ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 81η ΔΕΘ

426 Views
ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 81η ΔΕΘ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 81η ΔΕΘ

 ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 81η ΔΕΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στην 81η Δ.Ε.Θ., στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυσή του, με δικό του εκθεσιακό χώρο στο περίπτερο 15, Stand Α1α. Τα εγκαίνια του περιπτέρου θα γίνουν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 12.00, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.
 
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί το πειραματικό πρωτότυπο του Ελληνικού Πολιτικού Μη-επανδρωμένου Αεροχήματος HCUAV RX-1, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργατικού έργου, με επικεφαλής και συντονιστή τον Αν. Καθηγητή Κύρο Υάκινθο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.
 
Τα πτητικά του χαρακτηριστικά, οι επιχειρησιακές του δυνατότητες, καθώς και ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός, επιλέχθηκαν με βάση τις απαιτήσεις της Ελλάδας για την επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων εκτάσεων, σε μεγάλη ακτίνα, με έμφαση κυρίως στις φυσικές καταστροφές, τα περιβαλλοντικά ατυχήματα (φωτιές, θαλάσσια μόλυνση κ.α.) και στις επιχειρήσεις διάσωσης. Χάρη στον σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό του, το HCUAV RX-1 μπορεί να επιχειρεί και τη νύχτα. Οι πτήσεις του καταδεικνύουν ότι το αερόχημα έχει εξαιρετική πτητική συμπεριφορά, είναι δομικά ακέραιο και ικανό να επιτύχει τους επιχειρησιακούς του στόχους.
 
Επιπλέον, έγινε λεπτομερής ανάλυση του κόστους παραγωγής μονάδων HCUAV η οποία έδειξε ότι το σύστημα του HCUAV μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα  προϊόντα της διεθνούς αγοράς με εξαιρετικές προοπτικές, εφόσον αξιοποιηθεί από την Πολιτεία.
 
Το HCUAV είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας, σε επίπεδο ερευνητικού προγράμματος, ελληνικών ΑΕΙ (ΑΠΘ, ΔΠΘ) και ελληνικών εταιρειών και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δράσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011», της ΕΥΔΕ - ΕΤΑΚ, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013.
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
FORMULA SAE ΤΟΥΑΠΘ «ARISTURTLE»
 
Το πρώτο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο στη Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιαστεί στο περίπτερο του ΑΠΘ στη ΔΕΘ. Το μονοθέσιο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη νεοσύστατη φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ Aristotle University Racing Team Electric (ARISTURTLE) και απέσπασε κιόλας την πρώτη του διάκριση.
 
Συγκεκριμένα, η ομάδα συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό FSAE, στο Gyor της Ουγγαρίας, από 18/8 έως 21/8/2016, στην κατηγορία Class 1 και αφού κατάφερε να περάσει με ευκολία δύο εξονυχιστικούς ελέγχους του ηλεκτρικού και μηχανολογικού μέρους του αυτοκινήτου, ήταν στους 5 φιναλίστ στο αγώνισμα της παρουσίασης του επιχειρηματικού πλάνου μεταξύ 40 ομάδων από όλο τον κόσμο.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού οι έπαινοι των κριτών και των παρευρισκόμενων στον Διεθνή Διαγωνισμό ήταν πολλαπλοί, ειδικά όταν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάζει η ομάδα σε διάστημα λίγων μηνών.
 
Επιστημονικός Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρήστος Μαδεμλής. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «Προσπάθειες όπως της ομάδας ARISTURTLE είναι αξιέπαινες και χρειάζονται υποστήριξη από όλους, γιατί αποδεικνύουν την αστείρευτη δυναμική του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ικανότητα των Ελλήνων φοιτητών να προσπερνούν δυσκολίες και να διαπρέπουν, ακόμη και όταν συναγωνίζονται με φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού».
 
Στη φοιτητική ομάδα ARISTURTLE συμμετέχουν φοιτητές από τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φυσικού και Οικονομικού του ΑΠΘ. Αρχηγός της ομάδας για το διάστημα 2015-2016 ήταν ο φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κανδύλας.
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ΑΠΘ θα γίνεται παρουσίαση των Σχολών και των Τμημάτων του ΑΠΘ, των υπηρεσιακών μονάδων αλλά και των διακρίσεων του πανεπιστημίου, με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό (προβολή video).
 
Δείτε το Ελληνικό Πολιτικό Μη-επανδρωμένο Αερόχημα HCUAV στον σύνδεσμο https://youtu.be/HrSj4gomEAg

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή