Οι χρηματοδοτήσεις για την αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο του συνεδρίου «Δημιουργικές πόλεις: Συνδυάζοντας την καινοτομία με την βιώσιμη ανάπτυξη».

352 Views
Οι χρηματοδοτήσεις για την αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο του συνεδρίου «Δημιουργικές πόλεις: Συνδυάζοντας την καινοτομία με την βιώσιμη ανάπτυξη». Οι χρηματοδοτήσεις για την αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο του συνεδρίου «Δημιουργικές πόλεις: Συνδυάζοντας την καινοτομία με την βιώσιμη ανάπτυξη».

Οι χρηματοδοτήσεις για την αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο του συνεδρίου «Δημιουργικές πόλεις: Συνδυάζοντας την καινοτομία με την βιώσιμη ανάπτυξη».

Οι χρηματοδοτήσεις, που προορίζονται για την αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αξιοποιηθούν για έργα και δράσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου «Δημιουργικές πόλεις: Συνδυάζοντας την καινοτομία με την βιώσιμη ανάπτυξη».
Το συνέδριο διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και την OTS, στο πλαίσιο της 9ης Έκθεσης Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιου-Κοινωνικού Τομέα & Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, POLIS, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με την 29η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA.
Το αναπτυξιακό όραμα της χώρας για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, που επί της ουσίας θα αποτελέσει το νέο ΕΣΠΑ, διαθέτοντας κονδύλια για την Ελλάδα της τάξης των 20 δισ Ευρώ, ανέλυσε ο κ. Ιωάννης Ζηρίνης, συνεργάτης του γενικού γραμματέα δημοσίων επενδύσεων & ΕΣΠΑ.
Ο κ. Ζηρίνης τόνισε πως οι εθνικές πολιτικές προτεραιότητες για το ΣΕΣ είναι μεταξύ άλλων ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η ενέργεια, η υγεία, το περιβάλλον, τα logistics-μεταφορές κα.
Τα ζητούμενα με βάση και την εμπειρία από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ είναι ο εξορθολογισμός της διαχείρισης και η βελτίωση της υλοποίησης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Αναλύοντας ορισμένα εργαλεία, στο πλαίσιο του ΣΕΣ, στάθηκε ιδιαίτερα στο CLLD (Community-led Local Development), που είναι ο διάδοχος του προγράμματος Leader και πλέον δεν θα αφορά μόνο το γεωργικό τομέα και τις αγροτικές περιοχές, αλλά και αστικές με πληθυσμό μέχρι 150.000 κατοίκους.
«Είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να το "αγκαλιάσει" και να εντάξει εκεί όσα περισσότερα έργα και δράσεις μπορεί», σημείωσε ο κ. Ζηρίνης.
Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία ενός ακόμη εργαλείου, του ITI (Integrated Territorial Investment), που θα αφορά συνεργασίες και δράσεις ακόμη και μεταξύ Περιφερειών.
Από την πλευρά του ο κ. Στάθης Ραγκούσης, διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ ΑΕ (Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη  A.E.), παρουσίασε τις δυνατότητες υλοποίησης ανταποδοτικών επενδυτικών σχεδίων από την πλευρά των ΟΤΑ.
Τέτοια έργα είναι όσα αφορούν στην εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας, στις ΑΠΕ, στην αναβάθμιση και αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων και εκμεταλλεύσεων, η διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων (με έμφαση στις αφαλατώσεις) κα..
«Δεν έχουν προχωρήσει πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες και έργα, που έχει η αυτοδιοίκηση. Οι κυρίαρχες αιτίες, που δεν έχουν υλοποιηθεί, είναι η αδυναμία ωρίμανσης και δημοπράτησης των επενδυτικών σχεδίων λόγω απουσίας πόρων, τεχνογνωσίας, κουλτούρας και εξαιτίας του δύσκαμπτου θεσμικού πλαισίου. Ακόμη, δεν υπάρχουν κατάλληλες χρηματοδοτήσεις, υφίσταται ανώριμη αγορά αναδόχων με μικρά εταιρικά σχήματα με αδυναμία πρόσβασης στην αγορά κεφαλαίων και έλλειψη κουλτούρας επενδυτή. Και τα μικρά μεγέθη των επενδυτικών σχεδίων παίζουν αρνητικό ρόλο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
Ο ίδιος ανέλυσε και τα προγράμματα ELENA (European Local Energy Assistance) και JESSICA, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για την πραγματοποίηση έργων.
Ειδικά για το JESSICA, υπογράμμισε πως οι καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, οφείλονται στον περιορισμένο αριθμό βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, λόγω της οικονομικής κρίσης, στην αδυναμία των ΟΤΑ να ωριμάσουν και να δημοπρατήσουν επενδυτικά σχέδια, στους περιορισμούς στην δανειοδότηση των ΟΤΑ, στην αδυναμία των ιδιωτικών φορέων να εξασφαλίσουν δανειακά και ίδια κεφάλαια κα..
Στα Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας αναφέρθηκε ο Δρ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης & Παρακολούθησης Προγραμμάτων Βαλκανικής Χερσονήσου-Μαύρης Θάλασσας και Προγραμμάτων Διαπεριφερειακής Συνεργασίας.
Η Υπηρεσία Διαχείρισης “Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία” διαχειρίζεται συνολικά 5 διασυνοριακά διμερή προγράμματα, με χώρες μέλη της Ε.Ε. (Ελλάδα – Βουλγαρία, Ελλάδα – Κύπρος
και Ελλάδα – Ιταλία) και με μη χώρες μέλη της Ε.Ε. (Ελλάδα – Αλβανία και Ελλάδα – πΓ.Δ.Μ.).
Ο Δρ. Χριστοδούλου τόνισε πως η προετοιμασία των προγραμμάτων της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020) έχει ξεκινήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην Ελλάδα με την δημιουργία task forces.
Τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη ανέλυσαν η κα. Λουκία Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πληροφορικής και Συστημάτων του Πράσινου Ταμείου και η κα. Ολυμπία Χαλκιαδάκη, Υπεύθυνη Οικονομικής Υπηρεσίας του Πράσινου Ταμείου.
Τέλος, τα προγράμματα του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, που είναι βασικός χρηματοδότης των ΟΤΑ, παρουσίασε ο εκπρόσωπος του κ. Γ. Κουλτούκης. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
με 0 Σχόλια 1322 Views

Εξαιρετικά ενδιαφέρουμε η τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όπου έχουμε νέο Αλμοδόβαρ, το τελευταίο Χρυσό Φοίνικα, μια αυτοβιογραφία για την Αρίθα Φράνκλιν, το εμπορικό θρίλερ  Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 και το απαραίτητο για πιτσιρικάδες Οικογένεια Άνταμς 2. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή