Η Σωφέρ Θεάτρου συνομιλεί με την Αννίτα Γκαϊτατζή του Θεάτρου Λαμπιόνι.

8909 Views
Η Σωφέρ Θεάτρου συνομιλεί με την Αννίτα Γκαϊτατζή του Θεάτρου Λαμπιόνι. Η Σωφέρ Θεάτρου συνομιλεί με την Αννίτα Γκαϊτατζή του Θεάτρου Λαμπιόνι.

  

 
Η Σωφέρ Θεάτρου συνεχίζειτη σειρά συνεντεύξεων με ανθρώπους της σκηνής υπό τη σκιά της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης των ημερών μας. Το θέατρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ερήμην του ανθρώπου. Αλλά κι ο άνθρωπος δεν έχει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα ερήμην του θεάτρου κι οποιασδήποτε άλλης καλλιτεχνικής ή πνευματικής δραστηριότητας. Βρισκόμαστε ίσως σε μια εποχή “ισχνών αγελάδων” όσον αφορά στον πολιτισμό και την τέχνη. Οι άνθρωποι του πνεύματος -με την ευρύτερη έννοια του όρου- πενθούνσιωπηρά για την πνευματική και δημιουργική τους φίμωση. Το θέατρο προς το παρόν παραμένει άδειο, δίχως ενέργεια και ψυχή.
 .
.
Κάποτε το Θέατρο θα γεμίσει ξανά.
Οι ηθοποιοί θα ανέβουν στη σκηνή.
Η αυλαία θα ανοίξει και οι μάσκες θα πέσουν.
Ας είμαστε όλοι καλά.

Με τη συντροφιά της Αννίτας Γκαϊτατζή, ταξιδεύουμε στο παρελθόν, στο όνειρό της να γίνει ηθοποιός, και στο Θέατρο Λαμπιόνι, μια μικρή θεατρική ομάδα, της γειτονιάς δημιούργημα, που χρόνια τώρα μάς συντροφεύει με παιδικές κυρίως παραστάσεις και καλό θέατρο.
 
 
Το Θέατρο Λαμπιόνι είναι ένα «μικρό μικρό φωτάκι» που σιγοκαίει και σταθερά συμπληρώνει τη θεατρική σκηνή της πόλης μας. Συζητάμε για το υλικόμε το οποίο χτίζεται η θεατρική προσωπικότητα, για την κρίση των ημερών μας, τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο θέατρο και την κοινωνία γενικά κι εν καιρώ πανδημίας, το πώς η Πολιτεία θα μπορούσε να ενισχύσει τη θεατρική παραγωγή των μικρών σκηνών της πόλης μας, τη θεατρική κριτική, τη μάσκα και την υποκρισία.
 
 
Ευχαριστούμε θερμά την Αννίτα που μας υποδέχτηκε στο σπίτι της με τόση ευγένεια, λεπτότητα, χαρά, και μας εμπιστεύτηκε σκέψεις και συναισθήματα πολύτιμα γι αυτήν. Μας συνεπήρε με την ειλικρίνεια, την αμεσότητα και την αυθεντικότητά της, το πείσμα της και τον δυναμισμό της.
 
Της ευχόμαστε καλή θεατρική χρονιά και να είναι πάντα καλά!
 
Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης στο παρακάτω βίντεο.
1
 2
 
Λήψη βίντεο, μοντάζ και επεξεργασία υλικού: Τάσος Πέππας
.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ζωή Ταυλαρίδου
Ζωή Ταυλαρίδου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη μια ζεστή νύχτα. Μεγάλωσα, ζωγραφίζοντας και χορεύοντας τις σκέψεις μου. Από πολύ μικρή αγαπούσα τα παιδιά, κι έτσι έγινα δασκάλα. Ώσπου... ερωτεύτηκα το θέατρο κι άρχισα να με ανα-καλύπτω από την αρχή. Έπειτα, “τρίτωσαν” τα θαύματα της ζωής μου με δύο υπέροχα παιδιά, αγγίζοντας σχεδόν το ιδανικό μου. Έκτοτε, ανακαλύ-πτω τον εαυτό μου μπροστά από σκηνές, μπαίνοντας σε σταθερή πορεία. Παρατηρώ τον κόσμο του θεάτρου, τον περιγράφω, του δίνω σχήμα και ανακαλύπτω τα νοήματά του. Το θέατρο, η δίνη που καταπίνει τα πάντα, πηγάζει από την ακόρεστη ποιητική φλέβα. Γιατί, εν αρχή ην η ποίηση, ο έντεχνος λόγος. Η ποίηση, αυτή η ανυπόμονα γαργαλιστική συνήθεια, αρπάζει τα πάντα και τα με-τατρέπει σε Αλήθεια. Το Θέατρο μορφοποιεί και χρωματίζει την Αλήθεια αυτή και την εξωτερικεύει, την επικοινωνεί στους ανθρώπους πίσω, πάνω και μπρος από τη σκηνή. Και μαγευόμαστε. Και ξυπνάμε. Κι αντιδρούμε Το θέατρο, η δίνη που καταπίνει τα πάντα, πηγάζει από την ακόρεστη ποιητική φλέβα. Γιατί, εν αρχή ην η ποίηση, ο έντεχνος λόγος. Η ποίηση, αυτή η ανυπόμονα γαργαλιστική συνήθεια, αρπάζει τα πάντα και τα με-τατρέπει σε Αλήθεια. Το Θέατρο μορφοποιεί και χρωματίζει την Αλήθεια αυτή και την εξωτερικεύει, την επικοινωνεί στους ανθρώπους πίσω, πάνω και μπρος από τη σκηνή. Και μαγευόμαστε. Και ξυπνάμε. Κι αντιδρούμε. H Σωφέρ Θεάτρου και οι Σκηνής Διάλογοι ως στήλες στην Κουλτουρό-σουπα αποκρυσταλλώνουν αυτή ακριβώς την ανάγκη. Η αγάπη μου για το θέατρο έχει αποκτήσει πλέον και μουσικό χρώμα, “έχει ανοίξει” σε άλλα μονοπάτια και φιλοξενείται διαδικτυακά από το Καλλιτεχνικό Ραδιόφωνο του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων (https://eoeradio.org/arts/) κάθε Πέμπτη 9-10 το βράδυ! Καλό μας ταξίδι!

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ο Πουπουλένιος» σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου επιστρέφει στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Ο Πουπουλένιος» σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου επιστρέφει στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
με 0 Σχόλια 2181 Views

Μετά τις διθυραμβικές κριτικές που εισέπραξε την περσυνή χρονιά και τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου η παράσταση «Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα επιστρέφει στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. 


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή