Μια πειραματική αρχιτεκτονική εγκατάσταση με ανακυκλωμένα σωσίβια των προσφύγων του Αιγαίο στο ΑΠΘ

424 Views
Μια πειραματική αρχιτεκτονική εγκατάσταση  με ανακυκλωμένα σωσίβια των προσφύγων του Αιγαίο στο ΑΠΘ Μια πειραματική αρχιτεκτονική εγκατάσταση με ανακυκλωμένα σωσίβια των προσφύγων του Αιγαίο στο ΑΠΘ

Μια πειραματική αρχιτεκτονική εγκατάσταση  με ανακυκλωμένα σωσίβια των προσφύγων του Αιγαίο στο ΑΠΘ

“Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Μεταπτυχιακό Τμήμα Περιβαλλοντικού Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, το Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης με αντικείμενο «Βιώσιμες αρχιτεκτονικές υλοποιήσεις». Στόχος του προγράμματος ήταν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις νέες συνθήκες μελέτης και εφαρμογής των αρχιτεκτονικών προτάσεων που έχουν σήμερα σημαντικά αλλάξει. Νέα δομικά συστήματα με σύνθετες προδιαγραφές υλοποίησης, βιωσιμότητας και κατασκευής δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο σχεδιασμού και κατασκευής. Στην Ελλάδα εξακολουθούν ακόμη να εφαρμόζονται οι τεχνικές παραδοσιακού εργοταξίου με δεδομένη τη μικρή και κατακερματισμένη αρχιτεκτονική παραγωγή. Στο διεθνή χώρο οι συνθήκες υλοποίησης διακεκριμένων εφαρμογών προσομοιάζουν περισσότερο με τεχνικές ναυπηγείου ή εργοστασίων.
 
Είναι πιθανόν η παρούσα οικονομική κρίση να δώσει το έναυσμα για έναν ταχύ εκσυγχρονισμό που θα απαιτεί από τον αρχιτέκτονα γνώσεις εφαρμογής και συντονισμού σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες. Στο πρόγραμμα επιδιώχθηκε η εμβάθυνση γνώσεων σε θέματα υλοποίησης και εφαρμογής των κατασκευών. Τα αντικείμενα που αναλύθηκαν περιλαμβάνουν παραδείγματα αξιόλογων υλοποιήσεων σε όλες τις κλίμακες.
 
Στη διδασκαλία συμμετείχαν γνωστοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί της πόλης, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες (Κώστας Αντωνίου, Σταύρος Βεργόπουλος, Έλλη Γεωργιάδου, Νίκος Καλογήρου, Πέτρος Καπλανίδης, Εντι Κάστρο, Πέτρος Μακρίδης, Κώστας Νικολαΐδης και Καρολίνα Εντουαρντς, Ρένα Σακελλαρίδου, Πάνος Τζώνος, Θέμης Χατζηγιαννόπουλος). Στις παρουσιάσεις τους σχολίασαν τα προβλήματα  που προκύπτουν στη δύσκολη φάση της υλοποίησης των αρχιτεκτονικών προτάσεων. Το ειδικό θέμα της μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα υλοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» έγινε η παρουσίαση της ειδικής ερευνητικής εργασίας της Φωτεινής Κάλφα. Για την τελευταία ημέρα του προγράμματος προσκλήθηκαν οι αρχιτέκτονες από την Αθήνα Ανδρέας Κούρκουλας και Μαρία Κοκκίνου για να σχολιάσουν κριτικά τις προτάσεις του εργαστηρίου που διοργανώθηκε στο Δια Βίου Πρόγραμμα ενώ παράλληλα έδωσαν ανοιχτή διάλεξη με θέμα: «Θέατρο-Σινεμά».
Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε με την επίβλεψη και τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων Νίκου Καλογήρου, Εντι Κάστρο, Έλλης Γεωργιάδου και Θέμη Χατζηγιαννόπουλου ομαδικό εργαστήριο με αντικείμενο μία πειραματική, φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους αρχιτέκτονες Κώστα Νικολαΐδη και Καρολίνα Έντουαρντς για τη βοήθεια και τη φιλοξενία του εργαστηρίου το Σαββατοκύριακο. Συμμετείχαν οι νέοι αρχιτέκτονες Κωνσταντίνα Αντωνιάδη, Αικατερίνη Γιαννακοπούλου, Αναστάσιος Γκοντούδης, Ευτυχία Ζαφείρη, Αικατερίνη Λαδά, Σοφία Μαυρουδή, Στυλιανή Παπαδοπούλου, Δωροθέα Πιτσούλη, Μιχαήλ Τζιαμπάζης, Ελευθερία Τουλουπάκη.
 
Η ομάδα κλήθηκε να σχεδιάσει εναλλακτικές λύσεις και να υλοποιήσει μία πειραματική αρχιτεκτονική εγκατάσταση αξιοποιώντας ανακυκλωμένα σωσίβια και τμήματα από τα σκάφη που εγκαταλείπουν οι πρόσφυγες στις ακτές του Αιγαίου. Το υλικό συγκεντρώθηκε και παραχωρήθηκε από το Δήμο Λέσβου.
 
Η χρήση αυτού του συναισθηματικά φορτισμένου υλικού έχει ως ευρύτερο στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το προσφυγικό πρόβλημα και για την αξιοποίηση αυτών των ιδιότυπων τοξικών υλικών που συσσωρεύεται στις ακτές που έρχονται τα κύματα των μετακινούμενων. Οι διάφορες παραλλαγές των στεγάστρων σχεδιάστηκαν με τη χρήση προπλασμάτων (μακετών) και δύο επιλέχθηκαν να κατασκευαστούν πειραματικά σε φυσικό μέγεθος στους ανοικτούς χώρους του ΑΠΘ. Στοιχεία από την προσέγγιση αυτή θα μπορούσαν να δώσουν την αφορμή για μονιμότερες κατασκευές εάν υπάρξουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς”.
 
Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Τα κορίτσια των Λουλουδιών»: ένα βιβλίο βασισμένο στα παιδικά εγκλήματα που συντάραξαν τον κόσμο.
«Τα κορίτσια των Λουλουδιών»: ένα βιβλίο βασισμένο στα παιδικά εγκλήματα που συντάραξαν τον κόσμο.
με 0 Σχόλια 1281 Views

Ένα εξαιρετικό κοινωνικό θρίλερ που σκιαγραφεί βαθειά τα παιδιά – δολοφόνους, την οικογένεια του θύματος, το σοφρωνιστικό σύστημα στην ευαίσθητη παιδική ηλικία και το ηθικό δίλημμα εάν αξίζει ενας εγκληματίας την δεύτερη ευκαιρία. Διάβασε η Μιλάντα Σαρικιαχίδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή