Τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας υποδέχεται και φέτος ο Δήμος Θερμαϊκού

947 Views
Τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας υποδέχεται και φέτος ο Δήμος Θερμαϊκού Τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας υποδέχεται και φέτος ο Δήμος Θερμαϊκού

 
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας» φιλοξενούνται στους κόλπους του Δήμου Θερμαϊκού, φιλοδοξώντας να μεταφέρουν μια θαλασσινή, αλμυρή αύρα καλοκαιριού σε όλη την περιοχή.
 
Μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 20η Μαΐου έχει επίσημα καθιερωθεί ως η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με σαφή προσανατολισμό στην επισήμανση της σπουδαιότητας των θαλασσών και των ωκεανών στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και της ουσιαστικής προσπάθειας για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
 
Ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Θερμαϊκού, του οποίου η ταυτότητα είναι άρρηκτα συνυφασμένη, είτε αναφερόμαστε στο παρελθόν του, είτε στο παρόν του, με το υγρό στοιχείο, δεν θα ήταν δυνατόν να μην αδράξει την ευκαιρία συμμετοχής του στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Μέσα από μία πληθώρα εξωστρεφών δράσεων, άμεσα σχετιζόμενων με τη θάλασσα, πέρα από την ενημέρωση, προσφέρεται ένα εναλλακτικό μέσον τουριστικής προβολής, ενώ ενισχύονται σημαντικά οι δυνατότητες στο πολυσυζητημένο και πολλά υποσχόμενο κομμάτι της γαλάζιας ανάπτυξης, επιδιώκοντας παράλληλα, τη διατήρηση και τόνωση της ταυτότητας του Δήμου και στο μέλλον.
 
Ο Δήμος Θερμαϊκού και συγκεκριμένα, το ΝΠΔΔ ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., το οποίο έχει αναλάβει τη διοργάνωση της δράσης, είχε εξαρχής θέσει ως στόχο του, να καταστεί θεσμός για τον τόπο, κάτι το οποίο επετεύχθη με τη σταδιακή, χρόνο με το χρόνο, ενδυνάμωση και παγιοποίησή της.
 
Οι εκδηλώσεις, που την πλαισιώνουν για το 2018, έχουν το γενικό τίτλο «Aegean! ASea ... ofHistory / ΑΙΓΑΙΟ! - Μια Θάλασσα ... Ιστορία»και διοργανώνονται για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ μετά τη θετική αξιολόγησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της γαλάζιας ανάπτυξης, αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Θάλασσας και Ναυτιλίας, στο section «EMD in My Country»,το οποίο λαμβάνει χώρα σε διαφορετική πόλη – λιμάνι της Ευρωπαϊκή Ένωσης κάθε χρόνο. Φέτος, πραγματοποιείται στο Burgas της Βουλγαρίας.
 
Εναρκτήρια ημερομηνία είναι η 11η Απριλίου, μέρα Τετάρτη και ώρα 18.30, με τη διοργάνωση 2ωρου εργαστηρίου για «ΤΟ ΔΙΧΤΥ – Παρουσίαση αρματώματος διχτυών και μυστικά ψαρέματος», το οποίο φιλοξενείται στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Ν. Μηχανιώνας, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μ. Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μηχανιώνας και τα ΔΙΧΤΥΑ ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ.
 
Τη σκυτάλη παραλαμβάνει σειρά ενημερωτικών ομιλιών σε σχολεία του Δήμου, που εξετάζουν το ρόλο του ψαριού στη διατροφή και στις οποίες υπάρχει συνεργασία και συμμετοχή του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Υγείας Ν. Μηχανιώνας, με τους έγκριτους επιστήμονες, κ. Λάμπρο Κοκοκύρη, Βιολόγο - Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής και Διατροφολογίας του στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κα. Μαρία Βάσιου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο ΤΕ, να αναλαμβάνουν το ρόλο του ομιλητή.
 
Κυριακή 6 Μαΐου, στις 11.00, ο κ. Λάμπρος Κοκοκύρης αναλαμβάνει την ενημερωτική περιήγηση του κόσμου στο λιμάνι της Ν. Μηχανιώνας, ενώ την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρα 8.30 – 15.00, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να επισκεφθεί ένα σημαντικότατο Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς, το Φάρο Αγγελοχωρίου, παρακολουθώντας παράλληλα δύο εκθέσεις, μία εικαστικής σε βότσαλο και μία καλλιτεχνική, με τίτλο «Ο Ποσειδώνας και οι άλλοι».
 
Η εκδήλωση λήξης έχει ορισθεί για την Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 18.30, στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Ν. Μηχανιώνας.
 
Για παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις, στο τηλέφωνο 23923 30363 (Υπεύθυνη, κα. Ράπτη Ανδρονίκη)
 
«Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας έχουν αγκαλιασθεί από την τοπική κοινωνία, κάτι το οποίο μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, λειτουργώντας συνδετικά και ενισχύοντας τον ήδη ισχυρό δεσμό του τόπου αυτού με την ιστορία του. Μια ιστορία, της οποίας η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο, καθορίζοντας την πορεία της περιοχής και καθοδηγώντας τα βήματα των ανθρώπων της. Ευχή μας, η διοργάνωση αυτή να συνεχίσει να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας με το παρελθόν, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά σε αυτό και μια ελπιδοφόρα για το μέλλον. Πολύτιμη και αξιομνημόνευτη, σε αυτό, η συνεισφορά του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. και όλων των συμμετεχόντων», δεν παρέλειψε να επισημάνει ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Μαυρομάτης. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο