Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τη Μαρία Μπαλτατζή στην Πολιτεία Θεάτρου (βίντεο).

2380 Views
Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τη Μαρία Μπαλτατζή στην Πολιτεία Θεάτρου (βίντεο). Η Σωφέρ Θεάτρου συζητά με τη Μαρία Μπαλτατζή στην Πολιτεία Θεάτρου (βίντεο).

 

“Σκηνής Διάλογοι”


Η Σωφέρ Θεάτρου εγκαινιάζει μια σειρά συνεντεύξεων με ανθρώπους της σκηνής υπό τη σκιά της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης των ημερών μας. Το θέατρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ερήμην του ανθρώπου. Αλλά κι ο άνθρωπος δεν έχει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα ερήμην του θεάτρου κι οποιασδήποτε άλλης καλλιτεχνικής ή πνευματικής δραστηριότητας. Βρισκόμαστε ίσως σε μια εποχή “ισχνών αγελάδων” όσον αφορά στον πολιτισμό και την τέχνη. Οι άνθρωποι του πνεύματος -με την ευρύτερη έννοια του όρου- πενθούν για την πνευματική και δημιουργική τους φίμωση. Το θέατρο προς το παρόν παραμένει άδειο δίχως ενέργεια και ψυχή. Γιατί η ψυχή του θεάτρου είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος. 

Ως πρώτος σταθμός μας, η Μαρία Μπαλτατζή, ηθοποιός, σκηνοθέτις, θεατρική συγγραφέας, δασκάλα θεάτρου και ιδρύτρια της Πολιτείας Θεάτρου, μας υποδέχεται στον ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και γεμάτο ζεστασιά χώρο της. Η Πολιτεία εδώ και αρκετά χρόνια ενισχύει κι εμπλουτίζει θεατρικά την πόλη της Θεσσαλονίκης τόσο με παραστάσεις για μεγάλους και μικρούς θεατές όσο και με μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, ορθοφωνίας, χορού, σωματικής έκφρασης, ιστορίας της τέχνης και  θεάτρου. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο πώς και το γιατί ιδρύθηκε ο χώρος αυτός, να συζητήσουμε για την κρίση των ημερών μας και για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο θέατρο και την κοινωνία, ανάμεσα στον ηθοποιό και τον θεατή ειδικότερα. 
.
.
Και βεβαίως γνωρίσαμε τη Μαρία “εκτός σκηνικής πραγματικότητας”... Μια μικρή σκηνή, παρόλα αυτά, καθορίζει το πλαίσιο της επαφής μας. Εκφράζουμε την ελπίδα γρήγορα η μικρή αυτή σκηνή να επιτελέσει τον ιερό σκοπό της, να ψυχαγωγήσει ανθρώπους. Ευχαριστούμε θερμά τη Μαρία Μπαλτατζή που μας άνοιξε το θέατρο και την ψυχή της.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο.
.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της Πολιτείας Θεάτρου, εδώ
.
Λήψη βίντεο και φωτογραφίες: Τάσος Πέππας
Μοντάζ και επεξεργασία υλικού: Ζωή Ταυλαρίδου


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ζωή Ταυλαρίδου
Ζωή Ταυλαρίδου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη μια ζεστή νύχτα. Μεγάλωσα, ζωγραφίζοντας και χορεύοντας τις σκέψεις μου. Από πολύ μικρή αγαπούσα τα παιδιά, κι έτσι έγινα δασκάλα. Ώσπου... ερωτεύτηκα το θέατρο κι άρχισα να με ανα-καλύπτω από την αρχή. Έπειτα, “τρίτωσαν” τα θαύματα της ζωής μου με δύο υπέροχα παιδιά, αγγίζοντας σχεδόν το ιδανικό μου. Έκτοτε, ανακαλύ-πτω τον εαυτό μου μπροστά από σκηνές, μπαίνοντας σε σταθερή πορεία. Παρατηρώ τον κόσμο του θεάτρου, τον περιγράφω, του δίνω σχήμα και ανακαλύπτω τα νοήματά του. Το θέατρο, η δίνη που καταπίνει τα πάντα, πηγάζει από την ακόρεστη ποιητική φλέβα. Γιατί, εν αρχή ην η ποίηση, ο έντεχνος λόγος. Η ποίηση, αυτή η ανυπόμονα γαργαλιστική συνήθεια, αρπάζει τα πάντα και τα με-τατρέπει σε Αλήθεια. Το Θέατρο μορφοποιεί και χρωματίζει την Αλήθεια αυτή και την εξωτερικεύει, την επικοινωνεί στους ανθρώπους πίσω, πάνω και μπρος από τη σκηνή. Και μαγευόμαστε. Και ξυπνάμε. Κι αντιδρούμε. H Σωφέρ Θεάτρου και οι Σκηνής Διάλογοι ως στήλες στην Κουλτουρό-σουπα αποκρυσταλλώνουν αυτή ακριβώς την ανάγκη. Η αγάπη μου για το θέατρο έχει αποκτήσει πλέον και μουσικό χρώμα, “έχει ανοίξει” σε άλλα μονοπάτια και φιλοξενείται διαδικτυακά από το Καλλιτεχνικό Ραδιόφωνο του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων (https://eoeradio.org/arts/) κάθε Πέμπτη 9-10 το βράδυ! Καλό μας ταξίδι!

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>Μαρία Μπαλτατζή</strong>
    Μαρία Μπαλτατζή
    H Zωή είναι ένα θαυμάσιο πλάσμα, ευαισθητοποιημένο, καλλιεργημένο, με αγνή και άδολη ψυχή. Προσφέρει από το δικό της μετερίζι σημαντική και ουσιαστική υπηρεσία στο Θέατρο. Θεωρώ ευτυχή συγκυρία το γεγονός της γνωριμίας μας. Είθε να υπήρχαν πολλοί ακόμα σαν την Ζωή να υπηρετήσουν με τέτοια ζέση και αυταπάρνηση την Τέχνη, δίχως συμφέρον, υστεροβουλία ή όποια σκοπιμότητα. Απλά! Ζωή σε εκτιμώ και σε αγαπώ με όλη μου την ψυχή! Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία σ' αυτό που τάχθηκες!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κική Πίττα: Η σκηνογράφος μεγάλων επιτυχιών και του «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», μιλά στην Κουλτουρόσουπα.
Κική Πίττα: Η σκηνογράφος μεγάλων επιτυχιών και του «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», μιλά στην Κουλτουρόσουπα.
με 0 Σχόλια 424 Views

Συναντήσαμε τη σκηνογράφο μεγάλων επιτυχιών, Δεκαπενταύγουστος, Νήσος,  «Νικόστρατος (με Κουστουρίτσα)  Κόκκινος Κύκλος,  10η Εντολή,  Δυο Μέρες Μόνο, Πέτα τη Φριτέζα κ.ά.   και μας μιλάει για την επερχόμενη σειρά της ΕΤ1  Συνέντευξη στην Ρένα Καλπάκη για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή