Αποθετήριο Φοιτητικών Εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

479 Views
Αποθετήριο Φοιτητικών Εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αποθετήριο Φοιτητικών Εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 Αποθετήριο Φοιτητικών Εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την ολοκλήρωση του δικτυακού τόπου: «Αποθετήριο Φοιτητικών Εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»: http://spol.polsci.auth.gr
 
Μέσα από το αποθετήριο, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών προσφέρει, για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιστορίας και της εξέλιξης του φοιτητικού κινήματος και του φοιτητικού συνδικαλισμού στη Θεσσαλονίκη, από το 1974 μέχρι σήμερα. Παρουσιάζει σε φοιτητές, παρατάξεις, πολιτικούς φορείς και σε κάθε ενδιαφερόμενο, τα εκλογικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών του ΑΠΘ και καταγράφει την ιστορία του φοιτητικού συνδικαλισμού μέσα από τη συγκέντρωση προεκλογικού υλικού, την παρατήρηση της εκλογικής διαδικασίας και την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών του Ιδρύματος.
 
Στον ιστότοπο παρατίθενται τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών ανά ακαδημαϊκή χρονιά για κάθε τμήμα, συνοδευόμενα από τις εκάστοτε θέσεις των παρατάξεων μέσα στο ιστορικό, πολιτικό και θεσμικό υπόβαθρο της κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει σε κάθε ακαδημαϊκή χρονιά ξεχωριστά και να παρακολουθήσει τη διαχρονική εξέλιξη της συνδικαλιστικής ταυτότητας των φοιτητών, όπως αποτυπώνονται μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και τις φοιτητικές παρατάξεις. Παράλληλα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που έχουν συμπεριληφθεί στο αποθετήριο, δίνουν την ευκαιρία, όχι μόνο να παρακολουθήσει κανείς τα γεγονότα των φοιτητικών εκλογών, αλλά και να τα εντάξει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εκάστοτε εποχής.
 
Το υλικό αυτό συμβάλει στην κατανόηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και στην ερμηνεία της εκλογικής συμπεριφοράς των φοιτητών. Φιλοδοξεί, ακόμα, να προσφέρει μια “σύνδεση” ανάμεσα στο αγωνιστικό πνεύμα, τα ιδανικά και τις επιδιώξεις των φοιτητών των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, με αυτά των σημερινών φοιτητών.
 
Πέρα, όμως, από τις δυνατότητες περαιτέρω ερευνητικής και διδακτικής αξιοποίησης του, το ψηφιακό αποθετήριο προσανατολίζεται να λειτουργήσει και ως “δίαυλος επικοινωνίας” ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τους συντελεστές του φοιτητικού του κινήματος. Γι’ αυτό προσκαλούμε όσους και όσες συμμετείχαν στο φοιτητικό κίνημα του ΑΠΘ από το 1974 και μετά να επικοινωνήσουν μαζί μας στον σύνδεσμο http://bit.ly/28Ol5KM. Τους προσκαλούμε να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό και επέκταση του αποθετηρίου είτε με την καταγραφή των εμπειριών τους μέσω συνεντεύξεων είτε/και με το προσωπικό αρχειακό υλικό που θα θελήσουν να διαθέσουν. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η επικοινωνία με άτομα που συμμετείχαν ενεργά στην φοιτητική συνδικαλιστική ζωή του ΑΠΘ ώστε να καταγραφούν εμπειρίες και προσωπικές μαρτυρίες. Η βοήθεια, συμβολή και υποστήριξη συντελεστών του φοιτητικού του κινήματος κρίνεται απαραίτητη ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και οι επιστημονικοί στόχοι του αποθετηρίου.
 
Παράλληλα, θα αναζητηθεί ένας χώρος με προδιαγραφές μουσείου για την αρχειοθέτηση, αποθήκευση και συντήρηση του υλικού που μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί καθώς και νέων τεκμηρίων που θα προστεθούν στο υπάρχον αρχειακό υλικό σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές. Ο χώρος αυτός θα αξιοποιηθεί και ως “εκπαιδευτικό εργαλείο” για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη διοργάνωση μαθητικών επισκέψεων και την προετοιμασία διδακτικού υλικού για τη διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων (πολιτική παιδεία, project, κοινωνικές επιστήμες). Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα  διοργάνωσης διαλέξεων, ημερίδων και συνεδρίων που σχετίζονται με τον φοιτητικό συνδικαλισμό και τις φοιτητικές εκλογές.
 
Πέρα από τον ιστορικό, πολιτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα αυτού του μουσείου, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών προσβλέπει στην περαιτέρω μελέτη του προφίλ του φοιτητικού πληθυσμού του ΑΠΘ αλλά και στη συστηματική διεξαγωγή προεκλογικής και μετεκλογικής έρευνας στο εσωτερικό του πανεπιστημίου.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Δήμος Παύλου Μελά: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στις 6 νέες ενότητες του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης
Δήμος Παύλου Μελά: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στις 6 νέες ενότητες του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης
641 Views

 Μετά τη θερμή ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση του Νοεμβρίου 2019 και τη δημιουργία 7 τμημάτων για τις 6 πρώτες θεματικές ενότητες, το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Παύλου Μελά, καλεί τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για 6 νέες ενότητες 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή