«Σερσέ λα φαμ». Οι γυναίκες στα τραγούδια του BασίληΤσιτσάνη στη Μονή Λαζαριστών. Πρεμιέρα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014.

872 Views
«Σερσέ λα φαμ». Οι γυναίκες στα τραγούδια του  BασίληΤσιτσάνη στη Μονή Λαζαριστών. Πρεμιέρα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014. «Σερσέ λα φαμ». Οι γυναίκες στα τραγούδια του BασίληΤσιτσάνη στη Μονή Λαζαριστών. Πρεμιέρα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014.

«Σερσέ λα φαμ» Οι γυναίκες στα τραγούδια του  BασίληΤσιτσάνη στη Μονή Λαζαριστών. Πρεμιέρα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Στρατή Πασχάλη «Σερσέ λα φαμ»-Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου, από την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014. 
 
Η παράσταση,  με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα, ξεναγεί τους θεατές στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη. Το έργο αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά –φανταστικά μα και βασισμένα στα Λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη– αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του, χωρίς να παγιδεύεται στον νατουραλισμό∙ αντίθετα, χρησιμοποιεί το υλικό για να δομήσει μια ονειρική πλοκή με μυστήριο, ρεαλισμό και παράδοξες ανατροπές. Το «Σερσέ λα φαμ», για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της «Αρχόντισσσας», όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο μεγάλος συνθέτης. 
 
Το «Σερσέ λα φαμ» είναι ένα δυναμικό μουσικό και χορευτικό δρώμενο με κεντρικό θέμα την παρουσία της γυναίκας στα τραγούδια του Τσιτσάνη. Άλλοτε σαν μαγευτική ύπαρξη που διεγείρει τη φαντασία κι άλλοτε σαν καταστροφική παρέμβαση της μοίρας, η γυναίκα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του μεγάλου λαϊκού συνθέτη. 
Πλάι στο θεατρικό μέρος, στην παράσταση πρωταγωνιστεί η μουσική του Τσιτσάνη: μια ορχήστρα από δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες κι ένας μεγάλος θίασος από τριάντα ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές παρεμβαίνουν στο δράμα, αποδίδοντας τα κορυφαία τραγούδια του συνθέτη για τη γυναίκα. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά στο θέαμα, παίζοντας μουσική, τραγουδώντας και χορεύοντας. Μαζί, καταξιωμένοι ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού ενώνουν επί σκηνής τις δυνάμεις τους με το πλούσιο δυναμικό των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, φέρνοντας στο προσκήνιο και νέες παρουσίες, που αναδείχθηκαν από τη μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν, το έργο Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές. Έτσι η παράσταση επιθυμεί να δώσει το διαχρονικό στίγμα της μουσικής του Τσιτσάνη – τόσο τον αυθεντικό λαϊκό ήχο και το αίσθημα της εποχής του, όσο και τον αντίκτυπό της και την επιρροή της στους νέους του σήμερα. Το «Σερσέ λα φαμ» γράφτηκε ειδικά για το ΚΘΒΕ.
 
Σημείωμα συγγραφέα
Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεφύρωσε το χάσμα ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, δημιουργώντας γι’ αυτό όλες τις μετέπειτα προοπτικές ανάπτυξης και διάδοσής του σε όλο τον κόσμο. Πέτυχε πρώτος την τομή. Αλλά δεν την καρπώθηκε. Έμεινε μετέωρος και μοναδικός.
Γι’ αυτό είναι και τόσο σημαντικός σε βαθμό που να μας θυμίζει τον Παπαδιαμάντη και τον Καβάφη, στον τομέα του.
Οι γυναίκες στο έργο του είναι άλλοτε σωτήριες οπτασίες και άλλοτε καταστροφικοί πειρασμοί. Αινίγματα και αλληγορικές ενσαρκώσεις. Σύμβολα και φαντασιώσεις. Ιδέες αλλά και πραγματικές καλλονές.
Προσπαθήσαμε σε αυτό το μικρό δρώμενο να δώσουμε μερικές εικόνες, πορτρέτα, καταστάσεις, ατμόσφαιρες γύρω από κάποιες γυναίκες που τις φανταστήκαμε περισσότερο μέσα από τα τραγούδια του, τη ζωή του. Με σεβασμό και δέος.
Ευχαριστώ τον Θεόφιλο Π. Αναστασίου που μου έδωσε την ιδέα να χρησιμοποιήσω στο κείμενό μου μετουσιωμένα το πρόσωπο και την ιστορία της Μάχης, από ένα εξαιρετικό διήγημά του, τη «Χαραμάδα». Στρατής  Πασχάλης
 
Σημείωμα Σκηνοθέτη
Σερσέ... Αναζητώντας τον Τσιτσάνη
Όταν μου δόθηκε από τον Γιάννη Βούρο και τον Γιώργο Λιάνη αυτή η παραγγελία-δώρο, κάθισα να ψάξω μέσα μου τι είναι για μένα ο Τσιτσάνης.
Εκείνο που αντιλήφθηκα είναι ότι ο Τσιτσάνης είναι ένας δημιουργός που μίλησε στην εποχή του με μουσική και στίχο, εκφράζοντας έναν φοβερά σύνθετο –και γοητευτικά μυστηριώδη– ψυχισμό. Ταυτόχρονα, ο Τσιτσάνης εξακολουθεί να μιλά και σήμερα στους νέους. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνω καθημερινά, βλέποντας πώς η νέα γενιά τον αφομοιώνει με τους δικούς της όρους. Και σήμερα, λοιπόν, ο Τσιτσάνης επιδρά δημιουργικά στους ακροατές του. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφάσισα να αποφύγω με κάθε τρόπο μια παράσταση-«μνημόσυνο» ή μια παράσταση- «τοιχογραφία εποχής». Αντίθετα, θέλησα να φτάσω στον πυρήνα της δημιουργίας του, που είναι και ο πυρήνας της ελληνικής μουσικής: το γλέντι, το πανηγύρι, οι σχέσεις έρωτα, πάθους και διονυσιασμού που γεννιούνται μέσα στην ατμόσφαιρα της σύναξης και της ταβέρνας. Σ’ αυτές τις συνάξεις, υπό τους ήχους του τραγουδιστή και της τραγουδίστριας, μέσα στους καπνούς και στα μεθύσια, ο καθένας μας απογειώνεται ονειρευόμενος τη Σεράχ, τη Φαρίντα και τα εξωτικά μέρη όπου μας ταξιδεύει η μουσική του Τσιτσάνη.
Πρέπει να πω ότι η εμπειρία της περσινής συνεργασίας με το ΚΘΒΕ ήταν καταλυτική: η σπουδαία ενέργεια που μας μετέδιδε ο διάλογος με το κοινό ήταν κάτι που απογείωσε την παράσταση. Έτσι, φέτος είχα μπροστά μου ένα μεγάλο στοίχημα: το πώς θα πετύχουμε τον ίδιο στόχο, αλλά με άλλο ύφος. Και φυσικά, είχα μπροστά μου το στοίχημα που κάθε καλλιτέχνης γνωρίζει πολύ καλά – πώς, δηλαδή, όλοι όσοι δουλέψαμε για την παράσταση θα ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Βάλαμε πολλή δουλειά και πολύ πάθος για να κερδίσουμε τα στοιχήματα αυτά.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές και το δυναμικό του ΚΘΒΕ για τη συνεργασία.
Σοφία Σπυράτου
 
Στρατή Πασχάλη
«Σερσέ λα φαμ»
Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Ενορχήστρωση – Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος
Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογέννης, Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Βοηθός χορογράφου: Γιάννης Μάρτος
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Βοηθός ενορχηστρωτή: Αλκυόνη Θηλυκού
Οργάνωση παραγωγής : Πέτρος Κοκόζης
 
Διανομή (με αλφαβητική σειρά):  Έφη Δρόσου (Μάχη, Οικονόμος), Χρύσα Ζαφειριάδου (Μάγδα), Λεωνίδας Κακούρης (Βασίλης Τσιτσάνης), Στέλιος Καλλιστράτης (Λάκης), Δημήτρης Καραβιώτης (Αστυνόμος Μουσχουντής), Αννέτα Κορτσαρίδου (Καίτη), Άννα Κυριακίδου (Σωτηρία), Δημήτρης Μορφακίδης (Στέλιος), Αλεξία Σαπρανίδου (Μαρίκα), Χρήστος Σιμαρδάνης  (Αστυνόμος Μουσχουντής) - β’ διανομή, Δημήτρης Σπορίδης (Σάββας), Ευγενία Πανταζόγλου (Δέσπω), Βίκυ Παπαδοπούλου  (Ελίζα Αρχόντισσα) , Νίκος Πολοζιάνης (Στράτος).
 
Τραγουδούν οι: Δημήτρης Μπάσης, Λιζέτα Καλημέρη / Γιώτα Νέγκα, Γιάννης Διονυσίου, Νικόλας Παπακωνσταντίνου.
 
Χορεύουν με αλφαβητική σειρά: Γιάννης Βαγιωνάς, Στέλλα Εμίνογλου, Κώστας Καφαντάρης, Άννα Λιανοπούλου, Άννα Μανούδη, Γιάννης Μάρτος, Μαργαρίτα Παναγιώτου, Λουκιανή Παπαδάκη, Τάσος Παπαδόπουλος, Ηλίας Τσάκωνας
 
Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Ατρείδου (Φλάουτο), Ηλίας Γυλλός (Ακορντεόν), Ανδρονίκη Δονουκαρά (Βιολί ), Κώστας Ιακώβου (Μπουζούκι ), Γιάννης Καρακαλπακίδης (Μπάσο), Δημήτρης Κριτσίμης (Κλαρίνο, μπαγλαμάς), Νικόλας Παπακωνσταντίνου (Κιθάρα), Παύλος Παφρανίδης
(Μπουζούκι), Νίκος Ψοφογιώργος (Κρουστά ).

 
Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Μονή Λαζαριστών
Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 7/11/2014

Παραστάσεις:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη: 7.30
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00
Κυριακή: 7.15  

Τιμές Εισιτηρίων

  • Κανονικό εισιτήριο: 15€
·       Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές, Άτομα άνω των 65): 10€
·       Λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη- Πέμπτη): Γενική είσοδος 10€
 
·       Ομαδικές κρατήσεις
Ισχύει για ομαδική κράτηση (20 άτομα και άνω) για την ίδια παράσταση: 9€
·       Ειδική τιμή για ανέργους: 5€
Παρέχεται με την επίδειξη κάρτας ανεργίας
·       “2 + 2 = 3” Στα 4 εισιτήρια το ένα δωρεάν. Γιατί το θέατρο είναι υπόθεση παρέας
Η ειδική τιμή για την έκδοση 4 εισιτηρίων (για την ίδια παράσταση, την ίδια ημέρα και ώρα) ισχύει αποκλειστικά για το κανονικό και το εκπτωτικό εισιτήριο των 15€ και 10€). Η έκδοση πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και μία ημέρα πριν την προσέλευση στο θέατρο. Δεν ισχύει για τις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής.
·       Πολιτική συγκοινωνούντων θεάτρων
Παρέχεται σταδιακή έκπτωση στη τιμή του κανονικού εισιτηρίου (15€) για τους θεατές που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν έως και 4 διαφορετικές παραστάσεις τη χειμερινή θεατρική περίοδο. (15€ »12€ » 10€ »8€)
Πληροφορίες στα ταμεία του ΚΘΒΕ. Ισχύει αποκλειστικά για τις παραγωγές του ΚΘΒΕ.
·       Δάσκαλοι – Καθηγητές : 12€
·       Πολύτεκνοι: 12€
·       Ατέλειες
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν οι ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών, ΑΜΕΑ (ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ).
·       Κάρτα πολιτισμού
Συγκεκριμένα στους κατόχους της κάρτας θα παρέχεται εκπτωτικό εισιτήριο (12€) για τις παραγωγές του ΚΘΒΕ και ΟΧΙ για τις λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτης και Πέμπτης)
·       Προπληρωμένες κάρτες πέντε (5) παραστάσεων στην τιμή των 40€, με αποκλειστική επιλογή του θεατή των παραστάσεων που πρόκειται να παρακολουθήσει.
 
Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία ΚΘΒΕ, 2315 200 200,
Καταστήματα Γερμανός, www.tickhethour.com, Tράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS)
 
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9:30 - 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): 17:30-21:30
Μονή Λαζαριστών(Κολοκοτρώνη 25-27): Τετάρτη-Κυριακή: 5.30-9.30 *(από 5/11/14)
 
Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Kulturosupa.gr
Kulturosupa.gr
μπές, δες, διάβασε, σχολίασε...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
11α ΘΒΘ 2022: Αυτές είναι οι 118 παραστάσεις που διεκδικούν τα Βραβεία Κοινού και Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής.
11α ΘΒΘ 2022: Αυτές είναι οι 118 παραστάσεις που διεκδικούν τα Βραβεία Κοινού και Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής.
με 0 Σχόλια 1714 Views

Πλήρης κατάλογος θεατρικών παραστάσεων σεζόν 2020-2022 που διεκδικούν μια θέση στις υποψηφιότητες των 11ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2022 Κριτικής Επιτροπής και Κοινού.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή