Μουγκάνισμα δεύτερο: Το παιχνίδι της σφαγής – είναι πόκερ-

3653 Views
Μουγκάνισμα δεύτερο: Το παιχνίδι της σφαγής – είναι πόκερ- Μουγκάνισμα δεύτερο: Το παιχνίδι της σφαγής – είναι πόκερ-

 .

ΦΩΝΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ
Από τον Δημήτρη Χατζηθεοδοσίου.
.
[Δωμάτιο με τοίχους ακαλαίσθητα βαμμένους σε ώχρα-ρόζ χρώμα. Τραπέζι πόκερ που φωτίζεται από κρεμαστό με αλυσίδα φωτιστικό από κάποιο ταβάνι. Τέσσερα πρόσωπα κάθονται από την μία πλευρά του τραπεζιού, φορούν λευκές μάσκες με γωνιώδη και απότομα χαρακτηριστικά. Φορούν κουστούμια με γραβάτες διαφορετικού χρώματος. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αν είναι άνδρες ή γυναίκες. Από την άλλη πλευρά κάθεται ο ντήλερ, πλάτη στο κοινό που δεν βλέπει το πρόσωπό του. ]
 
ΠΡΟΣΩΠΑ
Ροζ
Μπλέ
Κόκκινο
Ριγέ
Ντήλερ
 
ΡΙΓΕ: Θα μας χαλάσει το παιχνίδι.
ΡΟΖ: Ταιριάζει όμως, αδιαμφισβήτητα.
ΡΙΓΕ: Δεν ελέγχεται, έχει και έπαρση το καθικάκι.
ΜΠΛΕ (που δεν μπορεί να σταματήσει να κουνάει το χέρι του) : Να λείπουν αυτά. Το παιχνίδι είναι αυτό που είναι, και ο αυτός είναι εκτός. Δεν θα κάνω το σκαλάκι κανενός. Που αλλού έχουμε να βγάλουμε υποχρέωση;
ΡΟΖ: Ξέρω κάποιον που..
ΡΙΓΕ (διακόπτοντας τον): Όχι, ξέρω κάποιον που είναι ίδιος στο στύλ, ίδιος σου λέω, είναι ότι πρέπει.
ΡΟΖ (γυρνά και κοιτά πρός το ΡΙΓΕ): Δε νομίζεις ότι το παρατραβάς;
ΝΤΗΛΕΡ: Πλέης γιουρ μπέτς πλίζ.
ΡΙΓΕ: Ρέηζ
ΚΟΚΚΙΝΟ: Τα βλέπω.
ΜΠΛΕ (αδιάφορα): Μέσα
ΡΟΖ (περιπαικτικά) Μέσα και γώ.
ΝΤΗΛΕΡ: Πολύ ωραία, ανοίξτε τα φύλλα σας.
ΚΟΚΚΙΝΟ: Δέκα και άσσος
ΝΤΗΛΕΡ: Δύο ζευγάρια
ΜΠΛΕ: Δέκα και δύο
ΝΤΗΛΕΡ: Δύο ζευγάρια αλλά χαμηλότερης αξίας. Ο άσσος κερδίζει.
ΡΟΖ: Χά, δυό βαλέδες!
ΝΤΗΛΕΡ: Τριπλέτα βαλέ, κερδίζει.
ΡΙΓΕ: Ησυχάστε τώρα να δείτε πώς παίζεται. Ντάμα και Παππάς. Κέντα    ! Κερδίζω!
ΝΤΗΛΕΡ: Μισό λεπτό. Το δεύτερο φύλλο σας δεν είναι παππάς! Βλέπετε; Είναι βαλές σπαθί.. Ένα ζευγάρι. Η τριπλέτα κερδίζει.
ΡΟΖ: Είδες που σου το είπα;
ΡΙΓΕ : Δεν έχει καμία σημασία. Πάλι όλα τα μικρά εγώ θα τα μαζέψω.
ΡΟΖ: Αν δεν σου την φέρει αλλιώς... (Το ΡΟΖ κοιτάζει κλεφτά προς το ΚΟΚΚΙΝΟ) Στο κάτω κάτω, παιχνίδι ενηλίκων είναι το πράγμα..
ΜΠΛΕ: Μπορεί να μην μου βγήκε, αλλά και πάλι ποιος ασχολείται; Το χρήμα θα προσγειωθεί στην αγκαλιά μου ενώ θα πίνω δροσερή πίνα κολάντα απολαμβάνοντας μουσικές του Ροσσίνι.
ΡΙΓΕ (ιδιωτικά): Ποιος θα το κατευθύνει εκεί δεν υπολόγισες όμως...
ΝΤΗΛΕΡ: Μπίγκ μπλάϊντ το Κόκκινο, σμόλ μπλάηντ το ΡΟΖ. Πλέης γιουρ μπέτς πλίζ
(Το ΡΟΖ χαϊδεύει το κόκκινο κάτω από το τραπέζι. Το ΚΟΚΚΙΝΟ, αν και ενοχλημένο, παραμένει ψύχραιμο. Το δωμάτιο σκοτεινιάζει και μόνο ένα μυστήριο ηλεκτρίκ φώς σαν λάμψη υπάρχει πίσω από το τραπέζι, ενώ παγώνουν όλοι. Το ΡΟΖ σηκώνεται)
ΡΟΖ: νομίζατε ότι μπορείτε να με τελειώσετε έτσι; Να με πετάξετε στην άκρη σαν καμιά παλιόκουκλα; Δεν παραγκωνιζόμαστε.. Κυρίες μου. Είμαστε λαγεώνα. Ο ιός που θα καταπιεί το σινάφι σας, είμαστε το αδηφάγο γαργαλητό στο υπογάστριο που συνδέει νού, προστάτη και πρωκτό – κενό. Ένα κενό που δεν γεμίζει είναι η άθλια ζωή μας, και καταπίνει τα πάντα στο έντερο σαν βόρβορος.
(η φωνή του ΝΤΗΛΕΡ αντηχά σαν από χαλασμένο τρατζιστορ) : ΠΛΕ-ΗΣ ΓΙ-Ο-ΟΥΡ ΜΠΕ-ΤΣ ΠΛΙ-ΙΖ
ΡΟΖ: Όλα για όλα. Σε φαντάζομαι (στο ΚΟΚΚΙΝΟ) με κομπινεζόν. Έλα, έλα να τους τα πάρουμε όλα.
ΚΟΚΚΙΝΟ: (ψιθυρίζοντας) Σε σε δύναμαι, μεγιστε μεγίστων, θέλημα αγαθό, στον λάκκο των φιδιών.
(Το ΡΟΖ τοποθετεί ένα περίεργο ρούχο στο ΚΟΚΚΙΝΟ που στέκει κόντρα φωτισμένο θυμίζοντας σκιάχτρο, βασίλισσα εποχής και σαμουράι ταυτόχρονα. Παγώνουν)
ΜΠΛΕ (ξεπαγώνοντας) : Δεν έφτασα εδώ για να μου την βγούνε παιδαρέλια και δικές μας. Ο αγκώνας μου το μέγιστο εργαλείο. (όσο μιλάει το φώς θαμπώνει και εστιάζει διαδοχικά, ενώ το χέρι του ΜΠΛΕ ολοένα και τρέμει περισσότερο) Θα τελειώσετε για να περάσει το σπέρμα μου (και εμφανίζει ένα καλάθι που συνδέεται με ένα καλώδιο – ομφάλιο λώρο με το σώμα της καθώς σηκώνεται) , θα κυριαρχήσει στην απαράδεκτη γενιά σας και θα εκδικηθώ για τότε για τα σπασμένα όνειρα που μου φορτώσατε αναιδέστατα παιδάκια.
(Το ΡΙΓΕ ξεπαγώνει. Πλησιάζει το ΜΠΛΕ από πίσω ήσυχα και ετοιμάζεται να του καρφώσει ένα μαχαίρι. Κοντοστέκεται και κοιτά τον σαμουράϊ και το ΡΟΖ παγωμένους.)
ΡΙΓΕ: Και γιατί καλό μου να μην τελειώνεις μια ώρα αρχύτερα την δουλειά; Άλλωστε κάποιοι , κάποιοι είναι επικίνδυνοι διότι δεν ξέρουν πως παίζεται το παιχνίδι!
ΜΠΛΕ: Πιό παιχνίδι;
ΡΙΓΕ: Της σφαγής καλή μου! Κοίτα! (δίνει το μαχαίρι στο ΜΠΛΕ και πλησιάζει το ΚΟΚΚΙΝΟ)
ΡΙΓΕ (με εμφανή ειλικρίνεια): Τι μου λές ΚΟΚΚΙΝΟ μου! Έτσι σου φάνηκε ε; Μα, είναι δυνατόν; Ζήτησες από το ΜΠΛΕ να πρωτοστατήσεις εσύ ε;
ΚΟΚΚΙΝΟ: Ασφαλώς το ήξερες.
ΡΙΓΕ: Στο λόγο μου, δεν είχα ιδέα. Δεν μπλέκομαι εγώ με αυτά τα πράγματα. Εγώ καμιά κουβέντα να κάνω τίποτα άλλο.
ΝΤΗΛΕΡ: ΦΛ-ΟΟΣ ΣΤ-Ο ΚΟΚ-ΚΙ-ΝΟ
ΡΙΓΕ (στο ΜΠΛΕ που πλησιάζει) : Κατάλαβες τώρα; Ολο δικό σου.. (παραμερίζει)
(το φώς γίνεται παγωμένο μπλέ. Το Κόκκινο ακίνητο. Το ΜΠΛΕ πλησιάζει το μαχαίρι περίπου κοντά στην βουβωνική χώρα του ΚΟΚΚΙΝΟΥ , όπως τοποθετείται κάτω από το φόρεμα. Το χέρι του ΜΠΛΕ τρέμει εμπρός πίσω μαζί με το μαχαίρι)
ΚΟΚΚΙΝΟ: Ευχαρίστησίς μου. (πιάνει το χερι του ΜΠΛΕ και παίρνει το μαχαίρι. Αγκαλιάζει το ΜΠΛΕ και καρφώνει το μαχαίρι αργά και βασανιστικά στην πλάτη του μέχρι να ξετρυπήσει το στέρνο του.)
ΝΤΗΛΕΡ: ΦΛΟ-ΟΣ ΣΤΟ ΜΑΥ-ΡΟ
(το ΡΙΓΕ γελάει δυνατά με ένα απαίσιο γυναικείο κακάρισμα)
.

.

ΡΙΓΕ: ΡΟΖ μου! Από εμένα ότι θέλεις !
ΡΟΖ: να μου λείπουν οι βοήθειες. Μείς δουλεύουμε εδώ πέρα.
ΡΙΓΕ: Ναι, αλλά τι λές για αυτά; (και του δείχνει μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα)
ΡΟΖ: !
ΡΙΓΕ: Όλα δικά σου, αν..
ΡΟΖ: Δεν κάνω πράγματα που δεν εγκρίνω..
ΡΙΓΕ: Άκου πρώτα! Θέλω απλώς .. Ν’ αφήσεις το ΚΟΚΚΙΝΟ.
(Το ΡΟΖ δεν αποκρίνεται. Κοιτάζει λίγο γύρω του. Έπειτα βγάζει το φόρεμα από το παγωμένο ΚΟΚΚΙΝΟ το οποίο μένει με εκτεθειμένο γυμνός την σκηνή το Ερμαφρόδιτο σώμα του. ΤΟ ΡΟΖ παίρνει έπειτα την βαλίτσα με τα χρήματα, κατεβαίνει από την σκηνή και κρύβεται ανάμεσα στο κοινό αφαιρώντας την μάσκα του)
ΝΤΗΛΕΡ: Φ-Ο-Λ-ΝΤ
ΡΙΓΕ: Είδες; Που θέλησες να το παίξεις δυνατός; (γελάει) Δεν μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες! Πρέπει να παίξεις με αυτούς! Πόκερ! Και τώρα τελειωνεις..
ΝΤΗΛΕΡ : Ο-Λ   Ι-Ν!
(Το ΡΙΓΕ πλησιάζει με γυναικεία προκλητικότητα το ΚΟΚΚΙΝΟ. Το τραβάει προς το τραπέζι όπου το ξαπλώνει και αρχίζει να το διαμελίζει με μεγάλα τραπουλόχαρτα. Το κάθε κομμάτι που κόβει είναι ένα μέλος από μία μαριονέτα)
ΝΤΗΛΕΡ: Στρέητ φλός (και επανέρχεται το φώς του δωματίου και η φωνή του)
ΡΙΓΕ: Όλα δικά μου! Χα, νίκησα! Δώσε μου την μπάγκα!
(Ο ΝΤΗΛΕΡ τότε γυρίζει, τραβάει ένα πιστόλι και εκτελεί εν ψυχρό το ΡΙΓΕ. Γυρίζει προς το κοινό, και φαίνεται το καταΚΟΚΚΙΝΟ από αίματα πρόσωπό του με ένα σαρδόνιο βουβό χαμόγελο και βλέμμα φλεγόμενο και αποφασισμένο. )
ΝΤΗΛΕΡ: Φλός ρογιάλ.
(Ο ΝΤΗΛΕΡ μαζεύει την Μπάνγκα και φορά μια καμπαρντίνα. Κατεβαίνει από την σκηνή και κατευθύνεται προς την έξοδο . Κοντοστέκεται κοντά στην θέση που κάθισε ο ΡΟΖ. Κοιτάζει κάτι και συνεχίζει. Βγαίνει από την έξοδο και αμέσως ξαναμπαίνει και πυροβολεί στο κεφάλι τον ανακατεμένο με τον κόσμο (και ανακουφισμένο ΡΟΖ) του οποίου το κεφάλι εκρήγνυται και γεμίζει αίματα το κοινό. Κατευθείαν αρχίζει το “The devil you know, της Kovacs”)

FIN

The devil you Know :
.

.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Δημήτριος Χατζηθεοδοσίου
Δημήτριος Χατζηθεοδοσίου
Ο Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου είναι μονομάχος της καρδιάς. Αγωνίζεται για την επικράτηση των ιδανικών της αισθητικής, της αρμονίας, του έρωτα και ενός ιδιότυπου ρομαντικού κλασικισμού που χαρακτηρίζει τις επιλογές του. Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη και με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς του Θεάτρου, των Τεχνών και της Οικονομικής, δραστηριοποιείται στο Θεάτρο και τον ακτιβιστικό κοινωνικό βίο. Συνιδρυτής και πρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου θεάτρου και τέχνης ΔΥΙΟΣΚΟΥΡΟΣ ΦΟΙΝΙΞ, παραγωγός και σκηνοθέτης των αξιομνημόνευτων παραστάσεων «ΜΑΚΜΠΕΤΤ» Ionesco και «ΜΠΡΑΝΤ» του Ερρίκου Ίψεν, το οποίο μάλιστα ανέβασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για το οποίο τιμήθηκε με τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας και Α΄ανδρικού ρόλου από τα θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης 2018, αλλά και είς εκ των πρωταγωνιστικών συντελεστών των επιτυχημένων παιδικών παραστάσεων «Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο δέρας» ώς Κένταυρός Χείρον και Ηρακλής και «Ο Θησέας στην Χώρα των ταύρων» σε πολλαπλούς ρόλους. Γνωστός και από την αρθρογραφία του στην πολιτιστική ιστοσελίδα «Κουλτουρόσουπα».

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή