Τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικών έργων για το 2014

640 Views
Τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικών έργων για το 2014 Τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικών έργων για το 2014

Τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικών έργων για το 2014

Τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικών έργων έτους 2014 ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα βραβεία αναλυτικά

Διαγωνισμός κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου

Η επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου αποτελούμενη από τους κ.κ. Νίκο Διαμαντή  ως πρόεδρο, Αμαλία Κοντογιάννη, Ειρήνη Πιττακή, Γρηγόρη Ιωαννίδη και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη ως μέλη, αξιολόγησε τα 80 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό και απένειμε ομόφωνα το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στον Χαράλαμπο Γιάννου για το έργο του  «Πείνα», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νόβα 44». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι πέντε χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, απένειμε ομόφωνα δύο επαίνους.

Στον Αντώνη Παπαιωάννου για το έργο του «Μια καλή είδηση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «ΡΩΜΟΣ» και στον Γιάννη Φίλια για το έργο του «Φωτιά στις πιρόγες»,  που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Σαγαρίλλος».

Τέλος, η επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να κάνει ειδική αναφορά σε πέντε έργα ξεχωρίζοντάς τα από τα υπόλοιπα, τα οποία διακρίνονται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας και από νεωτερικότητα τόσο στη θεματική τους όσο και  στο θεατρικό χειρισμό τους.

Τα έργα αυτά είναι τα:

«Κοιμήσου Μικρούλα/Κοιμήσου» της Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Λαρς Ακίν».

«Μόντι» του Νίκου Καμτσή, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Μιλτιάδης».

«Undone» του Μιχαήλ Άνθη, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Στυλιανού».

«Το νησί των τυφλών ή αλλιώς... ”Ανακαλύψτε τους αισιόδοξους”» της Νίκης Ράπτη, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Σεμπάστιαν».

«Αλφονσίνα H2O» του Διαμαντή Γκιζιώτη, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Κύριος Όλα».

Η επιτροπή δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι μεγάλος αριθμός από τα υποβληθέντα στο διαγωνισμό έργα χαρακτηρίζονται από εύκολο τηλεοπτικό χειρισμό, φιλολογικές προσεγγίσεις και  αδυναμία εξεύρεσης και συνομιλίας με σημαντικά θέματα.

Διαγωνισμός κρατικού βραβείου για νέους θεατρικούς συγγραφείς

Η επιτροπή κρατικού βραβείου για νέους θεατρικούς συγγραφείς αποτελούμενη από τους κ.κ. Σάββα Κυριακίδη ως πρόεδρο, Λεία Βιτάλη, Έλενα Πέγκα, Γαρυφαλλιά Μελεμέ και Ιωάννη Καλαβριανό ως μέλη, αξιολόγησε τα 77 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό και απένειμε κατά πλειοψηφία το κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς στον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη για το έργο του «Η Θέση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δήμος Θάλλης». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, απένειμε κατά πλειοψηφία έπαινο στη Θεώνη Δέδε για το έργο της «Sunny Days», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δάφνη».

Διαγωνισμός κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά

Η επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά αποτελούμενη από τους κ.κ. Ξένια Καλογεροπούλου ως πρόεδρο, Άλκηστη Κοντογιάννη, Τάκη Τζαμαργιά και Μαρία Καρανάνου ως μέλη, αξιολόγησε τα 49 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό και απένειμε ομόφωνα το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά στο Δημήτριο Ζώτο για το έργο του «Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και η μάγισσα της Λύπης», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Προγραμματιστής».  Το χρηματικό έπαθλο του  βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, απένειμε ομόφωνα έπαινο στη Δήμητρα Βικτωρία Πανάγου για το έργο της «Της φωτιάς και του αέρα και του δρόμου δίχως γυρισμό», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Bianca».

Η επιτροπή επισήμανε ότι τα κείμενα που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό για το συγκεκριμένο απαιτητικό είδος Θεάτρου στην πλειονότητά τους, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ταυτίζονται με προτάσεις ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σχολικής ζωής ή μιας σχολικής γιορτής, αλλά όχι και στις σκηνικές απαιτήσεις μιας ολοκληρωμένης επαγγελματικής παράστασης.

Οι διαπιστώσεις αυτές ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού και επεξεργασίας συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων, που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες δραματουργικές απαιτήσεις του θεατρικού έργου για παιδιά, ώστε να βελτιωθεί στο μέλλον η εικόνα σε επίπεδο θεατρικού κειμένου.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
4.800 ψήφοι. Ανατροπές και εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05
4.800 ψήφοι. Ανατροπές και εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05
με 1 Σχόλια 3030 Views

Ποιες προηγούνται - Μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας και 4.800 ψήφοι ως τώρα ανατρέπουν –ως συνήθως- τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Όμως τίποτα δεν έχει κριθεί. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05 στις 12μμ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή