Σταύρος Παρχαρίδης στην «Κ»: «Δεν έμαθα τίποτα, γι’ αυτό μπορώ και επιβιώνω στους αιώνες».

3547 Views
Σταύρος Παρχαρίδης στην «Κ»: «Δεν έμαθα τίποτα, γι’ αυτό μπορώ και επιβιώνω στους αιώνες». Σταύρος Παρχαρίδης στην «Κ»: «Δεν έμαθα τίποτα, γι’ αυτό μπορώ και επιβιώνω στους αιώνες».

 

  

Καραντίνα #season 2 (?)
.
.
Μετράμε δυο εβδομάδες (και κάτι μέρες) όταν από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της τέθηκαν σε αυστηρούς περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας έπειτα από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
 
Από εκείνη τη μαύρη μέρα σε πανελλαδικό επίπεδο μετράμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά, ενώ τα κρούσματα όλο και πολλαπλασιάζονται. Πλέον δεν ισχύει το «δεν ξέρω κανέναν δικό μου να νοσεί», γιατί οι περισσότεροι έχουν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο που έχει κολλήσει τον ιό.
 

 
Παράλληλα ένα άλλο δράμα «παίζεται» για άλλη μια φορά στον χώρο του πολιτισμού καθώς έχει παύσει κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα μετρώντας και εκεί άλλου είδους θύματα. Τα θέατρα ίσα που ξεκίνησαν, έκλεισαν, τινάζοντας στον αέρα τον όποιο –επιφυλακτικό- προγραμματισμό είχαν προγραμματίσει. Ακόμη χειρότερα για τους κινηματογράφους. Τη μέρα που είχαν έναρξη χειμερινής σεζόν, έπαυσαν, αφήστε που καμιά σημαντική ταινία δεν διακινδύνευε να κάνει πρεμιέρα σε χώρους που θύμιζαν φαντάσματα. Στον κυκεώνα της πανδημίας δεν θα έλειπαν οι μουσικές σκηνές, το Βιβλίο ακόμη και οι αίθουσες Τέχνης που είδαν τους επισκέπτες τους να εξαφανίζονται. Δίπλα σε όλα αυτά και τα ΜΜΕ που ασχολούνται κυρίως με τον πολιτισμό. Τόσο οι συνθήκες μετάδοσης όσο και «δουλειάς», εγκλώβισαν και περιόρισαν προσαρμόζοντας σχεδόν όλη την υλη τους στην επικαιρότητα.
 
Σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση υπάρχουν και τα καλά νέα. Τα εμβόλια είναι σχεδόν έτοιμα και είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικά.
 .

.
Η Κουλτουρόσουπα απευθύνθηκε σε 17 προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού να μας περιγράφουν συνοπτικά πως βλέπουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πως βιώνουν την καραντίνα.
 
Τους ευχαριστούμε.
 
Τον λόγο έχει ο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταύρος Παρχαρίδης.
.
"ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ".
 
Αν δεχτούμε πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, τότε πολύ φοβάμαι πως αυτός ο δεύτερος υποχρεωτικός εγκλεισμός δεν έχει τίποτα να μας μάθει.
 .
.
Τίποτα που δεν γνωρίζουμε, τίποτα που δεν έχουμε υποστεί, τίποτα από αυτά που έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε. Τίποτα δεν έχουμε να μάθουμε. Δεν θα γίνω πιο συνετός αν δεν έγινα την πρώτη φορά. Δεν θα γίνω πιο προνοητικός αφού δεν έγινα την πρώτη φορά, δεν θα γίνω πιο σκεπτόμενος αφού δεν έγινα την πρώτη φορά. Θα λέω πως φταίει η νιότη μου, που θέλει να εκφραστεί, να φωνάξει, να χορέψει, να αγκαλιαστεί. Θα λέω πως φταίει η μεσήλικη σκέψη μου, που δεν προνόησε πως μετά από τα δύσκολα θα ακολουθήσουν ακόμη πιο δύσκολα, που δεν προέβλεψε πως κανείς δεν θα σταθεί μπροστά στην κλειστεί βιτρίνα του καταστήματός μου και θα πει «αυτός έκανε ότι μπορούσε», ίσως πει «αυτός έχει κομπόδεμα αντέχει» κι ας μην έχω και ας μην αντέχω. Τέλος Θα λέω πως φταίει η αλαζονεία της προχωρημένης μου ηλικίας που νομίζει πως αφού ξεγέλασε τον θάνατο για τόσα πολλά χρόνια θα τον ξεγελάσει για ακόμη μια φορά καθώς θα τον ανταμώσει στην ουρά για την τράπεζα η μέσα στο κατάμεστο λεωφορείο.
 
Δεν έμαθα τίποτα, γι αυτό μπορώ και επιβιώνω στους αιώνες, μπορώ και κυβερνώ, μπορώ και εξουσιάζω αυτούς που φταίνε πάντα και για όλα. Δεν έχω χρώμα δεν έχω φύλλο είμαι αυτό που είμαι και γι’ αυτό δεν θα μάθω τίποτα. Ίσως γιατί έτσι τρέφεται η ελευθερία μου, όταν οι άλλοι είναι εκφοβισμένοι και εγκλωβισμένοι.
 
Μόνο αυτοί… οι καλλιτέχνες οι λεγόμενοι «δημιουργοί» με προβληματίζουν, δεν σιωπούν, δεν κοιμούνται στο αναπαυτικό κρεβάτι της απραξίας, σκέφτονται και επαγρυπνούν για δεύτερη φορά και πολύ φοβάμαι πως θα είναι έτοιμοι όταν θα φύγει το κακό. Δεν μάθαν τίποτα από τούτη την επανάληψη. Αυτούς φοβάμαι, αυτούς και όσους τους δίνουν βήμα να που αυτά που σκέφτονται.
 
Σταύρος Παρχαρίδης

/
Δημοσιεύτηκαν:
-Βάσω Γουλιελμάκη: «Απαγορευτικό… Όταν το έχεις ξαναζήσει φοβάσαι περισσότερο!
-Γιάννης Ζαφειρίου : «Η αισιοδοξία έχει αρχίσει να χάνεται δυστυχώς».
-Γιώργος Λυκιαρδόπουλος : «Η δουλειά μας προϋποθέτει ψυχικές δεξιότητες και αντοχές τζόγου με τον ιό να κερδίζει μέχρι τώρα».
-Δέσποινα Σαρόγλου: «Νοέμβρης 2020. Δεύτερη καραντίνα. Λοβοτομή…»
-Έλενα Λεμονίδου: «Lockdown2 - the sequel - Ρόμπα γίναμε..»
-Ιφιγένεια Μανώλα: «Με υπομονή και αισιοδοξία… θα περάσει κι αυτό!»
-Καλλιόπη Ευαγγελίδου: «Απ’ τα μπουλούκια άντλησα δύναμη για την καραντίνα».
-Κώστας Κιμούλης: «Καραντίνα Νο2 - Φόβος ή επιβίωση;»
-Κώστας Παρχαρίδης-Chalkos Gallery: «Κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία παρά και τη 2η καραντίνα».
-Λένα Πετροπούλου: «Στόχος δεν είναι η δημιουργία, αλλά η δημιουργική επιβίωση»
-Μαίρη Ανδρέου: Δεν είναι εδώ.. Αλλά ΕΙΝΑΙ... ΕΔΩ... Σ΄ αυτό το "join the meeting"...
-Μηνάς Βιντιάδης: «Οι «Αφανείς Ήρωες» της Καραντίνας»…
-Ναυσικά Γκράτζιου: «Ραδιοφωνικά χαμόγελα, το εννοώ και το μεταδίδω, θα περάσει κι αυτό»
-Νίκος Ψαρράς: «Aς γίνει ο εγκλεισμός ευκαιρία να αναλογιστούμε πως θέλουμε να είμαστε στη ζωή.
-Σταύρος Παρχαρίδης: «Δεν έμαθα τίποτα, γι’ αυτό μπορώ και επιβιώνω στους αιώνες».
-Τάσος Ρέτζιος: «Χαμένοι στη μετάφραση». 

 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
 ..
      
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
με 0 Σχόλια 2426 Views

Ο ήχος τους συνδυάζει τη ροκ μουσική με την ελληνική παράδοση μια και στα τραγούδια τους πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κλαρίνο. Πώς προέκυψε όμως αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα;  Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.  


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή