Πλούσια λαϊκή παράσταση ο «Αλέξης Ζορμπάς» με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Είδαμε και σχολιάζουμε.

649 Views
Πλούσια λαϊκή παράσταση ο «Αλέξης Ζορμπάς» με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Είδαμε και σχολιάζουμε. Πλούσια λαϊκή παράσταση ο «Αλέξης Ζορμπάς» με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Είδαμε και σχολιάζουμε.

 Πλούσια "λαϊκή" παράσταση ο «Αλέξης Ζορμπάς» με τον  Γρηγόρη Βαλτινό. Είδαμε και σχολιάζουμε.

Μπορεί τον Καζαντζάκη να μην τον ανακάλυψε το θέατρο, το «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» για το 2017 όμως, είναι γενικά μια καλή αφορμή να δούμε αρκετές παραστάσεις που κείμενα του κρητικού συγγραφέα έγιναν θεατρικές παραστάσεις για ένα, δύο, ή περισσότερα πρόσωπα. Καλή ώρα ο «Αλέξης Ζορμπάς» που κάνει τον γύρω της Ελλάδας σε μια πλούσια καλοκαιρινή παραγωγή των αδελφών Τάγαρη και με κεντρικό πρωταγωνιστή τον δημοφιλή Γρηγόρη Βαλτινό.  Αυτή τη «μεγάλη» παράσταση είδαμε τη περασμένη εβδομάδα (24/7) στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Όπου οι δρόμοι δυο εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων συναντιούνται για να συνεργαστούν επαγγελματικά και εν συνεχεία να δεθούν παντοτινά με μια φιλία ζωής …
κ
Ο Αλέξης Ζορμπάς ίσως να θεωρείται το πιο δημοφιλές βιβλίο του Ν.Κ. Λέω ίσως, καθώς και ο «Χριστός Ξανασταυρώνεται» έχει τη ίδια απήχηση αλλά με το κινηματογραφικό εκτόπισμα που πήρε από την ταινία του Κακογιάννη, το θρυλικό συρτάκι του Θεοδωράκη και με τον Αντονι Κουίν να υποδύεται τον ήρωα του έδωσε μυθικές διαστάσεις μένοντας στην ιστορία και στις καρδιές μας.
 
Τουναντίον θεατρικά δεν αποδόθηκε όπως του άξιζε και όσες παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν, όχι πολλές, δεν είχαν τη μαζική κυρίως καλλιτεχνική αποδοχή. Ένας τόσο ανοιχτός χαρακτήρας, έξω καρδιά που λέμε, λαϊκά φιλοσοφημένος, ντόμπρος αλλά και μπαγαμπόντης, θεωρώ στα τόσα χρόνια ο αληθινός του χαρακτήρας παρεξηγήθηκε εμπορικά. Μόνο αν διαβάσει κανείς το βιβλίο του Καζαντζάκη θα καταλάβει περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Βέβαια η οπτική και ο στόχος μιας θεατρικής παράστασης δεν είναι να μεταφέρεις πιστά το βιβλίο στη παράσταση, άσε που δεν γίνεται, πόσο δε περισσότερο όταν αυτή δημιουργήθηκε για να απευθυνθεί σε πλατύ κοινό.
 
Με το σκεπτικό αυτό, του λαϊκού θεάματος, ο καλός σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής είχε στα χέρια του μια βατή διασκευή, έναν καλό ηθοποιό για πρωταγωνιστή και ένα πλήθος άλλων συντελεστών για να κάνει πράξη στα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδος τον δικό τους θεατρικό Αλέξη Ζορμπά. Ο Φασουλής στα «παραδοσιακά» είναι πλέον μάστορας. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει και με ότι έχει καταπιαστεί τα τελευταία χρόνια, το αποτέλεσμα δικαιώνει την κατηγορία «γεμάτο θέαμα». Αυτό σημαίνει, για να τα λέμε και πιο ξεκάθαρα: όπου του επιτρέπεται σοφή διδασκαλία ηθοποιών, σωστή τοποθέτηση τους στη σκηνή, αυτοπεποίθηση ρόλου, άρα καλές ερμηνείες, ενώ όμορφο κλίμα και ροή καθώς και ατμόσφαιρα εποχής ακολουθούν ή πιο σωστά συνυπάρχουν στην παράσταση. Σε όλα τα παραπάνω πέτυχε και φάνηκε από τα πρώτα λεπτά.
 
Ερμηνευτικά στον κεντρικό ρόλο υπάρχει ένα όνομα «βαρύ» που λέγεται Γρηγόρης Βαλτινός. Για πολλούς σιγουράκι και δεν θα έχουν άδικο. Η καριέρα του έχει χτιστεί από σπουδαίους ρόλους και σημαντικές εμφανίσεις σε όλα τα είδη θεάματος. Παράλληλα στον κόσμο είναι απίστευτα αγαπητός ενώ η δημοφιλία του δεν οφείλεται ευτυχώς σε πάσης φύσεως «περαντζάδες», αλλά κυρίως στις σωστές επιλογές, είτε ως θιασάρχης, είτε ως μέρος ενός συνόλου.  Ως Ζορμπάς δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Το καλό με τον Βαλτινό είναι πως δεν βαριέσαι να τον βλέπεις ποτέ στη σκηνή. Εχει ποιότητα, ήθος, λάμψη και εκτόπισμα μεγάλου ερμηνευτή. Σύμφωνα πάντα με αυτό που πρέσβευε η παράσταση και έτσι όπως ο περισσότερος κόσμος έχει στη μνήμη του τον ήρωα του Καζαντζάκη, υπήρξε ένας ωραίος, πληθωρικός Ζορμπάς.
 
Η παρουσία της Ναταλίας Δραγούμη στο ρόλο της ωραίας χήρας που όλο το χωριό τα βάζει μαζί της, υπήρξε η μεγάλη –απρόσμενη- θετική έκπληξη της παράστασης. Δεν την έχουμε δει ποτέ μα ποτέ να ερμηνεύει τόσο πειστικά, τόσο εξαίρετα, με τόση ευαισθησία, μια ελκυστική και τσαμπουκαλού χήρα και ταυτόχρονα να έχει μέτρο και συναίσθημα μεταφέροντας το με ακρίβεια, άρα κατανόηση/συμπάθεια στον θεατή. Μπράβο της, με την ευχή να είναι πιο προσεκτική στις επόμενες επιλογές της.
 
Όπως και από την Ταμίλα Κουλίεβα δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο καθώς πρόκειται για μια αποδεδειγμένα καλή ηθοποιό και για άλλη μια φορά το απέδειξε και σε αυτή την παράσταση όπου ως Μαντάμ Ορντάνς άρεσε πολύ και ενθουσίασε.
 
Πολύ καλός ο Τάκης Παπαματθαίου ως τρελός του χωριού, εμφανισιακά όσο και ερμηνευτικά, έξοχα «έδεσαν» στα δραματικά τους Νίκος Βερλέκης και Ρένος Ρώτας, πατέρας και γιος στον «Ζορμπά» και οριακά καλός ο Μέμος Μπεγνής. Την φάτσα την έχει, την κορμοστασιά επίσης, γενικώς ένα καλό φιζίκ, μα ερμηνευτικά δεν κατάφερε να αποδώσει εντελώς την άγνοια, την έκπληξη, την ευαισθησία και την υπόσταση του ρόλου που θέλει έναν πλούσιο να αποδέχεται έναν αλλοπρόσαλλο φίλο και μια περιοχή από άλλο πλανήτη…  
 
Μια χαρά λοιποί λεβέντες και λεβέντισσες, ήτοι: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου,  Μαριαλένα Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, Νικορέστης Χανιωτάκης, Χριστίνα Ψάλτη.
 
Ένα πλούσιο για περιοδεία μεγάλο σκηνικό, τα επίσης πλούσια και καλοφτιαγμένα κοστούμια και όμορφες χορογραφίες με την υπογραφή σπουδαίων επαγγελματιών όπως είναι των Μανόλη Παντελιδάκη, Δημήτρη Παπάζογλου και Ντένης Βαχλιώτη, να συμβάλουν σε οπτικό οφθαλμόλουτρο. Και βέβαια παρούσες οι υπέροχες, αθάνατες μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το συρτάκι του Ζορμπά όπως αναμενόταν ξεσήκωσε τα πλήθη, δις.

Θέλετε πλην [-];

Ο.κ., διαρκεί 140 λεπτά χωρίς διάλειμμα και είναι από τις φορές που το θέλει η ψυχούλα σου αλλά και ο ποπός σου…
 
Η διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, τίποτα ιδιαίτερο, σχεδόν επίπεδη κρατώντας κυρίως τα βασικά στοιχεία/χαρακτηριστικά…
 
Μεγάλη έμφαση και έκταση στην Μαντάμ Ορντάνς, δεν χρειαζόταν, αλλά καταλαβαίνουμε το σκαμπρόζικο της υπόθεσης...
 
Εν ολίγοις [=]
Πλούσια λαϊκή παράσταση για όλη την οικογένεια. Θα περάσετε καλά, αυτό είναι βέβαιο.
 
Βαθμολογία
6,5 στα 10
 
Πληροφορίες για τη παράσταση + πρόγραμμα περιοδείας ΕΔΩ
.
Δείτε & αυτά:

-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2017. [Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος & Σεπτέμβρης] Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ και άλλα πολλά. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΔΩ
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2017: Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες -ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές θεατρικές περιοδείες 2017 - ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές Συναυλίες 2017 -ΕΔΩ
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα. Πρόγραμμα παραστάσεων -ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ - ΕΔΩ
-Σινεμά με Θέα 2017 στο Μέγαρο Μουσικής: Πρόγραμμα προβολών – Ταινιών -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2017 -ΕΔΩ
;
Advertisement

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Με τη σιωπή»: Μια σπουδαία παράσταση, αυτό που λέμε «καλό θέατρο». Τηλε-είδαμε & Σχολιάζουμε.
«Με τη σιωπή»: Μια σπουδαία παράσταση, αυτό που λέμε «καλό θέατρο». Τηλε-είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 1456 Views

 Μια παράσταση δεμένη, με συνοχή, με περιεχόμενο, μια παράσταση επιπέδου, που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Είναι αυτό που λέμε «καλό θέατρο»… Είδε η Άννια Κανακάρη και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή