«5000 δωρεάν γεύματα»: Επιτέλους, μια αληθινή «γιορτή» που στοχεύει στην ΟΥΣΙΑ και όχι στις ΠΩΛΗΣΕΙΣ! Άρθρο της Π.Στασινοπούλου.

395 Views
«5000 δωρεάν γεύματα»: Επιτέλους, μια αληθινή «γιορτή» που στοχεύει στην ΟΥΣΙΑ και όχι στις ΠΩΛΗΣΕΙΣ! Άρθρο της Π.Στασινοπούλου. «5000 δωρεάν γεύματα»: Επιτέλους, μια αληθινή «γιορτή» που στοχεύει στην ΟΥΣΙΑ και όχι στις ΠΩΛΗΣΕΙΣ! Άρθρο της Π.Στασινοπούλου.

 «5000 δωρεάν γεύματα»: Επιτέλους, μια αληθινή «γιορτή» που στοχεύει στην ΟΥΣΙΑ και όχι στις ΠΩΛΗΣΕΙΣ! Άρθρο της Π. Στασινοπούλου.

      Ομολογώ ότι ντρέπομαι ως έχουσα οικολογική στήλη, που ενώ σε κάποια έρευνα σε ανύποπτο χρόνο, έπεσα πάνω στην περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, δεν την μελέτησα επισταμένα… Ναι, ξέρω… είναι άπειρες, σαν τα χαλίκια της θάλασσας, χάνεις το λογαριασμό. Πολλές εκ των οποίων καλύπτουν έντεχνα πίσω από ρομαντικά προσωπεία ύποπτες διαπλοκές, άλλες καταναλώνουν (μη) περισσευούμενα κονδύλια σε ανώφελες γραφικότητες κι άλλες απλά διεκδικούν με αξιώσεις… Όσκαρ υποκριτικής! Η καχυποψία μοιραία… από κοντά κι η απαξίωση. Όμως τη συγκεκριμένη οργάνωση ΕΠΡΕΠΕ να την ψάξω σε βάθος! Και ευτυχώς που το δελτίο τύπου για τη δράση της Κυριακής 9 Νοεμβρίου μου άνοιξε τα μάτια και μου τη σύστησε με τον καλύτερο τρόπο! Και μου δίνει την ευκαιρία να συγχαρώ ειλικρινά την ίδια και τους συνδιοργανωτές για μια εκδήλωση με ΟΥΣΙΑ!
 
      Προφανώς, δεν τονίζω τυχαία την «ουσία». Την ξεχωρίζω ως πολύτιμη αξία υπό εξαφάνιση,  ως «προστατευόμενο είδος» μιας και πρόκειται για περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολλές «ταγμένες» στην προστασία κάποιου απειλούμενου είδους. Και θα ήθελα να τους επισημάνω ότι το ΠΛΕΟΝ απειλούμενο με εξαφάνιση «είδος» στην περίπτωσή τους, είναι η ΟΥΣΙΑ! Αντίθετα ο υπερκορεσμός από αν- ούσιες κοινοτυπίες ή πονηρά υπονοούμενα έχει φθάσει  σε επίπεδα τοξικότητας. Αυτό που εννοώ δεν απαιτεί βαθιά φιλοσοφική σκέψη. Καθότι, έχω ΜΠΟΥΧΤΙΣΕΙ από προβεβλημένες φεστιβαλίζουσες «γιορτές», σε όλες τις αποχρώσεις του «πράσινου» όπου… εκεί στο βάθος αναβοσβήνει με διακριτικό «κρυφό» φωτισμό η ταμπέλα «ΠΩΛΗΣΕΙΣ»! Και παραδίπλα, μια πιο μεγάλη και φωτισμένη άπλετα χωρίς την παραμικρή ενοχή, που γράφει «ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ»! Χρήματος, ενέργειας, πόρων, πρώτων υλών… 
 

      Πέρα όμως από τις «πρασινο-κάτι…» γιορτές, έχω ΕΠΙΣΗΣ μπουχτίσει και από ανάλογες εναλλακτικές ή μη, με ποικίλα αντικείμενα ενδιαφέροντος, όπου διάφοροι ευφάνταστοι έμποροι βαφτίζουν την πώληση των ειδών τους ως «γιορτή» ή στο πιο κουλτουρέ ως «φεστιβάλ», στοχεύοντας απροκάλυπτα στην τσέπη. Στήνουν καθαρά για ξεκάρφωμα κάποια ανούσια, ανέξοδα δρώμενα, καμιά αδιάφορη προβολή, κανένα ερασιτεχνικό, φιλικό συγκρότημα, κανένα – τάχα μου- πρόχειρο «εργαστήρι»… με μεγάλο πρωταγωνιστή της «γιορτής» τους απλωμένους πάγκους και «περάστε κόσμε! Εδώ τα καλά…» (πρόσθεσε ό,τι βάζει ο νους σου!) Κι εσύ ο ανύποπτος οπαδός εορτών και πανηγύρεων, βάζεις τα «γιορτινά» σου, κάνεις τη βόλτα σου, χαζεύεις… τί άλλο; Τους πάγκους βέβαια, που όλο και κάτι ψωνίζεις, χρειαζούμενο ή άχρηστο, κατά την αντοχή της τσέπης σου…  Οφείλεις να παραδεχτείς ότι οι τύποι, αν και χωρίς μεταπτυχιακό υποθέτω στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων», από μάρκετινγκ σχίζουν και βάζουν τα γυαλιά σε μπόλικους πτυχιούχους του είδους!

 
      Και ω του θαύματος… πάνω που η απογοήτευση χτύπησε «κόκκινο» και το παιχνίδι έμοιαζε χαμένο… διαβάζω για την Feedback και το υπέροχο σκεπτικό της δράσης «Feeding the 5000» ή «Ταΐζοντας 5000», μια δράση που «τρέχει» παγκόσμια σε μεγάλες πόλεις όλων των ηπείρων και κάνει χειροπιαστή πράξη με πραγματική ΟΥΣΙΑ ένα σπουδαίο μήνυμα: «Απέναντι στη ρατσιστική και σπάταλη καταναλωτική συμπεριφορά, το Feedingthe 5000, προσφέρει ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα σε 5000 πολίτες με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που διαφορετικά θα πετιούνταν λόγω εμφάνισης ή περισσεύματος». Με τη συνδρομή και υποστήριξη παρεμφερών φορέων και πλήθους εθελοντών… τα στραβά αγγουράκια, τα κακοσχηματισμένα καρότα, οι «άτσαλες» ντομάτες, πατάτες, πιπεριές… τέλος πάντων λαχανικά και προϊόντα της φύσης που η… μοίρα στάθηκε σκληρή μαζί τους και δεν τα ευνόησε με «προσόντα βιτρίνας» - προσόντα συνήθως «ύποπτα» αποκτημένα – θα βρουν μια θέση στο πιάτο και όχι στη χωματερή. Συνοδεύοντας επιπλέον το γεύμα με παράλληλες δράσεις που αφορούν στη διατροφική αγωγή παιδιών και ενηλίκων και την ευαισθητοποίηση πάνω στην προκλητική σπατάλη της τροφής… Δίνοντας ταυτόχρονα σοκαριστικά στοιχεία για τον λιμοκτονούντα πληθυσμό παγκόσμια και τα πεταμένα προϊόντα.
 
      Ειλικρινά, διάβασα τρεις φορές το δελτίο τύπου λέξη – λέξη για να πειστώ ότι κατάλαβα σωστά, ότι το «τυράκι» είναι αυθεντικό χωρίς κρυμμένη φάκα. Όταν καίγεσαι στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι.. Πολύ καλό για να είναι αληθινό… Κι όμως, όχι μόνο πείστηκα, όχι μόνο «κούμπωσε» το σκεπτικό στη λογική μου, αλλά επιπλέον ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ! Πέρα από ιδεολογικούς και για προσωπικούς λόγους. Πολλά χρόνια τώρα φωνάζω, γράφω σε όλους τους τόνους (και στην «Κ»), για την τεράστια περιβαλλοντική πληγή της υπερκατανάλωσης, την αλόγιστη σπατάλη, την ΜΟΝΗ υπεύθυνη για τα χάλια του πλανήτη, θεωρώντας όλες τις λοιπές φιλολογίες, ανήθικες υποκρισίες. Κι όσο εγώ έγραφα, απευθυνόμενη σε «ευαίσθητες» περιβαλλοντικές οργανώσεις, άλλο τόσο ένοιωθα να με «γράφουν»… Κι όταν ανακάλυψα ποια είναι η Feedback, ότι μιλάει τη γλώσσα που μιλάω, ότι κάνει σπουδαία πράξη το βαθύ «μου» πιστεύω… πώς να μη συγκινηθώ; Και πώς να μη νοιώσω ντροπή που ΔΕΝ την ανακάλυψα νωρίτερα… έτσι, για παρηγοριά!
 
      Έστω και τώρα, υποκλίνομαι στην ευφυή σύλληψη μιας δράσης που θεωρώ ως την πιο ουσιαστική στον τομέα των αντίστοιχων «περιβαλλοντικών». Γιατί πέρα από την πρακτική χρησιμότητα του «ταΐσματος 5000», πέρα από την ενεργοποίηση εθελοντών για έναν ανθρωπιστικό στόχο, περνάει με τον καλύτερο τρόπο το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ μήνυμα, αυτό που ταλανίζει μια ολόκληρη ανθρωπότητα και έναν ολόκληρο πλανήτη:  την καταπολέμηση της «ρατσιστικής» και σπάταλης καταναλωτικής συμπεριφοράς. «Η σπατάλη τροφίμων, ειδικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε διατροφική ανασφάλεια, είναι ανεπίτρεπτη» σχολιάζει η Ν. Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης. Συγγνώμη για τον αυθορμητισμό, αλλά… κ. Χαραλαμποπούλου σας αγαπώ! Μπορεί να λέτε τα αυτονόητα, αυτά που η τάξη των λαϊκιστών παπαγαλίζει ολημερίς, αλλά η οργάνωσή σας τα έκανε σημαία σε μια παγκόσμια καμπάνια και το κυριότερο, ΠΡΑΞΗ! Μια δράση οργανωμένη με καθαρό και διαφανή στόχο.
 
      Προσωπικά, θεωρώ ΑΝΙΕΡΟ με όλη τη σημασία της λέξης, το πέταμα ενός προϊόντος της γης, της φύσης. Η αλαζονεία του ανθρώπου – χρήστη εν προκειμένω με ξεπερνά! Να θεωρεί «σκουπίδι» τον πολύτιμο καρπό της γης, επειδή δεν έχει την… εμφάνιση που ΑΥΤΟΣ θεωρεί «ελκυστική» ή επειδή με την απληστία του υπερκατανάλωσε και απλά του… περίσσεψε! Όταν δίπλα του εκατομμύρια κολασμένων λιμοκτονούν… Ή ακόμα χειρότερα να χρησιμοποιεί τα πολύτιμα προϊόντα ως μέσο παρανοϊκής αντίδρασης κι εκβιασμού: να  θάβει μαζικά υγιείς καρπούς στη χωματερή, να τους τσαλαπατά στο δρόμο, να χύνει τόνους γάλα μπροστά σε υπουργεία… για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του! Θέαμα αποτρόπαιο και χυδαίο που αγγίζει τα όρια της αρχαίας «ύβρεως» στους θεούς. Να αναγκάζει βάναυσα τη μάνα γη να καταπιεί τα παιδιά της… αυτά που γέννησε με κόπο και του πρόσφερε γενναιόδωρα. Χωρίς ή ίδια να αντιδρά στην παράνοιά του, την καταστροφική και αυτοκαταστροφική συνάμα… Πού είσαι Δία να αμολήσεις με οργή τους κεραυνούς σου;
 
      Φίλε συμπολίτη, δεν θέλω να σε κουράσω με παραπανίσια λόγια. Βλέπεις τα αυτονόητα, έπαψαν από καιρό να είναι τέτοια και τελευταία να (ξανα)ψάχνουμε με αγωνία. Όταν τα βρίσκουμε μπροστά μας ας μην τα προσπερνάμε… Στήριξε την Feedback και τη δράση της με όποιον τρόπο μπορείς και όχι μόνο την Κυριακή στις 9 του Νοέμβρη στο Λευκό Πύργο. Δες το σαν μελλοντική επένδυση για τη γενιά των παιδιών σου.
Και να θυμάσαι τα λόγια του Γκάντι: «ο πλανήτης έχει αρκετά για τις ανάγκες καθενός, αλλά ΟΧΙ για την απληστία του»…

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Κυφωνίδης
Ιωάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή