Σχολιάζοντας τις 7 θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας και όχι μόνο...

3710 Views
Σχολιάζοντας τις 7 θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας και όχι μόνο... Σχολιάζοντας τις 7 θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας και όχι μόνο...

 

 
 
Λέγαμε σε παλιότερο σημείωμά μας πως τη φετινή χειμερινή περίοδο τα θέατρα της Αθήνας βογγάνε! Το τοπίο όχι δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό δεν είναι βέβαια είδηση, ούτε ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά είδηση είναι πως στη Θεσσαλονίκη σχεδόν όλες οι παραστάσεις και ειδικά οι μεταφερόμενες σκίζουν.
 
Για παράδειγμα φουλάρει το «Σπασμένο Γυαλί» στο Αριστοτέλειον και αυτή η βδομάδα είναι της «παράτασης» που αν δεν ήταν κλεισμένο το «Οριαν Εξπρές» της Κάτιας, θα συνέχιζε για ακόμα περισσότερο (άσχετο: τα εισιτήρια για την πολυπόθητη παράσταση κάπως ξεφεύγουν καθόσον για να δεις στην πλατεία τον θίασο πρωταγωνιστών, θα «ξηλωθείς» κατά 25 ευρώ, ενώ αν θες λίγο πιο μπροστά 30άρι να υπολογίζεις, το δε φοιτητικό, ανέργων κυμαίνεται στα 17... Σε συζητήσεις με αθηναίους που είχα απορούσαν πως θα μεταφερόταν το πολυδάπανο και πολύπλοκο σκηνικό στο Αριστοτέλειον.
.
Παρότι ξέρω την θιασαρχίνα πόσο τίμια επαγγελματίας είναι, ήμουν όμως βέβαιος… πως η Θεσσαλονίκη δεν θα έβλεπε ποτέ το ίδιο σκηνικό και πως αυτό που θα βλέπαμε θα ήταν μια απομίμηση… όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια πολλοί άλλοι θίασοι. Το λοιπόν, χαίρομαι που με διέψευσαν καθώς σας ενημερώνω από πρώτο χέρι πως όλη η παράσταση έρχεται έτσι ακριβώς όπως παίζεται στην Αθήνα και μάλιστα ξηλώθηκε μια ολόκληρη σειρά καθισμάτων για να χωρέσει τελικά το περιβόητο τρένο... της Αγκάθα Κρίστι. Οπότε να πούμε χαλάλι τα ευρώ;
,
,
Επιτυχία όμως δεν είχε μόνο ο Βούρος, αλλά και αυτά του Αυλαία, τόσο με τον «Αία», όσο και με την «Κατερίνα» που ξεκινά σήμερα και είναι γεμάτες και οι 4 που θα δώσει. Γεμάτος ήταν και ο Χρυσοστόμου με το «Mute», αλλά όχι τόσο καλά, ο «Αέρας» με Τσαλίκη – Λαζαρίδου στο Αμαλία, φουλ ήταν οι παραστάσεις της «Τραπεζούντας» στο Δημοτικό Καλαμαριάς το περασμένο 3ήμερο, με γεμάτη αίθουσα έκλεισαν οι αμφιλεγόμενες "3 Αδελφές", πολύ καλά πάνε και όλα τα υπόλοιπα του ΚΘΒΕ. Βέβαια ξε-σκίζει το «Φάντασμα της όπερας» με εκεί να δείτε εισιτήρια, αλλά τελικά ο κόσμος δεν χαμπαριάζει από 70άρια, τι να πώ... 
 
Στις 7 νέες παραστάσεις που ξεκινούν σήμερα, αυτή που λογικά θα τραβήξει κοινό και ενδιαφέρον είναι η αλά Μποστ «Μήδεια» στο Αυλαία. Το σκηνοθετεί ο πιο περιζήτητος και επιτυχημένος σκηνοθέτης της γενιάς του και δεν είναι άλλος από τον Νικορέστη Χρανιωτάκη που μας τρέλανε πέρσι με τον «Καλό Άνθρωπο του Σετσουάν» κυρίως όμως με την αριστουργηματική «Γίδα», που όπως φαίνεται αν θα ξαναδει η Θεσσαλονίκη θα είναι μετά τα μέσα Μαρτίου.
 .
.
Ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο «Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη που σκηνοθετεί η έμπειρη Βάνα Πεφάνη με πρωταγωνιστές την «άγρια μέλισσα» Λεωνίδα Κακούρη και μαζί του ο καταξιωμένος Χρήστος Σαπουντζής. Αν βρεθείτε σήμερα στην πρεμιέρα μην παραλείψετε να παραμείνετε μετά καθώς θα ακολουθήσει θεατρική Κουλτουροβραδιά, όπου θα συνομιλήσουμε με τους συντελεστές στο φουαγιέ του Αμαλία.
.
.
2 μονόλογοι ακολουθούν, πρώτα με την ακριβοθώρητη Γωγώ Μπρέμπου, όπου θα ενσαρκώσει όλες τις γυναίκες γυναικών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, (μα για μια και μοναδική παράσταση;), ενώ ο Νίκος Χατζηπαπάς, τον επιφανή Στρατάρχη της Γαλλίας και συμπολεμιστή της Ιωάννας της Λωραίνης Ζιλ ντε Ραι να απολογείται στο δικαστήριο της Ιεράς Εξέτασης για ειδεχθή εγκλήματά κατηγορούμενος για σοδομισμό, ανθρωποκτονία και μαύρη μαγεία...
 
Τέλος, Βασίλη Κατσικονούρη έχει το θέατρο Τ, άλλη μια νέα παραγωγή από το ΚΘΒΕ με έδρα όμως την Καλαμαριά και πρωταγωνιστή τον πάντα υπέροχο Κώστα Σαντά και ο θεατρικός πολυχώρος Alte Fablon παρουσιάζει ερωτικό Παπαδιαμάντη.
 
Καλές παραστάσεις σε όλους
 . 
.    
Εβδομάδα από 27 Ιανουαρίου έως 2 Φεβραουαρίου.

-k-
 
ΑΜΑΛΙΑ
«ΚΑΤΩ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ» του Μηνά Βιντιάδη.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.
Κοινωνικό 
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΒΡΑΔΙΑ 27/1
- Μετά το τέλος συζητάμε με τους συντελεστές στο φουαγιέ.
 
Σε έναν κόσμο που κυβερνούν οι τράπεζες και οι οίκοι αξιολογήσεων, οι ήρωες έχουν, κυρίως, ν’ αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς του δαίμονες.

Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη.
Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Κακούρης και Χρήστος Σαπουντζής.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου στις 9.15 μμ.
.
-k-
.
«ΜΗΔΕΙΑ» του Μποστ.
Κωμωδία
Πρεμιέρα: Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.
Η παράσταση φιλοδοξεί, με την σύγχρονη ματιά που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό λόγο του Μποστ που ασχολήθηκε με τόσο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
 
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης.
Ερμηνεύουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Τζένη Θεωνά, Νικορέστης Χανιωτάκης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μπέτυ Αποστόλου, Άννα Κλάδη.
 
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 30 Ιανουαρίου – 9 Φεβρουαρίου 2020. Πέμπτη έως Σάββατο, στις 21.00 και Κυριακή, στις 20.00.  
.
 -k-
 
ΑΜΑΛΙΑ 
«ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟ» του Βασίλη Μυριανθόπουλου.
Κοινωνικός μονόλογος
Πρεμιέρα: Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.
Μια συνάντηση επί σκηνής όλων των γυναικών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Τι ενώνει την Ανθή με την Λιουμπόβ; Μετά τον βυσσινόκηπο, η Ανθή Χαλκίδη και η Λιουμπόβ Αντρέϊεβνα έφυγαν. Η Ανθή με τα παιδιά της και η Λιουμπόβ με τα μπαούλα της. Μια καθημερινή γυναίκα και μία εμβληματική ηρωίδα στους παράλληλους δρόμους τους, μετά τον βυσσινόκηπο που έχασαν.
 
Σκηνοθεσία:. Βασίλης Μυριανθόπουλος.
Ερμηνεύουν: Γωγώ Μπρέμπου.

Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 21:00
.
-k-
 
ΑΜΑΛΙΑ
«ΖΙΛ ΚΑΙ Η ΝΥΧΤΑ» του Χουγκό Κλάους.
Μονόλογος
Πρεμιέρα: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.
 
Νάντη, 1440. Ο Ζιλ ντε Ραι απολογείται στο δικαστήριο της Ιεράς Εξέτασης για τα ειδεχθή εγκλήματά του  και καταδικάζεται με απαγχονισμό και πυρά. Ο επιφανής Στρατάρχης της Γαλλίας και συμπολεμιστής της Ιωάννας της Λωραίνης κατηγορείται για σοδομισμό, ανθρωποκτονία και μαύρη μαγεία. Η δημόσια εξομολόγησή του για το ταξίδι του στη σκοτεινή πλευρά συγκλονίζει μέχρι και σήμερα ως ένα ανελέητο κατηγορώ, που τον οδηγεί στην έσχατη ταπείνωση και τον βίαιο εκμηδενισμό.
,
Σκηνοθεσία:. Νίκος Χατζηπαπάς.
Ερμηνεύουν: Νίκος Χατζηπαπάς. 
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 21:00.
.
-k-
.
Τ
«ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΤΡΙΜΙΝ» του Βασίλη Κατσικονούρη
Πρεμιέρα: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.
Μια παρέα νέων. Μια πιτσαρία, τόπος διαλογισμού. Και όνειρα για ένα αστρικό ταξίδι. Ο θείος Πέπο μπορεί να δώσει τη λύση στην «απειλή» της ενήλικης ζωής;
 
Σκηνοθεσία: Μαρία Γρίβα.
Ερμηνεύουν: Θανάσης Διμηνάς, Χρήστος Τσάβος, Αντιγόνη Μπάρμπα, Μαριλένα Λιακοπούλου.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00 (31 Ιανουαρίου – 16 Φεβρουαρίου 2020). 
.
-k- 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
«Ο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ» των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο.
Πρεμιέρα: Σάββατο 1 Φεβρουαρίου.
Πολιτική κωμωδία.
Η Μαρτζ και ο Μπαρτ, όντας απολυμένοι και έχοντας υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή τους, οδηγούνται σε μια απελπισμένη πράξη: την απαγωγή του μεγαλύτερου τραπεζίτη της χώρας. Παρά τις προσπάθειες που κάνουν να στείλουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα μέσω της πράξης αυτής, τα ίδια τα γεγονότα τους ξεπερνούν. Τελικά, αποδεικνύεται ότι όλοι και όλα είναι αναλώσιμα, μια που το σύστημα μπορεί να αντικαταστήσει και να αναπληρώσει τα πάντα με τρομερή ταχύτητα.
 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής.
Ερμηνεύουν: Ελένη Γιαννούση, Νατάσα Δαλιάκα, Χρήστος Νταρακτσής, Κώστας Σαντάς, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
 ,
Ήμερες και ώρες παραστάσεων:  Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00 (31 Ιανουαρίου – 16 Φεβρουαρίου 2020).
. 
-k-
.
ALTE FABLON
«ΑΓΡΥΠΝΙΑ»
Η Αγρυπνία είναι ένα έργο σύγχρονης δραματουργίας που βασίζει την πλοκή του και τη γλώσσα του σε πέντε ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Έρως στα χιόνια, Το καμίνι, Αγάπη στον κρεμνό, Αμαρτίας φάντασμα και Θέρος Έρως.
 
Σκηνοθεσία : Ιωάννα Λιούτσια
Ερμηνεύουν: Αναστασία Χατζηλιάδου
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων:  Κάθε Σάββατο στις 10:00μμ (01 – 08 – 15 - 22 Φλεβάρη)
 

.

Δείτε αυτά:
/
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 15/5/2019 έως 14/05/2020 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 10α -επετειακά- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020.
Πληροφορίες για τα ΘΒΘ θα βρείτε ΕΔΩ  ΕΔΩ
.
& αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
       


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή