Γνωρίστε την πρώτη αεροναυτική φοιτητική ομάδα της χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

696 Views
Γνωρίστε την πρώτη αεροναυτική φοιτητική ομάδα της χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Γνωρίστε την πρώτη αεροναυτική φοιτητική ομάδα της χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Γνωρίστε την πρώτη αεροναυτική φοιτητική ομάδα της χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Από την Παναγιώτα Τζιοβανάκη

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εκτός από την τιμώμενη χώρα, Κίνα, φιλοξενεί και την πρώτη αεροναυτική φοιτητική ομάδα της χώρας. Πρόκειται για την Aristotle Space & Aeronautics Team της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Οι επισκέπτες προσεγγίζουν με περίεργεια, ενδιαφέρον και απορία τον Εκθεσιακό χώρο της ομάδας, ο οποίος βρίσκεται στο περίπτερο Academia (14) και ενημερώνονται σχετικά με τις δράσεις των παιδιών. Η ομάδα, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 από φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, ασχολήθηκε αρχικά με τον τομέα της αεροναυπηγικής. Σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μη επανδρωμένο αερόχημα, το οποίο έλαβε μέρος στο Air Cargo Challenge 2017 τον περασμένο Αύγουστο στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας και διακρίθηκε 12 σε σχέση με όλες τις συμμετοχές και πρώτο στις ελληνικές συμμετοχές.
 
Η ομάδα πλεόν, σχεδιάζει και σκοπεύει να κατασκευάσει έναν πύραυλο 3 μέτρων από υαλόνημα και ανθρακόνημα. Αποτελεί την πρώτη ενασχόληση με Rocketry  ελληνικής πανεπιστημιακής ομάδας. Η πιο μεγάλη πρόκληση του πρότζεκτ είναι ο εξ ολοκλήρου σχεδιασμένος κινητήρας από την ομάδα. Με το πέρας του σχεδιασμού και της δοκιμασίας του πυραύλου, θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό Spaceport America Cup στο New Mexico των Η.Π.Α. το καλοκαίρι του 2019. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ακριβής εκτόξευση (υπάρχουν διάφορες κατηγορίες π.χ. 10.000 πόδιων) και η επιτυχής προσγείωση του πυραύλου χωρίς βλάβες.
 
Με την προσέλκυση φοιτητών από άλλων τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και γενικότερα του ΑΠΘ προέκυψε και ένα τρίτο πρότζεκτ, αυτό του Cube Sat. Τα Cube Sats θεωρούνται νέα τεχνολογία και αποτελούν νανοδορυφόρους. Κατασκευάζονται τυποποιημένοι, ενώνοντας κύβους -συνήθως τρείς- συγκεκριμένων διαστάσεων: 10 x 10 x 10,  με την λογική lego. Στέλνονται στο διάστημα ως δευτερεύοντα φορτία σε πυραύλους και αξιοποιούνται για διάφορες επιστημονικές μελέτες και μετρήσεις.
 
Όποιος επισκεφθεί το περίπτερο του ΑΠΘ έχει την ευκαιρία να δεί από κοντά και τα τρία πρότζεκτ της ομάδας. Στον Εκθεσιακό χώρο βρίσκεται κρεμασμένο το ίδιο αερόχημα που έλαβε μέρος στον διεθνή διαγωνισμό, το μοντέλο του πυραύλου που βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και μελέτης. Ακόμη υπάρχει ένα 3d printed μοντέλο του CubeSat που προσομοιάζει σε αυτό που θα κατασκευάσουν οι φοιτητές μόλις ολοκληρωθούν οι κατάλληλες προεργασίες.
 
Ο θαυμασμός του κόσμου δεν προκαλείται μόνο από τα κατορθώματα της ομάδας, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά εξηγούν τα πρότζεκτ τους όπως δήλωσε και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας κατα την διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του ΑΠΘ την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή