Τα Δημήτρια, η Γιόκο Όνο και ο Φάνης Μπαμπούλας! Από την Π. Στασινοπούλου

696 Views
Τα Δημήτρια, η Γιόκο Όνο και ο Φάνης Μπαμπούλας! Από την Π. Στασινοπούλου Τα Δημήτρια, η Γιόκο Όνο και ο Φάνης Μπαμπούλας! Από την Π. Στασινοπούλου

 Τα Δημήτρια, η Γιόκο Όνο και… ο Φάνης Μπαμπούλας! Από την Π. Στασινοπούλου

       Δεν ξέρω αν μάθατε τα νέα, προσωπικά μόλις διάβασα την είδηση και δεν κρατιέμαι… σπεύδω να την μοιραστώ με τους προχωρημένους αναγνώστες της «Κ». Που συμμερίζονται τόσο την κουλτούρα σε όλες τις εκδοχές της, όσο και τη σούπα με τα πικάντικα καρυκεύματά της, σερβιρισμένα ως γευστικότατο πιάτο, καλή ώρα, Αφήνω όμως τους γρίφους με την κουζίνα για να μεταφερθώ σε ένα… γραφείο τελετών! Σίγουρα ο Θεσσαλονικιός αναγνώστης, με το όνομα «Φάνης Μπαμπούλας» στον τίτλο έκανε αυτόματα τον συνειρμό. Δεν αποκλείεται όμως και πανελλαδικά να έχουν γνώση για τον τελετάρχη που πήγε τις… κηδείες πολλά βήματα μπροστά!
 
       Μια ξεχωριστή περίπτωση που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι οι αντιφατικές «συγκυρίες» που τη συνοδεύουν, μπορεί να συμβαίνουν στ’ αλήθεια… Όπως ας πούμε να σε λένε Μπαμπούλα (πραγματικό επώνυμο), να έχεις συμπτωματικά γραφείο τελετών, να είσαι σαν άνθρωπος πραγματικό περιβόλι- από τους πιο γελαστούς ever! - να κάνεις διαφημιστικές καμπάνιες για την (μακάβρια) επιχείρησή σου με απίστευτο χιούμορ! Ένας άνθρωπος που τον βλέπεις και ανοίγει η καρδιά σου με το παιδιάστικο γέλιο του, τα αστεία του, τον αυτοσαρκασμό του, την πάντα καλοσυνάτη του διάθεση. Που τόλμησε να επενδύσει διαφημιστικά στο χιούμορ, ξορκίζοντας με φαντασία και γέλιο το θάνατο, κερδίζοντας όχι μόνο τις εντυπώσεις και επαγγελματική επιτυχία, αλλά απεριόριστη συμπάθεια για την τόσο χαριτωμένη προσωπικότητά του, όντας σε ένα χώρο που πιο… σκοτεινός δεν γίνεται και έχοντας ένα επώνυμο που πιο…φοβιστικό δεν υπάρχει!
 
       Ο Φάνης Μπαμπούλας λοιπόν με το όνομα και τη (δική του) χάρη, αφού  εντυπωσίασε με τα ευφάνταστα σλόγκαν και το αυθεντικό «έξω καρδιά» στυλ του, έρχεται  άλλη μια φορά να  εκπλήξει με έναν εντελώς απρόβλεπτο τρόπο: συνδέοντας το «δεν- ξεχνιέται- με- τίποτα» όνομά του, με τα Δημήτρια και τη Γιόκο Όνο! Ξέρετε… αυτήν που η μόνη γνωστή ιδιότητά της παγκόσμια και το μόνο γνωστό της έργο αρχίζει και τελειώνει με το «η χήρα του Τζων Λένον», μανατζάροντας το έργο του σπουδαίου εκλιπόντα.  Που αν δεν την είχε δίπλα του, το πιθανότερο είναι (βέβαιο μάλλον), ότι ο μόνος που θα γνώριζε το όνομά της θα ήταν ο θυρωρός της πολυκατοικίας της. Της έλαχε όμως η απρόσμενη τύχη του ετερόφωτου «αστέρα» δίπλα σε έναν θρύλο, καταφέρνοντας να την «αξιοποιήσει» με το παραπάνω, ως γνήσιο εμπορικό ταλέντο με περίσσια  καπατσοσύνη.
 
       Που εφέτος, με κάποιον τρόπο, μπλέχτηκε με τα Δημήτρια, θέλοντας να παρουσιάσει μια «μεγάλη καλλιτεχνική εγκατάσταση» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πώς και γιατί προέκυψε η συγκεκριμένη περσόνα, μη με ρωτάτε, δεν γνωρίζω. Διάβασα όμως ποια θα είναι η εν λόγω «εγκατάσταση»: 100 ολόιδια φέρετρα παραταγμένα με ειδικό άνοιγμα στο καπάκι, μέσα από το οποίο θα βγαίνουν… ελιές! Και όταν στην Θεσσαλονίκη λέμε τη λέξη «φέρετρο», ένα και μόνο όνομα έρχεται αυτόματα στο νου, αυτό του Φάνη Μπαμπούλα! Όταν δε το φέρετρο συνδυάζεται με χάπενινγκ και μάλιστα προχωρημένο, είναι σίγουρο ότι κανένας άλλος… νεκροθάφτης πανελλαδικά δεν θα μπορούσε να το στηρίξει καλύτερα! Που σημαίνει ότι ο δικός μας Φάνης, ως μέγας χορηγός του καλλιτεχνικού event των Δημητρίων και της ιδέας της χήρας, θα προσφέρει τις 100 απαιτούμενες κάσες.
 
       Δυστυχώς η είδηση δεν αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες… Ας πούμε για την ποιότητα του ξύλου, το χρώμα, τις διαστάσεις, την επένδυση κλπ, ούτε για τον άλλο χορηγό με τις ελιές, που τα ερωτήματα καίνε: Θα είναι ζωντανά δένδρα φυτεμένα στην κάσα σε ρόλο γλάστρας; Θα είναι έτοιμες γλάστρες βαλμένες στην κάσα σε ρόλο καστπώ; Θα είναι ποικιλία Χαλκιδικής, Θάσου, Καλαμών ή θρούμπα; Η κάσα θα ενσωματώσει αυτόματο αρδευτικό σύστημα ή κάποιος θα ποτίζει με το λάστιχο τα 100 – ζωή να έχουν που ΔΕΝ…- δένδρα; Θα μείνουν φυλακισμένα στους τέσσερεις τοίχους ή κάποιος θα βγάζει τις κάσες καθημερινά έξω να παίρνουν τα άμοιρα ήλιο κι αέρα;  Καθότι η ελιά, ως γνωστόν δεν ανήκει στην κατηγορία του φύκου και λοιπών διακοσμητικών εσωτερικού χώρου. Έλα όμως που η… εργολάβος της ειρήνης Γιόκο Όνο τη διάλεξε τιμητικά για την «εγκατάστασή» της και η μεγάλη ατυχία του δένδρου είναι ο συμβολισμός του… Που – βάζω στοίχημα- θα τον πληρώσουν με τη ζωή τους 100 καταδικασμένες ελιές, θύματα της υψηλής κουλτούρας, όπως την αντιλαμβάνεται μια εμπνευσμένη προσωπικότητα του χώρου.
 
       Η οποία υποθέτω σπατάλησε μπόλικη φαιά ουσία προκειμένου να αποδώσει τόσο παραστατικά την επιταγή της ειρήνης εν μέσω μαζικών θανάτων. Πρέπει να ξόδεψε πολλή φαντασία για να συλλάβει την ιδέα 100 φέρετρων ως συμβολισμό του θανάτου και 100 ελιών ως συμβολισμό της ειρήνης. Αδύνατο να φτάσει σε τέτοια καλλιτεχνικά επίπεδα ο νους ενός κοινού θνητού, ικανός μόνο για τα προφανή και αυτονόητα… Παρόμοιες εμπνεύσεις υψηλής τέχνης αλλά και ακτιβισμού (μη ξεχνιόμαστε)  μόνο μια καλλιτέχνις επιπέδου Γιόκο Όνο μπορεί να συλλάβει. Έχοντας την ευχέρεια από το ύψος της δανεικής της φήμης να παραγγέλλει αβέρτα… από φέρετρα μέχρι ό,τι γελοίο της κατέβει για να μας πει με μια «μεγάλη εγκατάσταση», αυτό που «πιο προφανές- πεθαίνεις»!
 
       Το οποίο βεβαίως τα Δημήτρια - είτε μας τιμήσει με την παρουσία της η δημιουργός, είτε όχι -  θα προβάλλουν ως κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός και στο οποίο βεβαίως θα υποκλιθούν με δέος οι απανταχού κουλτουριάρηδες ειρηνιστές. Κι αν πονάω για το δράμα που θα ζήσουν οι ζωντανές- αποξηραμένες ελιές, είμαι σίγουρη ότι θα με αποζημιώσει το χιούμορ του Μπαμπούλα όταν στήσει τις 100 κάσες  στο Μουσείο… Αποκλείεται να αφήσει τέτοια αφορμή να περάσει στο ντούκου. Ήδη θα πρέπει να δουλεύει στο μυαλό του το επόμενο σλόγκαν που θα τα σπάει!
=======================================================================================================
#Κουλτουρόσουπα  #kulrurosupa  #Θεσσαλονίκη  #Δημήτρια  #ΓιόκοΟνο  #ΦάνηςΜπαμπούλας  #ΠίτσαΣτασινοπούλου

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πι Στασινοπούλου
Πι Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Φεγγάρι από χαρτί των Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου, ζωντανά από το Θέατρο Rex.
Φεγγάρι από χαρτί των Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου, ζωντανά από το Θέατρο Rex.
με 0 Σχόλια 713 Views

 Το Εθνικό Θέατρο, παραμένοντας ενεργό για όσο διάστημα συνεχίζεται το απαγορευτικό και πιστό στο εβδομαδιαίο ραντεβού με το κοινό, θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου, Φεγγάρι από χαρτί.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή