ΟPEN HOUSE THESSALONIKI 2014. AΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

261 Views
 ΟPEN HOUSE THESSALONIKI 2014.  AΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟPEN HOUSE THESSALONIKI 2014. AΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟPEN HOUSE THESSALONIKI 2014  - AΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Open House Thessaloniki 2014, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην πόλη της Θεσσαλονίκης το τριήμερο 14, 15 και 16 Νοεμβρίου, καθώς πραγματοποιήθηκαν 26.000 επισκέψεις στους 63 χώρους που συμμετείχαν στο τριήμερο πρόγραμμα αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων.
 
26.000 επισκέψεις, 330 εθελοντές, 14 υπεύθυνοι περιοχής, πάνω από 30 χορηγοί-φορείς-υποστηρικτές, πάνω από 60 ιδιοκτήτες και αρχιτέκτονες, 60 και παραπάνω σημεία στην πόλη! Αριθμοί που δίνουν το στίγμα της αποδοχής και της αγάπης που τυγχάνει ο θεσμός του Open House Thessaloniki.
 
Το σαββατοκύριακο 15 και 16 Νοεμβρίου είδαμε να σχηματίζονται ουρές αναμονής έξω από τα κτίρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και άτομα όλων των ηλικιών να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους. Είναι συγκινητικό, ακόμα, το γεγονός ότι ήρθε κόσμος από άλλες πόλεις και χώρες προκειμένου να γνωρίσει τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο αυτής της δράσης. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που το Open House έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού, τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων και με την ευκαιρία αυτή καλούνται να δουν την πόλη με μια άλλη ματιά. Μπορούν δηλαδή να (ανα)γνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν εκ νέου τη Θεσσαλονίκη. Αυτός είναι εξάλλου και ο βασικός στόχος της εκδήλωσης, η εξοικείωση μας με την αρχιτεκτονική και πιο συγκεκριμένα η γνωριμία μας με την αρχιτεκτονική που μας περιβάλλει.
 
Ο κατάλογος των χώρων που άνοιξαν τις πόρτες τους περιελάμβανε μια μεγάλη ποικιλία από: μνημεία ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά ως κτίρια σύγχρονα, ιδιωτικά και δημόσια, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, μουσεία, ξενοδοχεία, χώρους πολιτισμού.

Όλοι αυτοί οι χώροι «απλώνονται» σε ολόκληρη την πόλη - από τον πυρήνα της, το κέντρο, την γραφική Άνω Πόλη, την άλλοτε συνοικία των Εξοχών, μέχρι και τα σύγχρονα προάστια. Καλύπτεται δηλαδή το ευρύ αρχιτεκτονικό φάσμα της πόλης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των αιώνων, σε μια πόλη 2.330 ετών, πλούσια σε πολιτισμικές εκφάνσεις.

Γι’ αυτό, οι επισκέπτες είχαν να επιλέξουν από μια μεγάλη γκάμα κτισμάτων, ώστε να διαλέξουν τελικά τους χώρους που εμπίπτουν στα δικά τους ενδιαφέροντα. Άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφθούν χώρους που ανοίγουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά στο κοινό, κυρίως ιδιωτικούς, και άλλοι να γίνουν τουρίστες στην πόλη τους, επισκεπτόμενοι για παράδειγμα την Αρχαία Αγορά, τον Λευκό Πύργο, τη Ροτόντα, την κρύπτη του Αγ. Ιωάννη, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Γενί Τζαμί, τη Βίλλα Μπιάνκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μέγαρο Μουσικής.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε, πέρα από το διήμερο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο για το ευρύ κοινό, οργανωμένες ξεναγήσεις για μαθητές και σπουδαστές στις 14 Νοεμβρίου, ξενάγηση στο Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος για προσκεκλημένους αρχιτέκτονες, πάρτι λήξης και τον καθιερωμένο πια διαγωνισμό φωτογραφίας SΟΝΥ στο Ιnstagram, στη διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν στιγμές από το project, μέσα από τη δική τους ματιά.
 
Για πρώτη φορά φέτος λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο (info kiosk) στο κέντρο της πόλης, το οποίο για μια εβδομάδα έγινε το σημείο συνάντησης για τους εθελοντές, τους αρχιτέκτονες και τους επισκέπτες του Open House Thessaloniki 2014. Εκεί το κοινό είχε την ευκαιρία να πάρει πληροφορίες για τη δράση και να αποκτήσει τα προϊόντα της, ενισχύοντας την και οικονομικά.
Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που τίμησε με τη συμμετοχή του, την παρουσία του και την καλή του διάθεση τον θεσμό του Open House και φέτος.
Ευχαριστούμε όλους τους φορείς, υποστηρικτές και χορηγούς για την ηθική αλλά και οικονομική υποστήριξη που μας παρείχαν με τις δωρεές τους, διαφορετικά, η υλοποίηση του Open House δε θα ήταν εφικτή.
Ξεχωριστή μνεία όμως πρέπει να γίνει για τους εθελοντές μας, που αποτελούν και την κινητήριο δύναμη αυτής της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δράσης. 330 άξιοι εθελοντές, με ζήλο και ενθουσιασμό, έδωσαν πνοή στο όλο εγχείρημα και αποτέλεσαν παράδειγμα για όλους, προάγοντας τον πολιτισμό και βέβαια ιδανικά που τόσο μεγάλη σημασία έχουν στις μέρες μας.
Ακόμα καλύτερες διοργανώσεις του Open House έρχονται το επόμενο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και ακόμα νωρίτερα, την άνοιξη του 2015 στην Αθήνα! Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας σύντομα!

Η ομάδα του Open House
www.openhousethessaloniki.gr
info@openhousethessaloniki.gr
Facebook: Open House Thessaloniki
Twitter: @OpenHouseThessaloniki
Instagram: openhousethessaloniki


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Θεσσαλονίκηδράσειςχώροι

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή