Σύγχρονη τραγωδία με στοιχεία Ρωμαίου και Ιουλιέτας το «Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα» - Συνέντευξη Τύπου παράστασης.

4386 Views
Σύγχρονη τραγωδία με στοιχεία Ρωμαίου και Ιουλιέτας το «Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα» - Συνέντευξη Τύπου παράστασης. Σύγχρονη τραγωδία με στοιχεία Ρωμαίου και Ιουλιέτας το «Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα» - Συνέντευξη Τύπου παράστασης.

 .

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ (ΑΠΟ 14/11)

Γράφουν: Αννια Κανακάρη και Γιώργος Μπαστουνάς.

.

Σήμερα Τετάρτη 13/11 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του «Apallou» η συνέντευξη Τύπου για την παράσταση «Ομμάτα Δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα». Το σενάριο σε διασκευή του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη είναι βασισμένο στο ομότιτλο έργο της συγγραφέως Τάνιας Χαροκόπου.
.
Η παράσταση περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα δύο νέων, με την πλοκή να εκτυλίσσεται στην Τραπεζούντα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
.
Οι συντελεστές της παράστασης, παίρνοντας ο ένας μετά τον άλλο τον λόγο, μίλησαν για την αφορμή δημιουργίας της παράστασης, το περιεχόμενό της, καθώς και τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά αυτής. 
 
.
Την αρχή έκανε ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, ο οποίος επισήμανε, ότι πρόκειται για μία «λαϊκή παράσταση, η οποία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, μικρούς και μεγάλους». Προσδίδοντας στην ιστορία τον χαρακτηρισμό «μίας σύγχρονης τραγωδίας με στοιχεία από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» έδωσε το στίγμα της παράστασης, λέγοντας, πως «οι θεατές θα φύγουν συγκινημένοι, αλλά με το κεφάλι ψηλά». Σε ένα ευρύτερο σχόλιο υποστήριξε γλαφυρά, ότι «ο πλανήτης μας κινδυνεύει και πρέπει να τον σώσουμε. Δεν πρέπει να θεωρείται ένας τόπος μαρτυρίων, αλλά ένας παράδεισος υγιούς αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων, που μας δόθηκε για να τον απολαύσουμε. .
Ο Θεός κρίνεται μέσα στον εαυτό μας». Έδωσε ακόμη ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα για τον πολιτισμό του μέλλοντος, όπως πρέπει να τον οραματιζόμαστε, ως «πολιτισμό αγάπης και ειρήνης, στον οποίο δεν έχουν θέση οι φυλετικές διακρίσεις». Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μπολιάστηκαν με το ντόπιο στοιχείο και εργάστηκαν σκληρά» και «Οι Έλληνες είχαν μια μεγάλη πατρίδα, που μπορούν να την ξαναφτιάξουν».
 
Από τους ηθοποιούς η Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία πέρα από το ότι πρωταγωνιστεί στην παράσταση, είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), ανέπτυξε την ιδιαίτερη σημασία του έργου για όλους του Έλληνες, αποκαλύπτοντας μάλιστα, ότι η παράσταση θα περιέχει και ποντιακές εκφράσεις, εκφράζοντας την επιθυμία «να διατηρηθεί ζωντανή η ποντιακή διάλεκτος».
 
.
Ο Δημήτρης Πετρόπουλος επεσήμανε το επίκαιρο του έργου, λέγοντας, ότι «και στη σημερινή εποχή γίνονται πολλαπλές «γενοκτονίες» με ποικίλους τρόπους» ενώ η Βερόνικα Αργέντζη ανέδειξε τον στόχο της παράστασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως «συμβάλει στην εκπαίδευση της ψυχής μέσα από μία ένθερμα αναγνωρισμένη από το έθνος μας ιστορία». Με αναφορά στην καταγωγή της από το Καζακστάν, η Ειρήνη Παπαδοπούλου υπογράμμισε την σημασία που έχει για την ίδια αυτή η παράσταση, με τον συμπρωταγωνιστή Ορφέα Παπαδόπουλο να σημειώνει, ότι «η Θεσσαλονίκη στην οποία κάνει πρεμιέρα αποτελεί σταθμό για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού».
.
Η Γεωργία Ζώη από μέρους της εξέφρασε την προσδοκία «να ευαισθητοποιηθεί το κοινό μέσα από μία τραγική ανάμνηση όσων συνέβησαν» με το μήνυμα «η αγάπη, η ομόνοια και η συνεργασία των λαών να καταφέρει να αντιμετωπίσει πάσης φύσεως πόλεμο». Το πόσο σημαντική είναι η φιλία μεταξύ των λαών τόνισε η Fide Köksal με καταγωγή από την Σμύρνη, με τους Λευτέρη Δημηρόπουλο και Νίκο Πολοζιάνη να προσθέτουν, πως «αφετηρία των πολέμων αποτελεί η σύγχυση των συνειδήσεων των ανθρώπων».
 
.
Σημαντική στιγμή της παρουσίασης ήταν ότι στην παράσταση θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική. Μάλιστα, για τις ανάγκες της γράφτηκε ένα τραγούδι με τίτλο «Ομμάτα Δακρωμένα» του Θεόφιλου Πουταχίδη σε ερμηνεία της Δέσποινας Φιλίππου, το οποίο ερμηνεύτηκε ζωντανά παρουσία των συντελεστών και των δημοσιογράφων, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη συνέντευξη Τύπου.
 
Η πρεμιέρα της φιλόφοξης παράστασης έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στο θέατρο «Ράδιο Σίτυ.
.
.
-k-
.
ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ
«OΜΜΑΤΑ ΔΑΚΡΩΜΕΝΑ - ΈΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ» της Τ. Χαροκόπου.
Κοινωνικό
Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.
Το έργο διαδραματίζεται στην Τραπεζούντα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.Ενός γεγονότος που μαζί με την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασυρίων αμαύρωσε την σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία με τον πιο παράλογο και απρόβλεπτο τρόπο.
 
Σκηνοθεσία:  Δήμος Αβδελιώδης.
Ερμηνεύουν: Βερόνικα Αργέντζη, Τάκης Βαμβακίδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Fide Kioksal, Ορφέας Παπαδόπουλος, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Νίκος Πολοζιάνης.
Μαζί τους οι Γεωργία Ζώη και Δημήτρης Πετρόπουλος.
Φιλική συμμετοχή: Χριστίνα Σαχινίδου.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο 21.00Κυριακή 19.00 (έως 15/112)
.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ (ΑΠΟ 14/11)

.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
Δείτε αυτά:
/
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 15/5/2019 έως 14/05/2020 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 10α -επετειακά- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020.
Πληροφορίες για τα ΘΒΘ θα βρείτε ΕΔΩ  ΕΔΩ
.
& αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 .

Actors Portfolio:
Εμπλουτίστε το βιογραφικό σας με φωτογραφίες υψηλών προδιαγραφών.
Επιπλέον αναλαμβάνουμε: Φωτογράφησης προβών, πρεμιέρας, φωτογραφίες δελτίων Τύπου, συνεντεύξεις, προώθηση φωτογραφιών κοινωνικών δικτύων κ.ά.
.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Άγριες Μέλισσες: Όσα θα δούμε στο μεγάλο φινάλε της αριστουργηματικής σειράς
Άγριες Μέλισσες: Όσα θα δούμε στο μεγάλο φινάλε της αριστουργηματικής σειράς
με 0 Σχόλια 5205 Views

Το Διαφάνι και οι ήρωές του ξεδίπλωσαν την ιστορία τους για 3 χρόνια και καθήλωσαν το τηλεοπτικό  κοινό - Δείτε όσα θα συμβούν στα τελευταία επεισόδια της σειράς

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή