Παράσταση χορού της Ελεονώρας Σιαράβα στο Metropolitan – The UrbanTheater

615 Views
Παράσταση χορού της Ελεονώρας Σιαράβα στο Metropolitan – The UrbanTheater Παράσταση χορού της Ελεονώρας Σιαράβα στο Metropolitan – The UrbanTheater

 

 

4 & 5 Δεκεμβρίου
MetropolitanTheUrbanTheater
 

Η Ελεονώρα Σιαράβα, χορογράφος που τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μετά από την πρεμιέρα της τελευταίας της δουλειάς The Body andt he Other~ (2020) σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χορού της Ευρώπης, το Tanzhaus NRW στο Düsseldorf, παρουσιάζει το νέο της έργο με τίτλο Who knows where the time goes– potential destination #1


Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2021 στο Θέατρο Ροές στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη στις 4 & 5 Δεκεμβρίου.

Σε μια συνθήκη που ο χρόνος μοιάζει σαν ψευδαίσθηση, άλλοτε να σταματά και άλλες φορές να συμπυκνώνεται ή να διαστέλλεται, το ‘Who knows where the time goespotential destination #1’ είναι μια παράσταση χορού|σωματική εγκατάσταση που επιχειρεί να προσεγγίσει το αμφίσημο σύμπαν που δημιουργείται όταν η έννοια του Χρόνου πλέκεται με την Εικόνα.

Ο χρόνος μπορεί να είναι καταιγιστικός. Μεταμορφώνει εμάς και τον κόσμο που μας περιβάλλει. O χρόνος που ρέει, ο χρόνος που παγώνει και το ζωντανό παρόν.

Πώς μπορεί να εντοπιστεί ο χρόνος στο σώμα καθώς αυτό κινείται σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο; Η κίνηση, μέσα στην εφήμερη μεταλλασσόμενη σκηνογραφία που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του έργου, δημιουργεί εικόνες και χορογραφικά στιγμιότυπα, μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Τελικά, το πού πάει ο χρόνος μοιάζει να έχει σαν απάντηση ότι τριγυρνά κάπου ανάμεσάμας, σε κυκλικές πορείες και ανακυκλούμενες διαδρομές.
 

Σημείωμα της χορογράφου:

 
«Για τον φιλόσοφο Roland Barthes, η ‘Εικόνα’ εμπερικλείει αυτό που ο ίδιος ονομάζει Τρίτο Νόημα. Σύμφωνα με τον Barthes, μία φωτογραφία εμπεριέχει πάντα μια σκοτεινή, ομιχλώδη περιοχή που δεν μπορεί να αποδοθεί λεκτικά, που ξεφεύγει της γλώσσας, είναι ανεξάντλητη και άπειρη με πολλαπλά νοήματα και αναφορές. Επιχειρώντας μια αναλογία με τις παραστατικές τέχνες, θα ήταν δυνατόν το μάτι του θεατή να παρομοιαστεί με τον φακό μιας κάμερας;Και πώς αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται στη σκηνή –τα σκηνικά συμβάντα- μπορεί να καταγράφεται ως μια υποκειμενική εικονική αποτύπωση με ομιχλώδη σημεία;
 
Για τη μεταφορά του πλέγματος εικόνας και χρόνου η παράσταση βασίζεται στην κατασκευή και χρήση μιας εφήμερης, ζωντανής, μεταλλασσόμενης σκηνογραφίας, που περιλαμβάνει απλά υλικά ως σκηνογραφικά αντικείμενα. Στόχος είναι η συνεχής αποδόμηση και μεταμόρφωση του χώρου σε διαφορετικές χρονικές συντεταγμένες. Το κοινό παρακολουθώντας τους performers και την επίδρασή τους στον χώροκαλείται να στοχαστεί πάνω στο εφήμερο, στη ζωντανή μνήμη, στην εικόνα ως αποτύπωμα του χρόνου».
Ελεονώρα Σιαράβα

Μέρος της χορογραφικής έρευνας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο καλλιτεχνικής φιλοξενίας στο SE.S.TA Centerfor Choreographic Development (Πράγα, 2019).

 

Συντελεστές της παράστασης
Σύλληψη- Χορογραφία- Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελεονώρα Σιαράβα
Χορεύουν: Μίνα Ανανιάδου, Νικολέτα Καρμίρη, Ναταλία Μπάκα
Μουσική: Σάββας Μεταξάς
Επιμέλεια σκηνικού & κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου:  Σοφία Θεοδωράκη
Φωτισμός: Μίλτος Αθανασίου
Βοηθός παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου
Κινηματογράφηση-Φωτογραφίες: Αλέκος και Χρήστος Μπουρελιάς
Παραγωγή: Per_Dance Choreographic Research Plarform
 
 
Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2020-2021
 
 
Πληροφορίες Παράστασης
 
4&5 Δεκεμβρίου | ώρα έναρξης 20.00|Metropolitan-The UrbanTheater
Βασ. Όλγας 65 &Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη
 
Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
 

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ
 
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr
 
Στοιχεία επικοινωνίας-κρατήσεις: infoperdance@gmail.com
 
Post-Performance Talk:
Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, μετά το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στη δημιουργική ομάδα και το κοινό.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή