Τι αναφέρει η ΕΥΑΘ για την κατάσταση στον Θερμαϊκό

331 Views
Τι αναφέρει η ΕΥΑΘ για την κατάσταση στον Θερμαϊκό Τι αναφέρει η ΕΥΑΘ για την κατάσταση στον Θερμαϊκό

 Τι αναφέρει η ΕΥΑΘ για την κατάσταση στον Θερμαϊκό 

Ανακοίνωση - απάντηση για όσα έχουν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση στον Θερμαϊκό εξέδωσε η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ το εκτεταμένο φαινόμενο χρωματισμού των επιφανειακών νερών του όρμου και του κόλπου της Θεσσαλονίκης οφείλεται, όπως οι ειδικοί επιστήμονες επιβεβαιώνουν, στην εμφάνιση «ερυθράς παλίρροιας».


Η ανακοίνωση συνεχίζει:


Είναι φυσικό φαινόμενο στο μέρος που σχετίζεται με παράκτιους ανέμους ή την κίνηση των θαλασσίων μαζών στο Θερμαϊκό Κόλπο, είναι όμως και ανθρωπογενές στο μέρος που συνδέεται με τον ευτροφισμό των νερών του κόλπου, ο οποίος οφείλεται στην μακροχρόνια απόρριψη αστικών λυμάτων και γεωργικών απορροών (στραγγιστικές τάφροι, ποταμοί, χείμαρροι, αποχετευτικοί αγωγοί – πριν την λειτουργία των μονάδων κατεργασίας κ.α.). Η πιο σημαντική επίπτωσή του, πέραν της οπτικής όχλησης και δυσοσμίας και των παρεπόμενων συνεπειών τους, είναι ότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, αλλάζει μακροπρόθεσμα το τροφικό πλέγμα ευνοώντας την ανάπτυξη των μεδουσών έναντι των ψαριών. Ηδη, από την πρώτη ώρα εμφάνισης του φαινομένου στον Θερμαϊκό Κόλπο και όχι μόνον στην παραλιακή ζώνη, η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι σε συνεννόηση και συνεργασία με επιστήμονες του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, διευκολύνοντας μάλιστα το έργο των σχετικών δειγματοληψιών.

Κατά συνέπεια, η σύνδεση του φαινομένου της «ερυθράς παλίρροιας» με την παροχέτευση ποσότητας ανεπεξέργαστων λυμάτων, που αντιστοιχούν στο 5% περίπου της ποσότητας των λυμάτων που οδηγούνται και επεξεργάζονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ, Σίνδος), στο ρέμα Δενδροποτάμου, δεν είναι καθόλου προφανής, αλλά ούτε έστω και αυτή η εκροή δεν πρέπει να είναι αποδεκτή. Ο επίμαχος αγωγός αποτελεί δυστυχώς μέρος ενός ανολοκλήρωτου, για αρκετά χρόνια και μέχρι αυτήν την ώρα, αποχετευτικού συστήματος για τα λύματα των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή του οποίου (όπως και για όλα τα μεγάλα έργα) την αποκλειστική ευθύνη είχε το Δημόσιο (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων του Υπουργείου Υποδομών, κλπ).

Το πρόβλημα θα επιλυθεί μόνο με την ολοκλήρωση του δεύτερου κλάδου του ΚΑΑ (η κατασκευή του, αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, ξεκίνησε το 2014, διακόπηκε και σήμερα έχει επανεκκινήσει), αλλά και με την κατασκευή συμπληρωματικών αγωγών σύνδεσης του ΚΑΑ με τις υπάρχουσες, εν λειτουργία υποδομές στην περιοχή, που έχουν καταστραφεί από τα έργα κατασκευής του οδικού κόμβου Κ16 και είναι ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έπρεπε να τους είχε αποκαταστήσει. Η ΕΥΑΘ ΑΕ έχει προβεί επανειλημμένως σε έγγραφες ενημερώσεις αλλά και αιτήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την άμεση ανάγκη επίλυσης του προβλήματος. Σημειωτέον ότι υπάρχουν ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις που απαλλάσσουν την εταιρεία από κάθε ευθύνη για την αναγκαστική εκροή, αφού τα σχετικά αποχετευτικά έργα ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, των μη επεξεργασμένων λυμάτων στον Δενδροπόταμο.

Είναι προφανές ότι η ευθύνη για την ποιοτική ανάκαμψη του Θερμαϊκού Κόλπου, που είναι ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια, είναι πράγματι συλλογική υπόθεση. Η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι διατεθειμένη να προσφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία σε μια συλλογική προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων και απολύτως έτοιμη να θέσει άμεσα σε επιχειρησιακή λειτουργία τα αποχετευτικά έργα που θα επισκευαστούν από τους φορείς που οφείλουν να το πράξουν και της παραδοθούν.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΕΥΑΘΘερμαϊκός

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι 15 τυχεροί των προσκλήσεων: Αυτοί θα δουν  «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» με τον Γρηγόρη Βαλτινό στο Αριστοτέλειον
Οι 15 τυχεροί των προσκλήσεων: Αυτοί θα δουν «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι» με τον Γρηγόρη Βαλτινό στο Αριστοτέλειον
με 0 Σχόλια 412 Views

Ονόματα τυχερών που κέρδισαν μέσω διαγωνισμού του Kulturosupa.gr ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ και θα δουν την εξαιρετική παράσταση του Γρηγόρη Βαλτινού «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή