Η πόλη μέσα από τα μάτια των αστέγων: Διήμερο δράσεων στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αλλά και στους δρόμους της πόλης.

345 Views
Η πόλη μέσα από τα μάτια των αστέγων:  Διήμερο δράσεων στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αλλά και στους δρόμους της πόλης. Η πόλη μέσα από τα μάτια των αστέγων: Διήμερο δράσεων στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αλλά και στους δρόμους της πόλης.

 Η πόλη μέσα από τα μάτια των αστέγων:  Διήμερο δράσεων στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αλλά και στους δρόμους της πόλης.

Το κοινωνικο-πολιτιστικό έργο EYE AM THESSALONIKI: Η πόλη μου με άλλα μάτια συνεχίζοντας τη διαδρομή του προς την εναλλακτική αποτύπωση της εικόνας της Θεσσαλονίκης μέσα από τη διαφορετική ματιά επιμέρους κοινωνικών ομάδων, διοργανώνει διήμερο δράσεων με στόχο την ανάδειξη του κοινωνικού φαινομένου των αστέγων, συνδέοντάς το με την ίδια την ιστορία της πόλης.Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Μαΐου 2017 στο κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης αλλά και στους δρόμους της πόλης.
 
Το Eye am Thessaloniki με αφετηρία τη συμπλήρωση εκατό χρόνων  (1917-2017) από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες αστέγους, προβάλλει τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν κάποιον άστεγο. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν επιλεγεί πέντε χρονικά σημεία - κλειδιά στην ιστορία της πόλης, που συνδέονται με βασικές αιτίες: 1) η πυρκαγιά του 1917, 2) η ανταλλαγή πληθυσμών και οι πρόσφυγες του 1922/23, 3) ο πόλεμος και η γερμανική κατοχή των ετών 1941-44, 4) ο σεισμός του 1978 και 5) η οικονομική κρίση και οι νεοάστεγοι του σήμερα.
 
Το διήμερο δράσεων αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το διαχρονικό φαινόμενο των αστέγων αλλά και στην κοινωνική ενσωμάτωση ανθρώπων που βρέθηκαν ή βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής μέσα από τη δικτύωση, την τέχνη, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις προσωπικές αφηγήσεις. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με πρώην αστέγους και ανέργους του περιοδικού δρόμου Σχεδία, οι οποίοι έχουν ήδη «καταθέσει» τον προσωπικό τους χάρτη για τη Θεσσαλονίκη και καλούν τους πολίτες της να μπουν για λίγο στη δική τους θέση, να ακούσουν τις ιστορίες τους και να προβληματιστούν για θέματα που οι περισσότεροι αγνοούν ή παραβλέπουν.
 
Στις 6 και 7 Μαΐου παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να γνωρίσουν την ιστορία των αστέγων της πόλης μέσα από έναν διπλής όψης αφηγηματικό χάρτη της πόλης, μέσα από μια ειδικά διαμορφωμένη περιπατητική διαδρομή σχεδιασμένη από την πολιτιστική εταιρεία εναλλακτικών ξεναγήσεων dot2dot, καθώς και μέσα από την παρουσίαση μιας αφηγηματικής παράστασης με την ίδια θεματική από την ομάδα αφήγησης LupusinFabula. Επιπλέον, στο πλαίσιο προώθησης της ιδέας του χάρτη ως μέσου έκφρασης, μπορούν να παρακολουθήσουν την έκθεση των προσωπικών αφηγηματικών χαρτών που δημιούργησαν οι πωλητές της Σχεδίας, να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι δρόμου με χάρτη, αλλά και να συμμετέχουν σε ένα ολοήμερο εργαστήριο από μέλη του προγράμματος Tópio της Α.Μ.Κ.Ε. Creativity Platform, για να δημιουργήσουν τον δικό τους μοναδικό χάρτη της πόλης.
 
Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Στην ξενάγηση του Σαββάτου και το εργαστήριο της Κυριακής απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Περισσότερες πληροφορίες στο www.eyeamthessaloniki.gr

Το κοινωνικό-πολιτιστικό έργο EYE AM THESSALONIKI: Η πόλη μου με άλλα μάτια υποστηρίζεται από το START - Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch, σε συνεργασία με το GoetheInstitut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας.

Υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τα βοθροκάναλα και οι κανίβαλοι δημοσιογράφοι. Από τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.
Τα βοθροκάναλα και οι κανίβαλοι δημοσιογράφοι. Από τον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο.
με 0 Σχόλια 1884 Views

Πιστεύω πως σε περιόδους κρίσεων τα ΜΜΕ οφείλουν να σταθούν δίπλα στον λαό, να κατέβουν αυτοί... αν δε μπορεί να ανέβει ο λαός, να τον εμψυχώσουν -όπως θα έκανε ένας καλός πατέρας στο παιδί του- και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν υψηλό το φρόνημά του! Γράφει ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή