Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τον Βαγγέλη Ηλιάδη στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου (βίντεο).

6933 Views
Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τον Βαγγέλη Ηλιάδη στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου (βίντεο). Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τον Βαγγέλη Ηλιάδη στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου (βίντεο).

 
«Σκηνής Διάλογοι».
 
 
Η Σωφέρ συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων με ανθρώπους της σκηνής υπό τη σκιά της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης των ημερών μας.
.
Το θέατρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ερήμην του ανθρώπου. Αλλά κι ο άνθρωπος δεν έχει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα ερήμην του θεάτρου κι οποιασδήποτε άλλης καλλιτεχνικής ή πνευματικής δραστηριότητας. Βρισκόμαστε ίσως σε μια εποχή “ισχνών αγελάδων” όσον αφορά στον πολιτισμό και την τέχνη. Οι άνθρωποι του πνεύματος -με την ευρύτερη έννοια του όρου- πενθούν για την πνευματική και δημιουργική τους φίμωση. Το μικρό θέατρο προς το παρόν παραμένει άδειο δίχως ενέργεια και ψυχή. Γιατί η ψυχή του θεάτρου είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος. Θα γεμίσει όμως και πάλι.
 
 
Ο Βαγγέλης Ηλιάδης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου και ιδρυτής του Θεάτρου Ταξίδι Ονείρου, μας υποδέχεται σε ένα υπέροχο θεατράκι γεμάτο χρώματα και ήχους. Φαίνεται τόσο ζωντανό, που κανείς φαντάζεται πως μέχρι και οι τοίχοι μιλούν. Τέτοια ενέργεια έχει ο χώρος αυτός. Το Ταξίδι Ονείρου εδώ και αρκετά χρόνια ενισχύει κι εμπλουτίζει θεατρικά την πόλη της Θεσσαλονίκης τόσο με παραστάσεις για μεγάλους και μικρούς θεατές όσο και με μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, ορθοφωνίας, τραγουδιού, χορού, σωματικής έκφρασης.
 
 
Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο πώς και πότε ιδρύθηκε ο χώρος αυτός, να συζητήσουμε για την κρίση των ημερών μας, και για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο θέατρο και την κοινωνία, ανάμεσα στον ηθοποιό και τον θεατή ειδικότερα.
 
 
Και βεβαίως γνωρίσαμε τον Βαγγέλη κι “εκτός σκηνικής πραγματικότητας”... Εκφράζουμε την ελπίδα γρήγορα η μικρή αυτή σκηνή να φωτιστεί και να φωτίσει ανθρώπους. Και ευχαριστούμε θερμά τον Βαγγέλη Ηλιάδη, που μας άνοιξε το θέατρο και την ψυχή του, και μας ξενάγησε με πολλή χαρά και υπερηφάνεια στον χώρο του.

 
Δείτε όλη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο.
..
Λήψη βίντεο, φωτογραφίες, μοντάζ και επεξεργασία υλικού: Τάσος Πέππας.

.
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, κλικ εδώ.
.
Τι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
΄΄
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ζωή Ταυλαρίδου
Ζωή Ταυλαρίδου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη μια ζεστή νύχτα. Μεγάλωσα, ζωγραφίζοντας και χορεύοντας τις σκέψεις μου. Από πολύ μικρή αγαπούσα τα παιδιά, κι έτσι έγινα δασκάλα. Ώσπου... ερωτεύτηκα το θέατρο κι άρχισα να με ανα-καλύπτω από την αρχή. Έπειτα, “τρίτωσαν” τα θαύματα της ζωής μου με δύο υπέροχα παιδιά, αγγίζοντας σχεδόν το ιδανικό μου. Έκτοτε, ανακαλύ-πτω τον εαυτό μου μπροστά από σκηνές, μπαίνοντας σε σταθερή πορεία. Παρατηρώ τον κόσμο του θεάτρου, τον περιγράφω, του δίνω σχήμα και ανακαλύπτω τα νοήματά του. Το θέατρο, η δίνη που καταπίνει τα πάντα, πηγάζει από την ακόρεστη ποιητική φλέβα. Γιατί, εν αρχή ην η ποίηση, ο έντεχνος λόγος. Η ποίηση, αυτή η ανυπόμονα γαργαλιστική συνήθεια, αρπάζει τα πάντα και τα με-τατρέπει σε Αλήθεια. Το Θέατρο μορφοποιεί και χρωματίζει την Αλήθεια αυτή και την εξωτερικεύει, την επικοινωνεί στους ανθρώπους πίσω, πάνω και μπρος από τη σκηνή. Και μαγευόμαστε. Και ξυπνάμε. Κι αντιδρούμε Το θέατρο, η δίνη που καταπίνει τα πάντα, πηγάζει από την ακόρεστη ποιητική φλέβα. Γιατί, εν αρχή ην η ποίηση, ο έντεχνος λόγος. Η ποίηση, αυτή η ανυπόμονα γαργαλιστική συνήθεια, αρπάζει τα πάντα και τα με-τατρέπει σε Αλήθεια. Το Θέατρο μορφοποιεί και χρωματίζει την Αλήθεια αυτή και την εξωτερικεύει, την επικοινωνεί στους ανθρώπους πίσω, πάνω και μπρος από τη σκηνή. Και μαγευόμαστε. Και ξυπνάμε. Κι αντιδρούμε. H Σωφέρ Θεάτρου και οι Σκηνής Διάλογοι ως στήλες στην Κουλτουρό-σουπα αποκρυσταλλώνουν αυτή ακριβώς την ανάγκη. Η αγάπη μου για το θέατρο έχει αποκτήσει πλέον και μουσικό χρώμα, “έχει ανοίξει” σε άλλα μονοπάτια και φιλοξενείται διαδικτυακά από το Καλλιτεχνικό Ραδιόφωνο του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων (https://eoeradio.org/arts/) κάθε Πέμπτη 9-10 το βράδυ! Καλό μας ταξίδι!

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή