ΣτΕ: «Ναι» στην προσωρινή απομάκρυνση των αρχαίων από σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης

2398 Views
ΣτΕ: «Ναι» στην προσωρινή απομάκρυνση των αρχαίων από σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης ΣτΕ: «Ναι» στην προσωρινή απομάκρυνση των αρχαίων από σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης

 


Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) αποφάσισε την μεταφορά και την επανατοποθέτησή των αρχαίων που βρέθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά το πέρας των εργασιών, σύμφωνα με πληροφορίες.


Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν ενημερωθεί οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή όσοι έκαναν αιτήσεις ακυρώσεως, όπως τα αρμόδια υπουργεία και η Αττικό Μετρό

Η απόφαση αφορά στις αιτήσεις ακύρωσης της υπουργικής απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων ευρημάτων, που κατατέθηκαν από επιστημονικούς φορείς μεταξύ των οποίων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Οι φορείς αυτοί προσπαθεί να προκριθεί η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο κατά την μεταφορά τους.

Μετά την απόφαση του ΣΤΕ, θα προχωρήσουν οι ενέργειες για την μεταφορά τους στο Στρατόπεδο Π. Μελά μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου οπότε και θα επανατοποθετηθούν.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με βάση την ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει ο μηχανικός Δημήτρης Κορρές, η οποία έχει λάβει την έγκριση του ΚΑΣ, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και εκκρεμεί η υπογραφή της από την διοικητική ιεραρχία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου ήρθαν στο φως το 2008.


Από τότε έχουν μεσολαβήσει αμέτρητες συζητήσεις, αποφάσεις, διαφωνίες, συνεδριάσεις και δικαστικές προσφυγές με αποτέλεσμα την μακροχρόνια καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και τον κίνδυνο να χάσει το Ελληνικό Δημόσιο τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ λόγω της λήξη της προθεσμίας παράδοσης.

Το χρονικό περιθώριο που έχει η Αττικό Μετρό για την ολοκλήρωση του έργου είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, στόχος ο οποίος κρίνεται εφικτός.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μετρό Θεσσαλονίκης

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
4.800 ψήφοι. Ανατροπές και εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05
4.800 ψήφοι. Ανατροπές και εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05
με 1 Σχόλια 3036 Views

Ποιες προηγούνται - Μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας και 4.800 ψήφοι ως τώρα ανατρέπουν –ως συνήθως- τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Όμως τίποτα δεν έχει κριθεί. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05 στις 12μμ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή