Ένα τσίρκο ηλεκτρικό για παιδιά… στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

529 Views
Ένα τσίρκο ηλεκτρικό για παιδιά… στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης Ένα τσίρκο ηλεκτρικό για παιδιά… στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Ένα τσίρκο ηλεκτρικό για παιδιά… στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. 

Γρανάζια, άξονες, ροδάκια, αισθητήρες φωτός, ήχου, απόστασης, ηλεκτρικοί κινητήρες, μικροεπεξεργαστές, ρομπότ, 3D printers, διαδραστική εγκατάσταση, εργαστήρια, ομιλίες, έκθεση και διαγωνισμός ρομπότ, παιδιά μικρά και μεγάλα, χαμόγελα, διασκέδαση, ενθουσιασμός, γνώση…
Σαν ένα τσίρκο αλλά διαφορετικό, ένα τσίρκο ηλεκτρικό!
Η Robotixlab σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν και διοργανώνουν το Elecric Circus, ένα φεστιβάλ ρομποτικής για παιδιά με διαγωνιστικό μέρος αλλά και ημέρα παράλληλων εκδηλώσεων με ομιλίες, εργαστήρια, έκθεση ρομπότ κ.α.
 
Το Σάββατο 28/02, στην αίθουσα νερού του Δημαρχιακού μεγάρου, η ημέρα είναι ειδικά για τους 60 μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή μετά από ανοιχτό κάλεσμα και θα εκπροσωπήσουν 15 σχολεία ή οργανισμούς σχετικούς με την εκπαίδευση. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα παρακολουθήσουν εργαστήρια ρομποτικής από τους ειδικούς εκπαιδευτικούς της Robotixlab με θέμα την ανατομία των ρομπότ – hardware, περιβάλλον προγραμματισμού, δομή συμπεριφορικού προγραμματισμού (behavioral based programming) και πειράματα.
 
Την Κυριακή 01/03, στην αίθουσα νερού ανακοινώνεται στους συμμετέχοντες το θέμα του διαγωνισμού και έχουν στην διάθεσή τους περίπου 5 ώρες να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν την προηγούμενη ημέρα. Χτίζουν, προγραμματίζουν και δοκιμάζουν το ρομπότ τους για τον διαγωνισμό. Στην αίθουσα υπάρχουν οι επίσημες πίστες του διαγωνισμού ώστε οι ομάδες να προσπαθούν και να βελτιώνουν το ρομπότ τους.
 
Την ίδια ημέρα Κυριακή 01/03, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, έχουν οργανωθεί παράλληλες εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό όπως εργαστήρια ρομποτικής, 3D printing και προγραμματισμού, ομιλίες, διαδραστική εγκατάσταση, παρουσίαση εκθεμάτων ρομπότ από μαθητές, performance ηλεκτρονικής μουσικής με αυτοσχέδια ηλεκτρονικά μουσικά όργανα κ.α.
Ειδικοί από την Βαρκελώνη, το Ελσίνκι , την Αθήνα, την Κέρκυρα και την Θεσσαλονίκη στα αντικείμενα της Ρομποτικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης,  της διάδρασης ανθρώπου μηχανής, των wearable electronics, της ηλεκτρακουστικής, της μηχανικής όρασης, του rapid prototyping και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, μας κάνουν την τιμή να είναι στην σκηνή του Electric Circus και να μοιραστούν μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες.
Το Electric Circus «κλείνει» με τον διαγωνισμό ρομποτικής των 15 ομάδων και την απονομή βραβείων και αναμνηστικών διπλωμάτων.
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: www.robotixlab.com/events
Electric Circus, πρόγραμμα δράσεων 01/03/15
 
Ζώνη εργαστηρίων, δωρεάν εγγραφές απαραίτητες στο goo.gl/UjN7Zz
 
·        09:00 - 10:15, 3D printing Workshop
Εργαστήριο σχεδιασμού 3D αντικειμένων και εκτύπωσή τους σε 3D printer για μαθητές και μαθήτριες 10 - 16 ετών από την Αναστασία Πιστοφίδου. Η Αναστασία είναι αρχιτέκτων από το Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC), ειδική στα πεδία παραμετρικού σχεδιασμού, ψηφιακής παραγωγής (rapid prototyping, CAD/CAM systems και wearable electronics.
 
·        10:30 - 11:45, Robotics Workshop
Εργαστήριο ρομποτικής από ειδικό εκπαιδευτή της Robotixlab για μαθητές και μαθήτριες 10 - 16 ετών. Το εργαστήριο συμπεριλαμβάνει κατασκευή ρομπότ, προγραμματισμό με Η/Υ και πειράματα. Η Robotixlab ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από τον Μηχανικό Ρομποτικής Α. Κάνουρα και ειδικεύεται στο σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα πεδία της ρομποτικής, των ηλεκτρονικών και της μηχανικής για παιδιά.
 
·        12:00 - 13:15, Video Remixing Workshop
Εργαστήριο video creating και editing βασισμένο σε "ανοιχτό" δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο για μαθητές και μαθήτριες 10 - 16 ετών. Η δράση υποστηρίζεται από το Mozilla foundation και υλοποιείται από τον εκπρόσωπο του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη Χρήστο Μπαχαράκη, ειδικό στην πληροφορική και τον προγραμματισμό.
 
Ζώνη Διαδραστικών Εγκαταστάσεων
 
·        10:00 - 14:00, Διαδραστική εγκατάσταση από την Artefact.
Ελάτε να γίνετε μέρος του κυκλώματος και να επηρεάσετε την συμπεριφορά της εγκατάστασης.
 
·          10:00 - 14:00, Παρουσιάσεις του ανθρωποειδούς ρομπότ ΝΑΟ της Aldebaran Robotics από τον ερευνητή του Ε. Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κ. Καρπούζη.
 
Κεντρική Σκηνή
 
·          10:30 - 10:40 Καλωσόρισμα στο Electric Circus από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και από τον εμπνευστή του φεστιβάλ και ιδρυτή της Robotixlab, Μηχανικό Ρομποτικής Α. Κάνουρα.
 
·          10:40 - 11:20, Ομιλία με θέμα: "Ρομπότ που τυπώνουν στις 3 διαστάσεις, laser κοπτικά, παραμετρικός σχεδιασμός και wearable electronics", από την Αναστασία Πιστοφίδου, αρχιτέκτονα από το Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC).
 
·          11:30 - 11: 45, Μουσικό performance από τον Ανδρέα Μονόπωλη - MOCM με χειροποίητα circuit bended ηλεκτρονικά μουσικά όργανα.
 
·          11:45 - 12:30, Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Η ρομποτική και οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση".
 
Χάιδω Σαμαρά, διευθύντρια εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και ανάπτυξης του Κολλεγίου Ανατόλια με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην πληροφορική και έρευνα στο πεδίο του Multimedia Learning.
Αναστασία Πιστοφίδου, αρχιτέκτων στο Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC) με ειδίκευση στα πεδία παραμετρικού σχεδιασμού, ψηφιακής παραγωγής (rapid prototyping, CAD/CAM systems και wearable electronics).
Κώστας Δημόπουλος, ερευνητής στο SEERC και επίτιμος λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Sheffield, στο διεθνές τμήμα του στη Θεσσαλονίκη, στο αντικείμενο της Ρομποτικής, με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην Κυβερνητική και τον Μηχανικό Έλεγχο (Cybernetics and Control Engineering).
Κώστας Καρπούζης, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ερευνητής στο Ε.Μ.Π. στην διάδραση ανθρώπου μηχανής και στην μηχανική όραση. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο της επικοινωνίας της επιστήμης.
 
·          12:30 - 13:30 Παρουσίαση εκθεμάτων, ρομποτικών κατασκευών με ελεύθερο θέμα από μαθητές.
 
·          13:30 - 14:00 Skype σύνδεση και συνομιλία με τον ερευνητή ρομποτικής Άκη Κονταξάκη στο πανεπιστήμιο του Aalto στην Φινλανδία. Ο Άκης Κονταξάκης είναι μηχανικός ρομποτικής και ασχολείται με την ανάπτυξη αλγορίθμων και τεχνικών πλοήγησης αυτόνομων ρομπότ.
 
·          14:00 - 15:30 Διαγωνισμός ρομποτικής μαθητών δημοτικού σε πρωτότυπο
άγνωστο σενάριο που κλήθηκαν να επιλύσουν μετά το ολοήμερο εντατικό εργαστήριο του Σαββάτου 28/02.
 
·          15:30 - 16:00 Λήξη Electric Circus,απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων, βραβεύσεις.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ηλέκτρα» με Μαρία Κίτσου & Δημήτρη Γκοτσόπουλο σε περιοδεία. Πρόγραμμα παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα.
«Ηλέκτρα» με Μαρία Κίτσου & Δημήτρη Γκοτσόπουλο σε περιοδεία. Πρόγραμμα παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα.
με 0 Σχόλια 2677 Views

Την ανατρεπτική Ηλέκτρα του Ευριπίδη παρουσιάζουν το καλοκαίρι 2022 οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα σε περιοδεία


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή