Μεγάλο θεατρικό γεγονός η επαναλειτουργία του θεάτρου Αμαλία – Έκπληξη η νέα Καλλιτεχνική Διεύθυνση.

9849 Views
Μεγάλο θεατρικό γεγονός η επαναλειτουργία του θεάτρου Αμαλία – Έκπληξη η νέα Καλλιτεχνική Διεύθυνση. Μεγάλο θεατρικό γεγονός η επαναλειτουργία του θεάτρου Αμαλία – Έκπληξη η νέα Καλλιτεχνική Διεύθυνση.

.

Μεγάλο και σημαντικό θεατρικό γεγονός. 

.

Ένα ιστορικό θέατρο της πόλης,  το θέατρο Αμαλία, που τα τελευταία χρόνια πέρασε δια πυρός και σιδήρου, πέρασε από προχθές σε άλλα χέρια και ετοιμάζει να ανοίξει τις πόρτες του στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης.
 
Η είδηση προκαλεί μεγάλη χαρά και συγκίνηση, αλλά και μια ανακούφιση, καθώς η απόπειρα να ξαναλειτουργήσει το σπίτι της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», μετά το «κόψιμο» των επιχορηγήσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού,  κάτω από άλλη καλλιτεχνική διεύθυνση το 2016, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, στέφτηκε από απόλυτη αποτυχία και σύντομα κατέβασε ρολά, μένοντας κλειστό έως και τις μέρες μας.
 
Ωστόσο το μέλλον του θεάτρου Αμαλία ποτέ δεν έπαψε να απασχολεί την ντόπια παραγωγή (όσο και της Αθήνας), παραμένοντας ένας θελκτικός θεατρικός χώρος, ή αν θέλετε μια έτοιμη πιάτσα να δεχτεί νέες προκλήσεις και προτάσεις.
 
.
Αυτό θα επιδιώξουν οι νέοι ιδιοκτήτες του θεάτρου Αμαλία και πιο συγκεκριμένα η δραστήρια εταιρεία «Οψεις Πολιτισμού» της Βέτας Κελέση που από σήμερα έχουν πάρει τα κλειδιά του θεάτρου στοχεύοντας σε ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό ευελπιστώντας και να αγγίξει όλους τους θεατρόφιλους της Θεσσαλονίκης.
 
Η δεύτερη μεγάλη είδηση είναι πως την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του θεάτρου έχει αναλάβει ένας πολύπειρος και έμπειρος άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης που έχει αναμιχθεί με επιτυχία σχεδόν σε όλα τα είδη του θεάματος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Πετούσης.
 
.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, μου μετέφερε πόσο χαρούμενος αισθάνεται αλλά και την μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε. Θυμίζουμε τελευταία παράσταση του Μάνου Πετούση που είδε η Θεσσαλονίκη, ήταν αρχές του χειμώνα  και δεν ήταν άλλο από το αναμφισβήτητα εξαίρετο «Γράμμα σε ένα παιδί» με την Ζέτα Δούκα.
.
.
Ο ίδιος, παρά του ότι ζει στην Αθήνα, έχει πλήρη γνώση της πόλης και τις όποιες ιδιαιτερότητες της. Του ιστορικού του θεάτρου, όλη την παραστασιολογία της ένδοξης «Πειραματικής», που για κάποιους «έμαθε θέατρο» αλλά βέβαιο πρόσφερε ποιοτικές παραστάσεις, αλλά και του ήθους του θιάσου.
Με βάση όλα τα παραπάνω, υπόσχεται με τις θεατρικές επιλογές του να καταβάλει κάθε προσπάθεια και με την μακρά εμπειρία και γνώση του να τιμήσει τόσο τον χώρο, όσο και τις όποιες προσδοκίες του κοινού.
.
Και πότε ανοίγει;
 
Με τις πρώτες εκτιμήσεις ανοίγει τις πόρτες του τέλη Μαρτίου (όχι αργότερα) για να υποδεχτεί όλους εμάς που το στερηθήκαμε τόσα χρόνια.
 
Όσο για το έργο που θα εγκαινιάσει το νέο ξεκίνημα;
.
Αν και λείπουν κάποιες υπογραφές (κατά 99% είναι βέβαιο), με παρακάλεσαν να μην το αναφέρω ονομαστικά, ωστόσο θα δώσω το στίγμα και όποιος καταλάβει...
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, πολύ αγαπητό στο κοινό, που παίζεται με επιτυχία αυτή την στιγμή στην Αθήνα από γνωστούς πρωταγωνιστές και και και… το έχει ανεβάσει ΚΑΙ η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»…
 
Μια ευγενική κίνηση της νέας διεύθυνσης που με κάποιο τρόπο τιμά τον παρελθόν κοιτώντας με αισιοδοξία το μέλλον.
 
.
Εύχομαι, εγώ προσωπικά, άλλο τόσο και η Κουλτουρόσουπα, στις «Όψεις Πολιτισμού» και στον Μάνο Πετούση, καλή και μεγάλη επιτυχία.
.

Οφείλουν να πετύχουν!


(Φωτογραφίες παλαιότερων "εγκαινίων" θυμώνοντας τες να κλαις…)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή