Ανοίγει ο δρόμος για έργα «πνοής» στα ρέματα της Θεσσαλονίκης

525 Views
Ανοίγει ο δρόμος για έργα «πνοής» στα ρέματα της Θεσσαλονίκης Ανοίγει ο δρόμος για έργα «πνοής» στα ρέματα της Θεσσαλονίκης

 

Ελπίδα για να λυθεί ο «Γόρδιος δεσμός» της αξιοποίησης των ρεμάτων της Θεσσαλονίκης αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΕΥΑΘ Παγίων, όπως αποκαλύπτει το makthes.gr.


«Είμαστε στην τελική ευθεία. Το βλέπουν τώρα οι νομικοί για να το υπογράψουμε», δηλώνει στο makthes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, Πάρις Μπίλλιας. 

Τι προβλέπει το μνημόνιο
Το μνημόνιο «καθορίζει τις μεταξύ μας σχέσεις σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες», ενώ «γίνεται αναφορά σε ό,τι έχει σχέση με τους δήμους, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε είτε με τον κάθε δήμο ξεχωριστά, είτε με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης. Μάλιστα αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου ΠΚΜ-ΕΥΑΘ Παγίων, η οποία προσδιορίζεται λίγο μετά το Πάσχα, υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσουν επαφές με τους δήμους στους οποίους εντοπίζονται ρέματα, ενημερώνει ο ίδιος.

Επιπλέον, το μνημόνιο βασίζεται στον «Καλλικράτη» και το βασικό του στοιχείο είναι ότι ρυθμίζει τα υπάρχοντα ιδιοκτησιακά ζητήματα, λέει ο κ. Μπίλλιας. «Η ΕΥΑΘ Παγίων έχει κάποια ρέματα που είναι στην αρμοδιότητά της. Αυτά τα αποδέχεται και αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης. Αντίστοιχα και εμείς αναλαμβάνουμε τα δικά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης. 

Υπενθυμίζει, δε, ότι τα περισσότερα ρέματα που υπάρχουν μέσα στο δομημένο αστικό περιβάλλον των δήμων, «είναι πλέον κτισμένα όλα αυτά τα ρέματα, είναι κλειστοί αγωγοί και κάποια από αυτά (σ.σ. οι δήμοι) τα έχουν εντάξει στο Κτηματολόγιο», οπότε σε μία ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει και οι δήμοι να αναλάβουν τις αρμοδιότητές τους, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης», μόνο που αυτή τη φορά θα υπάρχει και η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης.

Δυνατότητες να αλλάξει το τοπίο στις πόλεις
Ο τελικός στόχος αυτών των μνημονίων είναι ο κάθε οργανισμός να γνωρίζει ποια ρέματα οφείλει να συντηρεί και στη συνέχεια να γίνονται οργανωμένες προσπάθειες αστικών αναπλάσεων. Σε ρέματα που είναι εντός του πολεοδομικού ιστού, «όπου μπορούμε να καταρτίσουμε μελέτες αστικών αναπλάσεων», οι οποίες χρηματοδοτούνται πλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, εξηγεί ο κ. Μπίλλιας.

Σε ό,τι αφορά τα ρέματα που δεν είναι χτισμένα, το μνημόνιο στοχεύει στη συντήρησή τους, καθώς και στην απομάκρυνση παράνομων καταλήψεων, όπου υπάρχουν, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΥΦΑΝΕΤ, καταλήγει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή