Rss title here http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/ put the rss description here. +Sat, 24 Feb 2018 10:11:00 +0200 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Κινητοποίηση φοιτητών του ΑΠΘ για να μην κλειδώνονται τη νύχτα τα κτήρια]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-fitites-kinit-23116/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-fitites-kinit-23116/#comments +Sat, 24 Feb 2018 10:11:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-fitites-kinit-23116/  Κινητοποίηση κατά της πρόθεσης των πανεπιστημιακών Αρχών του ΑΠΘ να κλειδώνουν τη νύχτα τις πόρτες των κτηρίων, που στεγάζουν τη Σχολή Θετικών Επιστημών, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων και των εργαστηρίων, πραγματοποίησαν φοιτητές διαφόρων Τμημάτων.

]]>
Κινητοποίηση κατά της πρόθεσης των πανεπιστημιακών Αρχών του ΑΠΘ να κλειδώνουν τη νύχτα τις πόρτες των κτηρίων, που στεγάζουν τη Σχολή Θετικών Επιστημών, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων και των εργαστηρίων, πραγματοποίησαν φοιτητές διαφόρων Τμημάτων.

Οι φοιτητές, που συγκεντρώθηκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, περνώντας μπροστά από όλες τις Σχολές στο campus, ζητούν να μην κλειδώνονται τα κτήρια, καθώς μετά το πέρας των μαθημάτων πραγματοποιούνται σε τακτική βάση θεατρικά, κινηματογραφικά και άλλα δρώμενα, που φιλοξενούνται σε αίθουσες των Τμημάτων. Η Κοσμητεία της Σχολής απαντά ότι, μένοντας ξεκλείδωτοι όλη τη νύχτα, οι χώροι γίνονται προσβάσιμοι εκτός από τους φοιτητές και από παραβατικά στοιχεία και άτομα που προκαλούν καταστροφές.

"Θεωρούμε ότι το να παραμένει ανοιχτό το πανεπιστήμιο είναι ζωτικό και για το ίδιο και για τους φοιτητές, αλλά και για να μπορέσουν απομακρυνθούν τα παραβατικά στοιχεία. Το να κλείνουν οι Σχολές δημιουργεί πρόβλημα, όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά σε όλη την κοινωνία, καθώς γίνεται το πανεπιστήμιο ένα αποστειρωμένο και νεκρό μέρος και προφανώς έτσι είναι και πιο εύκολο προσβάσιμο σε εμπόρους ναρκωτικών και διάφορους άλλους", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο φοιτητής Χρήστος Ανδριώτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Χημικών - Μηχανικών του ΑΠΘ.

Από την πλευρά των πρυτανικών Αρχών, ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, Θεόδωρος Λαόπουλος, εξήγησε πως καμία εκδήλωση, ή δρώμενο, δεν παρεμποδίζεται, αλλά στόχος είναι να ισχύσει και στη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπως και στην Πολυτεχνική Σχολή, ό,τι ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές του ΑΠΘ, δηλαδή όποια ομάδα, ή συλλογικότητα, επιθυμεί να κάνει χρήση κάποιας αίθουσας, να ενημερώνει την Κοσμητεία, ώστε μετά το πέρας των εκδηλώσεων οι φύλακες να κλειδώνουν τους χώρους.

"Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, για λόγους προστασίας των μηχανημάτων των αιθουσών, είναι να είναι ανοιχτή η Σχολή και ελεύθερα να μπαίνει ο καθένας. Όταν κάθε βράδυ αυθαίρετα μένουν ανοιχτά τα κτήρια, έχουμε ζημιές που δεν μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Δεν λέμε ότι αυτοί τις προκαλούν, αλλά, προτείνουμε, όποτε θέλουν να μείνει ανοιχτός κάποιος χώρος, απλά να μας το λένε. Δεν θέτουμε καν ζήτημα, τι ώρα μπορεί να ολοκληρωθεί μία εκδήλωση. Αυτό ήδη εφαρμόζεται, χωρίς προβλήματα, σε όλες τις Σχολές, εκτός από το Πολυτεχνείο και το Φυσικομαθηματικό", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Λαόπουλος.

Στην πρόταση αυτή οι φοιτητές απαντούν ότι "οποιαδήποτε αδειοδότηση, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης, αλλά έρχεται ενάντια σε αυτήν", καθώς, όπως ισχυρίζονται, στο παρελθόν, όταν δόθηκαν τέτοιες άδειες, υπήρξαν "περιστατικά λογοκρισίας και παρέμβασης στο πολιτιστικό έργο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/apth-fitites-kinit-23116/feed/
<![CDATA[Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκαν οι ξένοι τουρίστες αλλά μειώθηκαν οι Ελληνες το 2017]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/thess-tourismos-23102/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/thess-tourismos-23102/#comments +Fri, 23 Feb 2018 09:34:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/thess-tourismos-23102/  Με πρωταγωνιστές τους ξένους επισκέπτες η Θεσσαλονίκη σημείωσε νέα άνοδο στις διανυκτερεύσεις μέσα στο 2017.

]]>
Με πρωταγωνιστές τους ξένους επισκέπτες η Θεσσαλονίκη σημείωσε νέα άνοδο στις διανυκτερεύσεις μέσα στο 2017.

Το ποσοστό της αύξησης των διανυκτερεύσεων ορίστηκε στο 2,7% σε σχέση με το 2016 και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ατόμων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 62.288 μέσα σε έναν χρόνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το 2017 καταγράφηκαν 2.371.905 διανυκτερεύσεις έναντι 2.309.617 που σημειώθηκαν το 2016.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των ξένων επισκεπτών το 2017 αυξήθηκε σε ποσοστό 12,82%, καθώς καταγράφηκαν 1.221.973 διανυκτερεύσεις έναντι 1.083.073 που σημειώθηκαν το 2016. Στον αντίποδα, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση της τάξης του 6,25% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης από τους Έλληνες επισκέπτες το 2017, φθάνοντας στις 1.149.932. 


Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν σε διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν είτε για αναψυχή ή για επαγγελματικούς λόγους.

Οι Κύπριοι στην πρώτη θέση των αλλοδαπών

Τα πρωτεία των αλλοδαπών επισκεπτών εξακολουθούν να κρατούν οι Κύπριοι, έχοντας πραγματοποιήσει 142.598 διανυκτερεύσεις, μέσα στο 2017 σημειώνοντας σχετικά μικρή αύξηση της τάξης του 1,07% σε σχέση με το 2016.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/thess-tourismos-23102/feed/
<![CDATA[Υπεγράφη η σύμβαση εργασίας ΟΑΣΘ - συνδικάτου εργαζομένων]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/oasth-sivasi-ergasias-23079/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/oasth-sivasi-ergasias-23079/#comments +Thu, 22 Feb 2018 10:10:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/oasth-sivasi-ergasias-23079/   Υπεγράφη η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και του συνδικάτου εργαζομένων στον Οργανισμό, η οποία, πέρα από τα μισθολογικά, ρυθμίζει και μία σειρά θεσμικών θεμάτων.

]]>
 Υπεγράφη την Τετάρτη η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και του συνδικάτου εργαζομένων στον Οργανισμό, η οποία, πέρα από τα μισθολογικά, ρυθμίζει και μία σειρά θεσμικών θεμάτων.

Από πλευράς διοίκησης ΟΑΣΘ τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος του Οργανισμού, Στέλιος Παππάς και ο διευθύνων σύμβουλος, Σάββας Παναγιωτίδης, ενώ από πλευράς του Σωματείου Εργαζομένων στο ΟΑΣΘ, ο πρόεδρος, Δημήτρης Τσερμενίδης και ο γενικός γραμματέας, Κωνσταντίνος Αγγελούδης.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Παππάς, δήλωσε ότι με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εγκαινιάζεται μια «δύσκολη προσπάθεια», προκειμένου - όπως είπε - να αποκατασταθούν ομαλές εργασιακές σχέσεις μέσα στον Οργανισμό, οι οποίες «κατά τη γνώμη μας είχαν τρωθεί πάρα πολύ άσχημα στο προηγούμενο διάστημα». 

«Έχουμε αποκτήσει ήδη ένα βηματισμό που επιτρέπει να βάλουμε από κοινού δυνάμεις, διοίκηση και προσωπικό, έτσι ώστε ο ΟΑΣΘ να ξαναγίνει ο φορέας ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στον πολιτισμό της πόλης μας. Νομίζω ότι αξίζει να αποδώσουμε τα εύσημα και στις δύο πλευρές γιατί ακριβώς, όλη αυτή η προσπάθεια είναι κοινή και όχι μονομερής. Και αυτή η κοινή προσπάθεια μάς δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε προς το καλύτερο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.

Από τη πλευρά του ο κ. Τσερμενίδης, δήλωσε: «η σημερινή υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας αποδεικνύει τη μέχρι σήμερα πορεία και συνεργασία που είχαμε. Εκτός από τα εργασιακά και τα οικονομικά που προσδιορίστηκαν στη σύμβαση εργασίας για μας είναι πολύ σημαντικό και είναι το μεγάλο μας στοίχημα, η κοινή μας προσπάθεια για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τις ποιοτικές συγκοινωνίες που της αξίζουν. Αυτός λοιπόν είναι ο κοινός στόχος και των δύο πλευρών».

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/oasth-sivasi-ergasias-23079/feed/
<![CDATA[Ακέφαλο άγαλμα της Αφροδίτης βρέθηκε στο μετρό της Θεσσαλονίκης]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/akefalo-agalma-23058/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/akefalo-agalma-23058/#comments +Wed, 21 Feb 2018 10:03:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/akefalo-agalma-23058/  Την είδηση για το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. 


]]>
 Ένα ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης ανακαλύφθηκε στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλόνικης.


Την είδηση για το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. 

Σύμφωνα με ανάρτησή του κ. Μυλόπουλου το άγαλμα βρέθηκε στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, κοντά στο εντυπωσιακό Κρηναίο οικοδόμημα. 
«Το πιο πρόσφατο ανάμεσα στα 300.000 και ίσως ένα από τα πιο... καλλίγραμμα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών του Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι αυτή η ακέφαλη Αφροδίτη. Βρέθηκε στο εργοτάξιο της Αγ. Σοφίας, πολύ κοντά στο εντυπωσιακό Κρηναίο οικοδόμημα» γράφει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος της εταιρείας «Αττικό Μετρό Α.Ε.».
 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/akefalo-agalma-23058/feed/
<![CDATA[Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εναντίον του Μπουτάρη για την ονομασία την πΓΔΜ]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/boutaris-makedoniko-23054/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/boutaris-makedoniko-23054/#comments +Wed, 21 Feb 2018 09:51:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/boutaris-makedoniko-23054/   Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη απέστειλε το ΔΣ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αναφορικά με τις δηλώσεις του για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).


]]>
 Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη απέστειλε το ΔΣ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αναφορικά με τις δηλώσεις του για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).


Στην επιστολή τονίζεται -μεταξύ άλλων- πως "η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, που έχει εκδώσει Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της από 16/1/2018 για την μη εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στους γείτονες, έγινε τις τελευταίες ημέρες αποδέκτης σφοδρών παραπόνων, αλλά και δυσαρέσκειας, για τις παρεμβάσεις αυτές".

Σημειώνεται δε ότι "η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση αυτή δεν προέρχεται μόνον από τους εταίρους και τους συμπολίτες μας, αλλά και από πλήθος συμπατριωτών και Ελλήνων της Διασποράς" και επισημαίνεται πως οι παρεμβάσεις του δημάρχου "έχουν προκαλέσει τις διαμαρτυρίες του λαού μας εκφραζόμενες στην κοινωνία, τα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

Παράλληλα, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών καλεί τον κ. Μπουτάρη "για την αποφυγή αμφιλεγομένων θέσεων, που δεν αντιπροσωπεύουν την συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων και εκθέτουν εν τω προσώπω σας την πόλη μας" αλλά και "κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, να μη δυσχεραίνετε το έργο της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της χώρας μας, που η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εύχεται και ελπίζει να πετύχει μιαν εθνικώς αποδεκτή και συμφέρουσα λύση του μείζονος αυτού προβλήματος".
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/boutaris-makedoniko-23054/feed/
<![CDATA[Έκαψαν τον… Μπουτάρη στο Μακροχώρι (φωτο)]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/mpoutaris-ekapsan-23044/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/mpoutaris-ekapsan-23044/#comments +Tue, 20 Feb 2018 10:59:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/mpoutaris-ekapsan-23044/  Με πολύ κόσμο και καλή διάθεση, μικροί και μεγάλοι, καρναβαλιστές και μη, έδωσαν το απόγευμα της Κυριακής 18/2 το καθιερωμένο ραντεβού στο Μακροχώρι, για το κάψιμο του Καρνάβαλου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η δημοτική κοινότητα Μακροχωρίου, ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου και Ντόπιων Μακροχωρίου, με τη συνδιοργάνωση του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μακροχωρίου.


]]>
Με πολύ κόσμο και καλή διάθεση, μικροί και μεγάλοι, καρναβαλιστές και μη, έδωσαν το απόγευμα της Κυριακής 18/2 το καθιερωμένο ραντεβού στο Μακροχώρι, για το κάψιμο του Καρνάβαλου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η δημοτική κοινότητα Μακροχωρίου, ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου και Ντόπιων Μακροχωρίου, με τη συνδιοργάνωση του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μακροχωρίου.


Με αφετηρία το πρώην δημαρχείο, οι καρναβαλιστές παρέλασαν έως την πλατεία «Καστοριανών», όπου εκεί, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαλάντης Κεχαΐδης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Κουλουριώτης, έβαλαν φωτιά στον Βασιλιά Καρνάβαλο, που φέτος είχε την «μορφή» του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Όπως αναφέρει το veriotis.gr, είθισται ο Βασιλιάς Καρνάβαλος να αντιπροσωπεύει επώνυμα πρόσωπα, κυρίως της πολιτικής, που απασχολούν αρνητικά την επικαιρότητα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη για την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία», καθώς και η στάση που κράτησε απέναντι στη διοργάνωση των συλλαλητηρίων για την ονομασία των Σκοπίων, ήταν αρκετά για να τον ρίξουν… στην πυρά! Με το που άρπαξε για τα καλά η φωτιά και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος τυλίχτηκε στις φλόγες, ακολούθησε αποκριάτικο ξεφάντωμα, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, καθώς και άφθονο κρασί και εδέσματα, που πρόσφεραν στον κόσμο οι διοργανωτές.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/mpoutaris-ekapsan-23044/feed/
<![CDATA[Θα «σφυρίξει» το 2020 το πολύπαθο Μετρό Θεσσαλονίκης;]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/metro-2020--23027/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/metro-2020--23027/#comments +Mon, 19 Feb 2018 10:46:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/metro-2020--23027/  Σε τροχιά... απογείωσης έχει μπει το πολύπαθο μετρό της Θεσσαλονίκης, αφού τα δύο τελευταία χρόνια η υλοποίηση των έργων στη βασική γραμμή έφτασε στο 60%, όταν τον Μάρτιο του 2016 ήταν μόλις στο 40%, παρόλο που με βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να

]]>
Σε τροχιά... απογείωσης έχει μπει το πολύπαθο μετρό της Θεσσαλονίκης, αφού τα δύο τελευταία χρόνια η υλοποίηση των έργων στη βασική γραμμή έφτασε στο 60%, όταν τον Μάρτιο του 2016 ήταν μόλις στο 40%, παρόλο που με βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να λειτουργεί πριν από μια τετραετία! Μέσα σε 10 μήνες παραδόθηκαν τα υπολειπόμενα 1.800 μέτρα σήραγγας, ενώ για τα πρώτα 8.000 μέτρα χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια. Στην επέκταση προς Καλαμαριά τα έργα στις σήραγγες προχωρούν κατά 20 μέτρα την ημέρα καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και υπολογίζεται ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουν τελειώσει, μαζί με τους πέντε σταθμούς.


Ανατράπηκαν οι ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας και αντί για «αγκάθι» θα γίνουν στολίδι για το μεγαλύτερο έργο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Τα νεκρά εργοτάξια που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2014 με τους 600 απλήρωτους εργαζόμενους ανήκουν πλέον στο παρελθόν και όλα δείχνουν ότι τα δύσκολα είναι πίσω. Από τον Μάρτιο του 2016 τα έργα ξεκίνησαν εξασφαλίζοντας δουλειά σε 2.000 άτομα.

Εχουν ολοκληρωθεί οι σήραγγες της βασικής γραμμής και σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα έργα σε 11 από τους συνολικά 13 σταθμούς της. Εχουν τοποθετηθεί ακόμη και οι κυλιόμενες σκάλες στους σταθμούς Ευκλείδης, Πανεπιστήμιο και Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός.
Στα τέλη του 2020, με βάση τον προγραμματισμό της δημόσιας εταιρείας «Αττικό Μετρό» που έχει την ευθύνη του έργου, θα δοθεί στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα της βασικής γραμμής από τον σταθμό ΔΕΘ-Σιντριβάνι ώς τη Νέα Ελβετία και στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα ακολουθήσει ολόκληρη η επέκταση ώς τη Μίκρα. Μέσα στο 2022 θα ακολουθήσει το υπόλοιπο κομμάτι ώς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, που επηρεάζεται από την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας.

Φέτος, πιθανότατα στη Διεθνή Εκθεση, θα παρουσιαστεί το πρώτο βαγόνι και ώς τα τέλη του 2019 θα παραληφθούν σταδιακά οι 18 υπερσύγχρονοι συρμοί που θα κινούνται χωρίς οδηγό (driverless) μέσα από ένα σύστημα τηλεδιαχείρισης. Τα δοκιμαστικά δρομολόγια θα διαρκέσουν έναν χρόνο. Το μετρό Θεσσαλονίκης διαφοροποιείται από αυτό της Αθήνας και σε δύο άλλα σημεία:
• Εχει δίδυμες σήραγγες, μία για κάθε κατεύθυνση, λύση που επιβλήθηκε από την ιδιαιτερότητα του υπεδάφους.
• Διαθέτει κλειστές αποβάθρες στους σταθμούς. Προς την πλευρά των γραμμών θα κλείνουν με διαφανείς τοίχους, που θα διαθέτουν πόρτες οι οποίες θα «κουμπώνουν» με αυτές των βαγονιών και θα ανοίγουν αυτόματα με την άφιξη των συρμών.

Στο τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το εντυπωσιακό αμαξοστάσιο στη Νέα Ελβετία, που κατασκευάζεται σε οικόπεδο 50 στρεμμάτων. Πρόκειται για τμήμα του συγκροτήματος κτιρίων με συνολική επιφάνεια 120.000 τετραγωνικά, όπου θα στεγαστούν το Κέντρο Ελέγχου του μετρό και οι υπηρεσίες λειτουργίας. Κυριαρχούν το εμφανές μπετόν και οι σιδηροκατασκευές, που του δίνουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος.

Εχουν εξασφαλιστεί 30 εκατ. ευρώ ώστε μέσα σε αυτή τη χρονιά να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες (μετακινήσεις δικτύων, αρχαιολογικές έρευνες, γεωλογικές μετρήσεις, κ.λπ.) της επέκτασης του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει δύο διαδρομές. Η πρώτη, μήκους 4,4 χλμ., θα έχει τέσσερις σταθμούς που θα εξυπηρετούν τους Αμπελόκηπους, τη Μενεμένη, τον Εύοσμο και το Κορδελιό. Η δεύτερη, μήκους 5 χλμ., θα έχει πέντε σταθμούς στις περιοχές Νεάπολη, Παύλου Μελά, Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία.
Υπό μελέτη βρίσκεται και η επέκταση ώς το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Εξετάζεται η υπέργεια λύση, με κατασκευή των γραμμών σε ύψος 1,5 μέτρων πάνω από τη νησίδα ασφαλείας, που θα ξεκινά μετά τον σταθμό της Μίκρας. Θεωρείται ταχύτερη γιατί δεν απαιτεί απαλλοτριώσεις και κατασκευή σήραγγας και γι’ αυτό είναι είναι πολύ φτηνότερη.

Η ανατροπή της εικόνας την τελευταία διετία δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το «κουβάρι» των προβλημάτων που παρέλαβαν στις αρχές του 2015 ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και η διοίκηση της «Αττικό Μετρό» περιελάμβανε τα οικονομικά και εσωτερικά προβλήματα της κοινοπραξίας -η οποία, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, διεκδικούσε «πανωπροίκια» από το Δημόσιο-, τους... ξενιτεμένους μετροπόντικες και τα αρχαία.
«Κάποιοι έκαναν την επιλογή να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και το κατάφεραν», είπε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» υπηρεσιακό στέλεχος της «Αττικό Μετρό». Με πολλή δουλειά και συνεργασία κατάφεραν να βρουν λύσεις στα προβλήματα και τα έργα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2016. Οι νέοι ρυθμοί ήταν πρωτόγνωροι.

Μόνο την περασμένη χρονιά πέτυχαν απορρόφηση 200 εκατ. ευρώ, κονδύλια που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο των συνολικών απορροφήσεων από το 2007! Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αναδείχθηκε το έργο με τις υψηλότερες απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Τα δύο τεράστια μηχανήματα διάνοιξης της σήραγγας, η «Ελλη» και ο «Φρίξος», με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνητικών παραγόντων, είχαν σταματήσει το υπόγειο ταξίδι τους στον σταθμό της Ανάληψης, περίπου 1.900 μέτρα από το τέλος των σηράγγων, και τον Ιούνιο του 2014 είχαν μεταφερθεί στον χώρο του αμαξοστάσιου, στη Νέα Ελβετία.

Η επανεκκίνηση έγινε εφικτή χάρη σε ένα τρικ: συναρμολογήθηκαν στο τέρμα της γραμμής και άρχισαν την κατασκευή της υπόλοιπης σήραγγας με την όπισθεν. Σε αυτή την αντίστροφη πορεία βοήθησε η αποχώρηση της κοινοπραξίας και η ανάληψη των έργων από το εργολαβικό σχήμα της επέκτασης προς Καλαμαριά, που ενοποίησε το κατασκευαστικό σχήμα.

Οι οικονομικές απαιτήσεις της κοινοπραξίας που αποχώρησε από το έργο έφταναν τα 860 εκατ. ευρώ, ποσό που άγγιζε τον συνολικό προϋπολογισμό της βασικής γραμμής! Μέσω διαιτησιών είχαν ήδη κερδίσει 150 εκατ. ευρώ, που στη συνέχεια οριστικοποιήθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/metro-2020--23027/feed/
<![CDATA[Νά τα μας! Πρώτη σε χρήση ναρκωτικών η Θεσσαλονίκη... Έρευνα – σοκ.]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/thess-narkotika-23023/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/thess-narkotika-23023/#comments +Mon, 19 Feb 2018 10:29:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/thess-narkotika-23023/  Πρωταθλήτρια στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, είναι η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στα υγρά λύματα που φθάνουν στην είσοδο της μονάδας επεξεργασίας της ΕΥΑΘ στη Σίνδο. 

]]>
Πρωταθλήτρια στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, είναι η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στα υγρά λύματα που φθάνουν στην είσοδο της μονάδας επεξεργασίας της ΕΥΑΘ στη Σίνδο. 


Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας που εκπόνησε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της στη Χημεία Περιβάλλοντος η Σοφία Βελούτσου που τώρα κάνει το διδακτορικό της στο Μόναχο.

Τα συμπεράσματα της πρωτότυπης αυτής μελέτης (αφού δεν υπήρξαν ποτέ ξανά σχετικά μετρήσεις) δείχνουν πως η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια στην κατανάλωση κάνναβης.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις με όσα καταλήγουν δηλαδή στα λύματα της πόλης λαμβάνονται από 18.2-43.0 δόσεις κάνναβης ανά 1000 κατοίκους καθημερινά. Αντίστοιχα στο Μιλάνο της Ιταλίας με πληθυσμό 1.5 εκ κατοίκους οι δόσεις αυτές ημερησίως ανά 1000 κατοίκους είναι 24, ενώ στην Καταλονία της Ισπανίας με δύο εκατομμύρια περίπου πληθυσμό φτάνουν τις 27.

Καλό…φαίνεται να είναι το …σκορ των Θεσσαλονικεων και στη χρήση ηρωίνης όπου οι δόσεις είναι 2.9-5.5 ανά 1000 κατοίκους ενώ στο Μιλάνο 2.3 και στην Καταλονία 4.6.
Μπορεί λεφτά να μην υπάρχουν όμως όπως δείχνει πάντα η έρευνα το Σαββατοκύριακο αυξάνεται και η χρήση της κοκαΐνης καθώς το συγκεκριμένο ναρκωτικό είναι διεγερτικό.
Εντυπωσιακή είναι και η χρήση των δυνατών αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων γεγονός που δείχνει ότι στα λήμματα της πόλης βρίσκονται αποκαλυπτικά στοιχεία.
Το θέμα είναι όμως αυτές οι ουσίες να μην καταλήγουν και στο έδαφος, στα λαχανικά που καλλιεργούνται και καταναλώνουμε γιατί τότε η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη Πάντως στα επιφανειακά νερά μεγάλων πόλεων της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί φαρμακευτικές ουσίες όπως στεροειδή και αντιβιοτικά που επιβαρύνουν τον μεταβολισμό των οργανισμών.

Πηγή: travelstyle.gr
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/thess-narkotika-23023/feed/
<![CDATA[Κούλουμα 2018 στη Θεσσαλονίκη. Εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα σε όλη τη πόλη και γύρω περιοχές.]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/koulouma-2018-23018/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/koulouma-2018-23018/#comments +Sun, 18 Feb 2018 10:10:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/koulouma-2018-23018/  Κούλουμα στη Θεσσαλονίκη. Εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα σε όλη τη πόλη και γύρω περιοχές.

]]>
 Κούλουμα 2018 στη Θεσσαλονίκη.

Εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα σε όλη τη πόλη και γύρω περιοχές.

.

Η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα έχει προγραμματίσει στις 19 Φεβρουαρίου 2017, τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης για την Καθαρή Δευτέρα «Κούλουμα 2018», στο δάσος του Σέϊχ Σου – Πλ. Τσιάτρα (Κεδρινό Λόφο) με διάρκεια από τις 11:00 – 15:00, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο με διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων και χαρταετών.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν, το χορευτικό σχήμα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης».

-Η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11.00π.μ. στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου (οδός Γενναδίου αρ. 12-14) εκδήλωση με την ονομασία “ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2018”.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τη διάθεση παραδοσιακών εδεσμάτων όπως φασολάδα, χαλβά εμπορίου, λαγάνα, ελιές, ταραμά, κόκκινο ή λευκό κρασί. Παράλληλα θα υπάρχει μουσική κάλυψη με ζωντανή παραδοσιακή μουσική με χάλκινα, χορός ενώ στους μικρούς μας φίλους θα διανεμηθούν χαρταετοί. Στην εκδήλωση θα  συμμετέχει η Εθελοντική χορευτική Ομάδα Τριανδρίας.

Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας.
Είσοδος ελεύθερη

-Η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα στα  πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων διοργανώνει την εκδήλωση «Κούλουμα 2018» την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου από την ώρα 11:00 το πρωί  στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με παραδοσιακούς χορούς από την Μακεδονία , την Θράκη, την Ήπειρο, την Κρήτη και τον Πόντο και λαϊκά τραγούδια με παράλληλη την διανομή των νηστίσιμων εδεσμάτων στους παρευρισκόμενους. Συμμετέχουν:
ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης
ΔΙΟΝΥΣΟΣ Κέντρο Έρευνας & Μελέτης Παραδοσιακού Χορού & Λαϊκού Πολιτισμού
Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορ. Ελλάδας
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα
ΙΔΑΙΑ ΓΗ Σύλλογος  Έρευνας & Διάδοσης Κρητικής Παράδοσης
Χορευτική Ομάδα Εθελοντικού Συλλόγου Δ΄Δημοτικής Κοινότητας
Συνοδεία Παραδοσιακής Ορχήστρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Ε’ Δημοτική Κοινότητα καλεί τους πολίτες να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα στο Άλσος Νέας Ελβετίας.
«Σας προσκαλούμε και φέτος ,19 Φεβρουαρίου, ¨να γίνουμε μια παρέα¨  για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα  στο Άλσος Νέας Ελβετίας από τις 11.00 το πρωί. Να ακούσουμε ζωντανή παραδοσιακή μουσική και να χορέψουμε με τα χορευτικά του 4ου Κ.Α.Π.Η. Δήμου Θεσσαλονίκης  και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαριλάου.

Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, λαγάνα  και κρασί και στα παιδιά θα μοιραστούν δωρεάν χαρταετοί (χορηγία Μασούτη)», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
Τα παραδοσιακά κούλουμα με το πέταγμα χαρταετού και την προσφορά φασολάδας και σαρακοστιανών εδεσμάτων, εορτάζονται σε όλους τους οικισμούς του δήμου Βόλβης.
 
ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
Ζωντανή Παραδοσιακή Μουσική  Παραδοσιακά Χοροί με τα Χορευτικά του Συλλόγου  Δωρεάν Παραδοσιακή Φασολάδα, Κρασί και Νηστίσιμα Εδέσματα Καθαρά Δευτέρα Το Γαϊτανάκι της Αποκριάς στην Χαλκηδόνα.
 
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί «υπόσχεται» ο Δήμος Καλαμαριάς, την  Καθαρά Δευτέρα, 19  Φεβρουαρίου 2018. Όσοι επιλέξουν να παραμείνουν εντός των τειχών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αν κατηφορίσουν προς την πλαζ Αρετσούς.
 
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
Το πέταγμα του αετού στον ωραιότερο φυσικό χώρο της Θεσσαλονίκης.
Μουσική με συγκρότημα δημοτικής μουσικής | σαρακοστιανά και λαγάνα.
Με τη συμμετοχή των παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων ,της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και των προσκόπων Θέρμης.
Καθαρά Δευτέρα 19  Φεβρουαρίου 2018 | στο Φράγμα Θέρμης |  Ώρα 11.00
 
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ
Παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα θα προσφερθούν, υπό τους ήχους λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί: Καθαρά Δευτέρα με τραγούδι και χορό στον Δήμο Νεάπολης Συκεών...
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου | Καρναβάλι Βασιλικών- Ώρα 13.00
 
ΣΟΥΡΩΤΗ
Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου |Πλατεία | Παραδοσιακά Κούλουμα  | Ώρα 11.00
Παραδοσιακή φασολάδα με μουσική, χορός  και πολύ κέφι . 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/koulouma-2018-23018/feed/
<![CDATA[Εδώ Θεσσαλονίκη: Η βιομηχανία που κατασκευάζει 50.000 χαρταετούς ετησίως]]> http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xartaetoi-23013/ http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xartaetoi-23013/#comments +Sun, 18 Feb 2018 09:04:00 +0200 36 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xartaetoi-23013/  Από μια μικρή βιοτεχνία στη Θεσσαλονίκη ξεκινάνε το ταξίδι τους στους ελληνικούς αιθέρες χιλιάδες πολύχρωμοι χαρταετοί, που «απελευθερώνονται» κυρίως την Καθαρά Δευτέρα. Η οικογενειακή επιχείρηση του Κωστή Καρανικόλα, είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατασκευάζει με κάθετη παραγωγή περισσότερους από 50.000 χαρταετούς, οι οποίοι διατίθενται σε όλα τα μεγάλα καταστήματα πανελλαδικά.

]]>
Από μια μικρή βιοτεχνία στη Θεσσαλονίκη ξεκινάνε το ταξίδι τους στους ελληνικούς αιθέρες χιλιάδες πολύχρωμοι χαρταετοί, που «απελευθερώνονται» κυρίως την Καθαρά Δευτέρα. Η οικογενειακή επιχείρηση του Κωστή Καρανικόλα, είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατασκευάζει με κάθετη παραγωγή περισσότερους από 50.000 χαρταετούς, οι οποίοι διατίθενται σε όλα τα μεγάλα καταστήματα πανελλαδικά.

«Κάθε χρόνο, η δουλειά ξεκινάει εκ νέου για εμάς την Καθαρά... Τρίτη» εξηγεί χαριτολογώντας ο Κωστής Καρανικόλας από το εργαστήριό του στις Συκιές, όπου για περισσότερα από 35 χρόνια κατασκευάζονται χαρταετοί σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η δουλειά ξεκινάει από τα πολύ αρχικά στάδια, από την ξυλεία δηλαδή, που επιλέγουν επιμελώς για να φτιάξουν τα πηχάκια. «Διαλέγουμε μόνο λεύκα και κόβουμε σε δικό μας εργαστήριο τα πηχάκια. Στη συνέχεια συναρμολογούμε τον σκελετό, γίνεται η συρραφή με κόλλα του πλαστικού σχεδίου -επιλέγουμε πλέον πλαστικό σε σχέση με το χαρτί, γιατί είναι πιο ελαφρύ- και βάζουμε τέλος τα ζύγια» εξηγεί ο Νίκος Καρανικόλας, ο 35χρονος γιος της οικογένειας, που έχει αναλάβει την επιχείρηση.

Η επιλογή, δε, των σχεδίων, γίνεται μετά από ενημέρωση από μεγάλα καταστήματα παιδικών ειδών για τα animation που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μικρών καταναλωτών την επόμενη χρονιά.

«Φέτος βγάλαμε περισσότερα από 20 σχέδια με μακέτες από αγαπημένα παιδικά animation, ποδοσφαιρικές ομάδες και διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Προσπαθούμε να "αφουγκραζόμαστε" την αγορά πολλούς μήνες πριν από την Καθαρά Δευτέρα για να ξέρουμε τα σχέδια που θα προτιμήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά» λέει ο Νίκος Καρανικόλας.


Κρίση στο επάγγελμα λόγω καιρού!

Φέτος, από την βιοτεχνία Καρανικόλα, θα «πετάξουν» στους ουρανούς 50.000 χαρταετοί. Η δουλειά δεν επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, όπως εξηγούν οι κατασκευαστές, αλλά από τον καιρό που κάνει κάθε τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

«Από το 2009 και για επτά συνεχόμενα χρόνια, οι προβλέψεις για τον καιρό το εορταστικό αυτό τριήμερο, που επιβεβαιώθηκαν, έδιναν βροχές, με αποτέλεσμα να πέσουν κάθετα οι πωλήσεις μας και να φτάσουμε τα 22.000 τεμάχια από 80.000 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια με ηλιοφάνεια. Από πέρσι, που ο καιρός μας έκανε το χατήρι, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και φέτος φτάσαμε στις 50.000 και συνεχίζουμε ακόμα και τελευταία στιγμή να δεχόμαστε παραγγελίες» διευκρινίζει ο Κωστής Καρανικόλας. Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο που παίζει ο καιρός για τις πωλήσεις χαρταετού, ότι «η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί στην ουσία την πρώτη μεγάλη "έξοδο" μετά τον χειμώνα και ειδικά στις οικογένειες, κανείς δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι των παιδιών που χαίρονται με το πέταγμα ενός χαρταετού, με ένα χαμηλό κόστος αγοράς, από πέντε έως 10 ευρώ».

Πηγή: ΑΜΠΕ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/thessaloniki/xartaetoi-23013/feed/