Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης κάθε Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής (Πρόγραμμα ομιλιών)

1108 Views
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης κάθε Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής (Πρόγραμμα ομιλιών) Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης κάθε Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής (Πρόγραμμα ομιλιών)

Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής

 
Συνεχίζεται και κατά το εαρινό εξάμηνο 2018-2019 η λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενός από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου.
 
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».
 
Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.
 
Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».
 
1η εισήγηση

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου - Η γένεση του σύμπαντος και της Γης

Κλεομένης Τσιγάνης Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
 
Η εναρκτήρια εισήγηση έχει τίτλο «Η γένεση του σύμπαντος και της Γης» και θα δοθεί από τον Κλεομένη Τσιγάνη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Το Σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια σε μια Μεγάλη Έκρηξη και έκτοτε διαστέλλεται. Η Μεγάλη Έκρηξη δημιούργησε τα θεμελιώδη σωματίδια και μέσα σε τρία λεπτά(!) το Σύμπαν γέμισε με άφθονο υδρογόνο και ήλιο. Υπό την επίδραση της βαρύτητας δημιουργήθηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες. Οι πυρηνικές διεργασίες που συντελέστηκαν στο εσωτερικό των αστεριών και ο εκρηκτικός τους θάνατος συμπλήρωσε τον πίνακα των χημικών στοιχείων και η επόμενη γενιά αστεριών άρχισε να δημιουργείται. Πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, στις παρυφές του Γαλαξία μας, ένα κομμάτι μεσοαστρικής ύλης άρχισε να καταρρέει βαρυτικά, σχηματίζοντας τον Ήλιο, τη Γη και τους άλλους πλανήτες. Μια αλληλουχία γεγονότων έφερε στη Γη νερό και άλλα χρήσιμα υλικά, σταθεροποίησε το κλίμα και επέτρεψε την ανάπτυξη ζωής. Αυτή την ιστορία θα περιγράψουμε στην ομιλία μας».
 
Ο Κλεομένης Τσιγάνης έχει ως κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την ουράνια μηχανική και την πλανητική επιστήμη. Το έργο του επικεντρώνεται στην εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, ενώ έχει συμμετάσχει στη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη Έρευνας στην Αστροβιολογία. Στις διακρίσεις που έχει λάβει για το έργο του συμπεριλαμβάνεται η μετονομασία ενός αστεροειδούς σε «(21775) Tsiganis» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU).
 
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης - 2019

Πρόγραμμα ομιλιών:

 

-Τετάρτη 30 Ιανουαρίου - Η γένεση του σύμπαντος και της Γης

Κλεομένης Τσιγάνης Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
 

-Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου - Ο μικροβιακός πλανήτης και η γένεση της ζωής

Χρήστος Ουζούνης Διευθυντής Ερευνών ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΑ

-Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου - Εξέλιξη της ζωής

Θεόδωρος ΑμπατζόπουλοςΚαθηγητής ΑΠΘ
(αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», κτίριο Μ2)
 

-Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου - Ζωή και περιβάλλον

Χαρίτων ΧιντήρογλουΚαθηγητής-Κοσμήτορας ΣΘΕ/ΑΠΘ
 

-Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου - Εγκέφαλος και τέχνη

Αθανάσιος ΝτινόπουλοςΚαθηγητής ΑΠΘ
 

-Τετάρτη 6 Μαρτίου - Κληρονομικότητα και άνθρωπος: Ανιχνεύοντας το DNA

Σπύρος ΒήτταςΔρ Γενετικής ΑΠΘ
 

-Τετάρτη 13 Μαρτίου - Βιοτεχνολογία, Το παρόν και το μέλλον

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

-Τετάρτη 20 Μαρτίου - Τα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού

Αλέξανδρος Γαρύφαλλος Καθηγητής ΑΠΘ
 

-Τετάρτη 27 Μαρτίου - Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού

Ειρήνη ΚοΐδουΑναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ
 

-Τετάρτη 3 Απριλίου - Βιολογία και κοινωνία

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ
 
 
Υπεύθυνος ενότητας:
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής
Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ
 
 
30 Ιανουαρίου 2019 - 3 Απριλίου 2019
Έναρξη: 19.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη
Η είσοδος θα γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις θα διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή