ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Αρχαία Στάγειρα & Αρχαία Μιέζα.

718 Views
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Αρχαία Στάγειρα & Αρχαία Μιέζα. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Αρχαία Στάγειρα & Αρχαία Μιέζα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Αρχαία Στάγειρα & Αρχαία Μιέζα.

Ένα γεγονός παγκόσμιου εμβέλειας
 
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια». Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών, Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης, η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΔΙΚΑΜ, Καθηγητής Ζαχαρίας Σκούρας.
 
Στη Συνέντευξη Τύπου εκφράστηκε από την Πρόεδρο του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου ο προβληματισμός για την απουσία του Παγκόσμιου Συνεδρίου από την λίστα των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.
 

Στις 23-28 Μαϊου του 2016 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα, το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια» και αποτελεί μια δυναμική συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη».

 
Πρόκειται για ένα γεγονός παγκοσμίου εμβέλειας, το οποίο έχει αναπτύξει μία τεράστια δυναμική που αποτυπώνεται στον εντυπωσιακό αριθμό των 300 ομιλητών από 40 χώρες, καθώς και στον αριθμό των Συνέδρων, ο οποίος θα υπερβεί τους 700.
 
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει επίσης τη στήριξη και συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών/Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
 
Στόχος του Συνεδρίου είναι να προωθήσει τη μελέτη όλων των πτυχών του Αριστοτελικού έργου, ως το κατ’εξοχήν παράδειγμα της διεπιστημονικής γνώσης, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει στον 21ο αιώνα για μια βαθύτερη κατανόηση των ιδεών και των σύγχρονων προβλημάτων.
 
Στόχος του Συνεδρίου είναι, επίσης, να ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όσους, απανταχού της γης, ενδιαφέρονται να κάνουν μία ουσιαστική γνωριμία με το έργο του Μακεδόνα φιλοσόφου στον τόπο όπου γεννήθηκε.
 
Ακολουθώντας τους δύο τύπους διδασκαλίας του Αριστοτέλη—ακροαματικούς και εξωτερικούς λόγους --θα διοργανωθούν παράλληλες με το κεντρικό πρόγραμμα εκδηλώσεις, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, ώστε να προβληθούν οι ιδέες του Σταγειρίτη φιλοσόφου για την πολιτική, την ηθική, τις αξίες, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, για τις έννοιες της πόλης και του πολίτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης. Επιπλέον, θα προσφερθούν οι ευκαιρίες για διάλογο πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με επιστήμες, όπως η Βιολογία, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Αστρονομία, η Μετεωρολία, το Δίκαιο, η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Τεχνολογία, η Τέχνη.
 
Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αποτελέσει το Συνέδριο την κορωνίδα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη της UNESCO, εφόσον διοργανώνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο φέρει το όνομά του και έχει μακρά παράδοση στις κλασικές σπουδές και ειδικότερα στη Φιλοσοφία—στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και στην αρχαία Μίεζα, τον τόπο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.
 
Ιδιαίτερο κύρος προσδίδει στο Συνέδριο η συμμετοχή 25 εκ των σημαντικότερων σε παγκόσμια κλίμακα ειδικών μελετητών του Αριστοτελικού έργου.
 
Άλλωστε, το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ είναι πρωτοπόρος της ιδέας για την ανακήρυξη του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη από την UNESCO. Ήδη από τον Αύγουστο του 2013 ανακοίνωσε τη διοργάνωση αυτού του Παγκοσμίου Συνεδρίου, κάτι το οποίο απετέλεσε το έναυσμα για την κατάθεση θεσμικά από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, της πρότασης για το Έτος Αριστοτέλη με τη στήριξη/υπογραφή (endorsement) του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών.
 
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προβάλει την οικουμενική ακτινοβολία του έργου του Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, και την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς όλου του κόσμου.
 
Οι θεματικές ενότητες που αποτελούν τον κύριο κορμό του Συνεδρίου είναι οι εξής:
I.          Φιλοσοφία της Φύσης: Φυσική, Βιολογία, Ψυχολογία, Αστρονομία, Μετεωρολογία.
II.         Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Πράξης: Ηθική, Πολιτική, Ρητορική, Ποιητική.
III.        Πρώτη Φιλοσοφία: Οντολογία, Κοσμολογία, Θεολογία.
IV.        Θεωρία του Νοεῖν: Λογική, Γνωσιοθεωρία, Μέθοδοι Έρευνας.
V.         Αριστοτελικά Έργα: Μετάδοση, Έκδοση, Γνησιότητα.
VI.        VI. Ο Αριστοτέλης στην Ιστορία της Φιλοσοφίας: Προκάτοχοι, Σύγχρονοι, Αριστοτελική Παράδοση.
VII.       VII. Αριστοτέλης και Σύγχρονη Σκέψη: όλα τα θέματα των ενοτήτων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV.
 
Περισσότερες πληροφορίες
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τσιρόγλου Ιωάν.
Τσιρόγλου Ιωάν.
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
με 0 Σχόλια 2396 Views

Ήταν μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, που μετονομάζει το θέατρο της οδού Χηλής, σε θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» και μία συναυλία, που ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη