Rss title here http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/ put the rss description here. +Sat, 06 Mar 2021 17:11:00 +0000 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Αυξητική η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη (Πίνακες)]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/afx-39849/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/afx-39849/#comments +Sat, 06 Mar 2021 17:11:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/afx-39849/  Αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα

]]>
 

Αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου:

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Τετάρτης 03/03 και της Πέμπτης 04/03, είναι

- αυξημένη κατά 15% σε σχέση τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 1/3 και της Τρίτης 2/3

- σταθερή (αύξηση μικρότερη του 3%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/2 και Πέμπτης 25/2

Όπως φαίνεται στα συνημμένα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου των τελευταίων δύο ημερών είναι αντίστοιχες των τιμών που μετρήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου 2020, δηλαδή πριν την δραματική αύξηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
«Οι μετρήσεις του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 είναι μεν αυξητικές αλλά δεν ακολουθούν την εκθετική συμπεριφορά του Οκτωβρίου 2020», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Μ. Πεταλά, επικεφαλής της ομάδας υποδοχής των λυμάτων στο ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Tμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/afx-39849/feed/
<![CDATA[Διαδικτυακά κούλουμα και άλλα αποκριάτικα δρώμενα]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/koulouma-d-39839/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/koulouma-d-39839/#comments +Fri, 05 Mar 2021 17:12:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/koulouma-d-39839/ Φέτος, λοιπόν, στο Δήμο Παύλου Μελά γιορτάζουμε την Αποκριά… διαδικτυακά!


]]>
 Μπορεί οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού να μην επιτρέπουν το αποκριάτικο ξεφάντωμα που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά πρόκειται να μεταφέρει στους συμπολίτες μας -με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτήν τη φορά- την ατμόσφαιρα και το κλίμα της παραδοσιακής Αποκριάς του τόπου μας.

Φέτος, λοιπόν, στο Δήμο Παύλου Μελά γιορτάζουμε την Αποκριά… διαδικτυακά!

Το online αφιέρωμα διάρκειας 150 λεπτών «Διαδικτυακά κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά» που διοργάνωσε και επιμελήθηκε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ευαγγελία Καρακούτα και το Τμήμα Πολιτισμού θα προβληθεί την Κυριακή 14 Μαρτίου από την ιστοσελίδα του Δήμου μας www.pavlosmelas.gr και περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, δρώμενα και έθιμα της Αποκριάς, ακόμη και παρουσίαση εκλεκτών εδεσμάτων.

Στο αποκριάτικο αφιέρωμα του Δήμου Παύλου Μελά συμμετέχουν το Ποντιακό Σχήμα των Αλέξη Παρχαρίδη, Φάνη Κουρουκλίδη, Ηρακλή Αδαμίδη, το Σαλονικιώτικο Τακίμι, οι μουσικοί Δρόσος Κουτσοκώστας, Αθανάσιος Γιώργου, καθώς και μια σειρά από αξιόλογους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας (Αθλητικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης «Διόνυσος», Εκπολιτιστικός Όμιλος Σταυρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» Μετεώρων, Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας «Ουσάκ», Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Πολιτιστικός Σύλλογος Πολίχνης «Επίκουρος»).

Πιστός στο ραντεβού με την παράδοση, ο Δήμος Παύλου Μελά αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και επιστρατεύει σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτιστικής μας παράδοσης, μουσικούς και χορευτές, για να γιορτάσουμε την Αποκριά όπως γνωρίζουμε και της αξίζει, φροντίζοντας όμως να μείνουμε ασφαλείς.

Αποκριάτικο ξεφάντωμα σε… Home edition!

Και άλλα αποκριάτικα δρώμενα με ασφάλεια από το Τμήμα Πολιτισμού

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης:

➢ Κατασκευή χαρταετού (Βίντεο) από 10 Μαρτίου
(Προβολή στη σελίδα του Δήμου Παύλου Μελά www.pavlosmelas.gr και στο κανάλι YouTube ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ)

Μαζί με την ιστορία του, που χάνεται στους αιώνες, θα μάθουμε να τον κατασκευάζουμε και ίσως με κάποιον τρόπο θα καταφέρουμε να χρωματίσουμε τον ουρανό με τον δικό μας χαρταετό. Για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους το πέταγμα του χαρταετού είναι μια αφορμή για εξόρμηση στη φύση που τους γεμίζει όλους χαρά, παιχνίδι, αλλά και αγωνία για το αν ο δικός τους φτάσει ψηλότερα!

Παρουσιάζουν την κατασκευή του χαρταετού και αφηγούνται την ιστορία του, μέλη του συλλόγου «Φίλοι του Δάσους».

➢ Συναυλία με χορευτική αποκριάτικη μουσική από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Παύλου Μελά (Βίντεο) από 13 Μαρτίου
(Προβολή στην σελίδα του Δήμου Παύλου Μελά www.pavlosmelas.gr και στο κανάλι YouTube ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ)

Με την πεποίθηση πως όλα θα περάσουν, τα μέλη της φιλαρμονικής μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις, ετοίμασαν ένα αποκριάτικο, χαρούμενο πρόγραμμα για να συμμετέχουν και να ανταποκριθούν στο εορταστικό κλίμα της αποκριάς.

➢ Διαγωνισμός κατασκευής πρωτότυπης μάσκας
Καλούμε μικρούς και μεγάλους να φανταστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες κατασκευάζοντας μια μάσκα.

Η ιστορία της μάσκας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από τους πρωτόγονους λαούς μέχρι σήμερα η μάσκα συνδέεται με σύμβολά και κρυφές ιστορίες (αλλά κάποιες από αυτές πολύ γοητευτικές!). Σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αποκριάς. Η ανωνυμία αυτού που τη φοράει την έκανε να καθιερωθεί σαν ένα σύμβολο ελευθερίας. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να φανταστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες κατασκευάζοντας μια μάσκα.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι μάσκες θα συγκεντρώνονται στις βιβλιοθήκες, κατόπιν συνεννόησης, και θα αναρτώνται, αφού φωτογραφηθούν, στο site του Δήμου. Η δράση θα ολοκληρωθεί με συμβολικό διαγωνισμό, βράβευση των εντυπωσιακότερων και εικαστικότερων μασκών και προσφορά μικρών δώρων.

Σημείωση: Για τις δράσεις που απαιτούσαν φυσική παρουσία τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο (διαγνωστικό τεστ, άδεια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας)
Οι βιντεοσκοπήσεις έγιναν μέσα στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης στη Σταυρούπολη.

Πληροφορίες
Τμήμα Πολιτισμού
T: 2313302835, 938
e-mail: grpol@pavlosmelas.gr
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/koulouma-d-39839/feed/
<![CDATA[Τα «Πρόσωπα της Γυναίκας» στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη - On–line αφιέρωμα]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/pilaia-gin-39834/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/pilaia-gin-39834/#comments +Fri, 05 Mar 2021 12:27:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/pilaia-gin-39834/  Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμά ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη με μία ειδική διαδικτυακή εκδήλωση

]]>
 

Τα «Πρόσωπα της Γυναίκας» στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη - On–line αφιέρωμα για την Ημέρα της Γυναίκας, Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 20:00

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμά ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη με μία ειδική διαδικτυακή εκδήλωση – αφιέρωμα που στόχο έχει να προβάλει τα πρόσωπα και τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να χωρέσει στη ζωή της η σύγχρονη γυναίκα.


Ανθρώπινες ιστορίες από γυναίκες διαφορετικές μεταξύ τους οι οποίες έχουν, όμως, κοινή αφετηρία: άφησαν την πατρίδα τους για να έρθουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη όπου ζουν και δραστηριοποιούνται.


Τρείς συμπολίτισσες καταθέτουν την άποψή τους κοιτάζοντας κατάματα τον φακό αφηγούμενες τη δική τους μοναδική διαδρομή με αυθεντικότητα.


α) Μοχίντρα Διάνα (Ιράν) επιχειρηματίας
β) Παπαδοπούλου - Βάλνερ Έβελυν (Αυστρία) εικαστικός
γ) Σαμάνθα Ευστρατίου - Φράνσις (Ηνωμένο Βασίλειο ) δημοτική υπάλληλος

Επίσης, στην εκδήλωση συμμετέχει η Κασσάνδρα Δημοπούλου, Λυρική Τραγουδίστρια Μεσόφωνος, η οποία στέλνει το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το αφιέρωμα, που «φωτίζει» τα πολλά και εναλασσόμενα πρόσωπα μίας γυναίκας, ντύνεται μουσικά με μελωδίες -ύμνους στην δύναμη και το πάθος της γυναικείας ψυχής.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την ερμηνεία τριών τραγουδιών από τη Μαρία B. Γεωργιάδου (Καθηγήτρια Μοντέρνου Τμήματος Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη) σε επιμέλεια της Ερατώς Αλακιοζίδου σολίστ πιάνου - Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δημοτικού
Ωδείου Πυλαίας Χορτιάτη. Συγκεκριμένα ερμηνεύονται τα παρακάτω τραγούδια
Ain’t got no I got life - Nina Simone
Beautiful that way-Noa (La vita e bella)
Sodade - Cesaria Evora


Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Ελένη Ποιμενίδου.

H εκδήλωση θα μεταδοθεί και από το κανάλι του Δήμου στο youtube και συγκεκριμένα : 
https://www.youtube.com/channel/UCA6eFw7g8egZNk5DO-WamSw

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/pilaia-gin-39834/feed/
<![CDATA[Σύνοδος πρυτάνεων: Η κατάληψη ΑΕΙ και η στοχοποίηση των πρυτάνεων δεν είναι ανεκτή]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/5485-39830/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/5485-39830/#comments +Fri, 05 Mar 2021 08:24:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/5485-39830/ Η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεδρίασε εκτάκτως με αφορμή την κατάληψη στο κτήριο της Διοίκησης του ΑΠΘ - Οι πανεπιστημιακοί ζητούν κατά προτεραιότητα εμβολιασμό


]]>
 

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεδρίασε εκτάκτως με αφορμή την κατάληψη στο κτήριο της Διοίκησης του ΑΠΘ - Οι πανεπιστημιακοί ζητούν κατά προτεραιότητα εμβολιασμό

Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι μια μη-αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, όπως και συκοφάντηση και η στοχοποίηση Πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή, συμφώνησαν οι πρυτάνεις κατά την έκτακτη Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την κατάληψη στο κτίριο της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι πρυτάνεις ζητούν από την Κυβέρνηση να ορίσει τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη, καταγγέλλει την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι. για επιλογές που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση Πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή.

«Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών και των Συγκλήτων των Α.Ε.Ι. που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας» επισημαίνουν οι πρυτάνεις.

Για να υπογραμμίζουν ότι «Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δυσχεραίνει τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι μια μη-αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων των φοιτητών. Ζητεί από την Κυβέρνηση να ορίσει «με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων, τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις και εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/5485-39830/feed/
<![CDATA[Κουνήθηκε η Θεσσαλονίκη. Ισχυρός μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ στην περιοχή της Ελασσόνας]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/sis-58-39821/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/sis-58-39821/#comments +Thu, 04 Mar 2021 18:50:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/sis-58-39821/  Αισθητή ήταν η δόνηση και στην Θεσσαλονίκη

]]>
 

.

Αισθητή ήταν η δόνηση και στην Θεσσαλονίκη
.
Το επίκεντρο εντοπίζεται 17 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 8:38 το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/sis-58-39821/feed/
<![CDATA[Έρχονται σφοδρά μέτρα και γενικό απαγορευτικό 15 ημερών]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/26528-1-39803/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/26528-1-39803/#comments +Wed, 03 Mar 2021 08:34:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/26528-1-39803/  Ποια τα "έξυπνα" μέτρα που εξετάζονται, μετά τη χθεσινή εκτίναξη κρουσμάτων – Σήμερα στις 11:00 η σύσκεψη της Επιτροπής – Στις 18:00 οι ανακοινώσεις από Χαρδαλιά και Κικίλια

]]>
 


Μετά τη χθεσινή εκτίναξη των κρουσμάτων Covid-19 και τις 2.353 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τη διασπορά των μεταλλάξεων αλλά και την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ -ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής-, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εξετάζουν κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.


Ο παραπάνω αριθμός κρουσμάτων αποτελεί το πρώτο αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα για το 2021. Την ίδια ώρα, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 422 ασθενείς με κορονοϊό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ. Επιπλέον, σε ένα 24ωρο, 23 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Τα μισά νέα κρούσματα (1.159) εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ ανησυχία επικρατεί για τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, όπου καταγράφηκαν 304 και 112 κρούσματα, αντίστοιχα.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη των επιδημιολόγων στην οποία εξετάστηκαν τα δεδομένα για όλη τη χώρα, διαπιστώθηκε αρκετά βαρύ ιικό φορτίo όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Επίσης, εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Σήμερα αντί της Παρασκευής στις 11:00 θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ειδικοί θα εισηγηθούν σφοδρά μέτρα και ένα αυστηρό "γενικό απαγορευτικό" για τις επόμενες 15 μέρες ώστε να περιοριστεί η αυξημένη διασπορά σε όλη τη χώρα. Εάν αποφασιστεί καθολικό lockdown, θα σημάνει αυτόματα το "πάγωμα" κάθε δραστηριότητας.

Υπέρ ενός καθολικού lockdown τάχθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης, σημείωσε πως "η κατάσταση είναι δύσκολη, δυστυχώς προβλέψιμη δύσκολη" και ξεκαθάρισε: "Για εμένα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο, όχι μετά από 15 μέρες. Για παραπάνω από δύο εβδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο εβδομάδες. Να είμαστε ειλικρινείς η κατάσταση είναι δύσκολη. Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε ικανοποιητικά το lοckdown", είπε ο καθηγητής και ανέφερε πως υπάρχουν δύο λύσεις: "Ή θα το κάνουμε σοβαρά, θα κάνουμε ένα ολικό lockdown τύπου περασμένου Μαρτίου-Απριλίου και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά ή θα πρέπει να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερους τρόπους ασφάλειας μπορούμε".

Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και τους Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Κικίλια.

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ θα παρουσιάσει ο Β. Κικίλιας
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινή του συνέντευξη στον Real Fm. Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».

Τα σενάρια που εξετάζονται για τα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα, στο "μικροσκόπιο" μπαίνει ο κωδικός 6, που αφορά τις μετακινήσεις για σωματική άσκηση. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση του κωδικού 6 να επιτρέπεται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, δηλαδή στην περιοχή που μένει ο καθένας, κοντά στο σπίτι του. Επομένως, κόβονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και δεν θα δικαιολογείται να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον κωδικό, όταν μετακινείται με το αμάξι. Επιπλέον, αναζητείται μία "φόρμουλα" ώστε να μπει "κόφτης" στον κωδικό 6, δηλαδή να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των sms με τον συγκεκριμένο κωδικό, που θα μπορεί να στέλνει ένας πολίτης κάθε ημέρα.

Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για αυστηροποίηση του κωδικού 4 για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη. Αυτό που εξετάζεται είναι να γίνεται διασταύρωση στοιχείων, με τους πολίτες να καλούνται να αποδείξουν ότι πράγματι η μετακίνησή τους αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε κάποιον άνθρωπο.
Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει τελικά στις 9 το βράδυ.

Ένα ακόμα μέτρο αφορά την αύξηση των ελέγχων και των τεστ στους βιομηχανικούς χώρους και στους χώρους εργασίας γενικά, εκεί όπου δε μπορεί να ισχύσει σε μεγάλο βαθμό η τηλεργασία.

Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους μεγάλου συνωστισμού.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι , όλο αυτά μέτρα θα λαμβάνουν υπόψιν τη δεδομένη κόπωση των πολιτών από τις απαγορεύσεις το διάστημα.

Στόχος είναι να μπει ένα φρένο σε όλο αυτό το “ακορντεόν”. Και φυσικά παραμένει ο στόχος της 16ης Μαρτίου για ένα σταδιακό άνοιγμα. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να αναπροσαρμοστούν, ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.
.
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/26528-1-39803/feed/
<![CDATA[Κοκκινίζει η χώρα, σε ασφυξία το ΕΣΥ]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/3265-212-39793/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/3265-212-39793/#comments +Tue, 02 Mar 2021 18:14:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/3265-212-39793/ 1.159 στην Αττική, 202 στον Πειραιά, 185 στον Δυτικό Τομέα και 155 στον Βόρειο Τομέα. 304 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη, 112 στην Αχαΐα και 90 στη Λάρισα.

]]>
 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τα 1.159 στην Αττική, εκ των οποίων τα 318 στο κέντρο της Αθήνας, 202 στον Πειραιά, 185 στον Δυτικό Τομέα και 155 στον Βόρειο Τομέα. 304 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη, 112 στην Αχαΐα και 90 στη Λάρισα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.687.088 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.627.965 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 43.055 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Κοκκινίζει η χώρα, σε ασφυξία το ΕΣΥ
Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, παρά το lockdown, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση.

«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέφθηκε την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά την διασπορά του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Με την επιδημιολογική εικόνα να επιδεινώνεται, δεδομένη θεωρείται και η παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 15 Μαρτίου, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για αυστηροποίησή τους. Η κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης:
  • Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.
  • Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.
  • Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για την καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, τη μη τήρηση των μέτρων, τον πλημμελή έλεγχο από τους αρμόδιους μηχανισμούς, καθώς και για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο στην Αττική. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τους εργασιακούς χώρους, καθώς όπως δείχνουν οι συρροες κρουσμάτων σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και άλλους χώρους, δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Πλέον συζητείται η περίπτωση ενός 15νθημερου lockdown τύπου Μαρτίου 2020, με πλήρη και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο αρκετοί ειδικοί διαφωνούν, ειδικοί διαφωνούν.
«Έξυπνα» μέτρα που εξετάζονται είναι:
  • Η λειτουργία του 13032 για τα εμπορικά καταστήματα
  • «Σισμανόγλειο»  και το «Τζάνειο» θα γίνουν νοσοκομεία για Covid
  • Το νοσοκομείο Nίμιτς θα είναι για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. 
Όπως αποφασίστηκε, την Τετάρτη το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Την ίδια μέρα το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά λόγω της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών και της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πληρότητα στις ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική αγγίζει το 100%, το σύστημα πιέζεται και στην Πάτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και εκεί αύξηση εισαγωγών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο "κόκκινο" και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες covid όσο και κλίνες ΜΕΘ.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/3265-212-39793/feed/
<![CDATA[O Αστρονομικός Σταθμός Χολομώντα του ΑΠΘ εντάσσεται στο πρόγραμμα «Fibre in the sky» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xolom-39769/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xolom-39769/#comments +Mon, 01 Mar 2021 11:25:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xolom-39769/ Στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στον Ταξιάρχη, λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας εκπαιδευτικός αστρονομικός σταθμός

]]>
 

 
Με στόχο την ανάπτυξη της νέας γενιάς ασφαλών, δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέθοδο της κβαντικής κρυπτογραφίας οπτικών σημάτων, ο Αστρονομικός Σταθμός Χολομώντα του ΑΠΘ στη Χαλκιδική επελέγη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την ένταξή του στο πιλοτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Fibre in the sky» (οπτικές ίνες στον ουρανό), ύστερα από πρόταση του Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ
 
Στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στον Ταξιάρχη, λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας εκπαιδευτικός αστρονομικός σταθμός, έργο του αείμνηστου Καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη και του Καθηγητή Σταύρου Αυγολούπη. Παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν σε διάστημα ετών, με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών του Τμήματος Φυσικής, κατέδειξαν την εξαιρετική ποιότητα του ουρανού για αστρονομικές παρατηρήσεις.
 
Η αναβάθμιση του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα σε ερευνητική υποδομή προτάθηκε από τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Κλεομένη Τσιγάνη, με βασικό στόχο τη συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα παρατήρησης τεχνητών δορυφόρων (έρευνα και υπηρεσίες SST, Space Surveillance & Tracking). Σε πλήρη ανάπτυξη, ο σταθμός θα χρησιμοποιεί δύο εξειδικευμένα, ρομποτικά τηλεσκόπια, τα οποία θα αξιοποιηθούν και σε άλλα ερευνητικά αντικείμενα, όπως η παρατήρηση δυνητικά επικίνδυνων παραγήινων αστεροειδών και η ανίχνευση πηγών βαρυτικών κυμάτων στα οπτικά μήκη κύματος, στο πλαίσιο της συμμετοχής της επιστημονικής ομάδας του Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Νίκου Στεργιούλα στο διεθνές πρόγραμμα Virgo.
 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση επιπλέον εξοπλισμού που θα επιτρέπει την αποστολή και λήψη δεδομένων σε υπερυψηλές ταχύτητες, με τη χρήση λέιζερ αντί ραδιοκυμάτων.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Fibre in the sky» (οπτικές ίνες στον ουρανό) θα παρέχονται υπηρεσίες όπως: διασύνδεση και ενοποίηση δορυφορικών συστημάτων, υποστήριξη επίγειων δικτύων και παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε έκτακτες περιστάσεις (π.χ. φυσικές καταστροφές), κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με τηλεπικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων και εξ’ αποστάσεως χειρισμός εξοπλισμού σε απομακρυσμένα σημεία.
 
Το πρόγραμμα «Fibre in the sky» αποτελεί τμήμα του ευρύτερου προγράμματος Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure).
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xolom-39769/feed/
<![CDATA[Tο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και η τρέχουσα επικαιρότητα.]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/mitrop-p-39744/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/mitrop-p-39744/#comments +Sat, 27 Feb 2021 18:08:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/mitrop-p-39744/

 

 

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, άρθρα στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο, σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και το μέλλον του έργου και διαπιστώσαμε ότι γράφτηκαν ανακρίβειες.
 
Στον Δήμο Παύλου Μελά, βασική μας θέση είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα οι αγώνες και οι μεγάλες κατακτήσεις των τοπικών κοινωνιών και να μην τσουβαλιάζονται καταστάσεις, πρόσωπα και γεγονότα, κάτω από την επιρροή της τρέχουσας επικαιρότητας.
 
Σας παραθέτουμε λοιπόν το ιστορικό της πορείας των έργων αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.
 
Το έργο ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», που αποτελεί την πρώτη φάση αξιοποίησης του χώρου, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με προϋπολογισμό 19.650.000,00€ (κυρίως κατασκευαστικό έργο) και 315.438,21€ (υποέργα συνδέσεων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και αρχαιολόγου).
 
Το έργο εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου έτους 2020 και στις 06/04/20 προκηρύχθηκε ο ανοιχτός διαγωνισμός για την κατασκευή του, ο οποίος λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου covid-19 και της αποχής των μηχανικών από τις επιτροπές διαγωνισμού μεταφέρθηκε στις 04/05/20, με αποσφράγιση προσφορών στις 08/05/20. Έκτοτε οι διαδικασίες ακολουθούν μια χρονική σειρά ενεργειών που υπαγορεύονται από τις διατάξεις του Ν. 4412/16. Επί της διαδικασίας κατατέθηκαν 3 προδικαστικές προσφυγές (η μία αποσύρθηκε), οι οποίες εξετάστηκαν από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).
 
Κύριος του έργου, αναθέτουσα αρχή και φορέας κατασκευής του έργου είναι ο Δήμος Παύλου Μελά, Προϊσταμένη Αρχή η Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ) και το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Δήμου και Διευθύνουσα - Επιβλέπουσα Υπηρεσία η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου δεν έχουν σταματήσει, καθόσον δεν επιβλήθηκε στον δήμο αναστολή των διαδικασιών. Οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στη χρονική αλληλουχία των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία (πρακτικά επιτροπής διαγωνισμού, αναρτήσεις στο ΕΣΗΔΗΣ, αποφάσεις Ο.Ε. κ.λ.π.), καθώς και στην αποχή των μηχανικών από τις επιτροπές διαγωνισμού, την περίοδο 23/11/2020 - 12/03/2021.
 
Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης και την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης.
Οι μελέτες εφαρμογής του έργου και όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις και διοικητικές ενέργειες, εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά με την παροχή συμβουλών από εξωτερικούς συνεργάτες και τη ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ και με ανάθεση των απαιτούμενων στατικών μελετών σε εξωτερικό μελετητή με βάση τις διατάξεις του Ν. 4412/16, ενώ δεν συμμετέχει σε καμία διαδικασία ωρίμανσης του έργου οποιοσδήποτε άλλος φορέας.
 
Ο Δήμος Παύλου Μελά, προχωρώντας στη δεύτερη φάση αξιοποίησης του χώρου, υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης σε πρόσκληση του ΕΠΑνΕΚ για την αποκατάσταση – επανάχρηση του διατηρητέου κτίσματος στρατωνισμού με το διακριτικό Α2 και με χρήσεις Υπηρεσιών του δήμου και μόνιμης έκθεσης αφιερωμένης στην Εθνική Αντίσταση. Για την ταχύτερη μελετητική και διοικητική ωρίμανση του έργου με πρωτοβουλίες του Δήμου, της ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ, της ΜΟΔ ΑΕ και του ΥΠΠΟΑ επιτεύχθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 426.402,20€, για την παροχή υπηρεσιών συμβουλών και υποστήριξης των υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά στο έργο τους. Η παροχή υπηρεσιών συμβουλών, από την ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ προς τις υπηρεσίες του δήμου, όσον αφορά στο έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», είχε αποκλειστικό αντικείμενο τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου.
 
Οι μελέτες εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης – επανάχρησης του κτίσματος Α2 εκπονήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, όπως και οι απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις από τις υπηρεσίες και τα συμβούλια του ΥΠΠΟΑ, καθόσον το κτίριο Α2 είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, ολοκληρώθηκαν και αυτές με ενέργειες των υπηρεσιών του δήμου και με την συνδρομή και πολύτιμη παροχή συμβουλών του ανωτέρω μηχανισμού στήριξης, του οποίου οι εργασίες της πρώτης φάσης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
 
Το εγχείρημα της αξιοποίησης του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα του δήμου και των υποστελεχωμένων υπηρεσιών του.
 
Για την εξέλιξη του εγχειρήματος που αφορά στην ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης – επανάχρησης του κτίσματος Α2 και τη μελετητική ωρίμανση επιπλέον κτισμάτων εντός του “ιστορικού τόπου”, εξασφαλίστηκε νέα χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 1.080.000,00€, κατόπιν προσπαθειών του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χρηματοδότηση αφορά στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Παύλου Μελά, του ΥΠΠΟΑ, της ΠΚΜ, της ΜΟΔ ΑΕ και της ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ και αποτελεί ουσιαστικά τη δεύτερη φάση του μηχανισμού στήριξης.
 

Η συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σε επίσκεψή της στον δήμο Παύλου Μελά, με τους λοιπούς εκπροσώπους των συμβαλλόμενων φορέων, υπήρξε καθοριστική για την επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία αναμένεται να λάβει τη σύμφωνη γνώμη επί του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εν ολίγοις, η συμβολή της κυρίας Μενδώνη υπήρξε καταλυτική, καθώς έχει βοηθήσει θεσμικά προς όλες τις κατευθύνσεις για την πρόοδο του έργου.

 
Κατά τη δεύτερη φάση του μηχανισμού στήριξης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην νέα Προγραμματική Σύμβαση που αποτελεί το πλαίσιο καθορισμού των όρων συνεργασίας των φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν, ο Δήμος Παύλου Μελά ορίζεται ως Κύριος του έργου και έχει δια των αρμόδιων αποφαινόμενων οργάνων και υπηρεσιών του τις αποφασιστικές αρμοδιότητες (Προϊσταμένη Αρχή) και την ευθύνη του φυσικού αντικειμένου του έργου, ενώ η ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ ορίζεται ως Φορέας Υλοποίησης, το ΥΠΠΟΑ ορίζεται ως Φορέας Επιστημονικής Εποπτείας και η ΜΟΔ ΑΕ ως Φορέας Τεχνικής Υποστήριξης.
 
Τα συμβαλλόμενα μέλη, αναγνωρίζοντας την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και την προστασία - ανάδειξή του ως τόπου ιστορικής και κοινωνικής μνήμης με την αποκατάσταση και επανάχρηση μέρους του κτιριακού αποθέματός του, θα συνεργαστούν έως την επίτευξη του τελικού στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την απόδοση όλων των έργων στην τοπική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/mitrop-p-39744/feed/
<![CDATA[Χαρδαλιάς: στα... μπαλκόνια θα περάσουμε την Τσικνοπέμπτη]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xardalias-tski-39731/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xardalias-tski-39731/#comments +Sat, 27 Feb 2021 07:45:00 +0000 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xardalias-tski-39731/  Για την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη 4 Μαρτίου, μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.


]]>
 


Για την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη 4 Μαρτίου, μίλησε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι και τη συγκεκριμένη ημέρα ισχύει ό,τι ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες, με απαγόρευση της κυκλοφορίας και δυνατότητα κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών με αποστολή SMS στο 13033 για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουν.

«Δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα. Και αυτό γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, συγχρωτισμοί και μετακινήσεις μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξάπλωση του ιού. Ας περάσουμε λοιπόν την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε -μετά από μερικές μέρες- αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», υπογράμμισε.

«Καταλαβαίνω το εύλογο ενδιαφέρον όλων για το πότε θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά κάποιες δραστηριότητες, κυκλοφορούν διάφορες ημερομηνίες και θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα και η σχετική ημερομηνία που το συνοδεύει θα ανακοινώνεται είτε από εδώ είτε από οποιοδήποτε άλλο τρόπο προκρίνει η κυβέρνηση και μόνο. Ως εκ τούτου για οποιαδήποτε ημερομηνία συστήνουμε να αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών και μόνο», συμπλήρωσε.

Οι περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

Όσον αφορά το επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), σε αυτό εντάσσονται από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές: οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας.

Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λάρισας και Βόλου τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.


Ακόμη ανακοίνωσε ότι από το «κόκκινο« βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου, οι οποίοι μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xardalias-tski-39731/feed/