ. │ Περφόρμανς: Πέμπτη, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 12:00, Λιμάνι

Η performance της «Χιονάτης» έρχεται στα 53α Δημήτρια έχοντας ταξιδέψει στο παρελθόν σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου. Το project της Γαλλίδας χορογράφου Catherine Baÿ μεταμορφώνει το παραμύθι των αδελφών Γκριμ σε μια παραβολή για τον ναρκισσισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Η «Χιονάτη» είναι η ιστορία του καθρέφτη.

Τοποθετώντας πολλαπλές ρεπλίκες της Χιονάτης σε εξωτερικές τοποθεσίες και σε μέρη με διαφορετικές πολιτιστικές νόρμες, η Catherine Baÿ φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με την ίδια του την αντανάκλαση. Με τον τρόπο αυτό, ο χαρακτήρας του παραμυθιού λειτουργεί σαν καθρέφτης της κουλτούρας των ψευδαισθήσεων και του μαζικού καταναλωτισμού.

ΈΚΘΕΣΗ

ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΟΔΑ
16-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η «Nouvelle Amicale» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014, από τους απόφοιτους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν τις ελληνογαλλικές σχέσεις. 

Στο παραπάνω πλαίσιο, και ενόψει του ότι σε όλη τη διάρκεια του 2018, η πόλη μας τιμά τη γαλλοφωνία (Thessalonique en français), το Νοέμβριο του 2018, ο σύλλογός μας διοργανώνει έκθεση Γαλλικής Μόδας, με θέμα την επιρροή της στις δημιουργίες των Ελλήνων σχεδιαστών. 

Το  concept είναι σχεδιαστές να δημιουργήσουν ένα ή περισσότερα (μέχρι τρία) ρούχα εμπνευσμένα (όχι αντιγραφές) από κάποιον (ή κάποιους) από τους γνωστούς Γάλλους σχεδιαστές, τους οποίους θα επιλέξουν οι ίδιοι.  
Η έκθεση θα διεξαχθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Ολγας 108), από 16 – 23 Νοεμβρίου 2018, και ένα μέρος αυτής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, Του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης. 
Στόχος μας είναι να είναι μια εκδήλωση ανοιχτή, με μεγάλη συμμετοχή του κοινού της πόλης μας.
 
1- 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Το 7Ply project Festival – το όνομα του φεστιβάλ προέρχεται από την πιο διαδεδομένη μέθοδο κατασκευής σανίδων skate, γνωστή ως 7ply construction – γιορτάζει τα δώδεκά του χρόνια! Με επίκεντρο το skateboard πραγματεύεται την πολυδιάστατη σύγχρονη αστική κουλτούρα εικαστικά, αθλητικά και πολιτιστικά με σκοπό την διάδοση σύγχρονων μέσων έκφρασης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώνονται διαγωνισμοί και επιδείξεις skateboard και άλλων αστικών αθλημάτων, μαθήματα skate, ημερίδες και εργαστήρια σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη, προβολές, συναυλίες και άλλα δρώμενα με επίκεντρο την street κουλτούρα και το νεανικό κοινό.
  
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΥΣΕΩΝ 
08-14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Εβδομάδας των γεύσεων», που φέτος εορτάζει την 29η επέτειό της (http://www.legout.com/), το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα καλέσει νέους Γάλλους μάγειρες για να συναντήσουν και να συντονίσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια με μαθητές και μαθήτριες ελληνικών σχολείων.
 
Προτείνουμε επίσης δράσεις με τους επαγγελματίες της εστίασης και Αρχιμάγειρες για εργαστήρια και μπουφέ γευσιγνωσίας. 

I. Σχολικά εργαστήρια: 8, 9 & 10 Oκτωβρίου 2018
9:30-11:00 & 11:30-13:00
Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

1) «Ανακαλύπτοντας τα τρόφιμα»
2) «Καλή όρεξη!»
3) «Η τέχνη του τραπεζιού»
II. Aπεριτίφ-κοκτέιλ για το ευρύ κοινό
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, από 20:00
Χώρος : Εστιατόριο Tre Marie
Εθνικής Αμύνης 3 & Μητροπόλεως, 231 024 2280

Τιμή: 5 €, απεριόριστη κατανάλωση

ΈΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΚΣ

09-11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το “Comic ‘N’ Play” πλησιάζει ! Φέτος, γιορτάζει 17 χρόνια ζωής και από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα ζωντανεύσει με συναντήσεις από συγγραφείς και εικονογράφους που θα είναι παρόντες στην έκθεση. Στο πρόγραμμα, μικροί και μεγάλοι θα βρουν σίγουρα κάτι που τους ενδιαφέρει από τα πολλά προτεινόμενα είδη, στα σταντ και τις παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, εργαστήρια, παιχνίδια, αγορά κόμικς)! 

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έκθεση Ζωγραφικής και δυο παρουσιάσεις με θέμα  την μετακίνηση Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία, το Ολοκαύτωμα και τον επαναπατρισμό ορισμένων στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά υπό το πρίσμα των προσφυγικών – μεταναστευτικών ρευμάτων εξαιτίας της ανελέητης πολεμικής σύρραξης που μαίνεται κατά τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στην έκθεση ζωγραφικής θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: 
• Rosa Sepple, PRI – Πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου, RI)
• Aimee Birnbaum (μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου,  RI) 
• Γιώργος Πολίτης (μέλος των ενώσεων American Watercolor Society, Royal Institute , πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών  Τεχνών Βορείου Ελλάδος) 

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Τετάρτη, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Προσκεκλημένος Michel KAPLAN 
«Γιατί το Βυζάντιο»;

Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 1 (Panthéon-Sorbonne), όπου και διετέλεσε πρόεδρος από το 1999 έως το 2004, ο Michel Kaplan ξεκίνησε την έρευνά του με τους Πωλ Λεμέρλ και στη συνέχεια με την Ελένη Αρβελέρ και τον Νίκο Σβορώνο. Αφιερώθηκε στην αρχή με την Ιστορία της βυζαντινής οικονομίας και η έρευνά του επεκτάθηκε στο πολιτικοθρησκευτικό πλαίσιο της βυζαντινής κοινωνίας και στις σχέσεις εξουσίας. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή διαφόρων βιβλίων για φοιτητές όλων των επιπέδων και έχει γράψει πολλά βιβλία για το ευρύτερο κοινό. Θωρείται πολύτιμος μελετητής διεθνών συνεδρίων και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών «Το Βυζάντιο, το Ισλάμ και η Μεσόγειος κατά τον Μεσαίωνα» του Πανεπιστημίου Paris 1 και υπεύθυνος της συλλογής «Βυζαντινά Sorbonensia» των εκδόσεων της Σορβόννης.

Ταυτόχρονη Μετάφραση
Ελεύθερη Είσοδος 

ΈΚΘΕΣΗ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ,
Τετάρτη, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Δευτέρα, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Εν όψει του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τις σπουδές στη Γαλλία, το Γαλλικό Ινστιτούτο ανανεώνει τις συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων γαλλικών Ιδρυμάτων και το ελληνικό κοινό με δύο μεγάλες εκθέσεις.
ΚΥΚΛΟΣ « Τα RDV Campus-France » 
Ζωντανή σύνδεση με Aθήνα/MASTER
Τετάρτη 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 17:00

Eίσοδος ελεύθερη

Σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε ετών, ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 4,6% το 2016-2017, φθάνοντας τους 323.933, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε στις 12 Απριλίου 2018 ο οργανισμός Campus France, υπηρεσία υπεύθυνη για την υποδοχή τους. Η Γαλλία είναι ο τέταρτος προορισμός παγκόσμια για διεθνείς φοιτητές μετά από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.Η Γαλλία αφιερώνει το 6,8% του ΑΕΠ της στον τομέα της εκπαίδευσης. Στα δημόσια Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το κράτος αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εκπαίδευσης.

Τα βασικά σημεία της διάλεξης θα είναι: Η οργάνωση των σπουδών στη Γαλλία, η αναζήτηση του προγράμματος σπουδών, οι διαδικασίες εισαγωγής στα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα προγράμματα υποτροφιών, η φοιτητική ζωή στη Γαλλία.
Όπως σε όλες τις συναντήσεις του Campus France, τον λόγο θα λάβουν, οι Έλληνες απόφοιτοι (alumni) που έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία των σπουδών στη Γαλλία και επιθυμούν να την μοιραστούν με το κοινό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να τους θέσει ερωτήσεις.
 
CRÉABALK 
«Φτιάχνοντας πόλης, φτιάχνοντας την πόλη: μνημειοποιήσεις, πολιτικοποιήσεις, πειραματισμοί »
26& 27ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - Αίθουσα Αλλατίνη
Ενακτήριο σεμινάριο-εργαστήριο της δράσης CREABALK - Δημιουργικά Βαλκάνια
Καρπός της συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης και των Πανεπιστημίων Aix-Marseille και Lumière-Lyon 2, η δράση αυτή έχει στόχο να προσδιορίσει ένα καινοτόμο χώρο πειραματισμού και εκπαίδευσης κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικών κλάδων, σε κλίμακα περιφέρειας (νοτιοανατολική Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειος) και πέρα από αυτήν. Αυτή η πρωτότυπη τοποθέτηση βασίζεται στην έννοια της έρευνας-δημιουργίας, η οποία εξετάζει τις μοναδικότητες και τις συμπληρωματικότητες των επιστημονικών και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, μέσω του πειραματισμού και του διεπιστημονικού διαλόγου, όπως και μέσω της διερεύνησης των αμοιβαίων μεθόδων διαβίβασης και ανάκτησης.

Oliver Givre, Kαθηγητής Ανθρωπολογίας, παν. Lumière-Lyon2-UMR EVS
Pierre Sintès, Καθηγητής Γεωγραφίας, Aix-Marseille Université, UMR TELEMME
Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Culture, BordersnGender/LAB, παν. Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 
 
ΈΚΘΕΣΗ
SOUVENIR DE SALONIQUE
«Γαλλικές Ιστορίες της Θεσσαλονίκης»
Έκθεση και κύκλος διαλέξεων-ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

Το Γαλλικό Ινστιτούτο δουλεύει εδώ και αρκετούς μήνες σε ένα μεγάλο εγχείρημα το οποίο θα επιδιώξει να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τους στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Θεσσαλονίκης. 
Πλατεία Αριστοτέλους, Λιμάνι, Μονή Λαζαριστών … τοπόσημα της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων, πόλοι έλξης τουριστικών ροών, αλλά και μαρτυρίες Μνήμης και Ιστορίας. Πώς όμως η Γαλλία συνέβαλε στην ύπαρξή τους; Πώς η γαλλική γλώσσα και κουλτούρα επηρέασε την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης; 
Μέσα από μία έκθεση και έναν κύκλο διαλέξεων, στόχος είναι να αναδείξουμε την ποικιλομορφία της γαλλικής παρουσίας, της γαλλικής και γαλλόφωνης επιρροής στην πόλη γύρω από τις παρακάτω εννιά θεματικές-πτυχές: την προξενική παρουσία, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την εβραϊκή κοινότητα, το Μακεδονικό Μέτωπο, τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, την πυρκαγιά του 1917 και τους Γάλλους αρχιτέκτονες της πόλης της Θεσσαλονίκης. 

Κεντρικό σημείο θα είναι το «Λυσέ», το οποίο ιδρύθηκε το 1906 και οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να συστηθούν με την Ιστορία του ίδιου του Λυσέ, η οποία συνδέεται άρρηκτα με αυτή της Θεσσαλονίκης.
Το παρόν εγχείρημα δεν θα είχε νόημα χωρίς την υλοποίηση παιδαγωγικής πτυχής, η οποία στοχεύει να εμπλέξει όσα σχολεία διαθέτουν γαλλόφωνα τμήματα. Συγκεκριμένα, πολλά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία ανταποκρίθηκαν θετικά και δουλεύουν σε ποικίλα σχολικά project σε θεματικές σχετικές με την έκθεση. Θα συμβάλλουν υλοποιώντας – στα γαλλικά – ντοκουμέντα, θεατρικές παραστάσεις και οπτικοακουστικές παραγωγές. 

Τη γενική επιμέλεια του εγχειρήματος και του κύκλου των διαλέξεων, την έχει αναλάβει ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Philippe Ray, και η κα Ευαγγελία Μεσοχωρίτη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος. Επιπλέον, η ομάδα εργασίας για τη δημιουργία της έκθεσης συντίθεται από ακαδημαϊκούς και ιστορικούς με ειδικές γνώσεις επί των προαναφερθέντων θεμάτων, επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη πολυπρισματική προσέγγιση του ζητήματος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Γενική Επιμέλεια  Έκθεσης: 
● Philipe Ray, Ευαγγελία Μεσοχωρίτη
Μουσειολογική-Μουσειογραφική  Μελέτη: 
● Ευαγγελία Μεσοχωρίτη, Πολυτίμη Αντωνιάδου
Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:
● Βλάσης Βλασίδης, Ιστορικός, Ειδικός του Α Παγκοσμίου Πολέμου
● Ρένα Μόλχο, Ιστορικός, Ειδική της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης
● Ανδρέας Μπουρούτης, Ιστορικός, Ειδικός για τη γαλλικά παρουσία και τα ευρωπαϊκά σχολεία στη Θεσσαλονίκης
● Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Αρχιτέκτονας, Ειδική της Ιστορίας και της Αρχιτεκτονικής της πόλης
● Mathieu Jestin, Ιστορικός, Ειδικός της Ιστορίας του Γενικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης

Ειδικοί Συνεργάτες:
● Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής
● Αρετή Κονδυλίδου
● Ιωάννης Μέγας, Συλλέκτης έργων και ντοκουμέντων για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο
● Πρόδρομος Νικηφορίδης & Bernard Cuomo, Αρχιτέκτονες, 
● Στελλίνα Τρωιανού, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου της Nouvelle Amicale
Συντονισμός, Οργάνωση & Επικοινωνία: 
● Μαριάνθη Πάσχου, Κατερίνα  Σπυροπούλου


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
με 0 Σχόλια 2396 Views

Ήταν μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, που μετονομάζει το θέατρο της οδού Χηλής, σε θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» και μία συναυλία, που ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη