«Φτου! Και βγαίνουν»... στο θεατρικό σανίδι. Γνωρίστε την φοιτητική θεατρική ομάδα του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ. Γράφει η Ντόρα Παπάζη.

7002 Views
«Φτου! Και βγαίνουν»... στο θεατρικό σανίδι. Γνωρίστε την φοιτητική θεατρική ομάδα του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ. Γράφει η Ντόρα Παπάζη. «Φτου! Και βγαίνουν»... στο θεατρικό σανίδι. Γνωρίστε την φοιτητική θεατρική ομάδα του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ. Γράφει η Ντόρα Παπάζη.

Στην Κουλτουρόσουπα αγαπάμε και αγκαλιάζουμε την τέχνη και όταν μάλιστα αυτή εκφράζεται μέσα από νεανικές πρωτοβουλίες αξίζει να προβάλλεται και να ενθαρρύνεται ουσιαστικότερα. Έχοντας, λοιπόν, ήδη αναφερθεί σε προσπάθειες νέων ανθρώπων, φοιτητών και όχι μόνο, που έχοντας συγκροτήσει ομάδες χορού και κινηματογράφου δραστηριοποιούνται καθημερινά, έτσι ώστε να κορέσουν την άσβεστη «δίψα» για τέχνη δε θα μπορούσε, φυσικά, να παραλειφθεί και ένα μικρό αφιέρωμα στους φοιτητές- θιασώτες της μαγείας του θεάτρου! Η «Φτου Και Βγαίνω!» είναι η θεατρική ομάδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ που δραστηριοποιείται στο χώρο του ερασιτεχνικού νεανικού θεάτρου από τον Φλεβάρη του 2015. Τρία χρόνια ύστερα σκορπά απλόχερα και δυναμικά την αστερόσκονη της θεατρικής τέχνης με αφετηρία και βάση την ποίηση και τη μαγεία. Γιατί όπως ακριβώς είπε ο αείμνηστος Κάρολος Κουν, αν λείψουν αυτά το θέατρο απλώς δεν υπάρχει.
 
Η πορεία της «Φτου και βγαίνω!» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας και θεατρολόγου του Παιδαγωγικού τμήματος, Εύας Παπαγεωργίου. Στόχος της ομάδας η δημιουργία παραστάσεων με ποικίλο περιεχόμενο, με προσοχή, ωστόσο, πάντα στη λεπτομέρεια και σεβασμό στην τέχνη που υπηρετεί. Ανοιχτή σε όλους τους νέους που διαθέτουν το «θεατρικό ζιζάνιο» η ομάδα καλεί ανθρώπους δημιουργικούς να ασκήσουν τη φωνή και το σώμα τους, να αφήσουν τη φαντασία τους να καλπάσει και να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις της υποκριτικής τέχνης! Όπως εξηγεί ο Άγγελος Παπαδάκης, σκηνοθέτης της ομάδας, η «Φτου και βγαίνω!» συνιστά ένα πολυποίκιλο βιτρό νέων γεμάτων ενέργεια και διάθεση για δημιουργία.
 
Και αυτοί ακριβώς οι νέοι με κινητήριο δύναμη το ταλέντο και την αγάπη τους για την υποκριτική έχουν ανεβάσει ήδη τρεις παραστάσεις και ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενή τους. Το εντυπωσιακό στις καλλιτεχνικές τους απόπειρες είναι ότι τα κείμενα των παραστάσεων είναι έργα του ίδιου του Άγγελου – πρόκειται για τη μαύρη κωμωδία «Καταιγίδα» που ανέβασαν τον Ιούνιο του 2015 και την πολυθεματική «Ζωή σε πέντε στιγμές» που παρουσίασαν τον Μάιο του 2017- ή διασκευές κλασικών θεατρικών συγγραφέων, όπως ο Άντον Τσέχωφ –τον Μάιο του 2016 ανέβασαν τρία κωμικά μονόπρακτά του σε σκηνοθεσία Εύας Παπαγεωργίου και KoldoVio. Καθοδηγητής της ομάδας το «πολυεργαλείο» Άγγελος Παπαδάκης, που αν και σπούδασε Ιστορία και Κοινωνική Ανθρωπολογία, γοητεύτηκε τελικά από την τέχνη της σκηνοθεσίας και της θεατρικής συγγραφής και έτσι περαίωσε το μεταπτυχιακό του στο Σενάριο και τη Σκηνοθεσία του Κινηματογράφου. Ο χαρισματικός, λοιπόν, Άγγελος αποφάσισε να καινοτομήσει και έτσι εισήγαγε στην προετοιμασία της ομάδας το σύστημα Στανισλάβσκι που υπαγορεύει την ανάγκη για κάθε ηθοποιό να βιώνει το ρόλο χωρίς, όμως, να βασίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στη συναισθηματική μνήμη, αλλά στην έμπνευση.
 
Φέτος σε συνδυασμό με τη γνωριμία με το σύστημα αυτό και τις υψηλές απαιτήσεις που οι ίδιοι θέτουν στους εαυτούς τους αναμένουμε μια διαφορετική απόδοση του έργου «Κοριολανός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Βεβαίως, εκτός από τις αμιγώς θεατρικές τους δράσεις τα παιδιά έχουν επιδοθεί και σε άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες με σκοπό την ενίσχυση των προσφύγων και των παιδικών χωριών SOS με συλλογή τροφίμων και ειδών ρουχισμού. Την Τετάρτη 7 Μαρτίου παρουσίασαν στο καφέ «Ηλιοτρόπιο» μια πολύ καλή –πρόδρομη για την τελική τους παράσταση- καλλιτεχνική εκδήλωση που κυριολεκτικά ήταν «Λίγο απ’ όλα» μιας και περιείχε από stand up comedy μέχρι και live μουσική. Έχοντας χτίσει ένα πολλά υποσχόμενο προφίλ περιμένουμε από την «Φτου και Βγαίνω» δημιουργικές εκπλήξεις με συνιστώσες τους πάντα το ταλέντο, τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια του νέου υποκριτικού αίματος!
 
«Φτου και Βγαίνουν» και καταπλήσσουν οι: Βασίλης Τσαλίκης, Κική Γαϊτάνη, Δημήτρης Νικολάου, Λαμπρινή Παπαδόντα, Κώστας Κώτσιου, Αλεξάνδρα Γκουντούλια, Αποστόλης Κούρος, Δέσποινα Καραγιώργου, Έλενα Πριονίδου, Μυρτώ Βογιατζή, Άννα Παπαδοπούλου, Σέβη Βλέτση, Γρηγόρης Βογιατζής, Παρασκευή Ρεντάκη, Βίκυ Ζυμάρα, Γεωργία Πινακίδου, Χαρά Κενανίδου και η Δέσποινα Δρανδάκη.
/
Ευχαριστώ πολύ την Μαρία Παπαδοπούλου για τις φωτογραφίες (instagram). Το φωτογραφικό υλικό είναι από την εκδήλωση της ομάδας, «Απ’ όλα».

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
«Οι πιο δυνατές» Ά. Αδριανού Β. Παναγοπούλου Κ. Μπιλάλη online streaming
«Οι πιο δυνατές» Ά. Αδριανού Β. Παναγοπούλου Κ. Μπιλάλη online streaming
με 0 Σχόλια 646 Views

 Ένας από τους πιο "δυνατούς" μονολόγους του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, μεταμορφώνεται σε ένα θεατρικό "παιχνίδι για δύο" μέσα από μια αιρετική διασκευή που φωτίζει το θέμα της απιστίας

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή