Τριήμερο εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus στη Θεσσαλονίκη

421 Views
Τριήμερο εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus στη Θεσσαλονίκη Τριήμερο εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus στη Θεσσαλονίκη

 Τριήμερο εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus στη Θεσσαλονίκη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την έναρξη λειτουργίας του δημοφιλούς προγράμματος κινητικότητας φοιτητών ευρωπαϊκών χωρών, Erasmus, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν από κοινού τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων.
 
Οι δράσεις θα αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη, 23 Μαΐου 2017, με την υπαίθρια έκθεση, «Universities’ Fair», στο χώρο μεταξύ της Θεολογικής Σχολής και της ΝΟΠΕ του ΑΠΘ, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.
 
Κατά τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017, θα διεξαχθεί συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο «ΘεςErasmus» και αντικείμενο τις ευκαιρίες κινητικότητας που προσφέρει το πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον 1ο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
 
Οι εορτασμοί για τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus στη Θεσσαλονίκη θα κλείσουν με την ομώνυμη εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9:30 το βράδυ.
 
 
Η ιστορία του Erasmus
 
Το πρόγραμμα Erasmus πρωτολειτούργησε τον Ιούνιο του 1987 ως ένα αυτόνομο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να στηρίξει την κινητικότητα των φοιτητών. Κατά τον πρώτο χρόνο δράσης του προγράμματος συμμετείχαν 11 χώρες και 3.244 φοιτητές. Από τότε το πρόγραμμα έχει υποστεί αρκετές αλλαγές και εντάχθηκε σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
 
Το 1995 εντάχθηκε στο πρόγραμμα Socrates, με στόχο να συμπεριλάβει την κινητικότητα καθηγητών και να διευρύνει την συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η κινητικότητα των φοιτητών παραμένει στην καρδιά του προγράμματος και είναι το πιο δημοφιλές και αναγνωρίσιμο από τα εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
 
Το 2007 το Erasmus πέρασε σε επόμενο στάδιο και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα διά βίου μάθησης «Life Long Learning (LLP/Erasmus)». To LLP/Erasmus έγινε γνωστό ως το πρόγραμμα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εκπαίδευσης, το οποίο συνέβαλε στην επίτευξη ενός βασικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που θα βασίζεται στην γνώση, παρέχοντας στους πολίτες της Ευρώπης εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και ευκαιρίες ανανέωσης αυτής της γνώσης καθόλη την διάρκεια του βίου τους. Σήμερα στο πρόγραμμα Erasmus+ συμμετέχουν 33 ευρωπαϊκές χώρες και το 90% των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Από τις απολογιστικές εκθέσεις τους προκύπτει ότι, περισσότεροι από 200.000 φοιτητές μετακινούνται με το πρόγραμμα κάθε χρόνο ενώ από το 1987 το Erasmus έχει μετακινήσει πάνω από 3.000.000 φοιτητές.
 
Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίασε ένα νέο, μεγάλο πρόγραμμα το Erasmus+, στο οποίο συμπεριέλαβε 6 μεγάλα έργα μεταξύ αυτών και το γνωστό πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών Erasmus από το οποίο δανείστηκαν και το όνομα. Το Erasmus+ έχει εγκριθεί για να εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2020 και στο διάστημα των επτά ετών αναμένεται να συμμετάσχουν στις δράσεις του περισσότεροι από 5.000.000 φοιτητές.
 
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
•Μείωση της ανεργίας, κυρίως των νέων
•Προώθηση της εκπαίδευσης ενηλίκων, κυρίως σε νέες δεξιότητες που απαιτούνται από την αγορά εργασίας
•Ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή δημοκρατία
•Στήριξη της καινοτομίας, της συνεργασίας και των μεταρρυθμίσεων
•Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης σπουδών
•Προώθηση της συνεργασίας και της κινητικότητας με χώρες εταίρους της Ε.Ε.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΑΠΘ

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: το απολαυστικό μιούζικαλ «Mamma mia» στο Ράδιο Σίτυ
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε: το απολαυστικό μιούζικαλ «Mamma mia» στο Ράδιο Σίτυ
με 3 Σχόλια 1759 Views

...για να δείτε για να δείτε το απολαυστικό μιούζικαλ «Mamma mia» με Νάντια Κοντογεώργη, Χρήστος Πλαΐνη, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μουμούρη, Μιχάλη Μαρίνος κ.ά. στο Ράδιο Σίτυ


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη