Επισκέψιμο ξανά για το κοινό το αντιτορπιλικό Α/Τ ΒΕΛΟΣ

2005 Views
Επισκέψιμο ξανά για το κοινό το αντιτορπιλικό Α/Τ ΒΕΛΟΣ Επισκέψιμο ξανά για το κοινό το αντιτορπιλικό Α/Τ ΒΕΛΟΣ

 


Δ.Τ.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, που βρίσκεται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης πλησίον του Μεγάρου Μουσικής, θα ανοίξει ξανά από τις 15 Ιουνίου, τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση διασποράς του COVID-19.
 
Συγκεκριμένα:
·         Ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών επί του πλοίου θα είναι 50 άτομα, με απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους.
·         Συστήνεται η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας (μάσκα – γάντια).
·         Η περιήγηση θα γίνεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου και στον άνω εκθεσιακό χώρο .
 
Τρίτη έως Κυριακή:
10:00-13:00 Ανοιχτό για το κοινό
18:00-21:00 Ανοιχτό για το κοινό
Κάθε Δευτέρα το πλοίο θα είναι κλειστό για το κοινό.
 
Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 6947159468
 
Το πλοίο, κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, δέχτηκε περί τις 130000 επισκεπτών, εκ των οποίων οι 97000 παιδιά.
.
.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
 
Το Α/Τ Βέλος ΙΙ (D-16), αντιτορπιλικό τύπου «FLETCHER», καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου 1942 στα ναυπηγεία της Βοστώνης και στις 18 Μαΐου 1943 μπήκε σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. ως USS Charrette (DD-581).
 
Ήταν ένα από τα 175, ιδίου τύπου, πολεμικά πλοία κρούσεως που κατασκευάστηκαν τότε. Προοριζόταν για επιχειρήσεις σε ανοιχτή θάλασσα υπό πολλαπλή απειλή, ενώ ο τύπος του υπήρξε από τους πιο πετυχημένους στις μονάδες κρούσεως.
 
Σήμερα σώζονται 4 πλοία αυτού του τύπου, 3 στις Η.Π.Α και 1 στην Ελλάδα.  
 
Συμμετείχε στο Β΄ΠΠ, στο θέατρο του Ειρηνικού Ωκεανού, συνοδεύοντας αεροπλανοφόρα, ενώ πήρε μέρος στις περισσότερες συμμαχικές αποστολές εναντίον των Ιαπώνων. Οι κυριότερες ήταν οι αποβατικές επιχειρήσεις κατάληψης των νήσων Marshall, Marianas, Hollandia Caroline και Okinawa.
 
Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών βύθισε, το βράδυ 4-5 Φεβρουαρίου 1944, το Ιαπωνικό υποβρύχιο Ι-21, ενώ στις 15 Ιουνίου του ίδιου έτους βύθισε Ιαπωνικό οπλιταγωγό 1.900 τόνων, σώζοντας και 120 στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό.
 
Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις 4 Μαρτίου 1946 στο San Diego των Η.Π.Α. και παροπλίστηκε στις 16 Ιανουαρίου 1947.
 
Το 1958 εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία του Long Beach της California, για να παραληφθεί στις 15 Ιουλίου 1959, στο πλαίσιο Αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, από το Πολεμικό μας Ναυτικό με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη ΠΝ. Κατάπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου 1959.
 .
.
Στη διάρκεια της 32χρονης υπηρεσίας του στο Ελληνικό Ναυτικό γνώρισε 34 Κυβερνήτες και διένυσε 360.000 ναυτικά μίλια.
 
Συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις – αποστολές, καθώς και στις Ελληνοτουρκικές κρίσεις των ετών 1964, 1967, 1974, 1987.
 
Τον Μάιο του 1973, το Α/Τ ΒΕΛΟΣ με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Παππά ΠΝ, εγκατέλειψε το σχηματισμό σκαφών που μετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοικτά της Σαρδηνίας και κατέπλευσε στο λιμένα του Φιουμιτσίνο, όπου 7 αξιωματικοί (συμπεριλαμβανομένου του Κυβερνήτου) και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις ιταλικές αρχές διαμηνύοντας με την πράξη τους αυτή  σε όλο τον κόσμο, ότι οι φρουροί της Δημοκρατίας στην Ελλάδα παραμένουν ακοίμητοι. Θύμισαν στον Ελληνικό λαό, ότι αυτός όρισε, πριν χιλιάδες χρόνια, την έννοια της Δημοκρατίας.
 
Η αποχώρηση του Α/Τ ΒΕΛΟΣ αποτέλεσε επιβεβλημένη ενέργεια καθόσον το σχεδιαζόμενο Κίνημα του Ναυτικού το οποίο είχε αρχίσει να οργανώνεται από δημοκράτες αξιωματικούς στα 1969, προδόθηκε μια ημέρα πριν την εκδήλωσή του και καταπνίγηκε εν τη γενέσει του.
 
Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ με την κίνησή του, κατάφερε να ενημερώσει και να αφυπνίσει δυναμικά την παγκόσμια κοινή γνώμη, για την θέληση της πλειοψηφίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του ελληνικού λαού, να αποτινάξουν ένα παράνομο και αντιδημοκρατικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα από λίγους επίορκους Αξιωματικούς.
 
Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ παροπλίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991. Το 1994 με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού χαρακτηρίστηκε ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» και ελλιμενίστηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως της νήσου Πόρος.
 
Από τις 6 Ιουνίου 2002 ελλιμενίζεται στο χώρο του «Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης» στο Π. Φάληρο Αττικής.
 
Το πλοίο φυλάσσει αρχειακό υλικό, εφημερίδες του 1973, φωτογραφίες κτλ., με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Drama for Life» της Δέσποινας Καλαϊτζίδου: Η νέα θεατρική στήλη της «Κ» από 15/4
«Drama for Life» της Δέσποινας Καλαϊτζίδου: Η νέα θεατρική στήλη της «Κ» από 15/4
με 0 Σχόλια 523 Views

Η στήλη αυτή θα προσπαθήσει να δείξει πτυχές θεατρικών κειμένων και θεατρικών τεχνικών που συνδέονται με τον άνθρωπο και την κοινωνία στην οποία ζει, βασανίζεται, αλλά συνεχίζει με τόλμη να αγαπά.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή