Η Σωφέρ Θεάτρου συνομιλεί με τον Γιώργο Ροντίδη στο Θέατρο ΡΟ.

7233 Views
Η Σωφέρ Θεάτρου συνομιλεί με τον Γιώργο Ροντίδη στο Θέατρο ΡΟ. Η Σωφέρ Θεάτρου συνομιλεί με τον Γιώργο Ροντίδη στο Θέατρο ΡΟ.

 


«Σκηνής Διάλογοι».
 
  
Η Σωφέρ Θεάτρου συνεχίζειτη σειρά συνεντεύξεων με ανθρώπους της σκηνής υπό τη σκιά της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης των ημερών μας. Το θέατρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ερήμην του ανθρώπου. Αλλά κι ο άνθρωπος δεν έχει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα ερήμην του θεάτρου κι οποιασδήποτε άλλης καλλιτεχνικής ή πνευματικής δραστηριότητας. Βρισκόμαστε ίσως σε μια εποχή “ισχνών αγελάδων” όσον αφορά στον πολιτισμό και την τέχνη. Οι άνθρωποι του πνεύματος -με την ευρύτερη έννοια του όρου- πενθούνσιωπηρά για την πνευματική και δημιουργική τους φίμωση. Το θέατρο προς το παρόν παραμένει άδειο, δίχως ενέργεια και ψυχή.
 
Γιατί η ψυχή του θεάτρου είναι ο Άνθρωπος.
 
Το Θέατρο όμως θα γεμίσει ξανά.
Οι ηθοποιοί θα ανέβουν στη σκηνή.
Η αυλαία θα ανοίξει
…και οι μάσκες θα πέσουν.
 
Ο Γιώργος Ροντίδης, βετεράνος του θεάτρου της πόλης μας, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος και ιδρυτής της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Ροντίδη και του Θεάτρου ΡΟ, μάς υποδέχεται σε έναν ιστορικό χώρο θεάτρου, που παράγει πολιτισμό και διαμορφώνει θεατρικές προσωπικότητες εδώ και 26 ολόκληρα χρόνια.
 
 

Με τη συντροφιά του Γιώργου Ροντίδη, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στο πώς και το γιατί ιδρύθηκε ο χώρος αυτός, την ιστορία του, τους ανθρώπους που τον ονειρεύτηκαν και τον δημιούργησαν. Συζητάμε για την αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη, για το πώς γεννιέται ή γίνεται ο ηθοποιός, για την κρίση των ημερών μας, τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο θέατρο και την κοινωνία εν καιρώ πανδημίας, το πώς η Πολιτεία θα μπορούσε να ενισχύσει τη θεατρική παραγωγή των μικρών σκηνών της πόλης μας, για τη θεατρική κριτική.
.
.
Και βεβαίως γνωρίζουμε βαθύτερα τον Γιώργο Ροντίδη τόσο ως θεατρική προσωπικότητα, όσο κι ως έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο, πολυπράγμονα, ονειροπόλο και με εσωτερική δύναμη πνευματικό άνθρωπο και δάσκαλο των ημερών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ηθοποιού, τις προκλήσεις και τις ανησυχίες του, ορίζοντας παράλληλα και την έννοια του ταλέντου.
 
Ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Ροντίδη που μας υποδέχτηκε στο θέατρό του με τόση ευγένεια, λεπτότητα, χαρά, και μας εμπιστεύτηκε σκέψεις και συναισθήματα πολύτιμα γι αυτόν. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε ήταν πραγματικά κατάθεση ψυχής και μας συνεπήρε με την ειλικρίνεια, την αμεσότητα και την αυθεντικότητά της.
 
Του ευχόμαστε καλή θεατρική χρονιά και να είναι πάντα καλά!
 
Μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενέστερα για τη θεατρική δράση και το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής στον σύνδεσμο: https://www.rontidis.gr/
 
 
Δείτε όλη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο.
..
Λήψη βίντεο, φωτογραφίες, μοντάζ και επεξεργασία υλικού: Τάσος Πέππας.

.
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, κλικ εδώ.
.
Τι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
΄΄
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ζωή Ταυλαρίδου
Ζωή Ταυλαρίδου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη μια ζεστή νύχτα. Μεγάλωσα, ζωγραφίζοντας και χορεύοντας τις σκέψεις μου. Από πολύ μικρή αγαπούσα τα παιδιά, κι έτσι έγινα δασκάλα. Ώσπου... ερωτεύτηκα το θέατρο κι άρχισα να με ανα-καλύπτω από την αρχή. Έπειτα, “τρίτωσαν” τα θαύματα της ζωής μου με δύο υπέροχα παιδιά, αγγίζοντας σχεδόν το ιδανικό μου. Έκτοτε, ανακαλύ-πτω τον εαυτό μου μπροστά από σκηνές, μπαίνοντας σε σταθερή πορεία. Παρατηρώ τον κόσμο του θεάτρου, τον περιγράφω, του δίνω σχήμα και ανακαλύπτω τα νοήματά του. Το θέατρο, η δίνη που καταπίνει τα πάντα, πηγάζει από την ακόρεστη ποιητική φλέβα. Γιατί, εν αρχή ην η ποίηση, ο έντεχνος λόγος. Η ποίηση, αυτή η ανυπόμονα γαργαλιστική συνήθεια, αρπάζει τα πάντα και τα με-τατρέπει σε Αλήθεια. Το Θέατρο μορφοποιεί και χρωματίζει την Αλήθεια αυτή και την εξωτερικεύει, την επικοινωνεί στους ανθρώπους πίσω, πάνω και μπρος από τη σκηνή. Και μαγευόμαστε. Και ξυπνάμε. Κι αντιδρούμε Το θέατρο, η δίνη που καταπίνει τα πάντα, πηγάζει από την ακόρεστη ποιητική φλέβα. Γιατί, εν αρχή ην η ποίηση, ο έντεχνος λόγος. Η ποίηση, αυτή η ανυπόμονα γαργαλιστική συνήθεια, αρπάζει τα πάντα και τα με-τατρέπει σε Αλήθεια. Το Θέατρο μορφοποιεί και χρωματίζει την Αλήθεια αυτή και την εξωτερικεύει, την επικοινωνεί στους ανθρώπους πίσω, πάνω και μπρος από τη σκηνή. Και μαγευόμαστε. Και ξυπνάμε. Κι αντιδρούμε. H Σωφέρ Θεάτρου και οι Σκηνής Διάλογοι ως στήλες στην Κουλτουρό-σουπα αποκρυσταλλώνουν αυτή ακριβώς την ανάγκη. Η αγάπη μου για το θέατρο έχει αποκτήσει πλέον και μουσικό χρώμα, “έχει ανοίξει” σε άλλα μονοπάτια και φιλοξενείται διαδικτυακά από το Καλλιτεχνικό Ραδιόφωνο του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων (https://eoeradio.org/arts/) κάθε Πέμπτη 9-10 το βράδυ! Καλό μας ταξίδι!

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή