Ο Σωφέρ Θεάτρου στο «Έρωτας και Δίαιτα»

1526 Views
Ο Σωφέρ Θεάτρου στο «Έρωτας και Δίαιτα» Ο Σωφέρ Θεάτρου στο «Έρωτας και Δίαιτα»

 

Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου 
 
Αλήθεια, μπορώ;
 
Μπορώ την αλήθεια μου;
 
Νιώθω τα χέρια σου να θωπεύουν την κοιλιά μου. Αυτά τα χέρια σου τα ονειρεύομαι στ΄ αλήθεια, στο ασυνείδητό μου λες και έχουν αράξει. Απαλά και τρυφερά, χαϊδεύουν τα ατίθασά μου μαλλιά. Συναγωνίζονται το κάθε λογής αεράκι που προσπαθεί να τα κάνει παιχνίδι του. Εσύ τα τιθασεύεις... Αλλά “έως πότε;”, αναρωτιέμαι στο κάθε άγγιγμά τους. Έως πότε θα τιθασεύεις το μέσα μου που λιμοκτονεί, σκέφτομαι σχεδόν τυχαία... Και χάνεται το βλέμμα μου μέσα στο δικό σου, για να βρει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Ξεκινάει ένα περίεργο ταξίδι δίχως Ιθάκες. Απλώς τα κορμιά εξερευνούν το ένα το άλλο.
 
Κουραστικό το ταξίδι. Αισθάνομαι να αδειάζω συνέχεια. Έχει μετατραπεί το κενό μου σε καθημερινή ρουτίνα ανάγκης για την απόλυτη ολοκλήρωση. Πόση ενέργεια χρειάζομαι άραγε, για να διατηρήσω τη θέρμη του αγγίγματός σου μέσα μου; Ρωτάω. Σε χρειάζομαι νομίζω. Καταλαβαίνεις τις πιο σπάνιες στιγμές μου, αυτής της αδυναμίας του κορμιού μου να καλύψει το Εγώ μου. Η΄ τουλάχιστον το προσπαθείς, καημένε Εσύ. Κάτι νιώθω πως έχω ανάγκη. Και δεν ξέρω εάν είναι το άγγιγμά σου, ή κάτι άλλο μέσα μου ποθεί τις σάρκες σου. Σε θέλω. “Σε θέλω”, σου λέω. Θέλω, ποθώ, ιδρώνω από πόθο σε κάθε τικ τακ του ρολογιού μου. Και, εντελώς αβοήθητη στα κενά της ύπαρξής μου και την πείνα μου, δίνω βάση σε αυτό το τικ τακ που με ξυπνάει από τον λήθαργο. Το αφουγκράζομαι. Πεινασμένη.
 
Θέλω να φάω τα πάντα γύρω μου. Θέλω να καταβροχθίσω τα σωθικά μου. Κλείνω τα μάτια μου τρομαγμένη. Αυτή η κάψα μέσα μου ανεβοκατεβαίνει σαν το τρενάκι του τρόμου ανάμεσα σε πόδια και χέρια, ερμητικά μπερδεμένα. Άλλοτε η κάψα αυτή με γαργαλάει βασανιστικά κι άλλοτε ένας τεράστιος αριθμός πεταλούδων διασχίζει τα έγκατα της ψυχής μου. Θεέ μου! Νιώθω αυτά τα “γεμίσματα” λιγάκι σαν δροσιά. Σε τέτοιο σημείο λοιπόν έχω φθάσει; Πεινάω! Πεινάω για σένα, για μένα, για τα πάντα. Τριγυρνάω σαν λύκος που ψάχνει το παραμύθι του στο εντός, εκτός κι επί ταυτά του σπιτιού μου, που υποτίθεται πως λειτουργεί ως προσωπική μου φωλιά. Η φωλιά μου είναι γεμάτη φωνές και αέρηδες, μια ανακατωσούρα που δεν λέει να κοπάσει. 

Ένας ανεμοστρόβιλος δέρνει με λύσσα τα ατίθασά μου μαλλιά. Και η κοιλιά μου διαρκώς γουργουρίζει. Το σώμα μου ανατριχιάζει και εκλιπαρεί το άγγιγμά σου. Πώς να κοπάσει όλος αυτός ο συρφετός της ζωής μου; Τακτοποιώ κι όλα ανακατεύονται. Καταπίνω την τροφή σπασμωδικά και το στομάχι μου γουργουρίζει συνέχεια. Κοιμάμαι με τα μάτια ανοιχτά. Και τρέχω, τρέχω, τρέχω, αναπνέοντας με δυσκολία. Πανικός. “Πεινάω”, σου λέω. “Τάισέ με”, σου λέω. Δεν με αντέχω μακριά Σου.
 
Έχω την ακαθόριστη αίσθηση πως μόνο τα χέρια σου έχουν τη δύναμη να με κρατήσουν στην επιφάνεια της τρικυμίας μου, να μη βυθιστώ, να μην πνιγώ κι εγώ, όπως Εσύ -ίσως- μέσα μου. Μόνο το βλέμμα σου μπορεί να διαβάσει το μυαλό μου, αισθάνομαι. Μόνο η θέρμη του κορμιού σου μπορεί να με ζεστάνει. Μόνο τα χείλη σου μπορούν να μου μεταδώσουν την αλήθεια μου. Μόνο τα λόγια σου μπορούν να διεγείρουν τα σωστά ερωτηματικά στο μυαλό μου. Είμαι σίγουρη πως ο Έρωτάς μας έχει τη δύναμη να γεμίσει, να ολοκληρώσει, να τελειοποιήσει. Η΄ όχι; Κι αν το κενό μου παραμένει κενό; Κι αν η ανάγκη μου για εσωτερική γαλήνη παραμένει ανάγκη; Κι αν η ανησυχία και η απουσία της πληρότητας, το εσωτερικό μου κενό, διατηρείται σε κάτι ανηλεή σπάργανα, έτοιμο να πυροδοτηθεί εκ νέου, μόλις εμφανιστούν οι κατάλληλες συνθήκες; Το πλήρωμα του χρόνου είναι η μόνη αλήθεια.
 
“Δεν είναι λύση να με συγχωνεύσεις μέσα Σου”, σε διαβεβαιώνω.
 
Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να τα βάλει με τη συναισθηματική μου πείνα. Τίποτε δεν μπορεί να με κορέσει. Μόνο η γνώση και η αγάπη του εαυτού μου, η επούλωση των τραυμάτων μου, ο προσωπικός μου αγώνας για τα όνειρά μου, οδηγεί στην ολοκλήρωσή μου. Ο Άλλος μόνο συνοδοιπόρος μπορεί να γίνει στο ταξίδι της ζωής μου. Η Ιθάκη είναι καθαρά δική μου υπόθεση, αγαπημένε μου συνοδοιπόρε, Εσύ.
 
Η παράσταση “Έρωτας και Δίαιτα”, μια γαλλική κωμωδία των DacourtetRobert σε σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή του Βασίλη Τσικάρα (http://www.kulturosupa.gr/theatromania/erotas-diaiata=aratos-26474/) στο Θέατρο Άρατος με έναν ωραίο κωμικό τρόπο επιχειρεί να συνδέσει τον Έρωτα με την Πείνα. Άνθρωποι-καρικατούρες λιμοκτονούν για αγάπη. Καταναλώνουν τους ανθρώπους με τους οποίους εν μέρει μόνο έχουν τη δυνατότητα να σχετίζονται. Όλα εμπορευματοποιούνται ασύστολα. Η αγάπη χάνει το πραγματικό της νόημα και μετατρέπεται αρχικά σε ζητούμενο, έπειτα σε ουτοπία. Ο Έρωτας είναι απλά μιαν αρχή, το κατώφλι της σχέσης. Δίνει την εντύπωση του τέλους, μας κοροϊδεύει στα μούτρα μας. Ό Έρωτας αποτελεί απλά ένα ορεκτικό. Δεν είναι δυνατό να γεμίσει την κοιλιά που γουργουρίζει. Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να ακολουθήσουν μιαν δίαιτα, έναν τρόπο ζωής, που θα τους επιτρέψει να αγαπήσουν. Η δίαιτα ωστόσο αυτή εξαρτάται από τη σχέση με τον εαυτό τους, από την ολοκλήρωση της προσωπικής τους ταυτότητας. Η ολοκλήρωση του παζλ του Εγώ συμβάλλει στην υπέρβασή του, στο αυθεντικό και ειλικρινές μοίρασμα, στην Αγάπη. 

Μουσική Πρόταση:

Eric Carmen - Hungry Eyes

.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ κιν/κές ταινίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ζωή Ταυλαρίδου
Ζωή Ταυλαρίδου
"Σωφέρ: Ως λάτρης του θεάτρου κατόρθωσα να εντοπίσω στη σκηνή τη δική μου αλήθεια. Η αλήθεια μού ξεγλιστρά κι εγώ απλά την κυνηγώ. Το ταξίδι ωστόσο είναι η ουσία. Και μπορώ πλέον με την ιδιότητα του Σωφέρ να απολαύσω τις αλήθειες που αναδύονται μέσα από το θέατρο. Κλείνω τα μάτια πριν γράψω. Και καταθέτω τις εικόνες μου, τους ήχους μου και τα παραστρατήματα του μυαλού μου. Μια περιπλάνηση είναι κι αυτή κάθε 8 και 18 του μηνός.

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σε δίκη 7 μέλη της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανάμεσά τους Μπουτάρης και Ειπίδης.
Σε δίκη 7 μέλη της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανάμεσά τους Μπουτάρης και Ειπίδης.
με 0 Σχόλια 714 Views

 Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται επτά μέλη της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2011-14, για "υπόθεση διπλών αμοιβών και παράνομων επιδομάτων" που χορηγήθηκαν, ζημιώνοντας τον Οργανισμό.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος
  Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος

  Υπάρχουν πολλά είδη αδειών που μπορεί να πάρει κάποιος, εκτός από την κανονική... Υπάρχει η αναρρωτική όταν αρρωσταίνει, η άδεια γάμου όταν παντρεύεται, η άδεια γέννησης παιδιού και πολλές άλλες ακόμα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μία εταιρία Σουηδών με έδρα την Μεγάλη Βρετανία όμως, αποφάσισε να δημιουργήσει ακόμη ένα είδος. Την άδεια αυνανισμού...

  Περισσότερα ...
 • Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό
  Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό

   Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μπορούμε να πούμε την άποψη μας και να πράξουμε αυτό που επιθυμούμε, χωρίς να φοβηθούμε τι γνώμη θα... Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας


  Περισσότερα ...
 • «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»
  «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»

  5 έργα της νεώτερης ελληνικής ποίησης που αποτύπωσαν πτυχές του έρωτα και συγκινούν. Η σωματική έλξη στον Καβάφη, ο εύθραυστος ψυχισμός της ερωτευμένης από την Πολυδούρη, οι ερωτικές μνήμες στην Δημουλά και η άρνηση του ίδιου του συναισθήματος στους στίχους του Χριστιανόπουλου.  Από την Ντόρα Παπάζη

  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή