Άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη, για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας

303 Views
Άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη, για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας Άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη, για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας

 Άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη, για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας.

Το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, εκτός από την ευκαιρία για ενίσχυση των φιλικών σχέσεων που προσφέρει ανάμεσα στις δύο χώρες, δίνει επίσης τη δυνατότητα να τιμηθούν ηρωικές προσωπικότητες και γεγονότα που έμειναν στην ελληνική αλλά και τη ρωσική ιστορία. Μετά την εγκατάσταση του μνημείου για την Ελληνική Λεγεώνα του αυτοκράτορα Νικολάου Α΄ στη Σεβαστούπολη της Ρωσίας, σειρά έχει η ανέγερση του μνημείου της βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια του οποίου θα λάβουν χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η πρωτοβουλία αυτή λήφθηκε με αφορμή και τα 165 χρόνια από τη γέννηση της γνωστής και ως «Βασίλισσας των Ελλήνων».

Η βασίλισσα Όλγα έμεινε στην ιστορία της Ελλάδας και της Ρωσίας όχι μόνο λόγω της βασιλικής της ιδιότητας, αλλά και για την πλούσια φιλανθρωπική δράση της και στις δύο χώρες.

Το μνημείο από γρανίτη και μπρούντζο, που σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Αντρέι Κορομπτσόφ και τον αρχιτέκτονα Κονσταντίν Φρολόφ, θα είναι μια ακόμη απόδειξη των μακραίωνων αδελφικών σχέσεων των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας. Η ανέγερσή του μνημείου της Βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη κατέστη δυνατή χάρη στις προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, του Συλλόγου Πολεμικής Ιστορίας της Ρωσίας, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη και της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας.

Η κόρη του Μέγα Δούκα Κονσταντίν Νικολάγιεβιτς της Ρωσίας και της Μεγάλης Δούκισσας Αλεξάνδρας του Σαξ-Άλτενμπουργκ έφτασε στην Ελλάδα το 1867, αφού παντρεύτηκε τον βασιλιά Γεώργιο Α΄. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί το πρώτο διάστημα, όμως σύντομα αφιέρωσε όλο της το χρόνο στο φιλανθρωπικό της έργο. Τα επόμενα χρόνια το όνομα της έγινε γνωστό για την υποστήριξή της στην ίδρυση νοσοκομείων, ορφανοτροφείων και θεραπευτηρίων.

Με δική της πρωτοβουλία στις 10 Ιουνίου του 1877 ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ένας από τους μεγαλύτερους μη κυβερνητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Κάτω από τη δική της προσωπική επίβλεψη είχε γίνει η υποστήριξη και η περίθαλψη των τραυματιών των Βαλκανικών Πολέμων.

Το 1913 ο σύζυγός της Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας δολοφονήθηκε, και έτσι η Όλγα δεν μπορούσε να παραμείνει για πολύ ακόμα στην Ελλάδα. Πέθανε στις 18 Ιουνίου 1926 στη Γαλλία και η ταφή της έγινε στην Ιταλία, όπου έμενε η εξόριστη οικογένειά της. Τα οστά της μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στις 17 Νοεμβρίου 1936 στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
με 0 Σχόλια 8201 Views

Σε μια σεμνή όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις και χωρίς θεατές δόθηκαν πριν λίγο σε διαδικτυακή μετάδοση από το Βασιλικό Θέατρο τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020. Μεγάλος νικητής η «Ιστορία χωρίς όνομα» του Σ. Δάνδολου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη που τιμήθηκε με 4 μεγάλα βραβεία εκ των οποίων Καλύτερη Παράσταση της Χρονιάς και Σκηνοθεσίας. Η παράσταση «Το Παλτό» κέρδισε 5 με αυτά του Α΄ και Β΄ Ανδρικού να ξεχωρίζουν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία.

 Β’ Βραβείο Κοινού.
 
«Πλανόδιοι έρωτες»: Γ’ Βραβείο Κοινού.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή