«Θυμήσου σώμα» στο Καλλιτεχνικό Καφενείον Νέον

892 Views
«Θυμήσου σώμα» στο Καλλιτεχνικό Καφενείον Νέον «Θυμήσου σώμα» στο Καλλιτεχνικό Καφενείον Νέον

 


Το "Θυμήσου σώμα" είναι το αποτέλεσμα ενός κοινού καλλιτεχνικού οράματος.

Τέσσερις καλλιτέχνες, η Λίνα Παλερά η Μαριλένα Λιακοπούλου, η Άννα Μπουντζή και ο Δημήτρης Γούλιος με σεβασμό και αγάπη προς τον ποιητή Κ. Καβάφη δημιούργησαν, με βάση κάποια από τα ερωτικά του ποιήματα, ένα θεατρικό κείμενο, μια θεατρική παράσταση που δε θα μπορούσε παρά να αναφέρεται στον έρωτα!

Έμπνευση και πρωταγωνιστής μας είναι ο έρωτας, λοιπόν, που μας χαρίζει όχι μόνον την πλήρωση σε ηδονή, μα ταυτοχρόνως θρέφει τις ψυχές μας και τότε νιώθουμε πως βιώνουμε μια απεραντοσύνη, πως δε φοβόμαστε το θάνατο. Ίσως όντως μέσω της δυνατής συγκίνησης του έρωτα να γευόμαστε μια στιγμή αθανασίας, να αισθανόμαστε προσκαίρως άτρωτοι. Ο έρωτας μας λαμπρύνει. Προσπαθώντας να συναντήσουμε τον Άλλον, μετουσιωνόμαστε και πορευόμαστε προς μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ο ψυχοθεραπευτής και παιδοψυχίατρος Δημήτρης Καραγιάννης στο έργο του 'Ερωτας ή τίποτα' περιγράφει πως οι άνθρωποι είμαστε «Ερωτικοί ως τον θάνατο. Και τότε καταργείται ο θάνατος. Γιατί το θαύμα της ζωής που υπερβαίνει το τυχαίο και το δοσμένο, δεν σβήνει ποτέ. Συντελείται σε μια σκυταλοδρομία ζωής που υπερβαίνει τις φθαρτές ατομικότητες. Και ο έρωτας είναι η πρόσκληση για να υπερβούμε την ατομική μας ανεπάρκεια, για να συναντήσουμε τον πυρήνα της ζωής, που θα παραμείνει άφατος, ακατανόητος, απερίφραστα, πάντα υπάρχων, ανέφικτος μέσα από τις γνώσεις και τις πληροφορίες αλλά πάντα διαθέσιμος στο να αγγίζει εκείνους που δεν κλείνονται στην ατομική τους αυτάρκεια και δεν παραιτούνται από το να αναζητούν». Κι αλλού, σε συνέντευξη του, ο ίδιος συγγραφέας παρουσιάζει τον έρωτα σαν «μια υπαρξιακή δύναμη που λέει “μπορώ να είμαι κάτι περισσότερο από αυτό το περιορισμένο της ύπαρξής μου”».

Αυτή η πορεία του ανθρώπου, αυτή η «μαθητεία» του στον έρωτα προσεγγίζεται στην παράστασή μας σαν μια εξελικτική δύναμη, ή μάλλον σαν ένα θεϊκό σχέδιο που, με όχημα την σωματική απόλαυση, οδηγεί σε ανάταση της ψυχής. Πολλές φορές όμως, αυτό το “έργο των θεών” διακόπτεται από τους ανθρώπους, καθώς δεν αφήνονται να ωριμάσουν μέσα από τις δοκιμασίες που τους υποβάλλει η ερωτική σχέση και να οδηγηθούν έτσι σε ένα ανώτερο επίπεδο διαβίωσης.

Τελικά ...'το έργο των θεών διακόπτομεν εμεις', οπως μας αναφέρει και Κ.Καβάφης στο ποίημά του "Διακοπή';"

2 και 9 Δεκεμβρίου στις 20:30

Καλλιτεχνικό Καφενείον Νέον
Ίωνος Δραγούμη 34
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 229767
Είσοδος: 5 ευρώ
 
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ κιν/κές ταινίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ και ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Βουτσάς
Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Βουτσάς
845 Views

 Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Κώστας Βουτσάς, σε ηλικία 88 ετών. Ο αγαπημένος ηθοποιός τις τελευταίες εβδομάδες είχε εισαχθεί στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, μετά από καρδιακό επεισόδιο, και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή