Έργα και δράσεις Δήμου Θεσσαλονίκης με δωρεά 10.000.000 ευρώ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

546 Views
Έργα και δράσεις Δήμου Θεσσαλονίκης με δωρεά 10.000.000 ευρώ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Έργα και δράσεις Δήμου Θεσσαλονίκης με δωρεά 10.000.000 ευρώ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

 


Έργα και δράσεις Δήμου Θεσσαλονίκης με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούνται με τη δωρεά ύψους 10.000.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, έγινε αναλυτική παρουσίαση των δομών, προγραμμάτων και έργων υποδομής που επέλεξε η διοίκηση του Δήμου να υλοποιηθούν μέσω της δωρεάς, η οποία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική δωρεά που έχει δεχτεί ελληνικός δήμος, μαζί με την αντίστοιχη ισόποση δωρεά του Ι.Σ.Ν. προς τον Δήμο Αθηναίων.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος για τη δωρεά, η οποία, όπως είπε, έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς να επιβαρύνει τον τακτικό του προϋπολογισμό, να προωθήσει σειρά έργων και δράσεων με βάση τις προτεραιότητες παρεμβάσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης προς όφελος των δημοτών. Όπως ανέφερε, τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των δράσεων ήταν αφενός η ανακούφιση ευπαθών ομάδων που υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση και αφετέρου η υλοποίηση της πολιτικής και του οράματος της διοίκησης για μια πόλη εξωστρεφή, ανοικτή σε καινοτόμες δράσεις πολιτισμού και επιχειρηματικότητας, προσιτή στους επισκέπτες και φιλική προς τους νέους. Αντίστοιχα, όπως επισήμανε, τα έργα κατανεμήθηκαν σε πέντε θεματικούς άξονες και συγκεκριμένα στην κοινωνική πολιτική, σε πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, στην κοινωνία των πολιτών και σε τεχνικά έργα.

Ειδικά για τεχνικά έργα διευκρίνισε ότι επιλέχθηκαν με βάση το σκεπτικό και τα κριτήρια των υπόλοιπων παρεμβάσεων, δηλαδή την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, την ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.«Τα έργα και οι δράσεις που επιλέξαμε δεν είναι αποσπασματικές, αλλά εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για το 2030. Στρατηγική, εξάλλου, ήταν και η επιλογή μας οι εταίροι που ανέλαβαν την υλοποίησή τους να είναι φορείς με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, αλλά και δυναμική τοπική παρουσία», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ειδική αναφορά έκανε στα πολλαπλά οφέλη της δωρεάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με αυτήν την ευκαιρία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με ΑΜΚΕ που ανέλαβαν το ρόλο των φορέων υλοποίησης και υιοθέτησε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για τις υπηρεσίες του και συνεργασίας με εξωτερικούς φορείς, το οποίο και τυποποίησε. Όλη αυτή η εμπειρία αφήνει μια παρακαταθήκη τεχνογνωσίας ως προς την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας, με την οποία παρακάμπτονται οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παράλληλα, μέσω των δράσεων της δωρεάς δημιουργήθηκαν 71 άμεσες και εκατοντάδες έμμεσες νέες θέσεις εργασίας».

Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εντάσσεται στις στρατηγικές συνεργασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης με διεθνούς εμβέλειας φορείς και οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα και το δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Ροκφέλερ, μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκαν έργα και μελέτες που «θωρακίζουν» και βελτιώνουν τη φυσιογνωμία της πόλης. «Όλες μας αυτές οι παρεμβάσεις συνιστούν μία σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση του Δήμου, που είναι υποχρεωμένη να τη διαφυλάξει, αλλά και να τη συνεχίσει», κατέληξε ο Δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε τους Αντιδημάρχους που «αγκάλιασαν» την προσπάθεια, αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου που συνεργάστηκαν.

Από την πλευρά του, ο Διοικητικός Διευθυντής του γραφείου της Αθήνας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας, ανέφερε: «Η δωρεά ύψους €10 εκατομμυρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ Ενάντια στην Κρίση με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και την υποστήριξη εκείνων που βάλλονταν περισσότερο, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων. Στην προσπάθεια αυτή το ΙΣΝ αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Η δωρεά του ΙΣΝ προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης περιελάμβανε μεταξύ άλλων την υποστήριξη προγραμμάτων στέγασης και αντιμετώπισης της αστεγίας, την υλοποίηση προγραμμάτων τεχνολογικής και πολιτιστικής καινοτομίας, την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με μια πληθώρα φορέων και οργανισμών της πόλης με στόχο την αντιμετώπιση τόσο βραχυπροθέσμων προκλήσεων όσο και μακροπροθέσμων προοπτικών. Είναι ελπίδα μας ότι τα προγράμματα αυτά συνέβαλαν στην ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης και επιπλέον ότι θα συνεισφέρουν σε μακροχρόνιο επίπεδο στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της πόλης».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν αναλυτικά μέσω διαφανειών τα έργα και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη δωρεά του Ι.Σ.Ν., ενώ πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση της προθερμοκοιτίδας καινοτομίας OkThess, καθώς και του προγράμματος «Επανεκκίνηση».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης, καθώς και Αντιδήμαρχοι του Δήμου.

Το πλήρες υλικό για τη δωρεά
Παρουσίαση δωρεάς € 10.000.000

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει δωρεά ύψους € 10.000.000 στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανακούφιση της πόλης από τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, μαζί με την αντίστοιχη ισόποση δωρεά του Ι.Σ.Ν. προς τον Δήμο Αθηναίων, ιδιωτική δωρεά που έχει δεχτεί ελληνικός δήμος.

O Δήμος Θεσσαλονίκης έχει επιλέξει τα έργα που θα υλοποιηθούν με το συνολικό ποσό της δωρεάς, τα οποία κατανέμονται σε πέντε θεματικούς άξονες, με βάση τις προτεραιότητες παρεμβάσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης προς όφελος των δημοτών.

Με την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προστίθεται ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του τρόπου αξιοποίησης της δωρεάς, είτε ως εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης έργων ήδη σχεδιασμένων, είτε ως νέας πηγής χρηματοδότησης που δρα συμπληρωματικά στον προϋπάρχοντα προϋπολογισμό και επιτρέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων έργων και δράσεων, γίνεται με γνώμονα δύο κριτήρια:

  • Την ανακούφιση ευπαθών ομάδων που υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση (άξονας Α)
  • Την υλοποίηση της πολιτικής και του οράματος της διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη: δράσεις για μια πόλη εξωστρεφή, που αναπτύσσεται ως τουριστικός προορισμός, ανοικτή σε καινοτόμες δράσεις πολιτισμού και επιχειρηματικότητας, προσιτή στους επισκέπτες και φιλική προς τους νέους (άξονες Β – Ε)
 
 
Έργα ανά Θεματικό Άξονα
Α. Κοινωνική Πολιτική – Ενίσχυση Ευπαθών Ομάδων: μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με έργα συνολικής αξίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 24% επί του συνόλου των € 10.000.000, ενισχύεται και διευρύνεται το δίκτυο των δομών της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας στον Δήμο Θεσσαλονίκης». Συγκεκριμένα:
1.       Ενισχύονται και αναπτύσσονται η εμβέλεια και λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων, το οποίο, με τη σύμπραξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, της «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων», της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «PRAKSIS» και του Ο.Κ.Α.Ν.Α., λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2013 στην διεύθυνση Ανδρέου Γεωργίου 13.
Βασική αναβάθμιση της κοινωνικής υπηρεσίας του Υπνωτηρίου Αστέγων για 3 έτη, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, αποτελεί η δομή με τη μεθοδολογία «streetwork», σε συνδυασμό με την δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής S.O.S. για τους αστέγους, οι οποίες λειτουργούν με τη συνεργασία της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ». Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προσέγγιση στους δρόμους της πόλης συμπολιτών μας που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας από ομάδα εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοιν. λειτουργοί, νοσηλευτές) για την καταγραφή και παρακολούθηση των αστέγων της πόλης, καθώς και για την παροχή ειδών α’ ανάγκης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συμβουλευτικής, ενημέρωσης σχετικά και διασύνδεσης με το δίκτυο των κοινωνικών δομών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Από την αρχή λειτουργίας της ομάδας «street work»:
-          έχουν καταγραφεί και προσεγγιστεί 452 άτομα,
-          έχουν εντοπιστεί συνολικά περισσότερα από 600 άτομα, γεγονός που οφείλεται σε αρκετά μεγάλο μετακινούμενο πληθυσμό προσφύγων – μεταναστών,
-          έχουν καταγραφεί 350 κλήσεις πολιτών και σχεδιάστηκαν σχετικές παρεμβάσεις,
-          έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 1.000 τεμάχια ειδών α’ ανάγκης (sleeping bags, τρόφιμα, σκουφιά, γάντια, είδη υγιεινής),
-          έχουν διοργανωθεί διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικοποίησης ωφελουμένων και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού (εκδήλωση Τσικνοπέμπτης στο Πάρκο Ξαρχάκου – 8/2/2017, συνοδεία σε θεατρικές παραστάσεις κ.α.).

2.       Συνέχιση και αναβάθμιση για 3 έτη, από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, της λειτουργίας του Ανοικτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής και Φροντίδας Αστέγων, που ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΜΚΟ «PRAKSIS», και συμπληρωματικά με τη χρηματοδότηση της δομής από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, λειτουργεί από τον Μάιο του 2014 στην διεύθυνση Μοναστηρίου 62.
Το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής και Φροντίδας Αστέγων αποτελεί μία πρότυπη για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσία υποστήριξης, στο πλαίσιο της οποίας εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγοι, κοιν. επιστήμονες, ιατροί, νοσηλευτές) υποδέχεται και περιθάλπει σε κλίμα φιλοξενίας και αξιοπρέπειας, 7 μέρες την εβδομάδα, από τις 10:00 μέχρι τις 20:00, συμπολίτες μας που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας, με σκοπό τη μείωση του χρόνου αστεγίας, αλλά και την αύξηση των πιθανοτήτων αξιοπρεπούς και αυτόνομης διαβίωσης και στέγης, μέσω παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρόσβασης σε λουτρά και πλυντήρια, συμβουλευτικής και διασύνδεσης με το δίκτυο των κοινωνικών δομών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Από τον Ιανουάριο του 2017:
-          112 ωφελούμενοι έχουν βρει εργασία,
-          67 ωφελούμενοι έχουν βρει στέγη,
-          συνολικά, έχουν φιλοξενηθεί 1.562 μεμονωμένα άτομα, με κυριότερες χώρες προέλευσης με στατιστική σειρά τις Ελλάδα (942), Πακιστάν (230), Βουλγαρία (121), Αφγανιστάν (61), Αλβανία (31), Γεωργία (24), Συρία (18), Νιγηρία (16), Ρουμανία (14), Ιράν (14), Ιράκ (12), Αρμενία (7), Ρωσία (4), Τουρκία (4), Τσεχία (4), Αγγλία (4), Αλγερία (4), Μαρόκο (4), Γκάνα (3), Ινδία (3), Κύπρος (3), Λιβύη (3), και 36 άτομα από άλλες χώρες.

3.       Προμήθεια δύο οχημάτων για τις ανάγκες προσωπικού και ωφελουμένων δομών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, και του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

4.       Λειτουργία μέχρι τον Μάρτιο του 2020 του προγράμματος «Επανεκκίνηση», σε συνεργασία με την ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», με στόχο την επανένταξη στον κοινωνικό ιστό και την αγορά εργασίας ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης και το εισόδημα τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ή βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Βασικές παροχές του προγράμματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επιδότηση στέγασης, απόκτησης επαγγελματικών εφοδίων και εργασίας, είναι ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική, υποστήριξη για την δημιουργία επιχείρησης και την δημιουργία Κοιν.Σ.Επ., ιατρική παρακολούθηση και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη των εξυπηρετουμένων που είχαν ψυχιατρικό ιστορικό, καθώς και διασύνδεση με κοινωνικές δομές και υπηρεσίες στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ουσιαστική, με χρονικό ορίζοντα επανένταξη των ωφελουμένων στο κοινωνικό σύνολο, κι όχι η παροχή προσωρινής κοινωνικής βακτηρίας. Η γνώση ότι κάθε ωφελούμενος του προγράμματος έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μέγιστο 23 μήνες) κατά το οποίο θα υποστηρίζεται από τις δομές του προγράμματος, με στόχο την απώτερη, ουσιαστική κοινωνική επανένταξή του με αίσθημα αξιοπρέπειας, εκτιμάται ότι θα είναι το βασικό κίνητρο για την «επανεκκίνησή» του ως δραστήριου και αυτάρκους μέλους του κοινωνικού συνόλου.

Το πρόγραμμα στεγάζει αυτήν τη στιγμή 40 μεμονωμένα άτομα και 15 οικογένειες, ενώ:
-          έχουν υποβληθεί 20 αιτήσεις από ωφελούμενους του προγράμματος σε προκηρύξεις που αναρτήθηκαν εντός του 2018 με 3 επιτυχόντες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εργάζονται,
-          26 ωφελούμενοι έχουν ξεκινήσει να εργάζονται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα χωρίς επιδότηση, αξιοποιώντας την υπηρεσία της εργασιακής συμβουλευτικής,
-          3 ωφελούμενοι έχουν ενταχθεί μέσω υποτροφίας στα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ,
-          συνολικά, η εργασιακή σύμβουλος του προγράμματος πραγματοποίησε εντός του 2018 περισσότερες από 210 ατομικές συναντήσεις με ωφελούμενους του προγράμματος.
 
Β. Πρωτοβουλίες για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα: μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με έργα συνολικής αξίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,5% επί του συνόλου των € 10.000.000, ενισχύεται η Στρατηγική για την Αστική Ανθεκτικότητα «Θεσσαλονίκη 2030» του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Συγκεκριμένα:
1.       Δημιουργία και Λειτουργία της Προ-θερμοκοιτίδας «Ok!Thess», σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ – Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης, και με τη σύμπραξη των: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
Το «Ok!Thess» προσφέρει χώρο στο δημοτικό κτήριο δωρεάς Μακρίδη, στην διεύθυνση Κομοτηνής 2 (συμβολή οδών Κυδωνιών και Μ. Κάλλας) και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης σε ομάδες ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες, βοηθώντας τους να αναπτύξουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και να έρθουν σε επαφή με την αγορά και την δημιουργική επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, συμβάλλοντας, έτσι, στην διαμόρφωση του πρώτου «οικοσυστήματος καινοτομίας» στην Ελλάδα.
Στα τρία χρόνια λειτουργίας του «OK!Thess»:
-          έχουν κάνει αίτηση για θερμοκοίτιση 167 ομάδες,
-          57 ομάδες αξιολογήθηκαν ως καταλληλότερες και έλαβαν θέση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης,
-          19 / 57 ομάδες συμμετέχουν αυτή την περίοδο στο πρόγραμμα,
-          27 / 57 ομάδες, έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτάχυνσης, συνεχίζουν την επιχειρηματική τους προσπάθειά με περιστασιακή επαφή συμβουλευτικού χαρακτήρα με την ομάδα του «OK!Thess»,
-          11 / 57 ομάδες έχουν εγκαταλείψει την επιχειρηματική τους ιδέα έχοντας αποκτήσει εφόδια για την επόμενη επιχειρηματική τους προσπάθεια,
-          συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν περάσει από την διαδικασία επιτάχυνσης περισσότερα από 160 άτομα,
-          από τις ιδέες που ωρίμασαν στο OK!Thess έχουν προκύψει 19 επιχειρηματικές δραστηριότητες (δημιουργία εταιρικού Α.Φ.Μ.), ενώ 27 ιδέες βρίσκονται ακόμη στην διαδικασία διερεύνησης,
-          στις 19 ομάδες που έχουν ξεκινήσει οικονομική δραστηριότητα, εμπλέκονται (ιδρυτές, εργαζόμενοι, πρακτική άσκηση) 68άτομα.

2.       Εξοπλισμός και Λειτουργία στα Παλιά Σφαγεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Δημιουργικότητας «LAB’attoir», με τη σύμπραξη των: Σωματείο για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση «Ατελιέ 3-103», ΜΚΟ «ArtBOX».
Το «LAB’attoir» είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, βασισμένη σε ένα concept της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ArtBOX», με έδρα το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο των παλιών δημοτικών σφαγείων, όπου, μέσω της δημιουργίας πρωτοποριακών projects σε τομείς όπως design, μουσική, θέατρο, σύγχρονη τέχνη, performance, ψηφιακά μέσα, κινούμενη εικόνα, επιστήμη, νέες τεχνολογίες, διαμορφώνεται ένας κοινωνικά διαδραστικός μηχανισμός παραγωγής πολιτισμού, που απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, προτείνοντας και εφαρμόζοντας λύσεις και εναλλακτικές στρατηγικές για το μέλλον, με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συμπαραγωγού.
Από την έναρξη του προγράμματος, τον Νοέμβριο του 2017, έχουν καταγραφεί συνολικά 1.288 συμμετοχές στις δράσεις και τα εργαστήρια του προγράμματος, με συνολικό αριθμό μοναδικών συμμετοχών 757 άτομα και συνολικό αριθμό 904 αιτήσεων για συμμετοχή σε εργαστήρια.

3.       Εξοπλισμός και Λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 του «Hellenic Design Centre», με στόχο να επιταχυνθεί η εφαρμογή πρακτικών Σχεδιασμού στις πολιτικές για την καινοτομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και να προωθηθεί η χρήση του στην ελληνική βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα.
Το «Hellenic Design Centre» είναι μια πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Θεσσαλονίκη 2030» του Δήμου Θεσσαλονίκης, και προωθεί την εφαρμογή μεθοδολογίας design επίλυσης προβλημάτων με δημιουργικό και βιώσιμο τρόπο, επικεντρωμένη στον τελικό χρήστη ενός προϊόντος, για την ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, μέσω της ενσωμάτωσης του σχεδιασμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και για την υποστήριξη του νέου οικοσυστήματος καινοτομίας «OK!Thess». Απόρροια αυτών είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας νέων ή / και της βελτίωσης υπαρχόντων τοπικών προϊόντων / υπηρεσιών / διαδικασιών των επιχειρήσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και η αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων με την συμμετοχή των πολιτών.
Από την αρχή λειτουργίας του, τον Οκτώβριο του 2017,
-          διοργανώθηκαν 17 θεματικά εργαστήρια με πάνω από 250 συμμετέχοντες, καθώς και Διεθνές Συνέδριο για την Μεθοδολογία Σχεδιασμού, με 280 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη,
-          δημιουργήθηκε διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει οnline σειρά μαθημάτων για «Design thinking»,
-          λειτουργούν προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για ΜΚΟ, καθώς και εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στο «Service Design» (σχεδιασμός προϊόντος / υπηρεσίας με βάση τον τελικό χρήστη),
-          διαμορφώθηκε η πρώτη ελληνική εργαλειοθήκη για «Design sprints» (διαμόρφωση ελληνικής ορολογίας και πρακτικών που εντάσσονται στο πλαίσιο της διεθνώς αναγνωρισμένης μεθοδολογίας των «design sprints» αντιμετώπισης επιχειρηματικών προκλήσεων, αλλά ανταποκρίνονται ειδικά στην πραγματικότητα της εγχώριας ελληνικής αγοράς).
 
Γ. Ανάπτυξη Υποδομών και Δράσεων Προβολής για τον Τουρισμό και την Πολιτιστική Κληρονομιά: μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με έργα συνολικής αξίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,5% επί του συνόλου των € 10.000.000, ενισχύεται το έργο της Δ/νσης Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για την διασφάλιση της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης και την επανατοποθέτησή της στον διεθνή τουριστικό χάρτη. 

Συγκεκριμένα:
1.       Κατασκευή και Τοποθέτηση 48 Δεικτών Μνήμης για τη σήμανση μνημείων, ιστορικών κτηρίων, κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων και σημαντικών προσωπικοτήτων που συνδέονται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης σε πινακίδες με δίγλωσσα κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια ή γκραβούρες, την τεκμηρίωση και επιμέλεια των οποίων είχε ειδική Επιστημονική Επιτροπή υπό την εποπτεία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και της ΕΣΗΕΜΘ.
Ο πολιτιστικός πλούτος της πόλης παραμένει για πολύν κόσμο άγνωστος. Γι’ αυτό, θεωρήθηκε αναγκαία η υπόμνηση και παρουσίασή του, όχι μόνο για τον επισκέπτη της, αλλά και για τον κάτοικο που επιθυμεί να την γνωρίσει και να βιώσει το παρελθόν της, μέσω ενός δικτύου σημάνσεων που θα αποτελούν «σπίθες ενεργοποίησης της ιστορικής μνήμης».
Με βάση την πρόταση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ το 2012, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προέβη στην πιλοτική κατασκευή 7 Δεικτών Μνήμης.
Σε συνεργασία με το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης – Thessaloniki Convention Bureau (T.C.B.) έχουν, πλέον, κατασκευαστεί και τοποθετηθεί οι εξής Δείκτες:
Ρωμαϊκά Μνημεία (3)
-          Ρωμαϊκός Ιππόδρομος (πλατεία Ιπποδρομίου)
-          Θριαμβική Αψίδα Γαλερίου Δ'
-          Ρωμαϊκός Ναός Αυγούστου (πλατεία Αντιγονιδών)
 
Παλαιοχριστιανικά - Βυζαντινά Μνημεία & Εκκλησίες (16)
-          Παλαιοχριστιανικό Κοιμητήριο (οδός 3ης Σεπτεμβρίου)
-          Μονή Λατόμου (Ναός Οσίου Δαυίδ)
-          Ναός Αγίου Δημητρίου
-          Ναός Αγίας Σοφίας
-          Ναός Παναγίας Χαλκέων
-          Ναός Αγίου Παντελεήμονα
-          Ναός Αγίων Αποστόλων
-          Ναός Αγίας Αικατερίνης
-          Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού
-          Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
-          Ναός Ταξιαρχών
-          Μονή Βλατάδων
-          Ναός Προφήτη Ηλία
-          Ναός Αγίου Μηνά
-          Ναός Γρηγορίου Παλαμά (Μητρόπολη)
-          Αρμένικη Εκκλησία Παναγίας
 
Οθωμανικά Μνημεία (10)
-          Χαμζά Μπέη Τζαμί
-          Αλατζά Ιμαρέτ
-          Γενί Τζαμί
-          Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»)
-          Γιαχουντί Χαμάμ («Λουλουδάδικα»)
-          Μπεζεστένι
-          Διοικητήριο
-          Παλιό Λιμάνι - Τελωνείο (Επιβατικός Σταθμός Λιμένα)
-          Βίλα Αχμέτ Καπαντζή (πρώην ΝΑΤΟ)
-          Βίλα Μορντώχ
 
Εβραϊκά Μνημεία (5)
-          Συναγωγή Μοναστηριωτών
-          Στοά Σαούλ
-          Αγορά Μοδιάνο
-          Κάζα Μπιάνκα (Δημοτική Πινακοθήκη)
-          Βίλα Αλλατίνι
 
Νεότερα Μνημεία (7)
-          Ελληνικό Γυμνάσιο (παλιά Οικοκυρική Σχολή)
-          Πρώην Ελληνικό Προξενείο (Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα)
-          Εβραϊκό Σχολείο (κτήριο Ματανότ Λαεβιονίμ), οδός Φλέμινγκ
-          Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (κατοικία Χιφζί Μπέη), πλατεία Ρομφέη
-          Κρήνη Χαμιδιέ (Συντριβάνι) + Παλιά Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.
-          Παλιά Ρουμάνικη Εμπορική Σχολή (Δελφών με Μιαούλη)
-          Παπάφειο Ορφανοτροφείο
 
Ιστορικοί Τόποι (5)
-          Πλατεία Αριστοτέλους
-          Κίνημα Εθνικής Άμυνας - Τριανδρία (πάρκο οδού Τσιρογιάννη)
-          Κήπος Λευκού Πύργου
-          Καπάνι - Αγορά Βλάλη
-          Αφετηρία Τραμ Ντεπώ
 
Points of View (2)
-          Νέα Παραλία / Προβλήτας Μακεδονία Palace
-          Κάστρα (Πύργος Τριγωνίου / Αλύσεως)
 
Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
 
2.       Διαμόρφωση, Εξοπλισμός, Στελέχωση και Λειτουργία για 2 έτη, μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δύο «TouristInformationCenters» – περιπτέρων πληροφόρησης για την εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το «Thessaloniki Convention Bureau».
Σε φιλόξενους χώρους, εξοπλισμένους με σύγχρονα οπτικοακουστικά ψηφιακά μέσα και πλούσιο ενημερωτικό, έντυπο και ψηφιακό, υλικό σε διάφορες γλώσσες, νεαρό προσωπικό, με επικοινωνιακές δεξιότητες και πιστοποιημένες γνώσεις ξένων γλωσσών, υποδέχεται τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μπορούν να λάβουν πλούσιες πληροφορίες και να διαμορφώσουν, ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις, το πρόγραμμα και το δρομολόγιό τους, την δική τους, ξεχωριστή εμπειρία επίσκεψης στην πόλη.
Από την αρχή λειτουργίας τους, τον Ιούνιο του 2018 έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες από 118 χώρες στα περίπτερα της πλατείας Αριστοτέλους και παραπλεύρως του Βασιλικού Θεάτρου, με κυριότερες χώρες προέλευσης επισκεπτών με στατιστική σειρά τις Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Ισραήλ, Αγγλία, Η.Π.Α., Ρουμανία, Τουρκία και Πολωνία.
Επιπλέον, σημαντικό κεκτημένο ως εκ της μέχρι τώρα υλοποίησης αποτελεί η διαμόρφωση της ηλεκτρονικής πύλης τουριστικής προβολής και προώθησης της πόλης με τη συνεργασία και υπό την εποπτεία του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου και των εφαρμογών του λογισμικού εντοπισμού και διασύνδεσης των διαφόρων σημείων ενδιαφέροντος (Points of Interest – POIs) της πόλης, το οποίο σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το εν λόγω έργο.

3.       Ψηφιοποίηση Αρχείου Εφημερίδων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με τη συνεργασία του «Thessaloniki Convention Bureau» και την επιστημονική επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κυρίου Βλάση Βλασίδη, και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης:Βασικό στοιχείο του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα μιας πόλης και πόλος προσέλκυσης επισκεπτών τουριστικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος είναι η ιστορία της, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση σε έγκυρα ιστορικά αρχεία, όπως τα αρχεία των τοπικών εφημερίδων. Η ψηφιοποίηση των εφημερίδων της πόλης θα καταστήσει το υλικό αυτό προσιτό και προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, και ειδικά σε κοινό ερευνητικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων και ιστοριογνωσίας για την Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για περίπου 350 τόμους εφημερίδων που εκδόθηκαν μέχρι το 1967, για 50 τόμους εφημερίδων που εκδόθηκαν στην διάρκεια της δικτατορίας και για 58 τόμους που εκδόθηκαν στην περίοδο 1974-1982. Αποφασίστηκε η ψηφιοποίηση των εφημερίδων μέχρι το έτος 1982, λόγω της χρονικής συγκυρίας (75 χρόνια από την δημοσίευση των πρώτων τοπικών εφημερίδων που διαθέτει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης), καθώς και λόγω της ύπαρξης πολλών σχεδόν κατεστραμμένων τόμων εφημερίδων, ιδιαίτερα των χρονολογούμενων από την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο. 
Από την έναρξη των εργασιών ψηφιοποίησης, τον Μάιο του 2018, από το σύνολο των 467.000 περίπου σελίδων του αρχείου της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜΘ και το Α.Π.Θ., έχουν ψηφιοποιηθεί 377.000 σελίδες.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019.
 
 
Δ. Κοινωνία των Πολιτών: μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και με έργα συνολικής αξίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των € 10.000.000, ενισχύεται η πολιτική της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, βασισμένου στην διαφύλαξη και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου μέσω της ενεργού συμμετοχής των κατοίκων, σύμφωνα με το σύνθημα της Πρωτοβουλίας για την Θεσσαλονίκη: «Αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου». 

Συγκεκριμένα:
1.       Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά: H ανοιχτή πρόσβαση στις σχολικές αυλές μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα έλλειψης πάρκου ή παιδικής χαράς σε πολλές γειτονιές και καθιστά τα σχολεία τόπους συνάντησης, συνεργασίας, παιχνιδιού, άθλησης και ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων, ενισχύει την κοινωνικοποίηση των κατοίκων της γειτονιάς, φέρνοντας πιο κοντά διαφορετικές γενιές, και προσφέρει ευκαιρίες συνεχιζόμενης κατάρτισης σε όλους.
Η Δ/νση Εκπαίδευσης & Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Creativity Platform», έχουν ανοίξει από τον Μάρτιο του 2018 τις αυλές των:
-          55ο Δημοτικό Σχολείο (Κ. Κρυστάλλη 10 – Α΄ Δημ. Κοινότητα)
-          64ο Δημοτικό Σχολείο (Κων/νου Μαζαράκη 1 – Β΄ Δημ. Κοινότητα)
-          67ο Δημοτικό Σχολείο (Δ. Παπαθανασίου 41 – Β΄ Δημ. Κοινότητα)
-          Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Νικ. Καπάτου 13 – Β΄ Δημ. Κοινότητα)
-          77ο Δημοτικό Σχολείο (Καβείρων 6 – Δ΄ Δημ. Κοινότητα)
-          11ο Δημοτικό Σχολείο (Αμαλίας 60 – Ε΄ Δημ. Κοινότητα)
Οι αυλές των εν λόγω σχολείων παραμένουν ανοιχτές 5 μέρες την εβδομάδα, ενώ, από τον Ιούνιο του 2018, λαμβάνουν χώρα, τουλάχιστον 2 μέρες την εβδομάδα ανά σχολείο, δημιουργικές και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, στις οποίες έχουν εμπλακεί 18 δημιουργικοί φορείς της πόλης (ΜΚΟ και δημιουργικές ομάδες).
Από την αρχή λειτουργίας του προγράμματος:
-          1.353 παιδιά συμμετείχαν σε δράσεις,
-          438 ενήλικες συμμετείχαν σε δράσεις,
-          πραγματοποιήθηκαν 24 συναντήσεις γειτονιάς (ενίσχυση και οικοδόμηση κοινότητας).
2.       Δωμάτιο της Γειτονιάς: Εγκατεστημένα σε κατάλληλα δημοτικά κτήρια, τα Δωμάτια θα σχηματίσουν ένα δίκτυο χώρων, μια πλατφόρμα έναρξης, τόσο νέων επιχειρήσεων όσο και νέων κοινωνικών διασυνδέσεων, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων χειροτεχνίας. Θυμίζοντας τα κέντρα κοινότητας και τα «makerspaces» του εξωτερικού, αποτελούν μια ζωντανή βιβλιοθήκη ανθρώπινης γνώσης και ικανοτήτων, όπου όλοι θα μπορούν να αναζητήσουν συμβουλή και βοήθεια από τους συμπολίτες τους, όπου όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής, οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης. Είναι ένα δίκτυο που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει το σύνολο του ανθρώπινου κεφαλαίου της πόλης προς όφελος των πολιτών της.
Το πρόγραμμα «Δωμάτιο της Γειτονιάς» είναι μια ιδέα της ΑΜΚΕ «ΠΕΡΑ» και πρόκειται να λειτουργήσει από τον Φεβρουάριο του 2019, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των αντιστοίχων δημοτικών κοινοτήτων, στους εξής δημοτικούς χώρους:
-          ισόγειο κατάστημα στις 12όροφες πρώην εργατικές κατοικίες επί της οδού Λαγκαδά - συμβολή οδών Γεωργ. Ιβάνωφ και Δημ. Γαλανάκη (Β' Δημ. Κοινότητα),
-          χώροι ισογείου παραπλεύρως του Κ.Ε.Π. στο δημοτικό κτήριο επί της οδού Θεοφίλου αρ. 25 στην Άνω Πόλη (Γ' Δημ. Κοινότητα),
-          κτήριο πρώην στάβλων Παπάφη στην Τούμπα - πτέρυγα αριστερά της εισόδου επί της οδού Μυκόνου (Δ' Δημ. Κοινότητα).
 
Ε. Τεχνικά Έργα – Παρεμβάσεις στην Πόλη: μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), και με έργα συνολικής αξίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 51% επί του συνόλου των € 10.000.000, ενισχύεται το έργο της Γενικής Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ανάπτυξης υποδομών, με βάση δύο από τους τέσσερις άξονες προτεραιότητας του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης για το διάστημα 2015-2019.
Με βάση τον άξονα «Περιβάλλον & Ποιότητα Ζωής», και στο πλαίσιο των Μέτρων Αστικών Αναπλάσεων στον Ελεύθερο Δημόσιο (Κοινόχρηστο) Χώρο:

1.       Ανάδειξη του Άξονα Δημ. Γούναρη: από Π. Μελά έως Λεωφ. Νίκης με Στοιχεία Βιοκλιματικού Σχεδιασμού (Πλατεία Φαναριωτών): Η υπάρχουσα κατάσταση δεν αναδεικνύει την πλατεία Φαναριωτών, η οποία εμφανίζει την εικόνα κατακερματισμένου αστικού χώρου, λόγω, κυρίως, της άναρχης και ασφυκτικής στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο κέντρο της πόλης. Στόχος της ανάπλασης είναι η ανάδειξη της πλατείας σε κομβικό σημείο όπου συγκλίνουν ιστορικά και εμπορικά τμήματα του κέντρου της πόλης, με ανοίγματα προς τις βασικότερες προσβάσεις αυτοκινήτων και πεζών (οδοί Δ. Γούναρη, Μητροπόλεως, Παύλου Μελά, Λεωφόρος Νίκης). Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην αναδιαμόρφωση της πλατείας με παράμετρο τη γειτνίασή της με το θαλάσσιο μέτωπο, τη σχέση της με το μνημειακό άξονα της Δημητρίου Γούναρη, ο οποίος και την διαπερνά, καθώς και την διάσπαση και οριοθέτησή της από οδούς μεγάλης αλλά και ήπιας κυκλοφορίας (Δ. Γούναρη, Μητροπόλεως, Π. Μελά, Στρ. Καλλάρη). Βασική συνιστώσα της αναβάθμισης θα είναι η ουσιαστική βελτίωση του υφιστάμενου μικροκλίματος, με εξυγίανση των υπαρχόντων φυσικών στοιχείων της περιοχής και προσθήκη νέων φυτεύσεων και υγρού στοιχείου.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

2.       Ανάπλαση 3 Παιδικών Χαρών (Πλατεία Μακεδονομάχων, Ν. Ελβετίας, Θερμοπυλών – Νάστου), ώστε να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές πιστοποίησης και την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πιστοποίησή τους στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος συνολικής αναβάθμισης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

3.       Δημιουργία Τουριστικού Περιπάτου (Διαδρομή Ροτόντα – Απ. Παύλου – Οδός Κάστρων – Άνω Πόλη): δημιουργία μιας ευχάριστης τουριστικής διαδρομής, που θα ξεκινά από τη Ροτόντα και, διά μέσου της Αποστόλου Παύλου και της οδού Κάστρων, θα καταλήγει στην Άνω Πόλη, με παράλληλη αποκατάσταση, όσο το δυνατόν περισσότερο, της φυσικής συνέχειας διαφόρων αρχαιολογικών χώρων, όπως το ανατολικό τείχος, τα κοιμητήρια των διαμαρτυρομένων και της αρμενικής κοινότητας, καθώς και το διατηρητέο μηχανουργείο Αξυλιθιώτη. Η μελέτη προβλέπει τη μετατροπή της οδού Αποστόλου Παύλου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας στο τμήμα από Αγίου Δημητρίου ως Μελενίκου και σε πεζόδρομο στο τμήμα από Μελενίκου ως Κ. Μανωλάκη, τον ανασχεδιασμό του τμήματος της Αποστόλου Παύλου στο Τουρκικό Προξενείο ως χώρου υποδοχής, στάσης και κίνησης πεζών, και την ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης 6 στρεμμάτων από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και την επονομαζόμενη οδό Κάστρων κατά μήκος των τειχών, μεταξύ του ανατολικού ρωμαϊκού – βυζαντινού τείχους και του προτειχίσματος, μέχρι το ύψος της οδού Ολυμπιάδος. Η περιοχή ανάπλασης χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ιδιαίτερη, λόγω της συγκέντρωσης και της σπουδαιότητας των μνημείων που φιλοξενούνται σ’ αυτήν.

Το έργο αναλύεται σε δύο επί μέρους:
3.1. Ανάπλαση της Οδού Απ. Παύλου (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Μάρτιος 2019) και
3.2. Ανάπλαση της Οδού Κάστρων (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Ιούλιος 2019).

4.       Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Γενί Τζαμί και Οδών Συγγρού, Βασιλέως Ηρακλείου και Αγίου Μηνά): διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων και ανάδειξη κτηρίων ειδικού ενδιαφέροντος, που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα, το Εβραϊκό Μουσείο επί της οδού Αγίου Μηνά, η Συναγωγή Μοναστηριωτών επί της οδού Συγγρού, η Συναγωγή Γιαδ Λεζικαρόν επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου και το Γενί Τζαμί επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου. Σκοπός του έργου είναι η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των περιοχών μελέτης, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η διευθέτηση της στάθμευσης των οχημάτων, ή απαγόρευσή της όπου κρίνεται απαραίτητο, η αντικατάσταση των αυτοσχέδιων με σύγχρονα προστατευτικά εμπόδια, καθώς και η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και η αύξηση του πρασίνου, όπου είναι δυνατό.
Το έργο αναλύεται σε δύο επί μέρους:
4.1. Ανάπλαση Οδών Αγ. Μηνά – Συγγρού (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Απρίλιος 2019) και
4.2. Ανάπλαση Οδών Βασιλέως Ηρακλείου – Αρχαιολογικού Μουσείου (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Φεβρουάριος 2019).

5.       Βελτίωση Αστικού Εξοπλισμού με Βάση τις Αρχές Σχεδιασμού της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: δεδομένης της ανεξέλεγκτης χρήσης του δημόσιου χώρου από τους πολίτες γενικότερα και της περιορισμένης δυνατότητας αστυνόμευσης από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, μοναδικό τρόπο διαφύλαξης της σωστής λειτουργίας του δημόσιου χώρου της πόλης αποτελεί η λήψη κατάλληλων μέτρων και η επένδυση σε σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, η εγκατάσταση του οποίου θα λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς τις αστικές αναπλάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιορίζοντας τα φαινόμενα παραβατικότητας και αυθαίρετης χρήσης των δημοσίων χώρων, αλλά και αναβαθμίζοντας τις επιθυμητές αστικές λειτουργίες.

Η προμήθεια και εγκατάσταση σε διάφορα σημεία ιστορικού και εμπορικού ενδιαφέροντος της πόλης 35 πλήρως αυτοματοποιημένων (ηλεκτρονικών) ανοξείδωτων βυθιζόμενων εμποδίων, 30 ημιαυτόματων ανοξείδωτων βυθιζόμενων εμποδίων, 500 ηλεκτρονικών καρτών για οχήματα, 25 πινάκων διανομής ρεύματος, 1.000 σταθερών αποτρεπτικών εμποδίων από χυτοσίδηρο, ολοκληρωμένου συστήματος σήμανσης δημοσίων χώρων με 2.000 τεμάχια ελαστικών οριοδεικτών, ύψους 75 εκ., 2.000 τεμάχια ελαστικών οριοδεικτών, ύψους 45 εκ. και 1.000 τεμάχια ελαστικών διαχωριστών κυκλοφορίας (κρασπέδων) υψηλής αντοχής, καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση 100 πάγκων σύγχρονης αισθητικής, από συμπαγή τροπική ξυλεία και μεταλλικό σκελετό, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, βελτίωση και ανάδειξη του δημόσιου χώρου της πόλης, με έμφαση στην προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και πεζών, τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, την αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών, και την επανατοποθέτηση της Θεσσαλονίκης στην διεθνή και εσωτερική αγορά ως τουριστικού προορισμού.

Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

Με βάση τον άξονα «Κοινωνική Πολιτική – Παιδεία – Πολιτισμός & Αθλητισμός», και στο πλαίσιο των Μέτρων Έργων Υποδομής Κοινωνικής Μέριμνας:
6.       Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων & Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ»: διαμόρφωση και εξοπλισμός του 1ου ορόφου του δημοτικού κτιρίου επί της οδού Παπαρηγοπούλου αρ. 7, με στόχο τη στέγαση του Κέντρου Αρωγής Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ», όπου, σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, παρέχονται ημερήσιες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής / νοσηλευτικής φροντίδας και υποστήριξης, καθώς και υγιεινής και σίτισης σε άτομα εξαρτημένα (ενεργοί χρήστες) από ψυχοδραστικές ουσίες, τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης. Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εξαρτημένων ατόμων και η δυνατότητα παραπομπής για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα, εφόσον υπάρξει αίτημα θεραπείας.
Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
 
Πέρα από τις εξωτερικές συνεργασίες που έχουν προκύψει από τα έργα που υλοποιούνται μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τις σχέσεις εργασίας που έχουν συνάψει ωφελούμενοι των προαναφερθεισών κοινωνικών δομών, οι θέσεις εργασίας που προέκυψαν άμεσα από την μέχρι τώρα υλοποίηση της δωρεάς είναι συνολικά 71. 
 

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σκληρή «μάχη» για τα 3 Βραβεία Κοινού- Τίποτα δεν έχει κριθεί – Ψηφίζετε έως σήμερα.
Σκληρή «μάχη» για τα 3 Βραβεία Κοινού- Τίποτα δεν έχει κριθεί – Ψηφίζετε έως σήμερα.
με 0 Σχόλια 1077 Views
Διάγραμμα για να πάρετε μια γεύση… και σχόλια για την πιο σκληρή «μάχη» των διεκδικητών των 3 Βραβείων Κοινού- Τίποτα δεν έχει κριθεί – Ψηφίζετε έως σήμερα 23/5.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή