Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποκαθιστά τον ανδριάντα του Ίωνα Δραγούμη

395 Views
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποκαθιστά τον ανδριάντα του Ίωνα Δραγούμη Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποκαθιστά τον ανδριάντα του Ίωνα Δραγούμη

 

Σε νέα, περίοπτη θέση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται τοποθετημένος από σήμερα ο ανδριάντας του Ίωνα Δραγούμη, που τα τελευταία χρόνια -έπειτα από την απομάκρυνσή του από την πλατεία Μακεδονομάχων λόγω των έργων κατασκευής του μετρό- βρισκόταν εγκαταλειμμένος στον χώρο των παλαιών δημοτικών σφαγείων.

Για αποκατάσταση της ιστορίας της πόλης μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη σεμνή τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση του ανδριάντα του Ίωνα Δραγούμη, η οποία μέσα σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ανήμερα της επετείου των εκατό χρόνων από τη δολοφονία του.

«Σήμερα είναι μια βαριά μέρα, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εκτέλεση του Ίωνα Δραγούμη. Είναι μια μέρα μνήμης αλλά συγχρόνως και μια μέρα περισυλλογής για το πού μπορεί να φέρει ο εθνικός διχασμός τη χώρα μας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά αυτή τη μέρα, τιμά τον Ίωνα Δραγούμη, έναν διανοούμενο, διπλωμάτη, στοχαστή αλλά συγχρόνως κι έναν μεγάλο αγωνιστή, έναν άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα στον Μακεδονικό Αγώνα», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στο πάρκο της ΧΑΝΘ

Ο μπρούντζινος ανδριάντας του Ίωνα Δραγούμη, έργο που φιλοτέχνησε το 1992 ο γλύπτης Γιάννης Παπάς, τοποθετήθηκε στο πάρκο της ΧΑΝΘ, απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο. Η τοποθέτηση του ανδριάντα στο συγκεκριμένο σημείο έγινε με σχετική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, είχε προηγηθεί πέρυσι η τοποθέτηση των έξι προτομών των Μακεδονομάχων, οι οποίες επίσης βρίσκονταν παρατημένες στην περιοχή των Σφαγείων, στον χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Εθνικής Αμύνης, Παύλου Μελά και Στρατηγού Τσιρογιάννη. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φέρνει πίσω τις προτομές που κάπου είχαν ξεχαστεί, κάπου είχαν εγκαταλειφθεί», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Χαιρετισμό κατά την τελετή αποκατάστασης του ανδριάντα του Ίωνα Δραγούμη απηύθυνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, σημειώνοντας ότι η σχετική απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά σημαντική, «καθώς συντηρεί την ιστορική μνήμη για ένα πρόσωπο το οποίο για όλους εμάς τους Μακεδόνες είναι σύμβολο». Στη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας για την επανατοποθέτηση του ανδριάντα του Ίωνα Δραγούμη αναφέρθηκε και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ίωνας Δραγούμης υπήρξε σπουδαίος Έλληνας, δεν συμβιβάστηκε, δεν βολεύτηκε».
.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Δήμος Θεσσαλονίκης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Λίνα Μενδώνη συνέντευξη (στο Mega): «Στόχος μας να υπάρχει θέατρο και κινηματογράφος το χειμώνα»
Λίνα Μενδώνη συνέντευξη (στο Mega): «Στόχος μας να υπάρχει θέατρο και κινηματογράφος το χειμώνα»
με 0 Σχόλια 1445 Views

Στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν και οι θεατρικές και οι κινηματογραφικές αίθουσες με μέτρα και πρωτόκολλα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο Mega.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή