Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τη Βαρβάρα Δουμανίδου στο Μπενσουσάν Χαν.

7179 Views
 Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τη Βαρβάρα Δουμανίδου στο Μπενσουσάν Χαν. Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τη Βαρβάρα Δουμανίδου στο Μπενσουσάν Χαν.

  

.
ΤΑΥΛΑΡΙΔΟΥ ΖΩΗ: 2 στήλες.
Facebook - Instagram
(5η χρονιά παρουσίας στην «Κ»).-Τίτλος: «Σωφέρ θεάτρου» (4η σεζόν), «Σκηνής Διάλογοι» (2η σεζόν).
Είδος: Θεατρική στήλη. 
Κατηγορία: Θεατρομανία.
Συχνότητα: 2 φορές το μήνα, οποτεδήποτε.
 
  -
 
Η Σωφέρ Θεάτρου συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων με ανθρώπους της σκηνής υπό τη σκιά της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης των ημερών μας. Το θέατρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ερήμην του ανθρώπου. Κι ο άνθρωπος δεν έχει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα ερήμην του θεάτρου κι οποιασδήποτε άλλης καλλιτεχνικής ή πνευματικής δραστηριότητας.
 
Βρισκόμαστε ίσως σε μια εποχή “ισχνών αγελάδων” όσον αφορά στον πολιτισμό και την τέχνη. Οι άνθρωποι του πνεύματος -με την ευρύτερη έννοια του όρου- πενθούν για την πνευματική και δημιουργική τους φίμωση. Το θέατρο προς το παρόν παραμένει άδειο δίχως ενέργεια και ψυχή. Γιατί η ψυχή του θεάτρου είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος.
 
Θα γεμίσει όμως ξανά. Παρακαλούμε την Πολιτεία όπως μεριμνήσει υπέρ του Πολιτισμού και της Τέχνης.
 
 
 
Η Βαρβάρα Δουμανίδου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις, δασκάλα θεάτρου και ιδρύτρια του Θεάτρου του Άλλοτε. Μας υποδέχεται στον ατμοσφαιρικό χώρο του Μπενσουσάν Χαν, έναν χώρο, αμιγώς καλλιτεχνικό, που μας ταξιδεύει ήδη από την τεράστια σιδερένια του θύρα σε μιαν άλλη εποχή, πιο ρομαντική, πιο σκοτεινή, δεν ξέρω…
 
Η αίσθηση ότι η Βαρβάρα βρίσκεται επάνω και μας περιμένει… μού δημιουργεί μια περίεργη ανησυχία. Γιατί έχει έναν μοναδικό θεατρικό τρόπο να συμπεριφέρεται, ακόμη και στις πιο καθημερινές της στιγμές. Το Κορίτσι αυτό μάς κόβει την ανάσα, μόλις τελειώνουν τα σκαλοπάτια του Χαν. Κάθεται σε μια εντυπωσιακή μπλε πολυθρόνα, έχει τα μάτια της στυλωμένα στην πόρτα του δωματίου, όπου βρίσκεται. Είναι ακίνητη, αέρινα όμορφη, μοιάζει με κέρινη κούκλα με φωτεινές και σκοτεινές πινελιές στο πρόσωπό της, σαν να αναδύεται από τα έργα της. Φαίνεται αποφασισμένη στο να μας αιφνιδιάσει ευχάριστα, ωστόσο εμείς έχουμε μια ιδέα για το πού πηγαίνουμε. Και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να πέσουμε στα βαθιά, επικοινωνώντας με μιαν προσωπικότητα-εκτόπισμα τόσο εντός όσο κι εκτός της σκηνής, γεμάτη φως και σκοτάδι, φωτιά και γη.
 
 
 
 
Αναρωτιέται κανείς πώς η Βαρβάρα μπορεί και συνθέτει όλα τα αντίθετα. Λες να έλκονται τελικά; Ή είναι κι αυτό ακόμη ένα από τα ταλέντα της; Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να τη ρωτήσω για την ίδια ως γυναίκα-καλλιτέχνη και δασκάλα θεάτρου, για τον Ηλία, για το Θέατρο του Άλλοτε, για τους μαθητές της στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που επιμελείται, για την Τυφλόμυγα, τον Φόβο, τον Κάτω Κόσμο, τα Κόκκινα Φανάρια, τον Ματωμένο Γάμο, τον Εξορκισμό, το Σκοτεινό Ανθολόγιο Ποίησης, το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, Το Κορίτσι και το Αγόρι μέσα στο σπίτι, τη Φόνισσα, τη Δόξα. Και οι απαντήσεις της χρωματίζουν φιλοσοφικά όλα της τα θεατρικά έργα.
 
 
 
 
Την ευχαριστούμε ειλικρινά, καθώς μας επικοινώνησε την αντίληψη και το συναίσθημά της, αφενός για το θεατρικό γίγνεσθαι και αφετέρου για την ίδια ως άνθρωπο του θεάτρου, με την απαλότητα και την αυθεντικότητα της μορφής της.
 
Δείτε όλη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο.
1
2
..
-Λήψη βίντεο και μοντάζ: Τάσος Πέππας
-Φωτογραφίες: Θέατρο του Άλλοτε.

.
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, κλικ εδώ.
.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
΄΄
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ζωή Ταυλαρίδου
Ζωή Ταυλαρίδου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη μια ζεστή νύχτα. Μεγάλωσα, ζωγραφίζοντας και χορεύοντας τις σκέψεις μου. Από πολύ μικρή αγαπούσα τα παιδιά, κι έτσι έγινα δασκάλα. Ώσπου... ερωτεύτηκα το θέατρο κι άρχισα να με ανα-καλύπτω από την αρχή. Έπειτα, “τρίτωσαν” τα θαύματα της ζωής μου με δύο υπέροχα παιδιά, αγγίζοντας σχεδόν το ιδανικό μου. Έκτοτε, ανακαλύ-πτω τον εαυτό μου μπροστά από σκηνές, μπαίνοντας σε σταθερή πορεία. Παρατηρώ τον κόσμο του θεάτρου, τον περιγράφω, του δίνω σχήμα και ανακαλύπτω τα νοήματά του. Το θέατρο, η δίνη που καταπίνει τα πάντα, πηγάζει από την ακόρεστη ποιητική φλέβα. Γιατί, εν αρχή ην η ποίηση, ο έντεχνος λόγος. Η ποίηση, αυτή η ανυπόμονα γαργαλιστική συνήθεια, αρπάζει τα πάντα και τα με-τατρέπει σε Αλήθεια. Το Θέατρο μορφοποιεί και χρωματίζει την Αλήθεια αυτή και την εξωτερικεύει, την επικοινωνεί στους ανθρώπους πίσω, πάνω και μπρος από τη σκηνή. Και μαγευόμαστε. Και ξυπνάμε. Κι αντιδρούμε Το θέατρο, η δίνη που καταπίνει τα πάντα, πηγάζει από την ακόρεστη ποιητική φλέβα. Γιατί, εν αρχή ην η ποίηση, ο έντεχνος λόγος. Η ποίηση, αυτή η ανυπόμονα γαργαλιστική συνήθεια, αρπάζει τα πάντα και τα με-τατρέπει σε Αλήθεια. Το Θέατρο μορφοποιεί και χρωματίζει την Αλήθεια αυτή και την εξωτερικεύει, την επικοινωνεί στους ανθρώπους πίσω, πάνω και μπρος από τη σκηνή. Και μαγευόμαστε. Και ξυπνάμε. Κι αντιδρούμε. H Σωφέρ Θεάτρου και οι Σκηνής Διάλογοι ως στήλες στην Κουλτουρό-σουπα αποκρυσταλλώνουν αυτή ακριβώς την ανάγκη. Η αγάπη μου για το θέατρο έχει αποκτήσει πλέον και μουσικό χρώμα, “έχει ανοίξει” σε άλλα μονοπάτια και φιλοξενείται διαδικτυακά από το Καλλιτεχνικό Ραδιόφωνο του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων (https://eoeradio.org/arts/) κάθε Πέμπτη 9-10 το βράδυ! Καλό μας ταξίδι!

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή