Ιδού πως θα μεταμορφωθεί η ΔΕΘ

1606 Views
Ιδού πως θα μεταμορφωθεί η ΔΕΘ Ιδού πως θα μεταμορφωθεί η ΔΕΘ

 

Το πράσινο φως για την σύνταξη και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας με σκοπό τον βέλτιστο σχεδιασμό του ελευθέρου χώρου και την υλοποίηση του έργου εντός των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων, για το έργο ανάπλασης της Έκθεσης, συμφώνησαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ – Helexpo, έδωσε χθες το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.


Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε το πώς θα διαμορφωθεί το πάρκο, ποια κτίρια θα παραμείνουν παρά την ανάπλαση αλλά και ποιοι χώροι αποδίδονται στην πόλη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξέφρασε την χαρά του για την παρουσίαση του ειδικού χωρικού σχεδίου για την ανάπλαση της ΔΕΘ, σημειώνοντας πως «η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει και αλλάζει».

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας το πλάνο για την συνεργασία δήμου και ΔΕΘ θα πρέπει να είναι βιώσιμο και ο φορέας διαχείρισης θα πρέπει να είναι σε θέση να το διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, φέρνοντας ως παράδειγμα στην διαχείριση της Α’ Προβλήτας.

«Η πόλη έχει παράδοση στο τι πρέπει να κρατήσουμε και τελικά καταλήγουμε να μην γίνεται τίποτα. Θα τρέξουμε, θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Θα πάμε σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Είμαστε ήδη σε επαφή με την Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων, να κινητοποιήσουμε τα μεγαλύτερα και καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο. Θέλουμε να έχουμε την καλύτερη πρόταση για την Θεσσαλονίκη, θέλουμε ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, φιλικό προς το περιβάλλον, προσβάσιμο για όλους, κάτι που θα ξεχωρίζει», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ αναφέρθηκε στην ανάγκη σύστασης επιτροπής προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που υπάρχει με το ιδιοκτησιακό 14 στρεμμάτων που διεκδικεί τόσο η ΔΕΘ όσο και ο δήμος, αλλά και για τον τρόπο που θα λειτουργεί ο ελεύθερος αδόμητος χώρος.

Όσον αφορά τον κανονισμό που θα συμφωνηθεί με τον δήμο για τη λειτουργία του πάρκου, ο κ. Ποζρικίδης τόνισε πως η ιδιοκτησία παραμένει στη ΔΕΘ, η οποία θα έχει την ευθύνη για την καθαριότητα, τη συντήρηση και τη φύλαξη και θα είναι ανοιχτό για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης, ωστόσο κάποια στιγμή θα κλείνει για τις ανάγκες των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιεί ΔΕΘ, κυρίως τις ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η αποκλειστική χρήση του ελεύθερου χώρου από τη ΔΕΘ θα γίνεται μόνο στο απολύτως απαραίτητο για τις εκδηλώσεις της τμήμα του ελευθέρου χώρου και για το συντομότερο απαιτούμενο χρονικό διάστημα, με χρήση της μόνιμης περίφραξης ή κινητών χωρισμάτων κατά περίσταση. Θα υπάρχει έγκαιρη και εκ των προτέρων ενημέρωση των πολιτών για κάθε τέτοια περίπτωση.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και άλλοι φορείς θα μπορούν αντίστοιχα να πραγματοποιούν ειδικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε.
deth.jpg

Ποιοι χώροι αποδίδονται στην πόλη
Η μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προβλέπει την απόδοση για χρήση στην πόλη του 50% περίπου του σημερινού χώρου της ΔΕΘ.

Στο σχέδιο ανάπλασης προβλέπεται ότι :
1. Δημιουργούνται νέοι Κοινόχρηστοι Χώροι εμβαδού 12.901 m2 περιμετρικά του οικοπέδου με αύξηση (μεταβλητή) του πλάτους του ήδη υφιστάμενου εκεί κοινόχρηστου χώρου. Οι χώροι αυτοί θα αποδοθούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης με εφαρμογή της ισχύουσας διαδικασίας για τους κοινοχρήστους χώρους.

2. Δημιουργείται δευτερεύoν δίκτυο κοινοχρήστου χώρου εμβαδού 7.358 m2 σε προέκταση της Αλεξάνδρου Σβώλου μέχρι τον κεντρικό άξονα, και από το σημείο αυτό του κεντρικού άξονα μέχρι την οδό Εγνατία. Το δευτερεύoν δίκτυο κοινόχρηστου χώρου αποτελεί μέρος και συνέχεια των κοινοχρήστων χώρων όπως αυτοί ορίζονται σε κάθε ρυμοτομικό σχέδιο και χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους χρήστες του αστικού δικτύου.

Ο χώρος αυτός παρόλο ότι είναι εντός του οικοδομικού τετραγώνου και παραμένει ιδιοκτησιακά στη ΔΕΘ-HELEXPO, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά κοινοχρήστου χώρου και θα διαμορφωθεί σε μόνιμο πεζόδρομο εντός της περιοχής ανάπλασης.

3. Το υπόλοιπο του τομέα V, εμβαδού 51.542 m2, (εφεξής «ελεύθερος χώρος») παραμένει αδόμητο και ελεύθερο για δημιουργία ενός αστικού πάρκου ειδικών και υψηλών προδιαγραφών

Πως θα διαμορφωθεί ο ελεύθερος χώρος – πάρκο
Ο ελεύθεροs χώρος θα διαμορφωθεί ενιαία και συνολικά ως συνέχεια των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων της πόλης που τον περιβάλλουν με έμφαση στην ανάδειξη των αξόνων και σημείων αναφοράς για την αποκατάσταση της συνέχειας του αστικού ιστού και τον αντίστοιχο καθορισμό εισόδων προσπέλασης στο χώρο αυτό.

Οι διαμορφώσεις του ελεύθερου χώρου θα περιλαμβάνουν ροές κίνησης και στάσης πεζών, ποδηλάτου, τεχνητές διαμορφώσεις για τη δημιουργία νέου φυσικού ανάγλυφου σε τμήματα του χώρου με επιχώσεις έως 2 μ., χώρους και ροές νερού, δενδροφυτεύσεις, χώρους πράσινου και χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων και εκθέσεων μεγέθους ανάλογου με τη φέρουσα ικανότητα του ελεύθερου χώρου.

Θα υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου που περιβάλει τον ελεύθερο χώρο, του οποίου είναι και συνέχεια, με την διαμόρφωση του ελευθέρου χώρου με στόχο την εξυπηρέτηση της κίνησης πεζού, ποδηλάτου και της εγκατάστασης του απαραιτήτου αστικού εξοπλισμού.

Θα δημιουργηθούν επιμέρους περιοχές εντός του ελευθέρου χώρου με διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετική μορφή φύτευσης και διαμόρφωσης εδάφους.

Ειδικότερα:

Περιοχές με διαμόρφωση πάρκου αναψυχής με υψηλή πράσινο, χρήσεις αναψυχής (αναψυκτήριο, παιδικές χαρές κλπ.), διαδρομές περιπάτου και διαδρομές κίνησης ποδηλάτων.

Περιοχές που να μπορεί να φιλοξενήσουν μουσικές συναυλίες, υπαίθριες εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ. Η διαμόρφωση στις περιοχές αυτές θα είναι πιο ήπια με χαμηλό πράσινο και επιφάνειες με ψυχρά υλικά.

Το σύνολο των υλικών επίστρωσης, πέρα από τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και τα στοιχεία του ηλεκτροφωτισμού, του αστικού εξοπλισμού κλπ, θα εντάσσονται στη ενιαία αντίληψη και αρχές σχεδιασμού που θα προκύψουν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Στον ελεύθερο χώρο διατηρούνται ο πύργος του ΟΤΕ, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), το Περίπτερο της πρώην ESSO PAPPAS, καθώς και η πύλη-τόξο και το στέγαστρο της πλατείας ΧΑΝΘ και προβλέπεται η κατασκευή ενός μόνο κτιρίου αναψυχής.

Ενδέχεται να υπάρξει περίφραξη του ελεύθερου χώρου για λόγους ασφαλείας, είτε στο μέτωπό του με τον κοινόχρηστο χώρο είτε σε εσωτερικό επίπεδο ανάλογα με την διαμόρφωση. Το είδος της περίφραξης και τα ειδικά χαρακτηριστικά της θα προσδιοριστούν από την αρχιτεκτονική μελέτη των κτιριακών έργων και της διαμόρφωσης του ελεύθερου χώρου.

Στον ελεύθερο χώρο η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται μόνο για τα οχήματα άμεσης ανάγκης και εξυπηρέτησης (ασθενοφόρο, πυροσβεστική κλπ) σε ειδικά διαμορφωμένες ροές και θέσεις που θα προτείνει η αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης.

deth2.jpg

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΔΕΘ - ΗelexpoΔΕΘ

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
με 0 Σχόλια 380 Views

 Όπως γνωρίζετε, η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή