H Kulturosupa.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.
Μάθετε περισσότερα για τα cookies
Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη Τα 17 εστιατόρια που συμμετέχουν.
21 Μαρτίου 20191500 Views
Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη Τα 17 εστιατόρια που συμμετέχουν.
Ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου το Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη. Η υψηλού επιπέδου γαστρονομική εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας», με στόχο την ανάδειξη της μακεδονικής (κλασικής ή σύγχρονης) κουζίνας.
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες λοιπόν, έως την 1η Απριλίου, οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης, έχουν την ευκαιρία να γευτούν ειδικά μενού από την κουζίνα του Αγίου Όρους, σε 17 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Καρπάτσιο αστακού με κρέμα μάραθου, χελιδονόψαρο με σπανακόρυζο, λαυράκι πρασοσέλινο και παντζαρόσουπα βελουτέ με καπνιστό χτένι και χαβιάρι, είναι μερικά από τα δεκάδες πιάτα που επέλεξαν να παρουσιάσουν τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.
Η αγιορείτικη είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουζίνα που συνδέεται άρρηκτα τόσο πνευματικά όσο και γευστικά με τη μακεδονική παράδοση. Με την ευγενική σύμπραξη του μοναχού Επιφάνιου και με τη δημιουργική συμβολή των σεφ των εστιατορίων που συμμετέχουν στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν ειδικά μενού αγιορείτικης κουζίνας, διαφορετικά σε κάθε εστιατόριο. Οι σεφ των εστιατορίων θα δημιουργήσουν πιάτα βασιζόμενοι στις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου, επιλέγοντας αν θα παρουσιάσουν την παραδοσιακή συνταγή ή αν θα την εκσυγχρονίσουν. Σε κάθε περίπτωση, θα προτείνουν στο κοινό ο καθένας ξεχωριστά και με τον δικό του τρόπο, ένα υψηλού επιπέδου set menu, το οποίο περιλαμβάνει ένα mise en bouche από ένα πρωτογενές προϊόν της μακεδονικής γης, ένα πρώτο και ένα κυρίως πιάτο, καθώς και ένα επιδόρπιο, με τουλάχιστον δύο πιάτα του μενού να αναφέρονται στις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου.
«Όταν λέμε γκουρμέ πιάτο, δεν εννοούμε απαραίτητα μια ξενόφερτη συνταγή, αλλά ούτε και μοριακή κουζίνα. Μια γκουρμέ συνταγή φυσικά και μπορεί να βασίζεται σε αγνά και παραδοσιακά υλικά. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, είναι ο τρόπος μαγειρέματος και η τελική παρουσίαση του πιάτου», δήλωσε ο μοναχός Επιφάνιος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM. Επισήμανε δε, ότι δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που προσπαθούν και θέλουν να αποφύγουν τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά την περίοδο της Σαρακοστής, να δοκιμάσουν φαγητά, από τις τρεις κατηγορίες του βιβλίου: λαδερά, ψάρια, θαλασσινά.
Οι “Ημέρες Μακεδονικής Κουζίνας” θα διαρκέσουν έως την 1η Απριλίου και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ήταν μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, που μετονομάζει το θέατρο της οδού Χηλής, σε θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» και μία συναυλία, που ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο.
Ενα μέτριο με την Ολίβια Κόλμαν, ένα επεισόδιο του Αστερίξ και Οβελίξ, ένα τούρκικο για φεστιβαλιστές και άλλη μια παπάρα του πάλαι ποτέ μάστορα των θρίλερ Μ. Νάιτ Σιάμαλαν στο μενού των νέων ταινιών... Αυτές είναι οι νέες ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες της Θεσσαλονίκης από Πέμπτη 02 έως Τετάρτη 08/02/2023