SOS εκπέμπουν άνθρωποι του θεάτρου – Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό: « 3 βδομάδες πριν την έναρξη ούτε καν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι...»

5263 Views
SOS εκπέμπουν άνθρωποι του θεάτρου – Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό:  « 3 βδομάδες πριν την έναρξη ούτε καν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι...» SOS εκπέμπουν άνθρωποι του θεάτρου – Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό: « 3 βδομάδες πριν την έναρξη ούτε καν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι...»

 


"Δυστυχώς στη χώρα μας, τρεις βδομάδες πριν την έναρξη της χειμερινής θεατρικής περιόδου, η οποία γίνεται, ως γνωστόν, στις αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους, ούτε καν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι..."

Έκδηλη είναι η ανησυχία των ανθρώπων του θεάτρου για την επόμενη μέρα, σε σχέση πάντα με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς η χειμερινή σεζόν θεωρητικά ξεκινάει σε λίγες ημέρες αλλά ουδείς γνωρίζει πως θα πρέπει να κινηθεί. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στους ιδιοκτήτες των θεατρικών σκηνών, τους παραγωγούς και τους καλλιτέχνες.

Έτσι, πλήθος εργαζομένων της Τέχνης – συντελεστές και επιχειρηματίες από τον χώρο του θεάτρου – προχώρησαν στη σύνταξη μιας ανοικτής επιστολής προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, κο. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια επιστολή την οποία και υπογράφουν σημαντικά πρόσωπα του χώρου.

Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική επιστολή των ανθρώπων του θεάτρου:

«Εν μέσω υγειονομικής κρίσης, που έχει πυροδοτήσει μία άνευ προηγουμένου ανασφάλεια στους εργαζόμενους και επιχειρηματίες στον χώρο του θεάτρου, παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας κοινοποιήσουμε με την παρούσα την αγωνία μας για το άμεσο μέλλον του κλάδου μας» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αρχή της επιστολής.


 
Όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ανεξαιρέτως, έχουν ήδη αποφασίσει το άνοιγμα των κλειστών θεατρικών αιθουσών, έχουν καταρτίσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την λειτουργία των θεατρικών σκηνών, μικρών και μεγάλων, κι έχει κατ’ επέκταση καταρτιστεί το πρόγραμμα των παραστάσεων τους. Πολλά δε εξ αυτών έχουν ήδη ανοίξει τις πόρτες τους στο κοινό. Ενδεικτικά αναφέρουμε Γαλλία: Comedie Francaise, Odeon, Rond Point, Γερμανία: Shaubuhne, Deutsche Theater, Ιταλία: Piccolo Teatro di Milano, Αυστρία: Burgtheater, Ολλανδία: Toneelgroep Amsterdam, Νορβηγία: National Teatret, Σουηδία: Royal Dramatic Theatre, Πολωνία: StaryTeatr, Ουγγαρία: Katona Shinhaz, Τσεχία: Národní divadlo, Σλοβενία: SNG – Slovensko Narodno Gledališče, Λιθουανία: Teatras Meno fortas, Φινλανδία: Suomen Kansallisteatteri.

Παράλληλα, μελετώντας λεπτομερώς τις αποφάσεις των κυβερνήσεων αυτών των χωρών, παρατηρούμε πως έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των θεατρικών παραγωγών και των εργαζομένων σ’ αυτές. Ενώ έχει δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός αποζημίωσης για τις έως τώρα απώλειες των ιδιωτικών και δημοσίων θεάτρων, με διάθεση για τον σκοπό αυτό σημαντικών ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δυστυχώς όμως στη χώρα μας, τρεις βδομάδες πριν την έναρξη της χειμερινής θεατρικής περιόδου, η οποία γίνεται, ως γνωστόν, στις αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους, ούτε καν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Πολλοί θεατρικοί επιχειρηματίες ιδιωτικών θεάτρων, αλλά και τα κρατικά θέατρα και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., διστάζουν να εξαγγείλουν πρόγραμμα παραστάσεων. Όσοι δε από εμάς έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασία και δοκιμές, δεν γνωρίζουν πότε και με ποιους όρους θα γίνουν – και αν γίνουν – οι πρεμιέρες τους, δίνοντας έτσι εικόνα πλήρους διάλυσης του χώρου του θεάτρου.


 
Η αγωνία μας αφορά την πραγματική δυνατότητα του κλάδου να επανέλθει σε κανονικότητα, μετά από μία περιορισμένης διάρκειας θερινή θεατρική περίοδο, που χαρακτηρίστηκε από αμηχανία και ασάφεια ως προς την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όσον αφορά το θέατρο, από συνεχείς ακυρώσεις παραστάσεων.

Θεωρούμε λοιπόν πώς δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να υπολείπεται στην μέριμνα για τον πολιτισμό και το θέατρο, ούσα η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ακόμη καταρτίσει – ή τουλάχιστον δεν έχουν τεθεί υπόψη μας – τα υγειονομικά πρωτόκολλα σχετικά με την διεξαγωγή ζωντανών θεαμάτων/ θεατρικών παραστάσεων σε κλειστά θέατρα ούτε έχουν νομοθετηθεί συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του θεατρικού χώρου και των εργαζομένων σ’ αυτόν.

Σας καλούμε επειγόντως με την παρούσα να μεριμνήσετε και να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας τον πολιτισμό και το θέατρο.

Οι υπογράφοντες

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΜΑΝΟΣ, μουσικός, εκπρόσωπος θεάτρου VAULT

ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ ΟΡΦΕΑΣ, ηθοποιός

ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, εκπρόσωπος θεάτρων ΚΙΒΩΤΟΣ, ΓΚΛΟΡΙΑ,

ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ, ΑΝΕΣΙΣ, ΜΙΚΡΟ ΑΝΕΣΙΣ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

ΔΕΛΑΚΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ηθοποιός. σκηνοθέτης, εκπρόσωπος θεάτρου ΒΑΦΕΙΟ

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, σκηνοθέτης, εκπρόσωπος θεάτρου ΣΗΜΕΙΟ

ΚΑΜΙΝΑΡΗ ΕΥΑ, ηθοποιός

ΚΑΜΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ, ηθοποιός. σκηνοθέτης, εκπρόσωπος θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ηθοποιός

ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ ΚΩΣΤΗΣ, σκηνοθέτης

ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εκπρόσωπος θεάτρου VAULT

ΚΑΤΣΑΡΙΔΗΣ ΠΑΝΟΣ, εκπρόσωπος θεάτρων ΠΑΛΛΑΣ, ΗΒΗ, ΑΛΚΥΟΝΙΣ

ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, εκπρόσωπος θεάτρου ΑΜΑΛΙΑ

ΚΙΜΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΜΑΪΝΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ηθοποιός

ΜΑΚΡΗ ΙΩΑΝΝΑ, εκπρόσωπος θεάτρου ΣΗΜΕΙΟ

ΜΑΚΡΗΣ ΦΩΤΗΣ, εκπρόσωπος θεάτρου STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

ΜΑΛΦΑ ΜΠΕΣΣΥ, ηθοποιός

ΜΑΝΕ ΥΡΩ, ηθοποιός

ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΜΠΕΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΝΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ηθοποιός. σκηνοθέτης, εκπρόσωπος θεάτρου ALTERA PARS

ΠΑΝΑΓΟΥ ΜΙΚΑ, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εκπρόσωπος θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ
 
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ηθοποιός. σκηνοθέτης, εκπρόσωπος θεάτρου ΣΤΟΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ηθοποιός εκπρόσωπος θεάτρου ΚΑΠΠΑ

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΝΑΤΑΣΣΑ, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εκπρόσωπος θεάτρου OLVIO

ΠΑΣΣΑΡΗ ΜΑΡΙΤΙΝΑ, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ ΝΙΚΟΣ, εκπρόσωπος θεάτρου ΠΡΑΞΗ

ΡΑΛΛΗ ΤΩΝΙΑ, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, εκπρόσωπος ομάδας ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ ΑΡΗΣ, ηθοποιός

ΣΙΜΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εκπρόσωπος ομάδας ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ηθοποιός

ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ, ηθοποιός

ΣΩΦΡΟΝΙΑΔΟΥ ΕΥΡΗ, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΤΑΓΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ, εκπρόσωπος θεάτρων ΑΚΡΟΠΟΛ, ΒΕΑΚΗ, ΒΕΜΠΟ,

ΖΙΝΑ, ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, ΠΟΛΗ

ΤΟΡΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, εκπρόσωπος θεάτρου OLVIO

ΤΣΑΛΙΚΗ ΝΑΤΑΛΙΑ, ηθοποιός

ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΦΡΑΓΚΙΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ηθοποιός, σκηνοθέτης

ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΙΝΑ, ηθοποιός, εκπρόσωπος θεάτρου ALTERA PARS.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Λίνα Μενδώνη συνέντευξη (στο Mega): «Στόχος μας να υπάρχει θέατρο και κινηματογράφος το χειμώνα»
Λίνα Μενδώνη συνέντευξη (στο Mega): «Στόχος μας να υπάρχει θέατρο και κινηματογράφος το χειμώνα»
με 0 Σχόλια 1446 Views

Στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν και οι θεατρικές και οι κινηματογραφικές αίθουσες με μέτρα και πρωτόκολλα, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο Mega.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή