12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

549 Views
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

Το 12ο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.) θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 28 Ιουνίου έως την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ερευνητές που εργάζονται σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από την ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ., το ΑΠΘ, την Ακαδημία Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουνίου και ώρα 20.00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα δοθεί Δημόσια Διάλεξη από τον Ακαδημαϊκό, Ομ. Καθηγητή του «Johns Hopkins University» των ΗΠΑ, Σταμάτιο Κριμιζή, με τίτλο «Το πρώτο ανθρώπινο ταξίδι στον Γαλαξία: Η Οδύσσεια των διαστημοπλοίων Voyager 1,2».
 
Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών αντικειμένων που περιλαμβάνουν Φυσική της Ηλιόσφαιρας και του Ηλιακού Συστήματος, Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Αστροφυσική, Κοσμολογία και Σχετικιστική Αστροφυσική, καθώς και Αστέρες, Πλανήτες και Διαστρικό μέσο.
 
 Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διεθνώς διακεκριμένοι ερευνητές, όπως οι:
- Marc McCaughrean (ESA), Ανώτερο Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) που θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης επιτυχημένης αποστολής "Rosetta" στον κομήτη Chiurumov-Gherasimenko.
- Alessandro Morbidelli, από το «Observatory of Nice» στη Γαλλία, που θα αναφερθεί στις σύγχρονες θεωρίες σχηματισμού του ηλιακού συστήματος και των εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων
- David Elbaz, από το «SEA Saclay» στη Γαλλία, που θα μιλήσει για την κοσμική εξέλιξη των γαλαξιών
- Paul Kalas, από το «University of California» στις ΗΠΑ, που θα αναφερθεί στις επαναστατικές ανακαλύψεις που προκύπτουν από τις νέες τεχνικές απευθείας παρατήρησης εξωηλιακών συστημάτων
- Salvatore Capozziello, από το «University of Napoli» στην Ιταλία, που θα μιλήσει για τη δημιουργία και εξέλιξη αστρικών δομών, στο πλαίσιο νέων θεωριών για τη Βαρύτητα.
 
Επίσης, για πρώτη φορά, θα διεξαχθεί Ειδική Συνεδρία, με τίτλο «Εξερευνώντας την προοπτική της Ελλάδας στο Διάστημα», όπου θα συζητηθεί η μέχρι σήμερα εμπλοκή ελληνικών ινστιτούτων, ερευνητικών ομάδων και εταιρειών διαστημικής τεχνολογίας σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ). Επίσης, θα συζητηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας και η προοπτική αναβαθμισμένης εμπλοκής της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας και βιομηχανίας σε προγράμματα και διαστημικές αποστολές του ΕΟΔ. Στην ειδική συνεδρία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του εγχώριου δικτύου βιομηχανιών διαστημικής τεχνολογίας, ξένων εταιρειών διαστημικής τεχνολογίας, του Υπ. Παιδείας, της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ., Πανεπιστήμια, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών), καθώς και από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου.
 
Η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.) ιδρύθηκε το 1993 και αποτελεί την ένωση των επαγγελματιών ερευνητών σε θέματα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής. Αριθμεί περίπου 250 μέλη, τα οποία εργάζονται σε ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (κυρίως χώρες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ). Το τακτικό συνέδριο της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και έχει πάντα αξιόλογη διεθνή συμμετοχή.
 
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.helas.gr/gr/ και http://www.helas.gr/conf/2015/

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα',
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα', "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 3406 Views

Η Άννα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, δεν ξέρουν να είναι τίποτα άλλο πέρα από νοικοκυρές, σύζυγοι και μητέρες. Αν βγουν από τη ζώνη ασφαλείας που είναι το σπίτι τους, θα τα χάσουν. Θα τα χάσουν και θα χαθούν. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη